Η λίστα Καμμένου και το ΚΕΕΛΠΝΟ

Στις 14 Ιουλίου του 2015, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατέθεσε στην ΕΣΗΕΑ μια λίστα με ονόματα εταιριών και φυσικών προσώπων (δημοσιογράφων) που εμφανίζονταν να έχουν πάρει συνολικά 25 εκατομμύρια από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πριν την κατάθεση της λίστας, ο Πάνος Καμμένος είχε αφήσει με ομιλία του στη Βουλή να εννοηθεί πως το ΚΕΕΛΝΠΟ είχε χρησιμοποιήσει κονδύλια διαφήμισης για να «επιβραβεύσει» δημοσιογράφους και Μέσα φιλικά προς την κυβέρνηση Σαμαρά. Δηλαδή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε περιγράψει μια λειτουργία του Κέντρου άσχετη με το σκοπό του και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 90 (A' Δεκέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η «ναυμαχία» της Σαλαμίνας για επιβίωση

Η Σαλαμίνα είναι ο πρώτος χρεοκοπημένος δήμος της Ελλάδας και με τη… βούλα του ΦΕΚ από τις 20 Νοεμβρίου. Το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού υπάγεται πλέον σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης, βάσει του νόμου 4270/2015 (Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης), με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα. Χρέη προς το Δημόσιο, αλλά κυρίως η αδυναμία του δήμου να ανταπεξέλθει σε υποχρεώσεις προς τρίτους, που ασκούσαν πιέσεις μέσω διαταγών πληρωμής, οδήγησαν την δήμαρχο στην απόφαση να θέσει τη Σαλαμίνα υπό άτυπο καθεστώς πτώχευσης. Τι σημαίνει, όμως, απτά, η χρεοκοπία σ’ έναν δήμο; Ποιες οι επιπτώσεις στους δημότες; Υπάρχει πιθανότητα κι άλλοι δήμοι να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο;
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 90 (A' Δεκέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ένας για 10
Χριστίνα Σουγιουλτζή
«Η ιστορία του Έρωτα και της Ψυχής έχει να κάνει με την εμμονή»

Μια σύντομη συνέντευξη με τη Χριστίνα Σουγιουλτζή, ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού «Κι όμΩς κινείται», η οποία αυτό τον καιρό παρουσιάζει την παράσταση «La Μπάντα de la Nada» στο Θέατρο Αλκμήνη…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 90 (A' Δεκέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ο Αλεξιάδης και το βουλοκέρι

Η έμπιστη γραμματέας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, μόλις έπιασε στα χέρια της την επιστολή και διαπίστωσε ότι ήταν κλεισμένη με βουλοκέρι, προς στιγμήν θεώρησε ότι τους κάνουν πλάκα. Εκείνο που της έκανε εντύπωση ήταν ότι ο φάκελος ήταν από πάπυρο και η σφραγίδα στο βουλοκέρι είχε τα αρχικά Δ.τ.Σ…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 90 (A' Δεκέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η Ανεξάρτητη Αρχή που ενίοτε… ανταγωνίζεται το δημόσιο συμφέρον

