HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Eurogroup: αυτοί αποφασίζουν για το μέλλον μας


Επί πέντε μήνες όσο διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις, μόνιμη επωδός των επικριτών της νέας ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι κατάφερε να μετατρέψει την Ευρωζώνη σε ένα παιχνίδι 18 οικονομιών εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη. Η πενταμερής συνάντηση κορυφής της περασμένης Δευτέρας στο Βερολίνο (Γερμανία, Γαλλία, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) κατέρριψε και αυτόν το μύθο. Το ελληνικό ζήτημα είναι πολιτικό, το Eurogroup επικυρώνει τις αποφάσεις που παίρνουν οι μεγάλοι παίκτες. Ποιοι συμμετέχουν στο όργανο έγκρισης των αποφάσεων του Βερολίνου και τι θέλουν από την Ελλάδα;

Γερούν Νταισελμπλούμ

(γεν. 29/3/1966), Ολλανδία
Πολιτική ταυτότητα: Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) – Εργατικό Κόμμα (PvdA)
Θητεία: 5/11/2012 έως σήμερα (υπουργός Οικονομικών), 21/1/2013 έως σήμερα (πρόεδρος του Eurogroup)
Σπουδές: Αγροτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Βαχενίνγκεν
Κλίμακα Βαρουφάκη: 0/10

eurogroup1Η χειραψία του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Γιάνη Βαρουφάκη, όπου ο δεύτερος έγινε αποδέκτης της φράσης «μόλις σκότωσες την τρόικα», συγκαταλέγεται στα αξιοσημείωτα γεγονότα του 2015. Όμως, η πραγματικά μεγάλη στιγμή του «Γερά-Γερούν» αποτυπώθηκε δύο χρόνια νωρίτερα, το Μάρτιο του 2013, όταν με μία δήλωσή του κόντεψε να γκρεμίσει τις διεθνείς αγορές.

Ερωτώμενος από το Reuters και τους Financial Times αν η περίπτωση της Κύπρου συνιστά πρότυπο («template») για το μέλλον, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, θα εμπλέκονται και οι μεγαλοκαταθέτες σε μελλοντικές διασώσεις προβληματικών τραπεζών. Μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο φρέσκος στο τιμόνι του Eurogroup Ντάισελμπλουμ ανασκεύασε, ισχυριζόμενος στην ολλανδική τηλεόραση πως ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη λέξη «template», καθώς δεν ξέρει καν τι σημαίνει αυτή στα αγγλικά.

Το «διπρόσωπο» πολυεργαλείο του Σόιμπλε

Για το ίδιο γεγονός, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε καυστικά μέσω Twitter: «Δεν ήταν ο Ντάισελμπλουμ ο ΥΠΟΙΚ που χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα για να διασώσει τους καταθέτες της χρεοκοπημένης SNS Reaal; Έχει ακούσει για τον όρο “διπρόσωπος”;»

Ως υπουργός Οικονομικών, ο Ντάισελμπλουμ είχε εθνικοποιήσει, λίγους μήνες νωρίτερα, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας, εγγυώμενος το σύνολο των καταθέσεων, κάνοντας για πρώτη φορά χρήση νόμου, που επέβαλε τη συμμετοχή των ομολογιούχων στις τραπεζικές ζημιές, μετά τη διάσωσή τους από το κράτος. Πρόσφατα, ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την τμηματική μετοχοποίηση της ABN-Amro, επτά χρόνια μετά τη διάσωσή της. Η επαναφορά της συστημικής τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα είχε σκαλώσει τον Απρίλιο, όταν το ολλανδικό κοινοβούλιο ζήτησε την ετήσια έκθεση της τράπεζας και ανακάλυψε με έκπληξη ότι το 2014 δόθηκαν 100.000 ευρώ σε έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ως αποζημίωση, για τα μπόνους που χάθηκαν από την εθνικοποίηση της τράπεζας το 2008.

Η κίνηση της ανακεφαλαιοποιημένης με λεφτά των ολλανδών φορολογουμένων τράπεζας, να δώσει μπόνους στα μεγαλοστελέχη της, τη στιγμή που απέλυε εργαζόμενους (4.000 από το 2010) και πάγωνε τους μισθούς, θεωρήθηκε προκλητική. Δημοσκόπηση έδειξε ότι τέσσερις στους δέκα πελάτες τραπεζών ήταν πρόθυμοι να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους σε μικρότερες τράπεζες, αντιδρώντας στις πολιτικές μπόνους των συστημικών τραπεζών. Αρκετοί ολλανδοί βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν ότι ο Ντάισελμπλουμ δεν τους είχε ενημέρωσει ποτέ για το θέμα.

Υποτίθεται πως ο Ντάισελμπλουμ πολιτευόταν, έχοντας κάνει σημαία την εισαγωγή αυστηρών ορίων στα μπόνους του τραπεζικού τομέα, μέτρο που καθιέρωσε ο ίδιος ως υπουργός το 2013. Τελικά, τα έξι μέλη αποποιήθηκαν του δικαιώματος για μπόνους και ο Γερούν, απλώς, παραδέχθηκε το λάθος του.

Το «πλαστό» πτυχίο

Η άλλη μεγάλη στιγμή του Ολλανδού είναι η γνωστή ιστορία με το μεταπτυχιακό. Ο Ντάισελμπλουμ μόλις είχε αναλάβει πρόεδρος του Eurogroup, στις αρχές του 2013, και το βιογραφικό του στις επίσημες ιστοσελίδες της ΕΕ έγραφε ότι το 1991 έλαβε Masters από το Πανεπιστήμιο του Κορκ στην Ιρλανδία. O ιρλανδός ομόλογός του, Μάικλ Νούναν, εξήρε την επιλογή Ντάισελμπλουμ για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, τονίζοντας το γεγονός ότι σπούδασε στο Κορκ. Ακούγοντας τις σχετικές δηλώσεις, οι αρχές του πανεπιστημίου έψαξαν τα αρχεία τους και βρήκαν ότι ο νεαρός Γερούν δεν είχε πάρει μεταπτυχιακό από το Κορκ αλλά, απλώς, παρακολούθησε μαθήματα «οικονομίας γαλακτοκομείων» στο Κορκ, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών του στην Αγροτική Οικονομία, στο πανεπιστήμιο της γενέτειράς του, στο Βαχενίνγκεν.

Τον Απρίλιο του 2013, ο Ντάισελμπλουμ βρέθηκε στην Ιρλανδία για να παραστεί στο ανεπίσημο Ecofin στο Δουβλίνo (12-13/4). Μία μέρα νωρίτερα, είχε την τιμητική του ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Κορκ για την ιρλανδική κρίση και την ευρωπαϊκή προοπτική. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ευρωπαίοι ομόλογοί του θα έδιναν παράταση αποπληρωμής των δανείων σε Ιρλανδία και Πορταγαλία – όπως και, τελικά, έγινε.

Αυτό που έγινε, επίσης, ήταν να βγει στο φως της δημοσιότητας το λάθος στο βιογραφικό του Ολλανδού. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο συνήθης σε αυτές τις περιπτώσεις μηχανισμός προστασίας, με το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει ότι έδωσε λάθος πληροφορία στις υπηρεσίες της ΕΕ, δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για μεταφραστικό λάθος και το Πανεπιστήμιο του Κορκ να αποκαλεί τον πρόεδρο του Eurogroup «δικό μας άνθρωπο».

