HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ρόλο πλασιέ τηλεμάρκετινγκ


Όταν μια κοινωνία εισέρχεται στην κάθοδο του οικονομικού κύκλου, ή πιο απλά, εισέρχεται σε κρίση, τότε δύο φαινόμενα παρουσιάζουν άνθιση: το πρώτο είναι η άνθιση των ενεχυροδανειστηρίων και το δεύτερο οι κορώνες αποκρατικοποιήσεων από πολιτικούς της εύκολης ρητορείας και της μέγιστης ανικανότητας.

Τα δύο φαινόμενα δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Όπως ο κληρονόμος της όποιας περιουσίας ρευστοποιεί σε γελοίες τιμές τους κόπους και τις στερήσεις των προηγούμενων γενεών για να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα χωρίς να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια, έτσι και οι πολιτικοί ρευστοποιούν τους μόχθους ολόκληρων γενεών για να προσκομίσουν νούμερα σε χαλκευμένους προϋπολογισμούς και να τα μετατρέψουν σε ψήφους από τους βολεμένους, που τους επιλέγουν για να εφαρμόσουν το δόγμα του λιγότερου κράτος.
Η ιστορία των αποκρατικοποιήσεων ξεκίνησε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990, επί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που κατάφερε να κλείσει την κερδοφόρα τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Ηρακλής πουλώντας την στη μαφία.
Διαχρονικά, βέβαια, το μεγαλύτερο παράδειγμα υποβάθμισης και ξεπουλήματος δημόσια περιουσίας αποτελεί η περίπτωση της Ολυμπιακής.
Το σχέδιο ξεκίνησε με το διαμελισμό της εταιρίας, με σκοπό την υποτιθέμενη εξυγίανσή της. Αντί όμως της εξυγίανσης αυτής, οι αποτυχημένες διορισμένες διοικήσεις παιδιών του κομματικού σωλήνα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν μόνο να χρεοκοπήσουν την Ολυμπιακή, φορτώνοντάς της χρέη εκατομμυρίων ευρώ.
Έτσι πέρασαν στο επόμενο στάδιο του σχεδίου τους, που ήταν η ενεργοποίηση των κοινωνικών αντανακλαστικών αυτοματισμού και διχασμού της κοινωνίας, διαλαλώντας μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ την επιβάρυνση των Ελλήνων από τους «κακούς» υπαλλήλους που οι ίδιοι διόρισαν.
Διαλαλούσαν ότι η εταιρία θα αναβαθμιζόταν με την ιδιωτικοποίηση, ότι ο ανταγωνισμός θα ενισχυόταν, οι τιμές θα έπεφταν για τους επιβάτες, οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονταν, οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα αναβαθμίζονταν και ότι «ζεστό» χρήμα θα έρρεε στα δημόσια ταμεία. Για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την επιχειρηματολογία τους, ενέπλεξαν και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πίεζε για το κλείσιμο της Ολυμπιακής με επιχειρήματα τη λήψη κρατικών ενισχύσεων και τη στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Η αλήθεια είναι ότι το τίμημα εξαγοράς από τη Marfin Investment Group του Βγενόπουλου ήταν 177,2 εκατ. ευρώ, όταν ένα Airbus A340 κοστίζει γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.
Ζεστό χρήμα στο ταμείο δεν μπήκε. Οι υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν, οι τιμές εκτινάχθηκαν και το προσωπικό εξαπατήθηκε. Υψηλής εκπαίδευσης τεχνικοί απολύθηκαν μέσω της συγκεκαλυμμένης διαδικασίας απολύσεων, που ο Μητσοτάκης ονόμασε διαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια πτήσεων.
Παρόλο που ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών αναγνώρισε την αναγκαιότητα επαναπρόσληψής τους, κατόπιν κατάθεσης Ερώτησής μου στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και διαβίβασής της στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο κουμπάρος του ιδιοκτήτη της Aegean – Ολυμπιακής, μην αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη διενέργειας ουσιαστικών τεχνικών ελέγχων σε αεροπλάνα εθνικών (SANA) και ξένων (SAFA) εταιριών, αρνείται να συνυπογράψει.
Η ιδιωτικοποιημένη Ολυμπιακή, τελικά, όχι μόνο δεν αποτέλεσε την ηγέτιδα της Νοτιανατολικής Μεσογείου αλλά άρχισε να καταρρέει οικονομικά.