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ ) είναι ανεξάρτητη Αρχή, η οποία οφείλει να ελέγχει και να επιβάλλει κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο στις επιχειρήσεις εκείνες που διαπιστωμένα «δεν παίζουν δίκαια» στο πλαίσιο της αγοράς τους. Κι ενώ ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, η τροπή που έχουν πάρει μια σειρά από υποθέσεις οδηγεί στο συμπέρασμα πως συχνά η ΕΑ δεν κάνει καλά τη δουλειά της, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο συμφέρον και την τσέπη μας.
ΕΑ συστήθηκε με τη σημερινή της μορφή το 1995, με τον κανονισμό λειτουργίας και διαχείρισης να ορίζεται με την υπουργική απόφαση αρ. 117 της 1ης Ιανουαρίου 2013. Ο νόμος, που ορίζει τι συνιστά θεμιτό και τι αθέμιτο ανταγωνισμό, βάσει του οποίου η ΕΑ ελέγχει κι επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις, είναι ο 3959 του 2011. Η ανεξαρτησία της εδράζεται στη διακομματική συναίνεση, που απαιτείται, για την επιλογή των μελών από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
Η ΕΑ θεωρείται μία από τις πλέον καλά στελεχωμένες ανεξάρτητες Αρχές στην Ελλάδα. Το οργανόγραμμά της έχει συνοπτικά ως εξής: Η Επιτροπή αυτή καθαυτή αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και 6 μέλη, τέσσερα από τα οποία λειτουργούν ως εισηγητές. Κάτω από την Επιτροπή βρίσκεται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (ΓΔΑ), η οποία φέρνει σε πέρας όλη τη δουλειά της έρευνας, της εξέτασης των στοιχείων κ.ο.κ. και εισηγείται αναλόγως στην Επιτροπή, η οποία τελικά αποφασίζει.
Ποιο είναι το διακύβευμα
Η σημασία των επιτροπών ανταγωνισμού στις σύγχρονες ανοιχτές καπιταλιστικές οικονομίες είναι τεράστια. Βασικός κανόνας αυτού του τύπου οικονομίας είναι πως οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται μέσω της σχέσης προσφοράς και ζήτησης, με την προϋπόθεση πως σε όλες τις αγορές υπάρχει ικανός αριθμός επιχειρήσεων, που επιδιώκουν με θεμιτά μέσα να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες.
Τα πράγματα, ωστόσο, σπάνια λειτουργούν τόσο αρμονικά. Σε πολλές περιπτώσεις αγορών παρατηρείται πως μία (μονοπώλιο) ή περισσότερες, αλλά πάντως λίγες, ισχυρές επιχειρήσεις (ολιγοπώλιο) προσπαθούν να ελέγξουν την προσφορά και τη ζήτηση, χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα, όπως κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ή εναρμονισμένες πρακτικές, με σκοπό να περιορίσουν το επιχειρηματικό ρίσκο και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι τιμές τείνουν να μένουν σταθερές ή και να αυξάνονται, ενώ μικρές επιχειρήσεις ωθούνται εκτός αγορών και νέες δυσκολεύονται να εισέλθουν σε αυτές.
Για να εντοπίζονται και να ελέγχονται λοιπόν τέτοια φαινόμενα, οι δυτικές κοινωνίες έχουν θεσπίσει τις επιτροπές ανταγωνισμού ως ανεξάρτητες Αρχές. Γίνεται σαφές, πως από την αποτελεσματικότητα των επιτροπών αυτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το κόστος ζωής των ανθρώπων και κατά συνέπεια το βιοτικό τους επίπεδο.
Η σημασία της εύρυθμης λειτουργίας μιας επιτροπής ανταγωνισμού γίνεται ακόμα μεγαλύτερη σε συγκυρίες σαν κι αυτή που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός πως οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών στη χώρα μας, μετά από 6 συναπτά έτη ύφεσης, δεν έχουν πέσει καθόλου ή όχι αρκετά σε σχέση με τη μείωση των εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού, είναι ήδη μια ένδειξη πως η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού κάτι δεν κάνει καλά.
Απαραίτητο στοιχείο στην εκτέλεση του έργου της ΕΑ είναι η σχετική ταχύτητα. Σχετική μεν, γιατί προφανώς η διαπίστωση των ενδείξεων για παράνομες πρακτικές ή η εξέταση καταγγελιών και δεδομένων απαιτεί εύλογα χρονικά διαστήματα, που ο νομοθέτης προσδιορίζει σε 6 μήνες για την κατάθεση εισήγησης και 14 μήνες για τη λήψη απόφασης. Ταχύτητα δε, διότι αν μετά την καταγγελία ή τον εντοπισμό ενδείξεων από την ίδια την ΕΑ μεσολαβήσουν πολλά χρόνια, η ζημιά που υφίσταται η εκάστοτε αγορά και κυρίως το δημόσιο συμφέρον διογκώνεται με το πέρασμα του χρόνου.
Με άλλα λόγια, η ΕΑ οφείλει να κάνει τη δουλειά της έγκαιρα και γρήγορα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, πολύ απλά, δεν κάνει καλά τη δουλειά της.
Το στοιχείο αυτό, της σχετικής ταχύτητας, είναι σημαντικό για την κατανόηση του αντίκτυπου που έχει ή είχε ο τρόπος με τον οποίο η ΕΑ χειρίστηκε μια σειρά από υποθέσεις, η εξέλιξη των οποίων ενισχύει την εντύπωση πως δεν κάνει καλά τη δουλειά της.
Υπόθεση ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων
Πρόκειται για υπόθεση εξαιρετικά σημαντική, καθώς για αυτήν υπάρχει απόφαση Εφετείου που επιβεβαιώνει πως η ΕΑ δεν ενήργησε ως όφειλε. Όλα ξεκίνησαν το 2001, όταν εταιρία, που δραστηριοποιείται στο χώρο του ξενόγλωσσου βιβλίου, έκανε καταγγελία κατά δύο ανταγωνιστριών της, με τις καταδικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται 6 χρόνια μετά την επίσημη γραπτή καταγγελία, το καλοκαίρι του 2009. Με την απόφασή του, 2903/2013, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών υποχρέωσε την ΕΑ να καταβάλει στην καταγγέλλουσα εταιρία αποζημίωση 350.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως η συγκεκριμένη είχε υποστεί βλάβη εξαιτίας της καθυστερημένης ενεργοποίησης της ΕΑ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόσφατα απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της απόφασης που είχε καταθέσει η ΕΑ.
Υπόθεση καρτέλ στο χάλυβα
Και σε αυτή την περίπτωση, διαπιστώνεται τεράστια καθυστέρηση από τη μεριά της ΕΑ. Η αγορά του χάλυβα είχε ξεκινήσει να απασχολεί την ΕΑ από το 2006. Την ίδια χρονιά, είχε κάνει σχετική καταγγελία και μία εταιρία του χώρου. Το φθινόπωρο εκείνου του έτους, ο τότε προϊστάμενος της Α’ Διεύθυνσης Εφαρμογής της ΓΔΑ, Απόστολος Ντάφλος, είχε αποστείλει ενημερωτικό σημείωμα στον τότε πρόεδρο της ΕΑ, Σπύρο Ζησιμόπουλο, και τη διευθύντρια της ΓΔΑ, Σοφία Καμπερίδου, με το οποίο τους ενημέρωνε πως υπάρχουν ενδείξεις εναρμονισμένης πρακτικής από τις τρεις μεγάλες εταιρίες παραγωγής χάλυβα και κάποιους εισαγωγείς. Εννέα χρόνια αργότερα, στις 6 Απριλίου 2015, η ΕΑ έστειλε κλήτευση στους εμπλεκόμενους για να παραστούν στην εξέταση της εισήγησης 270 σελίδων από την Ολομέλεια, την Παρασκευή 29 Μαΐου.
Υπόθεση της Μπύρας
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2005, όταν εταιρία με μικρό μερίδιο στην αγορά της μπύρας έκανε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της κυρίαρχης τότε εταιρίας, που είναι παράρτημα πολυεθνικής στην Ελλάδα. Η κυριαρχία της καταγγελλόμενης εταιρίας στο χώρο της μπύρας ήταν σχεδόν απόλυτη (οριακά μονοπώλιο) και γνωστή τοις πάσι. Παρ’ όλα αυτά, εισήγηση της ΓΔΑ για την υπόθεση κατατέθηκε 8 χρόνια αργότερα, στην οποία διαπιστωνόταν πως η εν λόγω εταιρία «είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε ενιαία, μακρόχρονη και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της». Η υπόθεση εξετάστηκε από την Ολομέλεια της ΕΑ το Φεβρουάριο του 2014 και η απόφαση καθαρογράφεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση «κόλλησε» κάποια χρόνια επειδή η ΕΑ είχε επιχειρήσει να συνδικάσει δύο σχετικές υποθέσεις κι η καταγγελλόμενη είχε προσφύγει κατά της συνεκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αρκετοί ωστόσο διατυπώνουν την άποψη πως εφόσον υπήρχαν σαφείς ενδείξεις πως όλα αυτά τα χρόνια διαπράττονταν παρανομίες με σημαντική ζημιά για το δημόσιο συμφέρον, η ΕΑ ή το υπουργείο Ανάπτυξης όφειλε να έχει καταφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα, πράγμα που δεν έγινε.
Υπόθεση απορρυπαντικών οικιακής χρήσης
Η έρευνα για την εν λόγω υπόθεση κινήθηκε αυτεπάγγελτα, αφού υπήρχαν ενδείξεις για παραβάσεις από μεγάλη πολυεθνική εταιρία. Το 2009 η ΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, αν και διαπίστωνε σοβαρές παραβάσεις του νόμου, επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση και διέταξε «έρευνα κατά προτεραιότητα». Η έρευνα φαίνεται πως πήρε χρόνο, τελικά, αφού η εξέταση της απόφασης είχε οριστεί για τις 16 Οκτωβρίου 2014 και ως τώρα καμία απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της ΕΑ.
Υπόθεση αλυσίδας ειδών τεχνολογίας
Η υπόθεση φέρεται να άνοιξε το 2009, όταν κάποιοι δικαιοπάροχοι (franchisers) της πλέον γνωστής αλυσίδας καταστημάτων με είδη τεχνολογίας, ιδιοκτήτρια της οποίας είναι εταιρία κινητής τηλεφωνίας, κατήγγειλαν τη σύναψη παράνομων συμβάσεων με την εταιρία. Όπως προκύπτει από τη σχετική εισήγηση της ΓΔΑ, οι διαδικασίες ελέγχου ήταν ταχείες μέχρι και το καλοκαίρι του 2010 αλλά για κάποιο περίεργο λόγο αυτές παγώνουν για δύο και πλέον χρόνια.
Μετά από δύο χρόνια απραξίας από τη μεριά της ΕΑ στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο πρόεδρος της ΕΑ Δημήτριος Κυριτσάκης εξετάζεται στις 13 Νοεμβρίου 2012 από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Εκεί του ζητήθηκε να εξηγήσει πώς διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας όταν η Διευθύντρια Νομικών Υπηρεσιών της ΕΑ έκανε το διδακτορικό της με επιβλέποντα καθηγητή τον αντιπρόεδρο της “μαμάς” εταιρίας της καταγγελλόμενης αλυσίδας ειδών τεχνολογίας. Πρόκειται για το Δημήτρη Τζουγανάτο που μεταξύ άλλων είχε διατελέσει και πρόεδρος της ίδιας της ΕΑ από το 2000 ως το 2003.
Η Επιτροπή μοιάζει να επανεργοποιείται μετά από αυτή την όχληση. Τον Ιούλιο του 2013 ανακοινώνει με δελτίο Τύπου πως από τη σχετική εισήγηση της ΓΔΑ προκύπτει ότι η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων συνάπτει παράνομες συμβάσεις με το δίκτυο των δικαιοπαρόχων από το 1990 έως το 2013. Την εισήγηση υιοθέτησε η ΕΑ με απόφασή της, το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους. Με άλλα λόγια, η ΕΑ χρειάστηκε 5 χρόνια για να αποφανθεί για 23 χρόνια παρανομιών.
Υπόθεση του Αλουμινίου
Η υπόθεση ξεκίνησε το 1998, με καταγγελία επιχειρηματία, στην οποία κατηγορούσε μεγάλη εταιρία του χώρου του αλουμινίου για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Η υπόθεση εκδικάστηκε το Νοέμβρη του 2014, 16 χρόνια μετά. Η απόφαση ευλόγως δεν έχει καθαρογραφτεί ακόμα, αλλά η λογική λέει πως, αν δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις, η υπόθεση θα είχε πάει στο αρχείο κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών. Σε κάθε περίπτωση, 16 χρόνια είναι πάρα πολλά, κι αν υπάρχει παράβαση, η ζημιά θα είναι μεγάλη.
Υπόθεση βρεφικής πάνας
Ήταν ευρέως γνωστό πως για πολλά χρόνια μία και μόνο εταιρία ήλεγχε τεράστιο μέρος της συγκεκριμένης αγοράς, με φίρμα που πρακτικά είχε αντικαταστήσει την έννοια της βρεφικής πάνας στην καθομιλουμένη.
Θα περίμενε λοιπόν κάποιος ότι η ΕΑ θα εξέταζε, σε προκαταρτικό έστω στάδιο, τις πρακτικές που ακολουθούσε η εν λόγω εταιρία. Φαίνεται πως το έπραξε αρκετά καθυστερημένα. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2013 εξέδωσε απόφαση, με την οποία διαπιστώνει πως η συγκεκριμένη εταιρία εφάρμοζε παράνομες πρακτικές κατά την οκταετία 2003-2011.
Τιμωρούνται τελικά οι παραβάτες;
Διαβάζοντας τα παραπάνω, είναι πιθανό κάποιος καλοπροαίρετος πολίτης να σκεφθεί πως, εφόσον κάποιες από αυτές τις υποθέσεις καταλήγουν σε «καταδίκη» των καταγγελλομένων κι επιβολή προστίμων και λοιπών κυρώσεων, η ΕΑ κάνει τη δουλειά της, ενδεχομένως με κάποια καθυστέρηση. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, κι αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο υπολογισμού των προστίμων.
Σύμφωνα με το νόμο, «το επιβαλλόμενο ή απειλούμενο πρόστιμο μπορεί να φτάνει μέχρι ποσοστού 10% των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης της παρούσας ή της προηγούμενης της παράβασης χρήσης».
Δηλαδή, αν το παρόν ή το προηγούμενο της παράβασης οικονομικό έτος η εταιρία «Χ» έχει τζίρο 1.000.000 ευρώ εφαρμόζοντας παράνομες πρακτικές, το μέγιστο πρόστιμο που η ΕΑ μπορεί να επιβάλει είναι 100.000 ευρώ. Το ποσοστό μπορεί να φαντάζει μικρό και η τιμωρία επιεικής, αλλά προφανώς έχει στόχο να λειτουργήσει αφενός ως αντικίνητρο προς τις επιχειρήσεις που σκέφτονται να παρανομήσουν, αφετέρου να μην είναι τόσο μεγάλο που θα τις καταστρέψει οικονομικά και θα τις αναγκάσει να κλείσουν.
Το σκεπτικό αυτό ακούγεται λογικό, αλλά η αποτελεσματικότητά του είναι σε συνάρτηση με την προϋπόθεση ότι η ΕΑ κάνει τη δουλειά της στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα (6 μήνες για την εισήγηση και 14 μήνες για την απόφαση).
Όταν αυτό δεν συμβαίνει, όπως στις παραπάνω περιπτώσεις, η επιχείρηση που παρανομεί συσσωρεύει κέρδη επί κερδών για πολλά έτη εφαρμόζοντας παράνομες πρακτικές ενώ ταυτόχρονα καθιστά τοξική την αγορά στην οποία δραστηριοποιείται και ζημιώνει τον καταναλωτή.
Όσο πιο πολλά τα χρόνια, τόσο μεγαλύτερο το κακό για το δημόσιο συμφέρον, κι όπως είδαμε, συχνά τα χρόνια της παρανομίας είναι πολλά, ακόμα και διψήφιου αριθμού. Σύμφωνα όμως με το νόμο, όταν τελικά η ΕΑ φτάσει να εξετάσει και να επιβάλει πρόστιμα, οι παρανομούσες επιχειρήσεις πληρώνουν μόνο αυτό που θα αναλογούσε σε μία χρονιά, και άρα έχουν βγει απόλυτα κερδισμένες, στις πλάτες των υγιών επιχειρήσεων και κυρίως των καταναλωτών.
Η απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Στην κοινή συνισταμένη όλων των υποθέσεων, που είναι η καθυστέρηση εκ μέρους της ΕΑ, η τελευταία αντιτάσσει την κατάταξή της από «ειδήμονες σε θέματα του Ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο» «πολύ πάνω του μέσου όρου των Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ορισμένα θέματα στις πρώτες θέσεις». Επικαλείται επίσης το μέσο όρο εκδίκασης υποθέσεων στην ΕΕ, που είναι επίσης αρκετά υψηλότερος του προβλεπόμενου 20μήνου, και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εξέτασης των υποθέσεων «εισήλθαν στην Επιτροπή νέες πολύ σοβαρότερες ακόμη υποθέσεις (ενδεικτικά, έρευνα στα δημόσια έργα και πολλές άλλες) και είναι επόμενο να αλλάξει ο προγραμματισμός, γιατί η βαρύτητα των υποθέσεων παίζει καθοριστικό λόγο».
Η μακροσκελής απάντηση είναι δημοσιευμένη στο σύνολό της στο koutipandoras.gr.
Υπόθεση καρτέλ στο χάλυβα
Τέτοιου τύπου στοιχεία (βλ. ενημερωτικό σημείωμα Ντάφλου) πόρρω απέχουν από την επαρκή τεκμηρίωση της υπόθεσης στον εκ του νόμου αναγκαίο αποδεικτικό βαθμό, που προϋποθέτει τη λήψη και αξιολόγηση των αναγκαίων μέτρων έρευνας και τη διενέργεια των ενεργειών που απαιτούνται στο πλαίσιο της τήρησης της νομιμότητας και των διαδικαστικών εγγυήσεων.
Υπόθεση της Μπύρας
Σημειώνεται ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατέθεσε το 2009 προσφυγή και αίτηση αναστολής κατά της απόφασης της Επιτροπής περί συνεξέτασης της καταγγελίας και της αυτεπάγγελτης έρευνας, και συνεπώς, για μεγάλο χρονικό διάστημα (2009) υπήρξε σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία, μετά την ολοκλήρωση της οποίας (2013) δόθηκε η δυνατότητα στην Επιτροπή να συνεχίσει την εξέταση της υπόθεσης, που κατέληξε στην έκδοση της 600σέλιδης σχετικής εισήγησης, την οποία και εξέτασε η Επιτροπή. Επί του παρόντος, η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της καθαρογραφής και η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά της μπύρας αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Όμως οι ενέργειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού φαίνεται ήδη να έχουν ανοίξει την αγορά.
Δεν είναι αναγκαία και δεν διατάσσονται ασφαλιστικά μέτρα, που έχουν ως σκοπό την αντιμετώπιση απώτερου κινδύνου στο μέλλον ή τη ρύθμιση της περίπτωσης στο απώτερο μέλλον. Ούτε, επίσης, διατάσσονται ασφαλιστικά μέτρα όταν η διερευνώμενη υπάρχουσα κατάσταση έχει διαρκέσει αρκετό χρόνο.
Υπόθεση απορρυπαντικών οικιακής χρήσης
Η εν λόγω υπόθεση έχει εξεταστεί κατά την ημερομηνία που είχε προγραμματιστεί και το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.
Υπόθεση αλυσίδας ειδών τεχνολογίας
Ο μέσος χρόνος εξέτασης μιας υπόθεσης ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι άνω των 4 ετών, ακόμα και στις περιπτώσεις εξέτασης οριζόντιας σύμπραξης επιχειρήσεων (καρτέλ), όπου γίνεται χρήση του προγράμματος επιείκειας, δηλαδή στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ένα είδος ομολογίας ενός εκ των ελεγχομένων και συνεπώς το έργο των αρχών γίνεται πιο εύκολο. Δυστυχώς, στη χώρα μας και παρά τις προσπάθειές μας, το πρόγραμμα επιείκειας δεν έχει ακόμη τύχει της δέουσας αποδοχής από την επιχειρηματική κοινότητα, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να είναι υποχρεωμένη η ίδια να βρει τα στοιχεία και να αποδείξει την παράβαση, γεγονός που καθιστά το έργο μας ακόμη πιο δύσκολο. Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων έχει σημαντικά μειωθεί τα τελευταία χρόνια και έχει περιοριστεί περίπου στο 1/4 του συνόλου των οκτακοσίων περίπου εκκρεμών και νέων στην πενταετία υποθέσεων.
Υπόθεση του Αλουμινίου
Η υπηρεσία ήδη από το 1998 ζήτησε τα απαραίτητα πρόσθετα και υποστηρικτικά στοιχεία από τον καταγγέλλοντα, ο οποίος επανήλθε μόνο στο τέλος του 2005, όταν ενημερώθηκε από την υπηρεσία ότι η εν λόγω καταγγελία θα τεθεί στο αρχείο της. Η επί ολόκληρη επταετία αδράνεια του καταγγέλλοντος, δεν είναι υπερβολικό να χρεώνεται στην Επιτροπή;
Υπόθεση βρεφικής πάνας
Η κατοχή δεσπόζουσας θέσης μιας επιχείρησης δεν είναι παράνομη. Απαγορεύεται μόνο η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης, η οποία πρέπει να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη, κατά τα προαναφερθέντα, και αυτό απέδειξε η σχετική απόφαση της Επιτροπής, πραγματοποιώντας όλα τα αναγκαία μέτρα έρευνας και ελέγχους, από τους οποίους συλλέχθηκαν τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.
άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc #79, τον Ιούνιο του 2015
Extra Hot άρθρο
Τα pixels του χρήματος