Για την ιστορία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπήρξε σε όλη του ζωή καριερίστας στο ολλανδικό ΠΑΣΟΚ, έχοντας μηδέν χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα. Μέλος του Εργατικού Κόμματος από τα 19 του έτη, γαλουχήθηκε στα πολιτικά πρότυπα της δεξιόστροφης Σοσιαλδημοκρατίας της δεκαετίας ’90. O νεαρός Γερούν εργάστηκε για ένα χρόνο, το 1992, ως σύμβουλος στο πλευρό ολλανδών ευρωβουλευτών του PvdA στις Βρυξέλλες και έκτοτε για τρία χρόνια σε αντίστοιχη θέση στο ολλανδικό κοινοβούλιο στη Χάγη, με αντικείμενο το χωροταξικό σχεδιασμό. Παράλληλα, εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος (1994-1997) στο Βάχενινγκεν και διορίστηκε σύμβουλος στο υπουργείο Γεωργίας (1996-2000). Το 2000 εκλέχθηκε βουλευτής, συμπληρώνοντας δώδεκα χρόνια παρουσίας στο ολλανδικό κοινοβούλιο, μέχρι τη χρονιά που ανέλαβε υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού του φιλελεύθερου Μαρκ Ρούτε. Ως βουλευτής, ο Ντάισελμπλουμ ασχολήθηκε με θέματα ειδικής εκπαίδευσης και εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, στην πορεία του Ολλανδού προς την κορυφή των ευρωπαϊκών θεσμών, είναι ότι ακόμα και τα αφεντικά του στο Βερολίνο τον θεωρούν φανατικό υπέρμαχο των ολλανδικών συμφερόντων, τα οποία αντανακλώνται σε δύο τομείς που η Ολλανδία δεν διαπραγματεύεται με κανέναν: το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το εξωτερικό εμπόριο.

Παρεμπιπτόντως, και οι δύο αυτοί τομείς βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε κριτικής που σχετίζεται με τις προοπτικές ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Σε μια Ευρώπη, όπου τα πλεονάσματα του Βορρά γίνονται ελλείμματα του Νότου, όπου η Σοσιαλδημοκρατία έχει καταστεί παραλλαγή της προγραμματικής σύγκλισης νεοφιλελεύθερων/νεοσυντηρητικών και όπου οι κανόνες της γραφειοκρατίας υπερέχουν της λαϊκής εντολής, ακόμα και ένας εκκεντρικός μαρξιστής καθηγητής Οικονομικών, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, αποτελεί θανάσιμη απειλή για τους εκλεκτούς του συστήματος.

Έρικ Βίμπες

eurogroup2(γεν. 12/3/1963), Ολλανδία
Ταυτότητα: Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) – Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (PVV)
Θητεία: 4/2/2014 (ως αναπληρωτής του Γερούν Ντάισελμπλουμ)
Σπουδές: Πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ, μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το INSEAD.
Κλίμακα Βαρουφάκη: 1/10

 

Θητεία σε Shell, McKinsey & Company, OC&C Strategy Consultants, υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων, δημοτικός σύμβουλος στο Άμστερνταμ με αρμοδιότητες στον τομέα των Μεταφορών. Πλέον, No.2 στο ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών, μεταφέρει τα μηνύματα του προϊστάμενού του.

Η Δευτέρα 9 Μαρτίου, εκτός από την έναρξη του QE της ΕΚΤ είχε και Eurogroup. O Γουίβς δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι η λίστα μεταρρυθμίσεων, που πρότεινε η Αθήνα, ήταν ανεπαρκής και πως το πλήρες πακέτο της συμφωνίας θα πρέπει να υπογραφεί έως το τέλος Απριλίου. Ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωνε πως η πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων έγινε δεκτή, αλλά χρειάζεται να εξεταστούν οι λεπτομέρειες, «κάτι που δεν είναι απαραίτητο να γίνει σήμερα».

«Η Αυστρία και η Γαλλία πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να ανταποκριθούν στα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας, ιδίως η Γαλλία, που έχει πάρει δίμηνη παράταση». Τάδε έφη Ντάισελμπλουμ. Υποδεχόμενος τους δημοσιογράφους, ο Γερούν παρατήρησε πως έλειπαν πολλοί και αστειεύτηκε: «Μιλάει κάπου ο Γιάνης Βαρουφάκης;»

Την ίδια ώρα, ο Σόιμπλε χρησιμοποιούσε διαρκώς τη λέξη «τρόικα», προκαλώντας τις διαμαρτυρίες της ελληνικής αντιπροσωπείας, και η Μέρκελ, από την Ιαπωνία όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, προειδοποιούσε πως «έρχονται δύσκολοι καιροί για την Ευρώπη λόγω Ελλάδας». Μια ωραία ατμόσφαιρα.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

(γεν. 18/9/1942), Γερμανία
Ταυτότητα: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) – Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU)
Θητεία: 28/10/2009 έως σήμερα
Σπουδές: Οικονομικά και Νομική στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, διδακτορικό στη Νομική
Κλίμακα Βαρουφάκη: 0/10

eurogroup3Δεν υπάρχουν πράγματα που να μην έχουν γραφτεί για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επίσης, δεν υπάρχει πιο παλιός υπουργός Οικονομικών και γενικά πολιτικός στο Eurogroup από αυτόν. Ο ντε φάκτο ηγέτης του άτυπου οργάνου μοιάζει σαν να ήταν από πάντα το αφεντικό της γερμανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας.

Γράφτηκε στη νεολαία του CDU τη χρονιά που χτίστηκε το Τείχος του Βερολίνου, το 1961. Δέκα χρόνια μετά, έχοντας ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές, εντάχθηκε στην εφορία της γενέτειράς του, στο Φράιμπουργκ, ασκώντας παράλληλα τη δικηγορία. Εκλέγεται στο γερμανικό κοινοβούλιο (με σταυρό και όχι λίστα) από το 1972. Υπουργός στις τρεις πρώτες κυβερνήσεις του Χέλμουτ Κολ, έως το 1991, κατείχε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της γερμανικής ενοποίησης και ήταν ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ο.Δ. της Γερμανίας. Επί σειρά ετών θεωρούνταν ο φυσικός διάδοχος του Κολ και διετέλεσε αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU από το 1991 και πρόεδρος του κόμματος από το 1998. Παραιτήθηκε το 2000, καθώς το όνομά του ενεπλάκη στο μεγάλο σκάνδαλο χρηματισμού του κόμματος από έμπορο όπλων. Ο Σόιμπλε υπερασπίστηκε την υστεροφημία του Κολ, αλλά ήταν η εποχή που ανέτελλε το άστρο της Άγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ δεν τον στήριξε όταν το 2004 στο κόμμα αναζητούσαν υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τον έκανε υπουργό Εσωτερικών το 2005 και υπουργό Οικονομικών το 2009, όταν όλοι στην Ευρώπη έβλεπαν ανήμποροι να μεταδίδεται η κρίση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αναζητούσαν κάποιον βετεράνο, που να ξέρει από «γρήγορες και βρώμικες δουλειές».

Μάικλ Νούναν

(γεν. 21/5/1943), Ιρλανδία
Ταυτότητα: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – Fine Gael
Θητεία: 9/3/2011 έως σήμερα
Σπουδές: Αγγλική Φιλολογία και Οικονομικά στο University College Dublin
Κλίμακα Βαρουφάκη: 2/10

eurogroup5Δεύτερος πιο παλιός στο Eurogroup, μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών είναι ο αρχιτέκτονας του καταστροφικού success story λιτότητας στην Ιρλανδία, αν και δεν ήταν αυτός που υπέγραψε αρχικά το ιρλανδικό μνημόνιο.

Πολιτεύεται από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και εκλέγεται βουλευτής από το 1981 με το δεξιό Fine Gael, το οποίο τις περισσότερες φορές που έχει σχηματίσει κυβέρνηση το έχει κάνει με τη στήριξη του κεντροδεξιού Εργατικού Κόμματος. Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, την περίοδο 1982-1987. Αν κανείς θέλει να αντιληφθεί το πολιτικό μέγεθος του Νούναν, πρέπει να ανατρέξει στα χρόνια που ήταν υπουργός Υγείας, την περίοδο 1994-1997.

