HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

«Εξαιρετική» φιλία Σαμαρά στην Ξάνθη


Μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές του 2009, με διαδικασίες εξπρές, ο Αντώνης Σαμαράς προχωρά στην εξαίρεση έκτασης 13,5 στρεμμάτων από τον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Αβδηρών στη Ξάνθη, εντός της οποίας απαγορεύεται κάθε οικοδομική δραστηριότητα. Στην επίμαχη έκταση βρίσκεται η εξοχική κατοικία και το χωράφι στενού φίλου του κ. Σαμαρά και στελέχους της ΝΔ.

Στις 23-9-2009 ο Αντώνης Σαμαράς ως υπουργός Πολιτισμού υπογράφει απόφαση (ΦΕΚ 469-ΑΑΠ), με την οποία οριοθετείται ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων, εντός του οποίου βρίσκεται η επίμαχη έκταση, στα ίδια όρια με την πρώτη κήρυξη του 1965. Λίγες μέρες αργότερα, όπως προβλέπει η σχετική διοικητική διαδικασία, υπογράφεται ο ορισμός ως Ζώνης Α’ Προστασίας με τις αντίστοιχες χρήσεις γης. Με βάση τη σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, από τη Ζώνη Α’, που περιλαμβάνει ακριβώς τον αρχαιολογικό χώρο, έκτασης 2.720 στρεμμάτων, εξαιρείται η έκταση των 13,5 στρεμμάτων, στη νοτιοδυτική πλευρά της αρχαίας πόλης, όπου βρίσκεται η εξοχική κατοικία και το χωράφι του Διονύση Βώβου, προσωπικού φίλου του Αντώνη Σαμαρά. Η σχετική απόφαση υπογράφεται στις 2-10-2009 (ΦΕΚ 503-ΑΑΠ), δύο μέρες πριν από τις Εθνικές Εκλογές.

 

Από την πλευρά της, η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων προχώρησε στην αποστολή των αναγκαίων εγγράφων, ως όφειλε, με βάση τη σχετική απόφαση του Κ.Α.Σ., χρησιμοποιώντας ως όριο τον δρόμο που παρεμβάλλεται μεταξύ της οριογραμμής του αρχαιολογικού χώρου και των κατοικιών που βρίσκονται εκεί. Σύμφωνα με αρχαιολόγους, τυπικά όλες οι διαδικασίες είναι ορθές, ενώ ο ορισμός ενός φυσικού έργου, όπως ο δρόμος, για όριο είναι η ενδεδειγμένη πρακτική. Όμως, επισημαίνεται ότι είναι πράγματι αξιοπερίεργο να εξαιρείται από τη Ζώνη Α΄ ένα τόσο μικρό τμήμα γης, που αποτελεί ίσως μια από τις μικρότερες Ζώνες Β’ που έχουν καταγραφεί. Έκτοτε, και ενώ μεσολάβησε η πτώση της ΝΔ από την εξουσία, ο ορισμός ως Ζώνης Β΄ Προστασίας της συγκεκριμένης έκτασης εκκρεμεί στο Κ.Α.Σ.

Ποιος είναι ο Διονύσης Βώβος

eksairetiki filia samara1

Ο Διονύσης Βώβος, προσωπικός φίλος και συντοπίτης του Αντώνη Σαμαρά από τη Μεσσηνία, υπήρξε διαχρονικά ο πιο στενός πολιτικός του συνεργάτης στην Ξάνθη. Μηχανικός και γνωστός εργολάβος, ο Διονύσης Βώβος τον ακολούθησε από τη ΝΔ στην Πολιτική Άνοιξη το 1993, υπήρξε ο άνθρωπος που οργάνωσε και ηγήθηκε της Νομαρχιακής της ΠΟΛ.ΑΝ. στην Ξάνθη, ενώ στις εκλογές του 1993 η σύζυγός του Πελαγία εκτέθηκε ως υποψήφια βουλευτής με την Πολιτική Άνοιξη. Ο Δ. Βώβος επέστρεψε στη ΝΔ μαζί με τον φίλο του Αντώνη Σαμαρά και μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος, θεωρείται ως ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στην τοπική ΝΔ.

Κληθείς από το HOT DOC να σχολιάσει την υπόθεση και τη δική του εμπλοκή, ο Διονύσης Βώβος έδειξε να γνωρίζει για την απόφαση του ΚΑΣ, αλλά αρνείται ότι ο ίδιος ωφελήθηκε, ισχυριζόμενος ότι η αξιοποίηση της δικής του ιδιοκτησίας δεν αμφισβητείται, γιατί βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο οικισμό με βάση απόφαση Νομάρχη του 1990. « Έτσι κι αλλιώς βρίσκεται μέσα σε οικισμό, ενώ υπάρχουν σπίτια που χτίστηκαν από το 1980» υποστηρίζει και προθέτει ότι, κατά την άποψή του, δεν έχει σημασία αν η έκταση είναι στη Ζώνη Α’ ή στη Ζώνη Β΄ Προστασίας. Αρνείται ότι η προσωπική του φιλία έπαιξε κάποιο ρόλο στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις του Αντώνη Σαμαρά και υποστηρίζει ότι δεν θα προλάβαινε στους λίγους μήνες που ήταν στο υπουργείο να ασχοληθεί με την υπόθεσή του. Δεν κρύβει πάντως την ενόχλησή του για το γεγονός ότι κάποιος αναζητά όσα έχουν γίνει στη συγκεκριμένη υπόθεση, που εμπλέκει άμεσα τον νυν Πρόεδρο της ΝΔ. «Για να γίνει μελέτη ώστε να οριοθετηθεί ένας αρχαιολογικός χώρος θέλει χρόνια. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν μόνο 8 μήνες στο υπουργείο Πολιτισμού», ισχυρίστηκε.

eksairetiki filia samara2

Αναπάντητα ερωτηματικά

Αρκετά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την υπόθεση και προξενούν εντύπωση. Παρότι από αρκετούς αρχαιολόγους υποστηρίζεται ότι ένα τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, που έχει δομηθεί με κάποιο τρόπο τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν είναι αξιοποιήσιμο και δεν είναι παράλογο να εξαιρεθεί, εντούτοις είναι προφανές ότι «νομιμοποιείται» ως τετελεσμένο. Πολύ περισσότερο όταν στη συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται το εξοχικό και οι ιδιοκτησίες ενός προσωπικού φίλου του τότε υπουργού, η αξία των οποίων εκτινάσσεται αυτόματα. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ένας οικισμός αυθαιρέτων, που χτίστηκε άναρχα τη δεκαετία του ’80, σε ένα του τμήμα αναγνωρίζεται ως οικισμός με απόφαση Νομάρχη το 1991. Όμως, ακόμη και αν θεωρείται οικισμός, οι περιορισμοί που προκύπτουν από την απόφαση ορισμού μιας ζώνης Προστασίας Αρχαιολογικού Χώρου, είναι ισχυρότεροι κάθε άλλης πολεοδομικής απόφασης, για τους όρους δόμησης, εφόσον αυτοί επιτρέπονται από τις χρήσεις γης που καθορίζει το υπουργείο Πολιτισμού στο συγκεκριμένο σημείο.

 

άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc#1, τον Απρίλιο του 2012

HotDoc_Issue01Cover


Extra Hot άρθρο