Ο ηλεκτρονικός κόσμος του χρήματος πρόσφατα υποδέχτηκε τον πιο καθαρό γόνο του, το BitCoin, την πρώτη μορφή καθαρά ηλεκτρονικού κρυπτογραφημένου συναλλάγματος. Πιο απλά, με το BitCoin κάποιος μπορεί να κάνει συναλλαγές παντού, πάντα και με όλους, χωρίς να παρεμβάλλονται τράπεζες ή να υπόκειται σε οικονομικούς περιορισμούς ή δεσμεύσεις της εκάστοτε χώρας. Χρειάστηκαν μόλις τέσσερα χρόνια και αρκετά σκαμπανεβάσματα για να έχουμε μπροστά μας ένα σταθερό, ακριβό και ελπιδοφόρο ηλεκτρονικό συνάλλαγμα.
Η εμφάνιση του Bitcoin έγινε το 2009, από τον Satoshi Nakamoto, του οποίου το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό,καθώς το προαναφερθέν πρόκειται για ψευδώνυμο. Έως το τέλος του 2012 η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα λίγα δολάρια. Από τον Ιανουάριο του 2013, όμως, η αξία του εκτινάχτηκε σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζοντας τα 266 δολάρια ανά BTC τον Απρίλιο του 2013, ενώ πριν από περίπου μια εβδομάδα η συζήτηση στη Γερουσία των ΗΠΑ σχετικά με τους κινδύνους που απορρέουν από το καθαρά ηλεκτρονικό χρήμα είδε το φως της δημοσιότητας, εκτοξεύοντας το Bitcoin στα 1.044 δολάρια, κάτι που το καθιστά το ακριβότερο σε κυκλοφορία νόμισμα στην Ιστορία. Η λογική πίσω από αυτή την άνοδο είναι απλή: Όταν κάτι που δεν έχει δημιουργηθεί από κυβερνήσεις και αντιτίθεται σε αυτές αρχίζει και παίρνει διαστάσεις, η είσοδός του σε συζήτηση στη Γερουσία το καθιστά αξιόπιστο και σημαντικό, αποδεικνύει πως πράγματι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, πως ήρθε για να μείνει.
Κερδοσκοπία
Όπως γίνεται φανερό, κάποιος που αγόρασε λ.χ. 20 Bitcoins τον Ιανουάριο του 2012, έδωσε 140 δολάρια. Εάν αυτά τα πουλούσε τον Απρίλιο του 2013, θα είχε κέρδος 5.180 δολάρια, ενώ εάν τα πουλούσε στις 28 Νοεμβρίου, το κέρδος του θα ανερχόταν στα 20.740 δολάρια, πουλώντας τίποτε άλλο παρά pixels.
Τα οικονομικά του σκαμπανεβάσματα απασχόλησαν πολύ το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ. Τον Μάρτιο του 2013 συνέταξαν αναφορά με την οποία οι αμερικανοί προγραμματιστές-δημιουργοί συναλλάγματος (βλ. παρακάτω), οι οποίοι δημιουργούσαν Bitcoins και ύστερα τα πουλούσαν για δολάρια, υπόκεινταν στους κανονισμούς MSB (Money Services Business) και θα έπρεπε να φορολογηθούν ανάλογα.
Αγοραπωλησίες
Το να αγοράσει κανείς Bitcoins είναι απλό. Αρκεί μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα bitcoin.org, όπου ο χρήστης επιλέγει το λειτουργικό του σύστημα και κατεβάζει τον αντίστοιχο client. Δημιουργεί λογαριασμό και είναι πλέον μέρος του δικτύου Bitcoin.
Για να υπάρχει ευελιξία στις συναλλαγές, το BitCoin μπορεί να υποδιαιρεθεί έως και 8 φορές. Πιο απλά, η χαμηλότερη τιμή που μπορεί να αγοράσει κάποιος είναι 0,00000001 Bitcoin. Κάθε τέτοιο κομμάτι του ονομάζεται satoshi (από τον δημιουργό του). Συνολικά 1 Bitcoin αποτελείται από 100 εκατομμύρια satoshis!
Πώς κόβονται νέα Βitcoins;
Το Bitcoin αποτελείται από ένα σύστημα, το οποίο παράγει ηλεκτρονικό χρήμα για το δίκτυο των BTC χρηστών. Χρησιμοποιεί τεχνολογία peer-to-peer, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο παρεμβολές από τράπεζες ή οικονομικούς φορείς. Τεχνικά, αποτελείται από λογισμικό ανοιχτού κώδικα και λειτουργεί υπό τους όρους της MIT License (Hot Doc #28). Η μέθοδος κρυπτογράφησης που χρησιμοποιεί το σύστημα του επιτρέπει να εξελίσσεται χωρίς να στηρίζεται στις Οικονομικές Αρχές. Όπως η Federal Reserve των ΗΠΑ τυπώνει λεφτά ανάλογα με την οικονομική πολιτική και τις ανάγκες, έτσι και το σύστημα του BitCoin δημιουργεί συνάλλαγμα, χρησιμοποιώντας όμως έναν κρυπτογραφημένο αλγόριθμο. Οι servers που λύνουν αυτόν τον αλγόριθμο, μεγέθους 64 χαρακτήρων, αυτομάτως παράγουν ένα block, που περιέχει BitCoins. Δικλείδα ασφαλείας, το ότι συνολικά θα δημιουργηθούν 21 εκατομμύρια BitCoins, ούτε ένα παραπάνω.
Ένα block παράγεται κάθε περίπου δέκα λεπτά. Η δυσκολία του αλγόριθμου ορίζεται από το σύστημα και τη δύναμη του δικτύου. Εάν το δίκτυο (δηλαδή οι χρήστες που μπαίνουν και χρησιμοποιούν το σύστημα του BitCoin) αποδυναμωθεί, ο αλγόριθμος θα γίνει πιο εύκολος, ώστε να υπάρξουν περισσότερα BitCoins στην αγορά και να επαναπροσελκύσουν το ενδιαφέρον των αγοραστών. Ο βαθμός δυσκολίας του αλγόριθμου υπολογίζεται κάθε 2.016 blocks και βασίζεται στον χρόνο που απαιτήθηκε για τη δημιουργία τους.
Η διαδικασία παραγωγής ονομάζεται mining (εξόρυξη) και εξηγεί ακριβώς τη λειτουργία του συστήματος. Οι servers που λύνουν τους αλγόριθμους παίρνουν ουσιαστικά κομμάτια από μια υπάρχουσα πηγή, δεν δημιουργούν νέα από το μηδέν. Για να μην υπάρξει έξαρση ζήτησης ή το ανάποδο, οδηγώντας το σύστημα σε αποσταθεροποίηση, κάθε 4 χρόνια ο αριθμός των BitCoins που δημιουργείται μειώνεται στο μισό.
Από το 2009 μέχρι και λίγο καιρό πριν, τα blocks περιείχαν 50 BitCoins και συνολικά παράχθηκαν 210.000 blocks, ή, αλλιώς, 10.500.000 BitCoins. Από σήμερα και μέχρι το 2017 τα blocks θα περιέχουν 25 BitCoins το καθένα, μειώνοντας την παραγωγή στο μισό. Με αυτό το ρυθμό μείωσης, το τελευταίο block που θα περιέχει τα τελευταία από τα 21 εκατομμύρια BitCoins, που είναι και το όριο, θα είναι το υπ’ αριθμόν 6,929,999, γύρω στο έτος 2140! Συνολικά, εάν όλα πάνε καλά, μετά τη δημιουργία και του τελευταίου block ο κόσμος θα έχει στη διάθεσή του 20.999.999,999999999496 BTC.
Νέο χρήμα ή νέα φούσκα;
Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν το BitCoin θα καταφέρει να εδραιωθεί ως συνάλλαγμα. Πολλές εταιρίες και καταστήματα, κυρίως σε Αμερική και Ευρώπη, δέχονται BitCoins ως μέσο πληρωμής.
Από την άλλη, η αστάθεια του συστήματος και το ότι αρκετές εταιρίες ηλεκτρονικής διαχείρισης συναλλάγματος απαγορεύουν στους χρήστες τους την αγορά BTC, κάνει τον κόσμο πιο καχύποπτο. Το γεγονός ότι τα λεφτά που ξοδεύει κάποιος για να αγοράσει ουσιαστικά pixels σε περίπτωση κατάρρευσης του συστήματος και του δικτύου χάνονται διά παντός, είναι αναπόφευκτα τροχοπέδη για επενδύσεις ή μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πελάτη και την κοινότητα του BTC.
Η ίδια η κοινότητα είναι καθόλα ειλικρινής. «Το Bitcoin δεν είναι ούτε μια απάτη ούτε ένας σίγουρος τρόπος να βγάλει κάποιος λεφτά ούτε μια σίγουρη μελλοντική επένδυση», γράφει η κεντρική σελίδα. «Το Bitcoin είναι ένα νέο μέσο συναλλάγματος που μπορεί είτε να επιτύχει είτε να αποτύχει. Κανείς από τους προγραμματιστές του δεν περιμένει να γίνει πλούσιος μέσα από αυτό», καταλήγει.
Και πράγματι, αυτό είναι το Bitcoin. Μια πραγματικά πρωτοπόρα και πρωτότυπη ιδέα, η οποία, παρά την έντονη φημολογία γύρω από το όνομά της, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη.
άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc# 41, το Δεκέμβρη του 2013
Extra Hot άρθρο
Έκαναν mainstream τη Χρυσή Αυγή

Μερικοί έτρεξαν να ανασκευάσουν, άλλοι τείνουν να εκπαραθυρώσουν τον Ηλία Κασιδιάρη από εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος. Όπως και να έχει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με δηλώσεις στήριξης στη Χρυσή Αυγή ή με την καλλιέργεια ενός κλίματος πόλωσης, με την ακροδεξιά ατζέντα και τη θεωρία των άκρων, όλοι τους έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Έστρωσαν με ροδοπέταλα το δρόμο στον μελανοχίτωνα βραχίονα του συστήματος, για να κοιτούν «εμβρόντητοι» λίγο καιρό αργότερα το αίμα του Παύλου Φύσσα να στάζει από το μαχαίρι των «προσκόπων» που αυτοί προμόταραν…
Extra Hot άρθρο μόνο για συνδρομητές. Γίνε τώρα Συνδρομητής
Τύμπανα πολέμου μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι

Εννέα ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων, γαλλικά μαχητικά ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές από αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Αμύνης, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, μιλώντας στο ράδιο Europe 1, την ώρα που η Ευρώπη επιχειρούσε να ενισχύσει μέτρα μετατροπής της σε «φρούριο». Ευρωπαίοι στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου βίωναν καταστάσεις ανάλογες των ΗΠΑ, όπου μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο λεγόμενος «Πατριωτικός Νόμος» θυσίαζε, στο βωμό μιας αμφίβολης ασφάλειας, σημαντικές ελευθερίες. Οι επιθέσεις χρησίμευσαν και ως βολικό πρόσχημα για ευρωπαϊκές χώρες να δικαιολογήσουν την απροθυμία τους να δεχθούν μαζικά πρόσφυγες πολέμων, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία χιλιάδων ταλαιπωρημένων ανθρώπων να επιτείνεται σε σύνορα και φράχτες…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 89 (B' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Πώς το ΥΓΕΙΑ φέρεται να έγινε πλουσιότερο ζημιώνοντας το Δημόσιο και νοσηλευομένους

Με μια σειρά παράτυπων και παράνομων ιδιωτικών συμφωνητικών με δύο συγκεκριμένα φαρμακεία, που προέβλεπαν παράνομες εκπτώσεις μέσω ενοικιάσεων μικρών χώρων για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ Α.Ε. αύξανε για τρία χρόνια εντυπωσιακά τον τζίρο του, ζημιώνοντας σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία, τους νοσηλευομένους στις κλινικές του ομίλου και την Εφορία. Αυτό προκύπτει από αγωγή, που τελικά κατέθεσαν κατά των κλινικών του ομίλου τα εν λόγω φαρμακεία, αλλά κι ενισχύεται από εκθέσεις ελέγχου της Εφορίας…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 89 (B' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η Αναφορά του Γιάννη Αγγελή

Δημοσιεύουμε όλο το κομμάτι της αναφοράς του Γιάννη Αγγελή, το οποίο αφορά τις πληροφορίες που πήρε από την κυπριακή πλευρά. Είναι εύκολο να διαπιστώσει οποιοσδήποτε πως η σοβαρότητα των πληροφοριών δεν συνάδει με τον τρόπο που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η ελληνική Δικαιοσύνη την υπόθεση Βγενόπουλου.
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 89 (B' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Επιχειρούν να εξοντώσουν τον εισαγγελέα που ξανάνοιξε την υπόθεση Βγενόπουλου

Ο εισαγγελέας Εφετών Γιάννης Αγγελής έγινε γνωστός τη δεκαετία του ’90, όταν ως εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη των κυκλωμάτων στις φυλακές. Χειρίστηκε κατά καιρούς μεγάλες υποθέσεις και εκπροσωπούσε από την έδρα του εισαγγελέα τον ισορροπημένο συνδυασμό νομικής κατάρτισης και κοινωνικού αισθήματος, όπως λένε οι συνάδελφοί του…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 89 (B' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η φISIS της απειλής

Στην ταινία «Παιχνίδια εξουσίας», με τον Τομ Χανκς, ένας βρώμικος πράκτορας της CIA αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας την αποστολή ανατροπής του φιλοσοβιετικού καθεστώτος του Αφγανιστάν, που εξελίχθηκε σε αφγανοσοβιετικό πόλεμο. Όσα σκληρά και βρώμικα περιγράφονται στην ταινία δεν είναι τίποτα μπροστά στην πραγματικότητα. Αντιθέτως, ο πρωταγωνιστής ενσάρκωνε ένα πραγματικό πρόσωπο, τον ελληνικής καταγωγής Γκαστ Αβράκωτος, τον οποίο ο πράκτορας και αργότερα αποστάτης της CIA και συγγραφέας Φίλιπ Έιτζι αποκαλούσε «Dr Dirty»…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 89 (B' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ο τζίρος της μεγάλης μπίζνας του μεταναστευτικού

Η Ελλάδα του 7ου χρόνου της ύφεσης φαίνεται πως ανακάλυψε μια νέα μεγάλη μπίζνα, το μεταναστευτικό. Βέβαια, η μπίζνα αυτή, αν και είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα, δεν πρόκειται να εξισορροπήσει τη ζημιά που γίνεται στον τουρισμό, ιδιαίτερα σε νησιά όπως η Κως, που είναι ο τέταρτος, μετά την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα, προορισμός με 1,1 εκατ. τουρίστες. Εκεί, η ζημιά θα καταγραφεί του χρόνου, εκτός εάν η ζημιά, που ενδέχεται να προκαλέσει η τρομοκρατία στην τουριστική μας βιομηχανία, την υπερκαλύψει…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 89 (B' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
ΜΠΟΡΙΣ ΒΙΑΝ
«Για να μπαίνω στο ρουθούνι σας»

Με μια καλαμπουρτζίδικη διάθεση νεανικής αυθάδειας και το φλογερό του πάθος για ελευθερία, ο Μπορίς Βιάν κατάφερνε να προκαλεί αλλεπάλληλα εγκεφαλικά στον καθωσπρεπισμό της μεταπολεμικής Γαλλίας. Τα βιβλία και τα τραγούδια του ήταν βόμβες στα θεμέλια της αστικής τάξης, που έκρυβε προσεκτικά κάτω από το χαλί κοινωνικές αδικίες, ρατσισμό και έναν πολεμόχαρο ιμπεριαλισμό. Καθιερώθηκε όταν τον ανακάλυψε η γενιά του Μάη του ’68, καθώς όχι μόνο το έργο του αλλά κι ο τρόπος που έζησε ήταν όλα ένας ύμνος στη ζωή και την αιώνια νεότητα…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 89 (B' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ημερολόγιο τυφλότητας της Δικαιοσύνης στο θέμα Βγενόπουλου

Έχει ενδιαφέρον να παραθέσουμε την περιπέτεια που ακολούθησαν οι καταγγελίες εναντίον του Βγενόπουλου στην ελληνική Δικαιοσύνη. Καταγγελίες που δεν έγιναν από αντιπάλους ή κακοπροαίρετους, αλλά από θεσμικά όργανα όπως η Επιτροπή της Βουλής αλλά και οι ανακριτικές αρχές της Κύπρου…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 89 (B' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Πραξικόπημα διαρκείας στη Δικαιοσύνη για χάρη του Βγενόπουλου

Ένα πραξικόπημα διαρκείας, με πρωταγωνιστές παράγοντες της Δικαιοσύνης και θεατές όσους θα έπρεπε να παρέμβουν, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ανατροπή των κανόνων λειτουργίας της Δικαιοσύνης και της λογικής γίνεται για χάρη του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου. Οι συμπτώσεις, που οδηγούν συνεχώς την έρευνα για τον Βγενόπουλο σε αναβολές, είναι πολλές για να είναι απλές συμπτώσεις. Ας ξεκινήσουμε από το απλό και κατανοητό από τον καθένα. Τρεις τραπεζίτες, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για τη χορήγηση θαλασσοδανείων και ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζές τους, οι Ρέστης, Λαυρεντιάδης και Φιλιππίδης, ερευνήθηκαν από την Εισαγγελία και έχουν ασκηθεί εναντίον τους διώξεις. Οι διώξεις στηρίχθηκαν σε πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία συντάχθηκαν με εισαγγελικές εντολές. Στην περίπτωση Βγενόπουλου, παρότι αυτός που του αποδίδει ευθύνες είναι η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, κανένα πόρισμα δεν έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος για το σύνολο των κόκκινων δανείων, ενώ, στην καρδιά της Εισαγγελίας, εισαγγελείς καταφεύγουν σε παρανομίες που ευνοούν τον Βγενόπουλο ενώ άλλοι διώκονται επειδή ακριβώς κατήγγειλαν τις παρανομίες…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 89 (B' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Κωδικός «Μέδουσα»

Όταν ο master of commander της διεθνούς των συνωμοσιολόγων έθεσε το θέμα της ημερήσιας διάταξης στην τελευταία συνάντησή τους, αρχικά έπεσε παγωμάρα. Γιατί το θέμα, που κλήθηκε να εξετάσει η crème de la crème των συνωμοσιολόγων, δεν ήταν άλλο από το παιδικό τραγουδάκι «Ήταν ένα μικρό καράβι»…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 89 (B' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Γαία πυρί μιχθήτω;

Αυτό που βλέπουμε, το βλέπουμε. Η κυβέρνηση, δυο μήνες μετά τις εκλογές, δέχεται κατά μέτωπο επίθεση απ’ όλες τις πλευρές. Από τη ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή, τη ΛΑΕ, ακόμα και τους Κεντρώους του Λεβέντη. Οι δικαιολογημένες κοινωνικές αντιδράσεις –που είναι πάντως ενδιαφέρον ότι αφήνουν σχεδόν ολοκληρωτικά στο απυρόβλητο τη στάση των δανειστών, για την πρώτη κατοικία παραδείγματος χάριν, ή για τη φορολογία των αγροτών– αξιοποιούνται ως μοχλός, με στόχο να αποσταθεροποιηθούν ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Ενώ τον τόνο στην «εκστρατεία απαλλαγής» δίνουν –πάλι!– τα μεγάλα ΜΜΕ, τα οποία βομβαρδίζουν προπαγανδιστικά κάθε μέρα τα κυβερνητικά θεμέλια.
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 89 (B' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η Εθνική Τράπεζα έδωσε 30 εκατομμύρια ευρώ στον Μπόμπολα μέσω Ευαγγελισμού

Το 2008 είχαν περάσει τέσσερα χρόνια από το «θρίαμβο» των Ολυμπιακών Αγώνων. Η χώρα συνέχιζε να ζει σε μια ψευδαίσθηση ευμάρειας, την οποία καλλιέργησε με ιδιαίτερη «φροντίδα» το γνωστό τρίγωνο διαπλοκής – πολιτικοί, επιχειρηματίες και ΜΜΕ. Δυο χρόνια μετά, η εικόνα αυτή γκρεμίστηκε με φόντο βαρκούλες στο Καστελόριζο. Έκτοτε, πολλά άλλαξαν στη χώρα. Ένα όμως έμεινε ίδιο. Η «παντοδυναμία» του «εθνικού» μας εργολάβου, Γιώργου Μπόμπολα. Οι εταιρίες συμφερόντων του όχι μόνο δεν σταμάτησαν να παίρνουν δημόσια έργα, αλλά κατάφεραν να λάβουν 30.000.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα μέσω… Ευαγγελισμού. Στη χώρα μας, πολιτικοί, επιχειρηματίες και μέσα ενημέρωσης κινούνται στο όριο της νομιμότητας, υπερβαίνοντας αρκετές φορές κάθε ηθικό φραγμό και αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Άλλωστε, ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό..
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 89 (B' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ένας για 10
Δημήτρης Σπύρου

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, Δημήτρης Σπύρου, σε μια κατατοπιστική συνέντευξη, λίγο πριν ανοίξει τις πύλες του το 18ο Φεστιβάλ (28 Νοεμβρίου-5 Δεκεμβρίου).
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 89 (B' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Κ€Κ
Η φάμπρικα της διαπλοκής και των εκατομμυρίων