Το Φεβρουάριο του 1994, δέκα μήνες πριν αναλάβει, το Ανεξάρτητο Εθνικό Συμβούλιο Αιμοδοσίας (BTSB) ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως παρτίδα με πλάσμα αίματος από το 1977, που περιείχε προσχηματισμένα αντισώματα anti-D, τα οποία χορηγούνταν για την αντιμετώπιση της λεγόμενης αιμολυτικής νόσου των νεογνών, είχε βρεθεί μολυσμένο με τον ιό της ηπατίτιδας-C. Το ένα σκάνδαλο ήταν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν ενδείξεις για το μολυσμένο αίμα ήδη από το 1991 αλλά δεν έκαναν τίποτα.

Το άλλο σκάνδαλο ήταν η στάση του νέου υπουργού Υγείας, Μάικλ Νούναν, που οχυρώθηκε πίσω από τη γραμμή των νομικών του συμβούλων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρχε ευθύνη του κράτους και πως το BTSB αποτελεί ανεξάρτητη νομική οντότητα. Το υπουργείο οργάνωσε ένα σύστημα καταβολής αποζημιώσεων, απαιτώντας από τις 1.000 και πλέον γυναίκες, που είχαν μολυνθεί, αλλά και τους συγγενείς τους, να μην κινηθούν δικαστικά, απειλώντας διαφορετικά πως θα οδηγήσει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο και σε περίπτωση που δικαιωθεί θα ζητήσει από τους εναγόμενους κάλυψη των δικαστικών του εξόδων. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, οι αντίστοιχες πιέσεις του BTSB προς τα θύματα ήταν εν γνώσει του Νούναν. Η ετοιμοθάνατη μητέρα δώδεκα παιδιών, Μπρίτζιτ Μακόουλ, τόλμησε να μηνύσει το υπουργείο και το BSDS, το καλοκαίρι του 1995. Το υπουργείο δεν δέχτηκε να γίνει η δίκη υπό καθεστώς ανωνυμίας για την Μακόουλ, θεωρώντας πως έτσι θα αποθάρρυνε ανάλογες περιπτώσεις. Η δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο πήρε αναβολή για τις 8 Οκτωβρίου 1996. Η Μακόουλ πέθανε στις 2 Οκτωβρίου 1996. Τέσσερα χρόνια μετά, ο 72χρονος σύζυγός της αυτοκτόνησε. Το 2001, ο Νούναν ζήτησε συγγνώμη για το ρόλο του στην οικογενειακή τραγωδία. Εξάλλου, όλη η Ευρώπη είναι μία οικογένεια.

Λουίς Ντε Γκίντος

eurogroup4(γεν. 16/1/1960), Ισπανία
Ταυτότητα: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) – Λαϊκό Κόμμα (PP)
Θητεία: 22/12/2011 έως σήμερα
Σπουδές: Πανεπιστημιακό Κολέγιο Οικονομικών Σπουδών (CUNEF), Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης
Κλίμακα Βαρουφάκη: 3/10

Ο ισπανός υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας είναι ο άνθρωπος που πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο τιμόνι του Eurogroup, αφού έχει ήδη λάβει δημόσια υποστήριξη από την καγκελάριο Μέρκελ.

Όλα δείχνουν πως ο Ντε Γκίντος θα καταφέρει να διασωθεί από το ναυάγιο του Λαϊκού Κόμματος, όπως το έκανε εξάλλου και στο παρελθόν. Ο πολυθεσίτης σε διοικητικά συμβούλια δημόσιων οργανισμών και κυβερνητικές επιτροπές, εργάστηκε ως υψηλόβαθμο στέλεχος για τη Lehman Brothers από το 2006 μέχρι την μεγάλη κατάρρευσή της. Όπως φάνηκε από τη μετέπειτα θητεία του σε μεγάλες πολυεθνικές και την κυβέρνηση Ραχόι, αυτό όχι μόνο δεν κατέστρεψε την καριέρα του αλλά, απεναντίας, του επιτρέπει μέχρι σήμερα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για το πώς θα σωθεί η Ελλάδα από την κρίση, που δημιούργησαν τα παλιά του αφεντικά.

Μαρία Λουίς Αλμπουρκέρκι

(γεν. 16/9/1967) Πορτογαλία
Ταυτότητα: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) – Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD)
Θητεία: 2/7/2013 έως σήμερα
Σπουδές: Πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Λουσιάδα και μεταπτυχιακό Χρηματοοικονομικών από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας
Κλίμακα Βαρουφάκη: 3,5/10

eurogroup6Η Ευρωζώνη δεν συζητά για Grexit και, ίσως, κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα, δήλωνε στις αρχές Μαΐου από το Λονδίνο η πορτογαλίδα υπουργός Οικονομικών. «Αρκεί εκείνη να το θέλει». Το Spiegel έχει γράψει (28/2/2015) για την Αλμπουρκέρκι ότι, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bertelsmann, ο Σόιμπλε της απευθυνόταν σαν την αγαπημένη του μαθήτρια, που κινδύνευε να μείνει στην ίδια τάξη και τελικά την έσωσε. Λογική η αντίδραση του γερο-δάσκαλου, αν σκεφτούμε ότι ο έτερος καλός μαθητής της τάξης, ο Γιάννης Στουρνάρας, έβαλε το δικό του λιθαράκι στο πορτογαλικό μνημόνιο.

 ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

Μάρις Λάουρι

(γεν. 1/1/1966), Εσθονία
Ταυτότητα: Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) – Μεταρρυθμιστικό Κόμμα (Reformierakond)
Θητεία: 3/11/2014 – 30/3/2015
Σπουδές: Πτυχίο Μαθηματικών και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Ταρτού.
Κλίμακα Βαρουφάκη: 2,5/10

eurogroup7Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους μεγάλους της Ευρωζώνης, καθώς στις ευρωπαϊκές συναντήσεις οι μικροί εταίροι από το πρώην ανατολικό μπλοκ παρουσιάζονται βασιλικότεροι του βασιλέως.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Εσθονία, της οποίας ο πρόεδρος, τον περασμένο μήνα, σε συνέντευξη στους Times, είχε αποκαλέσει «χρήσιμους ηλίθιους» χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Κύπρος, με τον εσθονικό Τύπο να μην παραλείπει να αναφέρει, σχολιάζοντας το διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το success story της Εσθονίας

Τους τελευταίους μήνες, η θέση του υπουργού Οικονομικών της Εσθονίας έχει αλλάξει δυο φορές.

Η πρώτη ήταν το Νοέμβριο, όταν ο επί πενταετίας υπουργός Οικονομικών, Γιούργκεν Λίγκι, παραιτήθηκε, μετά από το σάλο που ξέσπασε για ένα δημόσιο καυγά στο facebook. Εκεί, ο φιλελεύθερος πολιτικός του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος έγραψε αναφερόμενος στον ρωσικής καταγωγής και σοσιαλδημοκράτη υπουργό Παιδείας, Γεβγκένι Οσινόφσκι: «Αυτός, γιος μετανάστη, από ένα ροζ κόμμα, θα πρέπει να είναι υπερ-προσεκτικός». Επιπλέον, ο Λίγκι αποκάλεσε τον κυβερνητικό του εταίρο «άπατρι» και «άσχετο».

Ο καυγάς ανάμεσα στους δύο πολιτικούς είχε ξεκινήσει μια μέρα νωρίτερα, σε τηλεοπτική εκπομπή, και αφορούσε το κατά πόσο η σοβιετική «κατοχή» εμπόδισε την Εσθονία να αποκτήσει κράτος και οικονομία σκανδιναβικού τύπου. (Σημειωτέον ότι, από τις σκανδιναβικές χώρες, μόνο η Φινλανδία έχει ευρώ, χώρα με την οποία η Εσθονία έχει μια ιστορική σχέση ευθέως ανάλογη του διδύμου Ελλάδας-Κύπρου).

