HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Έγκλημα και υποκρισία


Η αποκάλυψη του Hot Doc, για την εμπλοκή του Νίκου Γεωργιάδη, πρώην βουλευτή της ΝΔ και έως πρόσφατα συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε υπόθεση παιδεραστίας, προκάλεσε στην κοινωνία δυσανάλογες αντιδράσεις απ’ ό,τι στα ΜΜΕ και τα κόμματα. Μετά την κυκλοφορία του τεύχους, έγινε μια προσπάθεια να αποσιωπηθεί η υπόθεση ή να εμφανιστεί ως κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.

Για τραγική ειρωνία, την ίδια μέρα της αποκάλυψης δόθηκε από την Αστυνομία στη δημοσιότητα η φωτογραφία παιδόφιλου, που δρούσε στην Καλλιθέα. Τα ίδια μέσα ενημέρωσης, που κρέμασαν στα μανταλάκια τον ανώνυμο κατηγορούμενο για παιδοφιλία, αποσιώπησαν την υπόθεση Γεωργιάδη, ενός δημοσίου προσώπου δηλαδή, που χρησιμοποίησε το αξίωμά του αλλά και την ασυλία των οργανισμών, που υπηρετούσε, για να δράσει και κυρίως για να μην τιμωρηθεί.

Έντονη προσπάθεια έγινε να ταυτιστεί η αποκάλυψη με πολιτικές σκοπιμότητες. Κατηγορήθηκε το Hot Doc πως έβγαλε το θέμα για να χτυπηθεί ο Μητσοτάκης. Οι ίδιοι, που εξακόντιζαν τις κατηγορίες, απέφευγαν ωστόσο να απαντήσουν αν είναι αλήθεια ή ψέματα, αν δηλαδή το περιοδικό αποκάλυπτε την αλήθεια ή κατηγορούσε αδίκως τον Νίκο Γεωργιάδη.

Ο ίδιος ο Νίκος Γεωργιάδης, επίσης, δεν απάντησε στις αποκαλύψεις. Με μια οργισμένη ανακοίνωση, με την οποία δημοσιοποιούσε την παραίτησή του από τη ΝΔ (τον εξαναγκασμό σε παράιτηση ουσιαστικά) γνωστοποιούσε πως θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Κάποιος όμως που κατηγορείται πως έχει εμπλοκή σε υπόθεση παιδεραστίας, δεν ανακοινώνει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αλλά πρωτίστως διατρανώνει την αθωότητά του παραθέτοντας στοιχεία και απαντώντας στις κατηγορίες. Πόσο μάλλον όταν είναι δημόσιο πρόσωπο και είναι υπόλογος σε δημόσιο έλεγχο.

Αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε τα στοιχεία του δημοσιεύματος στην Εισαγγελία, η οποία διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για τον Γεωργιάδη. Στην προανακριτική διαδικασία ήδη κατέθεσε η δικηγόρος των παιδιών-θυμάτων από τη Μολδαβία, Ναταλία Μπαϊράμ, η οποία έφτασε από το Κισινάου.

Αμέσως μετά την εντολή έρευνας και την παραίτηση Γεωργιάδη, συνέβησαν δύο εξίσου περίεργα πράγματα.

Πολλά sites άρχισαν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν την είδηση, σα να μην υπήρξε ποτέ η εντολή εισαγγελικής έρευνας και η παραίτηση Γεωργιάδη. Κάτι που δεν είναι περίεργο μόνο δημοσιογραφικά ή πολιτικά. Και θα το πω ξεκάθαρα, αυτός που αποκρύπτει μια τέτοια είδηση, ενδεχομένως δεν καλύπτει κάποιον τρίτο μόνο αλλά τον εαυτό του. Σε αυτό ας απαντήσουν οι ίδιοι, γιατί το έκαναν.

Το δεύτερο περίεργο είναι πως εναντίον του περιοδικού και των συντακτών ξεκίνησε μία πρωτοφανής επίθεση. Έφτασαν στο σημείο να μας κατηγορήσουν πως δεν σεβόμαστε τις σεξουαλικές «επιλογές» του Γεωργιάδη. Δηλαδή, η Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία δημοσίευσε επανειλημμένα άρθρα, βάφτισε την παιδεραστία «σεξουαλική επιλογή» και εμάς ασεβείς και αντιδεοντολόγους, που κάνουμε δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας.

Δίπλα σε αυτό το επιχείρημα γεννήθηκε δειλά-δειλά και το επιχείρημα του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου. Δηλαδή μία νομική πρόβλεψη, η οποία δεν δεσμεύει τη δημοσιογραφία αλλά μόνο τις κρατικές Αρχές και τη Δικαιοσύνη. Με αυτή τη λογική, ο δημοσιογράφος δεν θα μπορούσε να δημοσιεύσει κανένα στοιχείο έρευνας αφού αυτό δεν έχει κριθεί από δικαστήριο…

Στις ανεξήγητες αυτές εφευρέσεις, απαντάμε με συνέχεια της έρευνας. Ένας πολιτικός που εμπλέκεται σε τέτοιο σκάνδαλο και συνεχίζει μετά την ατιμωρησία του να δρα σα να μην έγινε κάτι, είναι φαινόμενο και επικίνδυνο και άρρωστο. Θα παραδώσουμε στην κοινή γνώμη και τις Αρχές ό,τι στοιχείο καταδεικνύει η έρευνα, απαιτώντας όχι το διασυρμό αλλά την τιμωρία. Και θα πάμε όσο μακριά χρειαστεί, ακόμη κι αν είμαστε μόνοι (δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά) στην αποκάλυψη της αλήθειας.

 

άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc # 94, το Φεβρουάριο του 2016

HD-94_cover


Extra Hot άρθρο