I-Eirwpaiki-Epitropi-se-rolo-plasie-tilemarketingk1Η μόνη λύση ήταν η συνένωσή της με την Aegean. Το μόνο που έμενε ήταν η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, ενώ στην αρχή έκανε τη δύσκολη, στο τέλος ενέδωσε.
Η έγκριση της συγχώνευσης δημιούργησε ιδιωτικό μονοπώλιο, καταρρίπτοντας το επιχείρημα της Επιτροπής περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού από την κρατική Ολυμπιακή.
Όσον αφορά το δεύτερο επιχείρημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το κλείσιμο της Ολυμπιακής λόγω κρατικών ενισχύσεων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφαση για τις υποθέσεις T-415/05, T-416/05 και T-423/05, το κατέρριψε, αποφαινόμενο ότι: «Ακυρώνει το άρθρο 1, παράγραφος 1, της αποφάσεως C(2005) 2706 τελικό της Επιτροπής, της 14ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με κρατικές ενισχύσεις προς την Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες ΑΕ [C 11/2004 (ex NN 4/2003) – Ολυμπιακή Αεροπορία – Αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση]».
Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν απλές ασύνδετες εικασίες για τη μεθόδευση ξεπουλήματος της Ολυμπιακής στην Aegean από την τρόικα των ελλήνων πολιτικών, επιχειρηματιών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όμως το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, που διέρρευσε στο WikiLeaks και έπεσε στα χέρια μου, ως θεσμικής εκπροσώπου του ελληνικού λαού, αποδεικνύει το μέγεθος της διαπλοκής, συνδέει ρίπτει τη δικαιολογία της εικασίας και του σεναρίου.
Αρχικά δεν μπορούσα να πιστέψω το μέγεθος της διαπλοκής. Μου ήταν αδιανόητο, ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δρούσαν σε βάρος των συμφερόντων του λαού ενός κράτους-μέλους, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως άρμα εξυπηρέτησης συναλλαγών τις Συνθήκες και τις διαδικασίες οι οποίες υποτίθεται ότι υπάρχουν για τη διασφάλιση του συμφέροντος του ευρωπαίου πολίτη.
Για το λόγο αυτό συνεργάστηκα με τον κ. Βαξεβάνη, για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας και τη διεξαγωγή της απαραίτητης δημοσιογραφικής έρευνας.
Καθώς οι κύκλοι ελέγχου ολοκληρώθηκαν, έκπληκτοι, αλλά πεπεισμένοι για το βαθμό αξιοπιστίας των πηγών μας, διαπιστώσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το γραφείο του προέδρου της νοιάζονταν να καταδικαστεί η Ολυμπιακή ώστε να αγοράσει ο κ. Βασιλάκης της Aegean ευρωπαϊκά αεροπλάνα Airbus αντί των ανταγωνιστικών αμερικανικών Boeing. Εάν οι Αμερικάνοι δεν ψεύδονται στο τηλεγράφημα της πρεσβείας τους, τότε ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η Επιτροπή, που κυβερνά την Ευρώπη και συμμετέχει στην τρόικα, δρούσε σαν πλασιέ πωλήσεων.
Οι εταίροι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, που όλα αυτά τα χρόνια επιβάλλουν μέτρα εξαθλίωσης στον ελληνικό λαό, που με λάθος συνταγές οδήγησαν σε ανθρωπιστική κρίση μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύεται ότι μεριμνούν μόνο για τη διασφάλιση κερδών στις βιομηχανίες των χωρών τους.
Το πολιτικό συμπέρασμα που εξάγεται, συμπυκνώνεται στο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν βοηθήσει την οικονομία, μιας και οι ιδιώτες αδιαφορούν για τις προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις και επιθυμούν να λάβουν μόνο τις κερδοφόρες ή να εξαφανίσουν τον ανταγωνισμό. Το επιχείρημα ξεπουλήματος της Ολυμπιακής, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν ως μοντέλο για την αποκρατικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας, καταρρίπτεται παταγωδώς.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι περισσότεροι εξ αυτών που κατείχαν θέση ευθύνης, και ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, έδρασαν σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους, που υποτίθεται ότι ήρθαν ως σωτήρες αλλά δρούσαν ως πλασιέ.

άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc # 66, τον Δεκέμβριο του 2014

HD_66_cover_online


Extra Hot άρθρο