Η παραίτηση του Λίγκι έγινε αμέσως δεκτή από τον νεαρό πρωθυπουργό της χώρας. Ο γεννημένος το 1979 Τάαβι Ρόιβας δήλωσε ότι πήρε μια πολύ δύσκολη απόφαση, καθώς ο βετεράνος Λίγκι επέδειξε «την απαραίτητη δύναμη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης». Από την πλευρά του, ο γνωστός για το αυστηρό του ύφος υπουργός δεν φάνηκε να πτοείται ιδιαίτερα: «Έπειτα από σκέψη, αποφάσισα να παραιτηθώ από υπουργός Οικονομικών. Το κάνω αυτό επειδή το εσθονικό κράτος είναι πιο σημαντικό από τη δουλειά μου».

Η συμφωνία συνασπισμού ανάμεσα στο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες έδινε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών στο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα. Τη δουλειά πήρε η 49χρονη Μαρίς Λάουρι, οικονομική σύμβουλος του Ρόιβας από το ξεκίνημα της πρωθυπουργίας του, το Μάρτιο του 2014.

Κάτοχος μεταπτυχιακού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Ταρτού, η Λάουρι, είχε ξεκινήσει την καριέρα της στο υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων, στη συνέχεια εργάστηκε στο τμήμα μακροοικονομικών αναλύσεων της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας (1994-1996), ενώ έκανε ένα μεγάλο πέρασμα από τον ιδιωτικό τομέα, δουλεύοντας στην Tallin Business Bank (1996-1998) -μια από τις παλαιότερες τράπεζες της χώρας, με έτος ιδρύσεως… 1991- και στη σουηδική συστημική τράπεζα Swedbank (1998-2011) ως επικεφαλής οικονομολόγος. Στο βιογραφικό της γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις πολλές συγγραφικές της δραστηριότητες επί οικονομικών θεμάτων.

Αν μας ενδιαφέρουν όλα αυτά, είναι για να κατανοήσουμε την περίφημη φράση της Λάουρι στη Die Welt, δύο μέρες μετά τη συμφωνία της 25ης Φεβρουαρίου, όπου η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας είπε: «Το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας ήταν πολύ φορτισμένο συναισθηματικά. Φαινόταν σαν να υπέφεραν μόνο αυτοί (οι Έλληνες) και κανένας άλλος. Συγκρίνοντας τα οικονομικά μας μεγέθη, η Εσθονία προσφέρει μια από τις μεγαλύτερες βοήθειες προς την Ελλάδα».

Στην ίδια συνέντευξη, η Λάουρι δεν παρέλειψε να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη περί ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, λέγοντας ότι αυτή είναι μια φράση που θα πρέπει να χρησιμοποιείται για χώρες όπως το Μάλι, το Σουδάν και η Συρία. Τέλος, η εσθονή υπουργός συμπέρανε ότι η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Εσθονία είναι πως στη χώρα της η κυβέρνηση κράτησε τίμια στάση απέναντι στην κοινή γνώμη κατά τη διάρκεια της κρίσης. Καταλήγοντας δε, είπε πως υπάρχει ακόμα χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει καθαρά και τίμια στους Έλληνες τις επιλογές που έχουν μπροστά τους.

Το αντίθετο της Ελλάδας

Την ίδια πάνω κάτω σύγκριση ανάμεσα στις δύο χώρες είχε κάνει λίγες ημέρες νωρίτερα και δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg («Η γωνία της Ευρώπης που είναι το ακριβώς αντίθετο της Ελλάδας», 16/2/2015), αποθεώνοντας την επιλογή της Εσθονίας να μην δανείζεται από τις αγορές αλλά να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αν μη τι άλλο, αποδεικνύεται πως ούτε η πολυγραφότατη εσθονή υπουργός Οικονομικών ούτε ο νεαρός συντάκτης του αμερικανικού πρακτορείου (και ειδικός και επί των ουκρανικών) ήταν ενημερωμένοι για το τι λέει και τι γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός και καθηγητής Οικονομικών. Την ίδια εποχή, η Λάουρι υποστήριζε δημόσια ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει ένα Grexit.

«Εάν χρωστούσαμε τόσο πολλά σε κάποιους, από τους οποίους λαμβάναμε τόσα πολλά, θα καθόμασταν ήσυχοι και θα προσπαθούσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευγενικοί με όλους, ώστε να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή λύση», δήλωνε σε ανάλογο τόνο η νεαρότερη συνάδελφός της Λάουρι, Κάγια Κάλας.

Η 38χρονη δικηγόρος, ειδική σε θέματα ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και ευρωβουλευτής του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, αντιπρόεδρος του κόμματος, πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιλούσε με τη δύναμη του βιογραφικού της και με την ορμή του ονόματός της, καθώς επρόκειτο για την κόρη του ιδρυτή και επίτιμου προέδρου του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, Σίιμ Κάλας.

Ο Σίιμ Κάλας υπήρξε ο πρώτος εσθονός επίτροπος μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004, αντιπρόεδρος της Κομισιόν για δέκα χρόνια (2004-2014), πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εξωτερικών και πρώτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας στη μετασοβιετική εποχή. Πριν από το 1991, ήταν μέλος του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, διετέλεσε εκδότης της επίσημης ημερήσιας εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Εσθονίας (Rahva Hääl), γραμματέας στο δ.σ. των αποταμιευτικών τραπεζών και υψηλόβαθμος αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών της Εσθονικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, ενώ υπηρέτησε στο Όπλο Διαβιβάσεων του Κόκκινου Στρατού.

Γίνεται αντιληπτό ότι η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 1,3 εκατ. κατοίκων, με έκταση διπλάσια της Πελοποννήσου και μια μεγάλη μειονότητα Ρώσων στην επικράτειά της, κατάφερε πολύ γρήγορα και καλοσχεδιασμένα να τροφοδοτήσει με ανθρώπινους πόρους τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς εξουσίας στα πρότυπα του Τέλους της Ιστορίας, που δεν προβλέπουν εναλλακτικές στο παγκόσμιο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης.

Αυτό το μήνυμα φρόντισε να διαβιβάσει προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση ο εσθονός πρωθυπουργός. Δύο ημέρες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, που έβγαλαν αριστερή κυβέρνηση στην ΕΕ, ο Ρόιβας δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός ψήφισε εναντίον των μεταρρυθμίσεων, επιλέγοντας μια πολιτική δύναμη με λαϊκιστικές απόψεις. Φυσικά, σεβόμαστε τη δημοκρατική ελευθερία των Ελλήνων για αυτοκαθορισμό, αλλά η επιλογή τους δεν πρέπει να συνοδεύεται από την ελπίδα ότι δεν χρειάζεται πια να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Σύγκρουση κορυφής για τα ελληνικά ομόλογα

Μιλώντας για υποχρεώσεις, ανατρέχει κανείς στον Μάιο του 2013, όταν η κεντρική τράπεζα της Εσθονίας συνεδρίασε για να αποφασίσει το πώς θα διανείμει τα κέρδη του 2012, ύψους 34,1 εκατ. ευρώ. Η κεντρική τράπεζα της Εσθονίας αποφάσισε να δώσει στον κρατικό προϋπολογισμό μόνο το 25% των κερδών, δηλαδή 8,5 εκατ., προκαλώντας την οργή του Γιούργκεν Λίγκι, που χαρακτήρισε αυθαίρετο το όριο του 25% και αποκάλεσε τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου, Γιαν Μάνικ -ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία- κυνικό και ασόβαρο. Στο οκταμελές όργανο μειοψήφισε μόνο ο εκπρόσωπος του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος. Με την απόφασή της αυτή, η κεντρική τράπεζα διακράτησε τα κέρδη ύψους 5,7 εκατ. ευρώ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων.