Σε μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ έχει μετατραπεί η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων πολιτών στη χώρα μας, μέσω των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), που ελέγχονται από παντοδύναμα κυκλώματα οικονομικών παραγόντων, ακόμη και ιδιοκτητών ΜΜΕ. Τεράστια χρηματικά ποσά δόθηκαν τα τελευταία χρόνια με περίεργες διαδικασίες σε ένα παρασιτικό κύκλωμα, που φημολογείται ότι είχε τα πλοκάμια του στο υπουργείο Εργασίας και γνώριζε έγκαιρα, αν δεν ήλεγχε, το σχεδιασμό των προγραμμάτων για τους ανέργους, με αποκορύφωμα το σκανδαλώδες και πολύκροτο «voucher». Η «φάμπρικα» της διαπλοκής, με κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αποδεικνύεται ότι είχε στηθεί επί ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και βασιζόταν καθαρά στην εκμετάλλευση των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που είχαν ως σκοπό – θεωρητικά– την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Υπέρ πάντων τα κυκλώματα
Τεράστια χρηματικά ποσά από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προορίζονται για την εκπαίδευση και την ανακούφιση άνεργων πολιτών και επαγγελματιών, καταλήγουν με κομπιναδόρικους τρόπους στις τσέπες ιδιοκτητών ΚΕΚ, με την πολιτεία απλά να παρακολουθεί, παρά τις σοβαρές και επώνυμες καταγγελίες.
Εκπαιδευτές «μαϊμού», τάξεις «φαντάσματα» και ανύπαρκτοι καταρτιζόμενοι συνθέτουν το παζλ της πρωτοφανούς απάτης, που, όπως καταγγέλλεται, στήνεται εδώ και χρόνια με την προκλητική ανοχή κυβερνητικών παραγόντων, υπαλλήλων του ΟΑΕΔ και στελεχών των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών διαφόρων υπουργείων, που μόνο έλεγχο δεν κάνουν εκεί που χρειάζεται.
Αρκεί ένας απλός έλεγχος, με τη διασταύρωση στοιχείων των καταρτιζομένων και των διδασκόντων, για να αποδειχθεί σε όλο της το μέγεθος η κομπίνα, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αλλά δεν μιλάνε δημόσια για ευνόητους λόγους.
Ενδεικτικό της δύναμης, που έχει το κύκλωμα των ιδιοκτητών ΚΕΚ πανελλαδικά, είναι η συνεχιζόμενη σιωπή και η απροθυμία να αγγίξουν το θέμα οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας, παρότι αυτό έφτασε πρόσφατα με σχετική ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Νίκο Νικολόπουλο, και παρά τις επίσημες τοποθετήσεις και τα ερωτηματικά, που θέτουν ο συνδικαλιστικός φορέας του ΟΑΕΔ αλλά και σε σχετική έκθεση ο Συνήγορος του Πολίτη!
Πρόσωπα, που γνωρίζουν εκ των έσω τα των ΚΕΚ, καταγγέλλουν επίσης τις πελατειακές σχέσεις του παντοδύναμου κυκλώματος με πολιτικά πρόσωπα, που παίζουν άθλια παιχνίδια στις πλάτες των ανέργων…
Πάνω από 20 εκατ. ευρώ στα ΚΕΚ της Ηλείας
Στην Ηλεία, το ζήτημα της λειτουργίας των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης σε σχέση με το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, που εμφανίζεται στο νομό, παρουσιάζει μια άκρως αντιφατική και «σουρεαλιστική» εικόνα υπέρ των επιχειρηματιών-ιδιοκτητών ΚΕΚ.
Πίσω από τη λειτουργία των οκτώ πιστοποιημένων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, όπως αυτά καταγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) υπάρχουν επιχειρηματίες, τοπικοί οικονομικοί παράγοντες αλλά και ιδιοκτήτες ΜΜΕ.
Στο νομό, βάσει των στατιστικών στοιχείων, υπάρχουν σήμερα πάνω από 14.000 άνεργοι, που προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω οικονομικής κρίσης βιώνοντας δραματικές στιγμές οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους «επώνυμους» ιδιοκτήτες των ΚΕΚ, που φέρονται να έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια εξωφρενικά υπέρογκα χρηματικά ποσά για την εφαρμογή προγραμμάτων σχετιζόμενων με την εκπαίδευση και την ανεργία.
Τα ΚΕΚ
Τα οχτώ πιστοποιημένα από την πολιτεία ΚΕΚ με έδρα την Ηλεία, το CONSUL A.E., το HONESTY Ε.Π.Ε., το ΕΡΕΙΣΜΑ Ο.Ε., το ΣΕΛΕΚΤΙΚΑ, το ΗΛΕΙΑΚΟ ΚΕΚ Ο.Ε., το ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΚ Ε.Π.Ε., το ΚΕΚ ΜΑΝΩΛΑ Α.Ε. και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Ε.Π.Ε., με βάση τα οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Hot Doc, έλαβαν τα τελευταία χρόνια συνολικά 21.528.168 ευρώ.
Διαπλοκή…
Όμως, μέσα από τα επίσημα στοιχεία των ΚΕΚ της Ηλείας, όπως αυτά εμφανίζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ, παρατηρούνται μερικά ενδιαφέροντα πράγματα, που… προβληματίζουν.
Το ΚΕΚ KO NSUL A.E. (έχει λάβει 4.761.389 ευρώ και 52.000 ευρώ) ανήκει και έχει νόμιμο εκπρόσωπο τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνο Λεβέντη. Η κεντρική του δομή είναι στη διεύθυνση Μπελούση 7, στον Πύργο, ενώ έχει παραρτήματα σε Άρτα, Αγρίνιο, Αττική, Σπάρτη, Κυπαρισσία, Καλαμάτα και Πύργο.
Στην ίδια διεύθυνση βρίσκεται και το ΚΕΚ HONESTY Ε.Π.Ε. (έχει λάβει 3.205.889 ευρώ) με νόμιμο εκπρόσωπο τον επιχειρηματία-πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Πύργου και εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Πατρίς», Λεωνίδα Βαρουξή, και διαχειριστή της εταιρίας τον υιό του, Λευτέρη Βαρουξή. Με παραρτήματα στα Καβάσιλα Ηλείας, τη Μεσσηνία, τον Πύργο και την Αττική.
Το ΚΕΚ ΕΡΕΙΣΜΑ Ο.Ε. (έχει λάβει 1.423.829 ευρώ) έχει νόμιμους εκπροσώπους την Σιαστάθη Βενετία και τον έτερο υιό (!) του εκδότη της «Πατρίς», επίσης επιχειρηματία, Λευτέρη Βαρουξή. Ένα πρόσωπο, που, όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc, λαμβάνει τα τελευταία χρόνια μέσω της εταιρίας του «δουλειές» από τους ΟΤΑ κλπ. με απευθείας αναθέσεις! Με παραρτήματα σε Πάτρα, Ιωάννινα και Αμαλιάδα.
Τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνο Λεβέντη, και τον Λευτέρη Βαρουξή, υιό του εκδότη της εφημερίδας «Πατρίς» της Ηλείας, τους συναντάμε παραδόξως να συμμετέχουν και στη σύνθεση της ανώνυμης εταιρίας «Διαβαλκανικό Κέντρο Διά Βίου Μάθηση Α.Ε.», που συμμετέχει σε σχετικά προγράμματα, με παραρτήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. (Έχει λάβει 2.391.545 ευρώ).
Έναν εκ των ιδιοκτητών άλλης ημερήσιας εφημερίδας, της «Πρώτης» στην Ηλεία, τον Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, τον συναντάμε ως νόμιμο εκπρόσωπο του ΚΕΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Ε.Π.Ε., που έχει ως έδρα την οδό Ρήγα Φεραίου 113 στον Πύργο Ηλείας και την ίδια διεύθυνση με την τοπική εφημερίδα «Πρώτη». (Έχει λάβει 3.482.630 ευρώ). Με παραρτήματα σε Πύργο, Ζάκυνθο, Πάτρα, Αιγάλεω και Τρίπολη.
Τα υπόλοιπα ΚΕΚ στην Ηλεία έχουν λάβει αναλυτικά: ΣΕΛΕΚΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, με νόμιμο εκπρόσωπο τον Γεώργιο Κοντάρη (1.844.372 ευρώ). Με παραρτήματα σε Αμαλιάδα, Πάτρα, Ανδραβίδα. ΗΛΕΙΑΚΟ ΚΕΚ Ο.Ε., με νόμιμο εκπρόσωπο τον Άγγελο Τσίκα (1.539.280 ευρώ).
Με παράρτημα στον Πύργο. ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΚ Ε.Π.Ε., με νόμιμο εκπρόσωπο την Βασιλική Λαζαρακοπούλου (2.235.077 ευρώ). Με παραρτήματα σε Αμαλιάδα, Κατερίνη, Πύργο, Ιωάννινα. ΚΕΚ ΜΑΝΩΛΑ Α.Ε., με νόμιμο εκπρόσωπο τον Εμμανουήλ Μανωλά (2.983.639 ευρώ). Με παραρτήματα σε Αθήνα, Μόρβη, Αμαλιάδα, Μεγαλόπολη.
Να γίνει αμέσως έρευνα
Ο Νίκος Παπαβασιλείου, πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας και σήμερα στέλεχος του κόμματος, προτίθεται, όπως λέει, να προωθήσει το θέμα των ΚΕΚ της Ηλείας προς έρευνα από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.
«Είναι τα ΚΕΚ χώροι εκπαίδευσης; Χώροι πελατειακών σχέσεων; Χώροι διασπάθισης δημοσίου χρήματος; Χώροι διαπλοκής και διαφθοράς;» αναρωτιέται ο κ. Παπαβασιλείου, μιλώντας στο Hot Doc, και σημειώνει: «Αν δείτε τα οικονομικά μεγέθη των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών σε αυτές τις δραστηριότητες και αν επιπρόσθετα αναζητήσετε το τι άφησαν πίσω τους στις τοπικές κοινωνίες αυτά τα οικονομικά μεγέθη, μπορεί εύκολα κάποιος να απαντήσει και να επιλέξει τις σωστές απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα. Περίμενα, ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια του απελθόντος επταμήνου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τουλάχιστον από τους τρεις τοπικούς βουλευτές να έχουν ενδιαφερθεί προκειμένου να γίνει ο έλεγχος και να αναδειχθεί το συγκεκριμένο θέμα. Το περιμένω και μετά τις εκλογές…»
Καταγγελίες
Πάνω από 21 εκατ. ευρώ έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το Hot Doc, τα οχτώ πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Ηλεία, που ανήκουν σε τοπικούς οικονομικούς παράγοντες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ.
Πόσα άραγε από αυτά τα χρήματα πήγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών και πόσα στην κατάρτιση των άνεργων πολιτών; Οι διαμαρτυρίες από τους κατά καιρούς συμμετέχοντες στα διάφορα προγράμματα είναι πολλές. Οι καταγγελίες, ακόμη περισσότερες. Όλοι τους κάνουν λόγο για ένα δαιδαλώδες και παντοδύναμο οικονομικά κύκλωμα διαπλοκής, που πολύ δύσκολα τα βάζει κάποιος μαζί του, καθώς αυτό καλύπτεται από επίορκους υπαλλήλους των αρμοδίων υπουργείων, υπαλλήλους του ΟΑΕΔ και κατά καιρούς ακόμη και από πολιτικά πρόσωπα…
Από το 2013 και ακόμη να πληρωθεί…
«Το 2013 συμμετείχα σε ένα πρόγραμμα μέσω KEK στην Ηλεία, με τίτλο “Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων”.
Ήταν να πάρω περίπου 4.500 ευρώ, τα οποία μετά το πέρας του προγράμματος έγιναν παραδόξως 3.000 ευρώ. Όμως σήμερα έχουμε 2015 και δεν έχω πάρει ακόμη απολύτως τίποτα. Όταν ζήτησα τα χρήματά μου, με ενέπλεξαν σε μια απίστευτη γραφειοκρατία ενώ μου έστειλαν τιμολόγια που είχε εκδώσει άλλο ΚΕΚ της Ηλείας από εκείνο στο οποίο συμμετείχα», λέει στο Hot Doc η 29χρονη σήμερα Δ.Φ., που εργάζεται σε ιδιωτική επιχείρηση.
Το εξώδικο-φωτιά
Μια άκρως αποκαλυπτική εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων εκ των ΚΕΚ της Ηλείας και τη συμπεριφορά των ιδιοκτητών και των στελεχών τους απέναντι σε εκείνους που συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα, δίνουν πέντε καταρτιζόμενοι, που αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε ένδικα μέσα προκειμένου να διαφυλάξουν τα χρήματα που δικαιούνται.
Τους ζητούσαν πίσω τα χρήματα
Στο εξώδικο-φωτιά, που έστειλαν στις 20/2/2014 κατά του CONSUL KEK A.E. (ανήκει στον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνο Λεβέντη) και της εταιρίας «Κάπα Λάμδα Ο.Ε. – Κωνσταντίνος Λεβέντης – Λεωνίδας Βαρουξής» (σ.σ. ο Λ.Βαρουξής είναι ο εκδότης της εφημερίδας «Πατρίς» της Ηλείας), περιγράφουν με ξεχωριστές λεπτομέρειες τον τρόπο λειτουργίας του ανωτέρω ΚΕΚ κάνοντας λόγο ευθέως για απάτη σε βάρος τους καθώς –όπως λένε εγγράφως– ούτε μαθήματα γίνονταν σε αυτό ούτε πιστοποιημένοι εκπαιδευτές υπήρχαν, ενώ στο τέλος προσπάθησαν να τους αποσπάσουν και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, που δικαιούνταν, προφασιζόμενοι έξοδα του σεμιναρίου, που δήθεν είχε αναλάβει η κοινή εταιρία «Κάπα Λάμδα Ο.Ε.», που είχαν ο ιδιοκτήτης του ΚΕΚ με τον εκδότη της «Πατρίς».