Το ελεγχόμενο από το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε, γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση τα κέρδη που δικαιούνταν η Ελλάδα θα έπρεπε να βρεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι υποστηρικτές της κεντρικής τράπεζας επικαλέστηκαν το επιχείρημα περί ανεξαρτησίας του ιδρύματος και πέταξαν το γάντι στον Λίγκι, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι δημόσια επιχείρηση για να συνδράμει στις δημοσιονομικές πολιτικές της χώρας.

Το 2010, ο Λίγκι είχε χαρακτηρίσει την αγορά ελληνικών ομολόγων επενδυτική κίνηση. Όμως, τον Απρίλιο του 2013, μιλώντας στο εσθονικό κοινοβούλιο αποκήρυξε αυτήν τη θέση: «Η συμφωνία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ ήταν να διοχετευτούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα στον κρατικό προϋπολογισμό με σκοπό να επιστραφούν στην Ελλάδα, ώστε, πρώτον, να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος και, δεύτερον, να μην βγει κέρδος από τη δυστυχία ενός έθνους. Θεωρώ ότι η εσθονική κυβέρνηση δεν θα κρατήσει αυτά τα λεφτά».

Η πολιτική του Μάνικ άφησε εκτεθειμένο τον φιλελεύθερο πολιτικό, δημιουργώντας πολιτική κρίση στο Ταλίν.

Το περασμένο φθινόπωρο, ο 70χρονος Μάνικ δήλωνε δημόσια πως δεν υπάρχει πλέον εσθονικό success story και πως η χώρα απειλείται από την ουκρανική κρίση. Έναν χρόνο νωρίτερα, ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να ιδρύσει νέο κεντροδεξιό κόμμα, αλλά δεν προχώρησε. Το καλοκαίρι του 2011, ο Μάνικ είχε υποδείξει τον Λίγκι ως ιδανικό υποψήφιο για να αναλάβει διοικητής της κεντρικής τράπεζας. Την ίδια εποχή, ο Μάνικ θα προκαλούσε δημόσια αίσθηση, ισχυριζόμενος ότι «οι Εσθονοί θέλουν να λαμβάνουν βοήθεια από το εξωτερικό, αλλά όταν είναι να δώσουν, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, γίνονται υπέρ το δέον δραματικοί. Μιλώντας για την ελληνική κρίση, ο Μάνικ υποστήριξε ότι «η ένταξη της Εσθονίας στο ευρώ έχει ξεπληρωθεί πολλές φορές και πλέον η χώρα θα έπρεπε να κοιτάξει τη συμμετοχή της στα πακέτα διάσωσης με τον ίδιο τρόπο που κοιτάζει τη συμμετοχή της στο NATO».

Κόντρα σε όσα υποστηρίζουν οι εσθονοί συνάδελφοι του Γιάνη Βαρουφάκη στις συνεδριάσεις του Eurogroup, η Εσθονία βγήκε μάλλον ευνοημένη από την ελληνική κρίση. Το Νοέμβριο του 2012, η μεγάλη εβδομαδιαία εφημερίδα και πρώτη ανεξάρτητη εφημερίδα στη σοβιετική Εσθονία, Eesti Ekspress, έκανε λόγο για αύξηση 7,8% των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, 28,2% των αποταμιεύσεων ξένων πολιτών και 34% αύξηση των αποταμιεύσεων ξένων επιχειρήσεων, εξαιτίας της κρίσης σε Ελλάδα και Κύπρο, που έστειλε μαζικά Ρώσους στις εσθονικές τράπεζες, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο καθίσταντο ολοένα και πιο ανεξάρτητες απέναντι στις σκανδιναβικές μητρικές τους.

Σβεν Σέστερ

(γεν. 14/7/1969), Εσθονία
Ταυτότητα: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) – Ένωση Υπέρ της Πατρίδας και της Δημοκρατίας (IRL)
Θητεία: 9/4/2015 έως σήμερα
Σπουδές: Οικονομικά και Τεχνολογία Πληροφορικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τάλιν
Κλίμακα Βαρουφάκη: 3,5/10

eurogroup8 Παραδόξως, τα δράματα του εσθονικού κατεστημένου δεν αναγιγνώσκονται στην ολότητά τους από τους υποστηρικτές των μνημονίων στην Ελλάδα.

Η δεύτερη αλλαγή υπουργού Οικονομικών πραγματοποιήθηκε μετά τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου, όπου το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα άλλαξε κυβερνητικό εταίρο. Αυτή ήταν η πρώτη εκλογική νίκη του Ρόιβας, που είχε αναδειχθεί πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο, όταν ο προκάτοχός του παραιτήθηκε για να αφήσει χώρο στην επόμενη γενιά πολιτικών. Το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με την προσθήκη της Ένωσης Υπέρ της Πατρίδας και της Δημοκρατίας (IRL), όπου τη θέση του υπουργού Οικονομικών κατέλαβε ο Σβεν Σέστερ, καλούμενος να ενώσει τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους πάνω στο φλέγον ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης.

 Ένας κτηματομεσίτης από τη Βαλτική στο δρόμο του Γιάνη

Με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στο real estate, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το εσθονικό Λόττο, ο 45χρονος πολιτικός αντλεί εμπειρία από τη θητεία του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του δημοτικού συμβουλίου της πρωτεύουσας Ταλίν και τη θητεία του ως επικεφαλής της αντίστοιχης επιτροπής του κοινοβουλίου. Η τύχη δεν φαίνεται να είναι με το μέρος του συντηρητικού πολιτικού, ο οποίος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί για μία ψήφο, σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου οι Εσθονοί ψήφισαν με το νου τους στη Μόσχα, καταποντίζοντας το IRL.

Στο χρηματιστήριο του ακαδημαϊκού κόσμου, η θητεία του εσθονού υπουργού στο Λόττο δύσκολα μπορεί να αναμετρηθεί με τη θεωρία παιγνίων του έλληνα ομόλογού του. Στο πολιτικό ταμείο του Eurogroup, όπου η Ευρώπη παίζει στα ζάρια το μέλλον της, οι 1.392 ψήφοι που έλαβε ο Σέστερ θεωρούνται ασφαλέστερο ενέχυρο από τις 131.211 σταυρούς του Γιάνη Βαρουφάκη.

 Ριμάντας Σάντζιους

(8/10/1960), Λιθουανία
Ταυτότητα: Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) – Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Λιθουανίας (LSDP)
Θητεία: 1/1/2015 (με την ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη) έως σήμερα, 16/5/2007 έως σήμερα (υπουργός Οικονομικών)
Σπουδές: Χημεία στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, Μεταπτυχιακό στη Νομική από το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους
Κλίμακα Βαρουφάκη: 1/10

eurogroup9 Μια εβδομάδα πριν από το περιβόητο Eurogroup στη Ρίγα (24/4/2015), όπου διαδόθηκε ότι κράτησε ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο λιθουανός υπουργός Οικονομικών δήλωνε στο Bloomberg πως «δεν υπάρχουν fast-track λύσεις για την Ελλάδα».

Δύο χρόνια νωρίτερα σε συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες (10/12/2013), ως προεδρεύων τότε του συμβουλίου, ο Ριμάντας Σάντζιους έδωσε το παρασύνθημα στους υπόλοιπους εικοσιπέντε υπουργούς να τραγουδήσουν το «Happy Birthday» στον Γιάννη Στουρνάρα, που είχε γενέθλια. Την έκπληξη είχε προετοιμάσει ο ίδιος ο Σόιμπλε, όπως με προθυμία μετέδωσαν τα φιλοκυβερνητικά Μέσα στην Ελλάδα.