Ανύπαρκτοι εκπαιδευτές… μαϊμού τα μαθήματα
Όπως καταγγέλλεται στο εξώδικο, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Hot Doc, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ, του ΕΙΕΑΔ, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΕΣΠΑ, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Διαθρωτικής προσαρμογής εργαζομένων μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 άτομα εντός της οικονομικής κρίσης», το οποίο εντάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας «Ενίσχυση της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων». Στα πλαίσια της εφαρμογής του ανωτέρω σχεδίου, δημιουργήθηκε πρόγραμμα διαρκείας 250 ωρών (150 ώρες θεωρίας και 100 ώρες πρακτικής άσκησης) με αντικείμενο «Νέες τάσεις της μόδας και τεχνικές στην κομμωτική».
Όπως αποκαλύπτουν στο εξώδικο οι πέντε κομμωτές: «…οι εκπαιδευτές μας, όχι μόνο δεν ήταν άτομα ειδικά εκπαιδευμένα για το πρόγραμμα στο οποίο ενταχθήκαμε, αλλά τίποτα από τα ανωτέρω δεν μας έμαθαν. Όσο για το μάθημα, που υποτίθεται ότι έπρεπε να παρακολουθήσουμε για να μάθουμε τα ανωτέρω, δεν τίθεται ούτε λόγος. Όλα αυτά που έπρεπε να μάθουμε έμειναν μόνο στα χαρτιά…»
Τους εξαπάτησαν
Οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι από το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν, δικαιούνταν να λάβουν συνολικά το ποσό των 3.520 ευρώ, αλλά ξαφνικά το ΚΕΚ άρχισε να τους ζητά τα χρήματα που πήραν, πίσω, ως έξοδα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Μάλιστα –όπως λένε– τους εξαπάτησαν, καθώς κατά τη διάρκεια των εγγραφών τούς ζήτησαν τις σφραγίδες των επιχειρήσεών τους.
«Εμείς σας εμπιστευτήκαμε… δεν είχαμε λόγο να υποψιαστούμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Έτσι, οι σφραγίδες και οι υπογραφές μας μπήκαν σε πολλά έγγραφα… Δυστυχώς εσείς εκμεταλλευτήκατε την εμπιστοσύνη που σας δείξαμε και φερόμαστε να έχουμε υπογράψει δύο συμφωνητικά συνεργασίας, σύμφωνα με τα οποία σας οφείλουμε συνολικά 3.150 ευρώ. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ θέλετε να σας δώσουμε όλα τα λεφτά που πήραμε καίτοι έχετε λάβει τα χρήματά σας από το ΕΣΠΑ και τα χρήματα που λάβαμε εμείς τα πήραμε ως ενίσχυση των επιχειρήσεών μας και ως τονωτική ένεση αυτών προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν και να μη κλείσουν…» αναφέρουν οι πέντε καταρτιζόμενοι και καταγγέλλουν ευθέως ότι «στην κυριολεξία οι υπογραφές μας στα εν λόγω έγγραφα υφαρπάχθηκαν χωρίς να γνωρίζουμε τι εμπεριείχαν τα έγγραφα αυτά, αφού ήταν δήθεν για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα». Οι πέντε καταρτιζόμενοι στο KEK CONSUL A.E. καταλήγουν στο εξώδικό τους, θέτοντας μια σειρά από καυτά ερωτήματα:
«Γνωρίζουν άραγε αυτοί, που εγκρίνουν τα προγράμματα και εντάσσουν σε αυτά συγκεκριμένα άτομα, ότι εσείς μας ζητάτε να επιστρέψουμε τα χρήματα που λάβαμε; Γνωρίζουν ότι εσείς δεν παραδίδετε μαθήματα, για οποία σας πληρώνουν και για τα οποία επιδοτείστε; Γνωρίζουν ότι δεν έχετε εκπαιδευμένους καθηγητές πλην ενός; Γιατί, ενώ τα χρήματα μπήκαν στους λογαριασμούς μας και κόψαμε νόμιμα παραστατικά και τα δηλώσαμε, μας τα ζητάτε τώρα πίσω;
Γιατί μας ζητάτε να τα επιστρέψουμε σε λογαριασμούς που δεν είναι δικοί σας, χωρίς να μας δίνει κανείς μια απόδειξη για το πού πάνε αυτά τα χρήματα και υπέρ ποιου;»
ΟΑΕΔ για ΚΕΚ
Τις αθέμιτες πρακτικές των ΚΕΚ πανελλαδικά κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της στις 23 Ιουνίου 2014 και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «κυνήγι ανέργων» και εμπόριο ελπίδας, το οποίο εξελίσσεται με την «εγκατάσταση» των ΚΕΚ έξω από τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ και την αγωνιώδη προσπάθειά τους να προσεγγίσουν ανέργους με κάθε τρόπο, για τη δική τους επιχείρηση.
«Υπενθυμίζουμε ότι η εργασία αποτελεί δικαίωμα και πως ο μοναδικός δημόσιος φορέας απασχόλησης στην Ελλάδα είναι ο ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι άνεργοι δεν είναι πελάτες αλλά πολίτες με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Καλούμε το υπουργείο Εργασίας να επανεξετάσει τη στάση του απέναντι στα ΚΕΚ και να σταματήσει να εκδίδει προγράμματα τύπου voucher, που απλώς στέλνουν πελάτες στα ΚΕΚ, χωρίς όφελος για τους ανέργους και με τεράστια ποσά να πηγαίνουν στους “ΚΕΚάρχες” αντί στους ανέργους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «πολιτική στην απασχόληση δεν μπορεί να υπάρξει με μεσάζοντες. Ας μας πουν πόσα χρήματα καρπώνονται αυτοί οι ιδιωτικοί φορείς για τον κάθε άνεργο ξεχωριστά, που εντάσσουν στα προγράμματά τους, για να τους πούμε πόσες ουσιαστικές ενεργητικές πολιτικές (με ΑΜΕΣΟ αποτέλεσμα για τον άνεργο και την κοινωνία) θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε».
Συνήγορος για ΚΕΚ
Το ζήτημα της λειτουργίας των ΚΕΚ πανελλαδικά και της συμπεριφοράς των ιδιοκτητών τους απέναντι στους καταρτιζόμενους σε ό,τι αφορά την πληρωμή τους, απασχόλησε και το Συνήγορο του Πολίτη. Στις 7 Ιανουαρίου 2014, έστειλε το με αριθμ. πρωτ.175972/498/2014 έγγραφο προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, επισημαίνοντας την καθυστέρηση αποπληρωμής των εκπαιδευομένων στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, «πολλά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ως δικαιούχοι για την υλοποίηση πράξεων, ενώ έχουν λάβει την β’ δόση χρηματοδότησης, δεν αποπληρώνουν τους καταρτιζόμενους σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό συμφωνητικό συνεργασίας (δηλαδή το αργότερο σε τριάντα ημερολογιακές ημέρες από την εκταμίευση της δεύτερης δόσης)».
Καθυστερήσεις στις πληρωμές
«Οι ωφελούμενοι /δικαιούχοι αυτών των προγραμμάτων εντάσσονται σε αυτά συνήθως μετά από μακρόχρονη περίοδο ανεργίας, η οποία αγγίζει τα δύο και τρία έτη πριν την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Πολλοί από τους καταρτιζόμενους είναι γονείς ανήλικων παιδιών και στην οικογένειά τους δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος. Οποιαδήποτε κατά συνέπεια καθυστέρηση πληρωμής του επιδόματος κατάρτισης στον δικαιούχο από τον ανάδοχο, εξωθεί όλους όσους προσδοκούσαν σε μία πρόσκαιρη ελάφρυνση των οικονομικών βαρών σε ουσιαστική οικονομική εξάντληση. Όπως εξάλλου γνωρίζετε, οι περισσότεροι από τους καταρτιζόμενους σε προγράμματα παραμένουν άνεργοι και εγγράφονται εκ νέου στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Το ζήτημα έχει απασχολήσει επανειλημμένα το Συνήγορο του Πολίτη τα τελευταία έτη, στη δε Ετήσια Έκθεση του 2011 έγινε ειδική αναφορά για τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία δεν ήταν σε θέση να καταβάλουν επιδόματα καταρτιζομένων αλλά και αμοιβές εκπαιδευτών. Για το θέμα αυτό η υπηρεσία μας είχε απαντήσει ότι “δεδομένης της διαδικασίας στη σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ της υπηρεσίας και του εκάστοτε φορέα, προβλέπεται η καταβολή των επιδομάτων κατάρτισης από τον ανάδοχο στους καταρτιζόμενους και μόνον. Στην υπηρεσία δεν παρέχεται η δυνατότητα παρέμβασης, ώστε να καταβληθεί στους καταρτιζόμενους το εκπαιδευτικό επίδομα” (βλ. Ετήσια Έκθεση “Συνήγορος του Πολίτη”, σελ.66-67, επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη με αριθμ. πρωτ.8479/2009, 20824/2009/8-4-2010)».
Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει μεταξύ άλλων επίσης ότι, «πολλά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, που είχαν εμφανίσει διαχειριστικά προβλήματα και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις συμβατικές υποχρεώσεις τους, όχι μόνο έχουν επανέλθει σε ενεργό δράση με υλοποίηση νέων προγραμμάτων, αλλά δεν μπορούν και πάλι να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις τους απέναντι στους καταρτιζόμενους. Η μόνη λοιπόν επιλογή των καταρτισθέντων για να διεκδικήσουν το επίδομά τους είναι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Η δυνατότητα αυτή όμως δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί από πολλούς, καθώς συνεπάγεται μεγάλη και δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση και είναι και εξαιρετικά χρονοβόρα».
Μαϊμού βεβαιώσεις κατάρτισης
«Περαιτέρω, υπάρχουν ΚΕΚ τα οποία (παρότι διαχειρίζονται με εξαιρετική τεχνογνωσία ζητήματα διαχειριστικής επάρκειας) χορηγούν “Βεβαιώσεις επιτυχούς κατάρτισης” σε άτομα τα οποία δεν παρακολούθησαν τα προγράμματα κατάρτισης.
Υπάρχουν καταγγελίες για ΚΕΚ τα οποία δεν τήρησαν τις προδιαγραφές ασφάλειας κατά την υλοποίηση πρακτικής άσκησης και δεν αποζημίωσαν για τα έξοδα μετακίνησης στο χώρο της κατάρτισης τους καταρτιζόμενους».
Τα κεκ της κομπίνας στη Βουλή
Το θέμα του κυκλώματος των «αμαρτωλών» ΚΕΚ απασχόλησε και τη Βουλή, μετά από ερώτηση που κατέθεσε στις 4/5/2015 ο βουλευτής Αχαΐας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών στο φύλλο της 24/2/2015.
Ο κ. Νικολόπουλος, στην ερώτησή του προς το υπουργείο Παιδείας, κάνει λόγο για αδιαφάνεια και έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου στα προγράμματα κατάρτισης ανέργων, και μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Συλλογικότητες ανέργων αλλά και το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΕΔ έχουν καταγγείλει, επανειλημμένα, ότι τα προγράμματα voucher ανακυκλώνουν την ανεργία και συντηρούν ένα καθεστώς διαπλοκής, μέσα από το οποίο κυκλώματα επιτηδείων κερδοσκοπούν εις βάρος των ανέργων, αναφέρει το άρθρο.
Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ ζητούν να φύγουν από τη μέση τα ΚΕΚ, ως μεσάζοντες, ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν στους άμεσα δικαιούχους, δηλαδή τους ανέργους. Ωστόσο, ούτε το ίδιο το Δημόσιο είναι άμεμπτο, καθώς έχουν έρθει στο φως και υποθέσεις υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, που κατηύθυναν τους ανέργους σε ΚΕΚ δικών τους συμφερόντων.
Εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβίασης του νόμου, ούτως ή άλλως, τα ΚΕΚ εισπράττουν νόμιμα και με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαντικό μέρος των κονδυλίων από τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας: συγκεκριμένα, για τα vouchers 18-24 ετών και 24-29 ετών οι πάροχοι κατάρτισης εισπράττουν πάνω από το 1/3 των κονδυλίων, ενώ εκεί που αναμένεται πράγματι να γίνει πάρτι, κατά το ως άνω άρθρο, είναι στα προγράμματα που ξεκινούν για ανέργους 29-64 ετών, όπου τα ΚΕΚ προβλέπεται να εισπράξουν έως και το 70% των κονδυλίων, ανάλογα με την περίπτωση».
Στις 22/5/2015 το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε τον κ. Νικολόπουλο ότι το θέμα με τις κομπίνες των ΚΕΚ δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, και γι’ αυτό έστειλε την ερώτησή του εκεί.
άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc#86, τον Οκτώβρη του 2015
Extra Hot άρθρο
Το χρυσό καρτέλ της «κατάρτισης» με τα voucher της «αρπαχτής»!

Μια απίστευτη «φάμπρικα» αποδεικνύεται ότι είχε στηθεί, επί ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, με την εκμετάλλευση των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που είχαν ως σκοπό –θεωρητικά– την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Σπαταλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία κυρίως ωφελήθηκε ένα παρασιτικό κύκλωμα, που φημολογείται για χρόνια ότι είχε τα πλοκάμια του στο υπουργείο Εργασίας και γνώριζε έγκαιρα, αν δεν ήλεγχε, το σχεδιασμό όλων αυτών των προγραμμάτων – με αποκορύφωμα το σκανδαλώδες και πολύκροτο «voucher».
Χιλιάδες νέοι έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης, αλλά, κυρίως, έπαιξαν άθελά τους το ρόλο του κομπάρσου σε ένα πρόγραμμα, που είχε ως στόχο να κατευθύνει εκατομμύρια ευρώ σε συγκεκριμένα ΚΕΚ και κύκλους συμφερόντων και όχι στο ίδιο το ανθρώπινο υποκείμενο. Η οργάνωσή τους και ο τρόπος που έδρασαν τα 2,5 τελευταία χρόνια, φανερώνουν ξεκάθαρα ότι υπήρξε ένα «καρτέλ», τόσο αδηφάγο, που επιμένει, ακόμη και μετά τα όσα έχουν συμβεί στη χώρα, να απαιτεί τη συνέχιση του «πάρτι»!
Η σύνδεση του κυκλώματος και η κεντρική καθοδήγηση ήταν γνωστή στους ανθρώπους του χώρου, αλλά αποδείχτηκε περίτρανα όταν προκηρύχθηκε το πρώτο πρόγραμμα «Voucher- Επιταγή κατάρτισης». Πολύ πριν πληροφορηθεί οποιοσδήποτε ότι πρόκειται να προκηρυχθεί ένα τόσο στρεβλό και ανόητο πρόγραμμα, «στα μέτρα» των χρυσοφόρων ΚΕΚ, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες το γνώριζαν έγκαιρα: Υποδομές, δομές και οργάνωση ήταν ήδη προετοιμασμένα από ένα κύκλωμα, για το οποίο, όσοι γνωρίζουν, αναφέρουν ότι έχει τις βάσεις σε επαρχιακή πόλη και από εκεί, με ένα δίκτυο συνεταίρων, συνεργατών και θυγατρικών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχιακές πόλεις, λυμαίνεται τους πόρους της κατάρτισης.
Έφταναν στους δικαιούχους, πριν το μάθουν οι ίδιοι
Η «εσωτερική πληροφόρηση» μαρτυρείται από το βαθμό ετοιμότητας αλλά και την πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα των ανέργων, που θεωρητικά μόνο ο ΟΑΕΔ κατέχει, έγινε δε εξόφθαλμη, όταν τα περιβόητα ΚΕΚ, με το γνωστό πιεστικό τους τρόπο –που θυμίζει τηλεπωλήσεις και εισπρακτικές εταιρίες– έφταναν στους ανέργους, που εκπλήρωναν τους όρους του voucher, πριν αυτό προκηρυχθεί!
Με έντονη πίεση, εξασφάλιζαν την υπογραφή τους σε υπεύθυνες δηλώσεις, ότι όταν προκηρυχθεί το πρόγραμμα θα καταρτιστούν στους συγκεκριμένους «εργολάβους», και υπόσχονταν ότι οι ίδιοι θα εξασφάλιζαν την επιτυχή έκβαση της αίτησής τους. Έτσι, στη συνέχεια, όταν το πρόγραμμα προκηρύχτηκε, είχαν ήδη έτοιμο το «πελατολόγιο», αλλά ταυτόχρονα, συνέχιζαν με περίεργες μεθόδους να εξαπατούν τους ανέργους, κάνοντας οι ίδιοι της αιτήσεις τους, προκειμένου να υφαρπάξουν και να κρατούν τον μοναδικό αριθμό (ΚΑΥΑΣ) που τους έδινε το πληροφοριακό σύστημα.
Όταν κάποιοι «διαβασμένοι» διαμαρτύρονταν και απαιτούσαν το μοναδικό αριθμό τους, ώστε να επιλέξουν το ΚΕΚ όπου θα εξαργυρώσουν την «επιταγή», ο τόνος τους άλλαζε και γινόταν απειλητικός.
Ήταν μια πρακτική «μαφίας», η οποία καταγγέλθηκε αρκετές φορές: Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της κατήγγελλε τις πρακτικές μερίδας παρόχων κατάρτισης, τη χειραγώγηση και την ομηρία των καταρτιζόμενων και την εξαπάτηση των ανέργων, αλλά ουδέποτε δόθηκαν απαντήσεις ούτε για τον τρόπο που λειτούργησαν συγκεκριμένα ΚΕΚ ούτε για τον τρόπο με τον οποίο απέκτησαν πρόσβαση σε στοιχεία που κατέχει μόνο ο ΟΑΕΔ, ο ρόλος του οποίου παραμένει σκοτεινός αφού ουδέποτε έδωσε μιαν απάντηση.
Σε επαρχιακή πόλη, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ απηύθυνε ευθέως επιστολή στον προϊστάμενο του τοπικού παραρτήματος, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση των ΚΕΚ, αλλά δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση.
«Κυνηγοί» voucher «ψάρευαν» ανέργους
Μάλιστα, έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, εκτυλίσσονταν σκηνές απείρου κάλλους, με «κυνηγούς» voucher, που «ψάρευαν» ανυποψίαστους ανέργους –ιδιαίτερα από ευπαθείς ομάδες– προκειμένου να υφαρπάξουν τις δικές τους επιταγές κατάρτισης, ενώ αυτοκίνητα αναλάμβαναν να τους μεταφέρουν αμέσως στην έδρα των ΚΕΚ ώστε να υποβληθεί η αίτηση. Αυτό κατήγγειλαν άλλωστε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους είχαν ζητήσει να σταματήσει η παρωδία με τα προγράμματα τύπου voucher.
Όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, στα ταμεία που εξυπηρετούν τους ανέργους για το επίδομα ανεργίας, στην Εθνική Τράπεζα, οι αντιπρόσωποι του κυκλώματος επίσης «ψάρευαν» τους ανέργους για να υποβάλλουν αιτήσεις. Ήταν ένα ελεεινό παζάρι εκμετάλλευσης, που ντρόπιασε όσους συμμετείχαν…
Στα επόμενα voucher που προκηρύχθηκαν, είχε χαθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αλλά οι αθέμιτες πρακτικές συνεχίστηκαν. Δώρα και κληρώσεις για λάπτοπ και τάμπλετ, καθώς και άλλες παροχές, χρησιμοποιήθηκαν για να προσελκύσουν τους ανέργους! Παράλληλα, παρότι το πρόγραμμα είχε ελάχιστη απασχολησιμότητα και πρακτικά είχε αποτύχει, με ποσοστά του 5%, οι προκηρύξεις συνεχίστηκαν, ενώ μεταξύ των «εργολάβων» και των επιχειρήσεων, που απορροφούσαν εργαζόμενους, υπήρξαν κατηγορίες για αδιαφανείς συναλλαγές.
Με όλο αυτό το καθεστώς, τα ΚΕΚ του κυκλώματος έφτασαν να απορροφούν πάνω από το 90% των καταρτιζόμενων, στις περιοχές που δραστηριοποιήθηκαν! Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ΚΕΚ, με αρνητική βαθμολογία στο ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης για την επαγγελματική κατάρτιση), το οποίο υλοποίησε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, ενώ κάποια ΚΕΚ αρνήθηκαν να μπουν στη διαδικασία με αυτούς τους όρους.
Τα ποσά που απορροφήθηκαν, ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη είναι αμύθητα. Γι’ αυτό κι όσοι πήραν μέρος στο «παιχνίδι» έγιναν αδίστακτοι…
Οι εργαζόμενοι, μόνιμα θύματα, περίμεναν αρκετά μέχρι να τους καταβληθούν τα χρήματα, κατηγορούσαν τα ΚΕΚ ότι καθυστερούν υπερβολικά τις πληρωμές, επενδύοντας τα χρήματά τους σε άλλες δραστηριότητες, ενώ αμέτρητες είναι και οι αγωγές, που έχουν κατατεθεί, για χρήματα που δεν δόθηκαν ποτέ και για πλαστογραφίες, για απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα.
Ίσως γι’ αυτό οι «κεκατζήδες» και επιμένουν λυσσαλέα να συνεχιστεί το «πάρτι» της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Είναι προφανές ότι το παιχνίδι στήθηκε για αυτούς!
Το κύκλωμα των ΚΕΚ, οι «πλάτες», το σκάνδαλο και η αλλαγή πλεύσης της νέας κυβέρνησης
Όσοι γνωρίζουν το κύκλωμα των ΚΕΚ, έχουν εμπεδώσει όλα αυτά τα χρόνια ότι η «κατάρτιση» ήταν η εύκολη λύση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ώστε να απορροφούν με ευκολία ευρωπαϊκούς πόρους και να ενισχύουν «εκλεκτούς» επιχειρηματίες και συγκεκριμένο κύκλωμα, χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό στην κοινωνία, τους ανέργους, την απασχόληση. Το κύκλωμα δρούσε για χρόνια, αλλά την εποχή Σαμαρά ξέφυγε από κάθε όριο, έγινε υπερβολικά άπληστο και, τελικά, αποκαλύφθηκε.
Πώς οργανώθηκε η «βιομηχανία»
Μια «βιομηχανία», στην οποία ήταν προφανής η εσωτερική πληροφόρηση αλλά και η μαφιόζικη οργάνωση. Το δίκτυο των συνδεδεμένων ΚΕΚ είναι απλώς η προμετωπίδα, που αναλαμβάνει να απορροφά τεράστια ποσά σε «φουσκωμένους» κωδικούς χρηματοδότησης για επιμόρφωση. Κατηγορίες για «κομπίνες» αρκετών εκατομμυρίων ευρώ καθώς και για διασύνδεση με τοπικά ΜΜΕ υπήρξαν πολλές και διερευνώνται.
Η ίδια η κατάρτιση, άχρηστη εξ ορισμού και εξ αποτελέσματος, είναι γνωστό ότι παρέχεται με όρους «παρωδίας», καφέ, τσιγάρου, κοινωνικού σχολίου και ελάχιστων πραγματικών ωρών –στις περισσότερες περιπτώσεις– ενώ οι έλεγχοι ήταν σποραδικοί έως ανύπαρκτοι όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν ένα κύκλωμα, που επιχειρούσε να ελέγχει –και σε μεγάλο βαθμό το πετύχαινε– όλα τα στάδια και τις διαδικασίες, από τις αξιολογήσεις μέχρι τους πιστοποιημένους εκπαιδευτές, οι οποίοι για πολλά χρόνια ήταν ένα «κλειστό» μητρώο που τροφοδοτούσε τα ΚΕΚ!
Όμως, πίσω από την ψευδεπίγραφη κατάρτιση, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο με άλλες εταιρίες, κυρίως συμβούλων επιχειρήσεων, ΜΚΟ κλπ., οι οποίες αναλαμβάνουν να «στήσουν» διάφορα προγράμματα –συνήθως του υπουργείου Εργασίας– προκειμένου να απορροφούν κάθε ευρώ του πακτωλού των χρημάτων που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Πέρα λοιπόν από τα voucher, πλήθος προγραμμάτων κατάρτισης, για επιχειρήσεις, εργαζόμενους κλπ. έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με όρους αντίστοιχα αδιαφανείς, που όμως δεν προκάλεσαν αντίστοιχο θόρυβο με τα voucher γιατί δεν υπήρχε ο τεράστιος όγκος των ανέργων που αντιλήφθηκαν την εκμετάλλευση τα τελευταία δύο χρόνια και αντέδρασαν. Το κύκλωμα αυτό έβρισκε την απαραίτητη σύνδεση με επιχειρήσεις αλλά και φορείς δημοσίου συμφέροντος και, πολύ συχνά, υπόσχονταν «άμεση έγκριση» των αρμόδιων υπουργείων. Ένα κύκλωμα αντίστοιχο, και συχνά συνδεδεμένο, με αυτό των πολυδιαφημισμένων «Συμβούλων Επιχειρήσεων», που μονοπωλούν τις μελέτες όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορες περιοχές και για τις οποίες έχουν υπάρξει αμέτρητες καταγγελίες για φωτογραφικούς όρους σε διάφορες προκηρύξεις και διαγωνισμούς.
«Κόπηκε ο βήχας» μετά την αλλαγή της κυβέρνησης
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μπορεί να άλλαξε πρόσφατα, αλλά το κύκλωμα δεν είναι άγνωστο σε κανέναν, όπως φαίνεται. Άλλωστε, η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου, που ανέλαβε το Γενάρη με αυτό ακριβώς το αντικείμενο, προχώρησε άμεσα στην ακύρωση των προγραμμάτων, που είχαν προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν διαπίστωσε, σύμφωνα με δηλώσεις της, διάφορα περίεργα και ακατανόητα, όπως ότι η αμοιβή των παρόχων κατάρτισης οριζόταν στο ποσό των 5.400 ευρώ για κάθε άνεργο, όταν σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα με κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εγγυημένη απασχόληση, ο μέσος όρος της αμοιβής του παρόχου δεν υπερέβαινε τις 2.000 ευρώ (σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη από την αμοιβή του ίδιου του ανέργου)!
Σε άρθρο της, στην Καθημερινή, η αναπληρώτρια υπουργός έγραψε πριν λίγους μήνες: «Τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα από όσο νόμιζα, διότι μόνο όταν ανέλαβα τη καθημερινή διαχείριση του συγκεκριμένου τομέα συνειδητοποίησα ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολυπλόκαμο, παρασιτικό δίκτυο». Επίσης, η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός μίλησε για αφόρητες πιέσεις από παράγοντες προς το υπουργείο, προκειμένου να εγκριθούν δράσεις, που είχαν αποκλειστεί από τη νέα ηγεσία για προφανείς λόγους. Γι’ αυτό και χαρακτήρισε το κύκλωμα αυτό «καρτέλ της κατάρτισης – απασχόλησης».
Οι ευθύνες της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου
Όλο αυτό το «πάρτι» είναι προφανές ότι φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. Μάλιστα, οι διοικούντες τους κρίσιμους αυτούς τομείς, τα τελευταία χρόνια, φρόντισαν να «κάψουν τα σπαρτά» από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου πριν φύγουν. Δέσμευσαν κοινοτικούς πόρους 773 εκατομμυρίων ευρώ για τα χρόνια της διακυβέρνησής τους , δηλαδή την περίοδο 2014-2015, και άφησαν μόνο 527 εκατομμύρια για την περίοδο 2016-2020…
Πού τελικά κατέληξαν αυτοί οι πόροι, ποιες τσέπες ωφελήθηκαν από το «καρτέλ» της κατάρτισης και ποια η ωφέλεια για την κοινωνία, τα χρόνια του success story, μαρτυρείται από το γεγονός ότι την ώρα που ξοδεύτηκαν αυτοί οι απίστευτοι πόροι, δήθεν για την επιμόρφωση και την απασχόληση, η ανεργία εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη.
Οι πολιτικές, που σχεδιάστηκαν για το συγκεκριμένο κύκλωμα, κατάφεραν τελικά να ασυλοποιήσουν τους νέους και να καταστρέψουν την ίδια την αγορά εργασίας, με την εκμετάλλευση της ανεργίας τους και της αγωνίας των οικογενειών τους . Με την πρωτοφανή πρόβλεψη ότι όταν κάποιος επιδοτείται, για να επιμορφωθεί και να απασχοληθεί σε τέτοια προγράμματα, δεν χάνει την κάρτα ανεργίας του, ανακυκλώθηκε η ανεργία και δημιουργήθηκε μια νέα γενιά «καταρτισάκηδων». Οι νέοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να απορροφηθούν σε μια μόνιμη θέση εργασίας και ενδιαφέρονται μόνο να διατηρούν σε ισχύ την κάρτα ανεργίας ώστε να συμμετέχουν σε διαδοχικά προγράμματα voucher…
άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc#86, τον Οκτώβρη του 2015
Extra Hot άρθρο
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
«Με εξαίρεση τη χούντα δεν έχω βιώσει πιο σκληρό καθεστώς»