«Ο Βαρουφάκης έχει καταφέρει μόνο ένα πράγμα: να ενώσει τα φτωχότερα δυσαρεστημένα κράτη-μέλη», έγραφε ο Guardian την Πρωτομαγιά, ενημερώνοντας το βρετανικό κοινό πως όταν ήρθε η κρίση στην Λιθουανία, το 2008, δεν έγιναν απεργίες ούτε προκλήθηκε κοινωνική αναταραχή.

Από τα παραπάνω, άρα, είναι μάλλον απίθανο ο Σάντζιους, που έκανε φοιτητικά μεροκάματα στο σοβιετικό Καζακστάν και πρωτομπήκε στην πολιτική το 1991 για να συνεισφέρει στην ευημερία της προσφάτως ανεξαρτητοποιημένης Λιθουανίας, να πήρε τηλέφωνο για ευχές τον Γιάνη Βαρουφάκη στις 24 Μαρτίου.

Γιάνις Ρέιρς

(γεν. 1961, Λετονία)
Ταυτότητα: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) – Ενότητα (Vienotība)
Θητεία: 5/11/2014 έως σήμερα
Σπουδές: Πτυχίο Οικονομικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού από το Πανεπιστήμιο της Λετονίας
Κλίμακα Βαρουφάκη: 1/10

eurogroup10(1)Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν είναι ο μόνος Γιάνης στο Eurogroup, καθώς στις συνεδριάσεις του άτυπου οργάνου συμμετέχει και ο λετονός ομόλογός του, Γιάνις Ρέιρς.

Ο λετονός Γιάνις ξεκίνησε την καριέρα του το 1993 στην Deutsche – Lettische Bank (Γερμανική – Λετονική Τράπεζα), που ιδρύθηκε ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό από μόνο του αρκεί για να περιγράψει το πολιτικό σύμπαν του Ρέιρς, που αναρριχήθηκε ως τη θέση του αντιπρόεδρου της τράπεζας, η οποία το 1996 απορροφήθηκε από τη Swedbank. Το 2002, εκλέχθηκε βουλευτής με το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Εποχή, που κυβέρνησε για τα επόμενα δύο χρόνια, έχοντας κάνει σημαία του την κάθαρση και τη μεταρρύθμιση σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, ζητώντας να αντικατασταθεί η δωρεάν φοίτηση στην τριτοβάθμια με φοιτητικά δάνεια. Πρωθυπουργός εκείνης της κυβέρνησης ήταν ο επί δέκα χρόνια κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Έιναρς Ρέπσε, δημοφιλής από τον ηγετικό του ρόλο στο εθνικό κίνημα ανεξαρτησίας του 1988. Αντίστοιχα, υπουργός Οικονομικών ήταν ο σημερινός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που σχημάτισε δική του κυβέρνηση το 2010. Το 2011, η Νέα Εποχή ενώθηκε με άλλα δύο κόμματα της λετονικής Δεξιάς, σχηματίζοντας την Ενότητα, η οποία, αν και ήρθε δεύτερη στις πρόωρες εκλογές του 2014, σχημάτισε ξανά κυβέρνηση συνασπισμού, αποκλείοντας το πρώτο σε ψήφους φιλορωσικό κόμμα της Αρμονίας.

Σε άρθρο του στους New York Times (15/1/2008), ο Πολ Κρούγκμαν έγραφε πως «η Λετονία είναι η νέα Αργεντινή». Η 13η Ιανουαρίου 2009 έμεινε στην ιστορία ως η μέρα που ξέσπασαν οι «Ταραχές της Ρίγας», μετά τα βίαια επεισόδια στην λετονική πρωτεύουσα, που σηματοδότησαν το απόγειο της κρίσης. Τελικά, η χώρα ανέκαμψε, καθώς «η ενδυνάμωση των γειτονικών χωρών στηρίζει την παραγωγή και τις εξαγωγές της Λετονίας», όπως τόνιζαν τον Φεβρουάριο του 2010 αναλυτές της Moody’s, φωτογραφίζοντας τη μισητή στο βαλτικό κατεστημένο Μόσχα. Τέσσερα χρόνια μετά, οι Λετονοί έχασαν εξαγωγές τροφίμων αξίας 52 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των αντιμέτρων της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης. Η ΕΕ υποσχέθηκε αποζημιώσεις ύψους μόλις 7,7 εκατ. ευρώ. Όπως είπε και ο Ρέιρς από το Λονδίνο, όπου εκλήθη το Φεβρουάριο σε οικονομικό συνέδριο που διοργάνωσε η Λετονική Πρεσβεία (19-2): «Η Ευρώπη δεν πρέπει να αντιδρά στις παγκόσμιες διαδικασίες, αλλά να τις διαμορφώνει».

Από 1/1/2014, η Λετονία είναι μέλος της Ευρωζώνης και από 1/1/2015 αναλαμβάνει για πρώτη φορά την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έως τον Ιούνιο. Η ιστορία θα γράψει πως στο πιο κρίσιμο πεντάμηνο της Ελλάδας, χρέη γραμματέα της Ευρώπης εκτελούσαν τα παιδιά που μεγάλωσαν νομίζοντας πως στη Δύση όλοι είναι πλούσιοι και δημοκράτες.

Άντι Ρίνε

(γεν. 3/11/1962), Φινλανδία
Ταυτότητα: Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) – Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Φινλανδίας (SDP)
Θητεία: 6/6/2014 έως 28/5/2015
Σπουδές: Μεταπτυχιακό στη Νομική από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι
Κλίμακα Βαρουφάκη: 4/10

eurogroup11 Ο πιο διάσημος συνδικαλιστής στη χώρα του, γνωστός με το προσωνύμιο «γκάνγκστερ της αγοράς εργασίας», ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Φινλανδίας άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του, τους πρώτους μήνες του 2015, ότι η Φινλανδία πιέζεται να χαλαρώσει τη στάση της.

«Δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητούμε τη δέσμευση της Ελλάδας στο ευρώ», καθησύχαζε τους Φινλανδούς, από τις σελίδες των Helsinki Times (6/1). «Ίσως χρειαστεί να συμβιβαστούμε με την Ελλάδα», δήλωνε στο εθνικό δίκτυο Yle (16/2/2015). «Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», επαναλάμβανε δύο μέρες μετά τη συμφωνία του Φεβρουαρίου.

Το κόμμα του ήρθε τέταρτο στις εκλογές της 19ης Απριλίου και δεν συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, που σχηματίστηκε στις 29 Μαΐου, ανάμεσα στο ιστορικό Κεντρώο Κόμμα του νέου πρωθυπουργού, Γιούχα Σίπιλα, το κεντροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού του προηγούμενου πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Στουμπ, που έγινε υπουργός Οικονομικών στη θέση του πρώην κυβερνητικού εταίρου, και τους ακραίους εθνικιστές «Αληθινούς Φινλανδούς», που για πρώτη φορά συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Πέτερ Καζιμίρ

(γεν. 28/6/2/1968), Σλοβακία
Ταυτότητα: Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) – Κατεύθυνση-Σοσιαλδημοκρατία (Smer-SD)
Θητεία: 4/3/2012 έως σήμερα
Σπουδές: Διεθνές Εμπόριο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Μπρατισλάβα
Κλίμακα Βαρουφάκη: 1/10

eurogroup12Ο εκπρόσωπος του γνωστού και μη εξαιρετέου «σλοβάκου φορολογούμενου», δεν θα μπορούσε να παρουσιαστεί με κάτι παραπάνω από αυτό που ο ίδιος έχει επιλέξει. Η επικοινωνιακή ομάδα του αντιπροέδρου της σλοβακικής κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών τα δίνει όλα σε κάθε Eurogroup, γεμίζοντας με tweets το κενό χώρο στα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη γυμνή αλήθεια για το πρόγραμμά της. Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε τις ελληνικές προτάσεις. Περιμένουμε τα αληθινά νούμερα» (9/3/2015). «Δεν μιλάμε για πυρηνική επιστήμη. Τα χρήματα για την Ελλάδα είναι διαθέσιμα, χρειάζεται μόνο να κάνουν ό,τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup» (11/5/2015).

Ντούσαν Μράμορ

(γεν. 1/11/1953), Σλοβενία
Ταυτότητα: Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) – Σύγχρονο Κεντρώο Κόμμα (SMC)
Θητεία: 18/9/2014 έως σήμερα
Σπουδές: Διδακτορικό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας
Κλίμακα Βαρουφάκη: 1/10

eurogroup13«Θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα σχέδιο Β, σε περίπτωση που οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και εταίρων αποτύχουν». Αυτή η φράση άναψε τα αίματα στο Eurogroup της Ρίγα, αν πιστέψουμε τις ανταποκρίσεις, που εκείνη τη μέρα έκαναν το γύρο του κόσμου αλλά διαψεύστηκαν αρκετές μέρες αργότερα τόσο από τον Γιάνη Βαρουφάκη όσο και από δημοσιογράφους που τις αναπαρήγαγαν.

Τελικά, οι λέξεις «αρχάριος», «τζογαδόρος», «ερασιτέχνης» και «ανεύθυνος» δεν ειπώθηκαν ποτέ από τους συνάδελφους του έλληνα υπουργού Οικονομικών και μάλλον ούτε ο ίδιος ποτέ αποκάλεσε «αναξιοπρεπή» και «αντιευρωπαϊστή» τον επί σειρά ετών καθηγητή Οικονομικών και πρύτανη στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα και υπουργό Οικονομικών το 2002-2004, που προετοίμασε την ένταξη της Σλοβενίας στην ΕΕ από 1/5/2004.

ΟΙ ΦΙΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ

Πιέρ Γκραμένια

(γεν. 22/4/1958), Λουξεμβούργο
Ταυτότητα: Ανεξάρτητος, προτεινόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) – Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)
Θητεία: 4/12/2013 έως σήμερα
Σπουδές: Νομικά και Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Paris II, Μεταπτυχιακό στο Κοινοτικό Δίκαιο
Κλίμακα Βαρουφάκη: 6/10

eurogroup14Διπλωμάτης καριέρας από το 1983 και γενικός διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Λουξεμβούργου για μια ολόκληρη δεκαετία (2003-2013), ήρθε σε σφοδρή σύγκρουση με την διοικητική ιεραρχία του υπουργείου Οικονομικών, που τον κατηγόρησε για έλλειψη εξειδίκευσης και επαγγελματισμού και ότι «ξεθεμελίωνε όλο το μηχανισμό αποφάσεων», οδηγώντας τρία υψηλόβαθμα στελέχη σε ηχηρές παραιτήσεις (Luxemburger Wort, 22/4/2014).

Πιο διπλωματικός, ο Γκραμένια δήλωνε ένα χρόνο μετά στη Wall Street Journal (20/4/2015) για τις ελληνικές διαπραγματεύσεις: «Η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη σήμερα να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά μια έξοδος της Ελλάδας οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά. Όλες μαζί οι δεκαεννέα χώρες πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια χρεοκοπία».

Γιόχαν Φαν Όφερφελντ

(γεν. 24/8/1955), Βέλγιο
Ταυτότητα: Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA) – Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA)
Ανέλαβε: 11/10/2014 έως σήμερα
Σπουδές: Διδακτορικό στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας
Κλίμακα Βαρουφάκη: 5/10

eurogroup15«Αν η διαχείριση του ευρώ δεν ευθυγραμμιστεί περισσότερο με την κουλτούρα σταθερότητας της Γερμανίας, οι Γερμανοί θα επιφέρουν το τέλος του ευρώ όπως το γνωρίζουμε σήμερα», γράφει ο φλαμανδός υπουργός στο βιβλίο του «Το Τέλος του Ευρώ», που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (2012).

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1978, και για δύο χρόνια, ως δημοσιογράφος στο Trends, κορυφαίο εβδομαδιαίο επιχειρηματικό και οικονομικό περιοδικό του Βελγίου, του οποίου έγινε αρχισυντάκτης και γενικός διευθυντής το 1992. Το βιογραφικό του περιέχει τράπεζες, think tanks, πανεπιστήμια και τη δήλωση στο Bloomberg (16/4) ότι «αυτό που κάνουμε είναι η μόνη επιλογή που έχουμε, δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε στην ελληνική κυβέρνηση ό,τι ζητά γιατί έτσι μπαίνει σε κίνδυνο η εσωτερική πειθαρχία στην Ευρωζώνη, αλλά σίγουρα υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης αν αφήσουμε την Ελλάδα να φύγει».

Έντουαρντ Σικλούνα

(γεν. 12/10/1946), Μάλτα
Ταυτότητα: Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) – Εργατικό Κόμμα (PL)
Θητεία: 13/3/2013 έως σήμερα
Σπουδές: Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο
Κλίμακα Βαρουφάκη: 5,5/10

eurogroup16 Σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο Bloomberg στις 15 Μαΐου, ο υπουργός Οικονομικών της μικρότερης χώρας της Ευρωζώνης, με μακρά θητεία σε διεθνείς οργανισμούς και οίκους αξιολόγησης, υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία είναι η λαϊκή εντολή που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρέπει να βρεις μια ισορροπία ανάμεσα στον ηθικό κίνδυνο και ταυτόχρονα να είσαι ρεαλιστής», ανέφερε ο σοσιαλδημοκράτης οικονομολόγος και έδωσε τον ορισμό της λέξης «ρεαλιστής»: «να αναγνωρίζεις ότι η κατάσταση είναι αυτή που είναι και ότι δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω τους δείκτες του ρολογιού». Την ίδια στιγμή ζητούσε περισσότερη ευελιξία από την Ευρώπη, τονίζοντας πως «αν είχαμε ακολουθήσει τους κανόνες της Κομισιόν για διαρθρωτικές αλλαγές με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου, τώρα θα είχαμε μια αποτυχημένη οικονομία σε ύφεση. Αυτό είναι κατανοητό σε πολιτικό επίπεδο, αλλά σε τεχνικό επίπεδο τίποτα δεν έχει αλλάξει».

Χανς Γεργκ Σέλινγκ

(γεν. 27/12/1953), Αυστρία

Ταυτότητα: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) – Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP)
Θητεία: 1/9/2014 έως σήμερα
Σπουδές: Διδακτορικό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Λιντς «Γιοχάνες Κέπλερ»
Κλίμακα Βαρουφάκη: 5/10

eurogroup17Ο προκάτοχος του Σέλινγκ είχε πει ότι «η Αυστρία πρέπει να στραφεί προς το παράδειγμα της Γερμανίας και όχι προς το παράδειγμα της Ελλάδας». Με τεράστια εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, όπου ανάμεσα σε άλλα υπήρξε επικεφαλής μεγάλης λιανικής αλυσίδας επίπλων, ο Σέλινγκ ανέλαβε να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος αλλά και με τον κυβερνητικό εταίρο του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Βέρνερ Φάινμαν, για τα δύο καυτά θέματα της αυστριακής οικονομίας: φορολογική μεταρρύθμιση και τράπεζες.

Τρία χρόνια μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας σε AA+ από τον οίκο Standard & Poor’s, η Αυστρία έχασε το «τριπλό Α» και από τον οίκο Fitch. Η υποβάθμιση ανακοινώθηκε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου, και υπενθύμισε στις αγορές το αμαρτωλό παρελθόν του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Οι διασώσεις των αυστριακών τραπεζών αλλά και οι σκληρότεροι κανόνες της ΕΕ επιδείνωσαν δραματικά τη δυναμική του δημόσιου χρέους.

Ήδη από πέρυσι, η Αυστρία είχε προσαρμόσει τη νομοθεσία της στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για την εξυγίανση και εκκαθάριση των τραπεζών – BBRD, την οποία υποχρεούνται να υιοθετήσουν όλα τα κράτη-μέλη από του χρόνου και η οποία προβλέπει την ανάληψη ζημιών από τους πιστωτές των τραπεζών πριν υπάρξει διάσωση με χρήματα των φορολογουμένων, ανοίγοντας το δρόμο για bail-in στο πρότυπο της κυπριακής διάσωσης.

Παρά το πολύ χαμηλό ιστορικά κόστος δανεισμού της Αυστρίας, οι δύο κυβερνήσεις συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών, που κυβερνούν από το 2008, δεν κατάφεραν να βάλουν σε τάξη το αμαρτωλό τραπεζικό σύστημα της χώρας. Στις 27 Φεβρουαρίου, η Raiffeisenbank, η αποκαλούμενη και ως Goldman Sachs της Αυστρίας, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα καταστήματά της στη ρωσική Άπω Ανατολή λόγω των ρωσικών κυρώσεων.

Το αμαρτωλό μυστικό της Κεντρικής Ευρώπης

Στις αρχές Μαρτίου, η Αυστρία προκάλεσε παγκόσμιο σεισμό, ανακοινώνοντας 15μηνο μορατόριουμ στην αποπληρωμή των χρεών ύψους 11 δισ. ευρώ της Heta, μέχρι να αποφασιστεί ο σχεδιασμός ενός bail-in. Η Heta είναι η «κακή τράπεζα» της Αυστρίας, όπως είθισται να λέγεται ο κρατικός φορέας που συστήνεται για τη διαχείριση των επισφαλειών χρεοκοπημένων τραπεζών ή εκεί όπου παρκάρονται τα τραπεζικά λάθη του παρελθόντος. Η κυβέρνηση είχε ανακαλύψει μαύρη τρύπα 7,6 δισ. ευρώ στη Heta, που είχε στηθεί με σκοπό να διαχειριστεί τα τοξικά λάθη της ανακεφαλαιοποιημένης από το 2009 Hypo Alpe Adria (HAA).

Ο σκοπός δεν φάνηκε να επιτυγχάνεται και, έτσι, η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που προβαίνει σε εκκαθάριση «κακής τράπεζας». Ανάμεσα στους ομολογιούχους της Heta συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον έντεκα γερμανικές τράπεζες με χαρτοφυλάκιa αξίας τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Aurelius Capital, γνωστός αντίδικος στην υπόθεση χρεοκοπίας της Αργεντινής.

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι δεν θα καλύπτει ούτε τα ασφαλή ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, που είχαν εκδοθεί με εγγύηση του κρατιδίου της Καρινθίας. Η Καρινθία έχει ανακοινώσει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χωρίς ομοσπονδιακή βοήθεια και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, καθώς τα έσοδά της είναι πέντε φορές χαμηλότερα από το ύψος των εγγυήσεων, που ανέρχονται στα 10,2 δισ. ευρώ. «Δεν θα δώσουμε ούτε ένα ευρώ από τα λεφτά των φορολογουμένων στη Heta», ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Έως φέτος, τα στοιχεία για τις κυβερνητικές εγγυήσεις χρέους δεν δημοσιοποιούνταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυστρία και Γερμανία ήταν δύο χώρες που ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από το καθεστώς εγγυήσεων, που μπορούσαν να παρέχουν τα ομόσπονδα κρατίδια σε περιφερειακές τράπεζες, όπως η HAA, στη σκανδαλώδη πτώχευση και διάσωση της οποίας εμπλέκεται η BayernLB, περιφερειακή τράπεζα της Βαυαρίας, που επίσης πλήττεται από το bail-in στην Αυστρία. Αυστριακή κυβέρνηση και BayernLB έχουν αλληλομηνυθεί τουλάχιστον οκτώ φορές τα τελευταία χρόνια.

Στις 19 Μαΐου, ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των αυστριακών συστημικών τραπεζών, επικαλούμενος την ουκρανική κρίση, ασκώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στη Βιένη.

Το αυστριακό πρόβλημα της Γερμανίας

Κάπως έτσι, εκεί που το Βερολίνο θεωρεί ότι έχει αφοπλίσει πλήρως το ελληνικό αντάρτικο στη Μεσόγειο, κινδυνεύει να την πάθει στις Άλπεις – και μάλιστα από την επιμονή μιας χώρας να εφαρμόσει πλήρως τους κανόνες και το πρότυπο Ντάισελμπλουμ.

Η ωρολογιακή βόμβα των ενδεχόμενων κρατικών υποχρεώσεων, που δεν υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος, απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ευρώπη και είναι πιθανότατα ο μοναδικός λόγος για την ξαφνική κατανόηση της Αυστρίας προς τα αδιέξοδα της Ελλάδας, με τον χριστιανοδημοκράτη Σέλινγκ τις περισσότερες φορές να κρατά ξύλο «εκπλήρωσης των υποχρεώσεων», αλλά στις κρίσιμες στιγμές να βαστά τον σταυρό ενός Grexit, που «δεν είναι τεχνικά δυνατό».

Χάρης Γεωργιάδης

(γεν. 9/3/1972), Κύπρος
Ταυτότητα: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) – Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ)
Θητεία: 3/4/2013
Σπουδές: Διεθνείς Σχέσεις και Οικονομικά, μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ
Κλίμακα Βαρουφάκη: 6/10

eurogroup19 «Παρά τους εθνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, η οικονομία της Κύπρου είναι διαφορετική και ακολουθεί τη δική της πορεία. Δεν είμαστε το ψευδοκράτος, του οποίου η οικονομία είναι παράρτημα και παρακλάδι της οικονομίας της κατοχικής Τουρκίας. Μου προκαλεί εντύπωση πως αυτοί, που έχουν πιο έντονα ενοχληθεί, είναι όσοι δεν αποδέχονται καν την ύπαρξη εθνικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας».

Μισέλ Σαπέν

eurogroup20Γαλλία
Ταυτότητα: Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) – Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS)
Θητεία: 2/4/2014 έως σήμερα
Σπουδές: Πτυχίο Ιστορίας και MPhil Γεωγραφίας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης Paris IV, Sciences Po, École Normale Supérieure, Sciences Po, École Nationale d’Administration
Κλίμακα Βαρουφάκη: 6,5/10

Κρίνεται μόνο ως εκπρόσωπος του Ολάντ στις διαπραγματεύσεις.

 

 

Πιερ Κάρλο Πάντοαν

(γεν. 19/1/1950), Ιταλία
Ταυτότητα: Ανεξάρτητος, προτεινόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSE)
Θητεία: 24/2/2014 έως σήμερα
Σπουδές: Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης
Κλίμακα Βαρουφάκη: 7/10

eurogroup18 Ως επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ο καθηγητής Πιερ Κάρλο Πάντοαν ζητούσε να εφαρμοστεί μια επιθετική πολιτική χαλάρωσης από την ΕΚΤ και ήταν ένας από τους επικριτές των σκληρών δημοσιονομικών περικοπών στις ασθενέστερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Ως τσάρος της ιταλικής οικονομίας, έχει δηλώσει ότι στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, που «έβαλε στο τραπέζι μια ανάγκη, η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: Να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από μια μακρά περίοδο κρίσης. Για να το πετύχει, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε δομική μεταρρύθμιση, να γίνει πιο δυναμική με ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης διάρκειας».

 

 

άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Hot Doc# 78


Extra Hot άρθρο