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου μιλάει στο Hot Doc για τη ζώσα πολιτική πραγματικότητα, τον έρωτα σαν ενστικτώδη άμυνα στην αθλιότητα που μας έχει κυκλώσει, την εξέγερση που είναι δύσκολα προσβάσιμη και τις δυνατότητες του κόσμου για συλλογική δράση και αυτοοργάνωση.
Τι είναι αυτό που προκαλεί το κοινό στις συναυλίες σας να φωνάζει «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά»;
Νομίζω, η αφορμή είναι κάποια τραγούδια μου, που περιγράφουν είτε την αίσθηση της ελευθερίας είτε αναφέρονται σε ανθρώπους που αγωνίστηκαν γι’ αυτήν. Αλλά η αιτία είναι η λαχτάρα για αλληλεγγύη ανθρώπων που αγωνιούν ή –και– έχουν οργιστεί για το συνεχές σφυροκόπημα που υφίσταται ο λαός μας, ειδικά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια. Στα 55 μου χρόνια, αν εξαιρέσω την επταετία της χούντας, δεν έχω βιώσει πιο σκληρό καθεστώς.
Εκτός από το πάθος για την ελευθερία, ποια άλλα πάθη τρομάζουν τους εκπροσώπους των κρατικών μηχανισμών καταστολής;
Όλα τα άλλα πάθη είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη της συνειδητότητας και γι’ αυτόν τον λόγο δεν νομίζω να τους τρομάζουν.
Είναι ο έρωτας πολιτική πράξη;
Είναι ενστικτώδης άμυνα απέναντι σε αυτή την άθλια πραγματικότητα που είναι αποτέλεσμα πολλών αιώνων επικράτησης της σκοτεινής πλευράς του ανθρώπου. Δημιουργεί ένα μαγικό περίβλημα και μπορεί να ανυψώσει και τους πιο καταφρονεμένους. Είναι αυτό που λέει και ο Οκτάβιο Πας στην «Ηλιόπετρα»:
«Αλλάζει ο κόσμος, όταν φιλιούνται δυο, μεταμορφώνεται, όλα αγιάζουν.
Ο σκλάβος βγάζει στους ώμους του φτερά.
Παύεις να είσαι ένας ακόμα ίσκιος…»
Είναι πιο εύκολο για δύο νέους ανθρώπους, ακούγοντας τα τραγούδια σας, να ερωτευτούν ή να εξεγερθούν;
Να ερωτευτούν. Ούτως ή άλλως, ο έρωτας είναι πιο προσβάσιμη κατάσταση από την εξέγερση. Κι επίσης, η μουσική και τα τραγούδια δεν μπορούν άμεσα να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε επαναστάσεις και ανατροπές. Μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα ξεχωριστά να στοχαστεί και να θελήσει κάτι καλύτερο για τον εαυτό του και για τους άλλους, αλλά αυτό είναι μια μακρόσυρτη και επίπονη διαδικασία.
Παρόλο που οι στίχοι και η μουσική σας είναι πολύ ιδιαίτεροι και απαιτούν «δεύτερη και τρίτη ανάγνωση», είστε από τους δημιουργούς με το πιο νεανικό φανατικό κοινό. Πώς συμβαίνει να συνεπαίρνει ανθρώπους νέους σε ηλικία η αυτόματη γραφή και ο υπερρεαλισμός των στίχων σας;
Υποθέτω πως από τη γέννησή του ο υπερρεαλισμός άγγιζε τους ανήσυχους νέους, που δεν βολεύονται σε καλούπια, γιατί, όπως πολύ εύστοχα λέει ο Magritte, διεκδικεί για την καθημερινή ζωή μια ελευθερία παρόμοια με εκείνη του ονείρου.
Αρκετά τραγούδια σας θυμίζουν έναν ξεχασμένο, αρχαίο τόπο, τον τόπο της συλλογικής δράσης και της αυτοοργάνωσης της κοινότητας. Σήμερα μπορούν να υπάρξουν εκ νέου αυτοί οι τόποι;
Δύσκολο μεν –γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος, είτε ως εγωπαθής εξουσιαστής είτε ως φοβισμένος εξουσιαζόμενος, οδηγείται σε ένα ατομικό σάπισμα–, αλλά όχι και ακατόρθωτο. Υπάρχουν κάποια παραδείγματα στην εποχή μας. Αναγκαία προϋπόθεση είναι το μικρό μέγεθος της κοινότητας, όπου, όταν όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, όταν κοιτάς τον άλλον στα μάτια την ώρα που μιλάει, είναι πιο δύσκολο να εμφανιστούν τα εκφυλιστικά φαινόμενα της αντιπροσωπευτικής –ονομαζόμενης– δημοκρατίας.
Αν ο πυρήνας της αναρχίας είναι ποιητικός, ο πυρήνας της καθημερινότητάς μας από ποια στοιχεία αποτελείται;
Αρχικά να σημειώσω ότι αυτό το είπα κάποια στιγμή, σχεδόν αυθόρμητα και χωρίς να ξέρω καλά καλά τι εννοώ, όπως περίπου γράφω και τους στίχους. Νομίζω ήθελα να πω ότι το να παλεύεις να πραγματωθεί μια τόσο –ιδανική για τον άνθρωπο– αδύνατη κατάσταση, που προϋποθέτει βαθιά πνευματικότητα των υποκειμένων, και να συνεχίζεις ανά τους αιώνες, παρ’ όλα τα στραπάτσα, χωρίς να χάνεις το κέφι σου, αυτή η αποκοτιά, χαρμάνι με την ιδανική ουτοπία, είναι στα πρόθυρα της ποίησης. Πυρήνας της καθημερινότητάς μας είναι ο φόβος και κυρίως ο φόβος του θανάτου, τον οποίο φαίνεται να τιθασεύουμε, αλλά είναι μια πλάνη. Συνεχίζει να υπάρχει σαν «θόρυβος βάθους», ή, πιo ποιητικά, σύμφωνα με τον Ρίλκε:
«Ο θάνατος είναι μεγάλος.
Είμαστε δικοί του κι όταν γελούμε.
Κι εκεί που θαρρούμε
πως η ζωή μας ζώνει,
τολμά να κλάψει
στο κέντρο της καρδιάς μας…»
Δεν μιλάτε πολύ συχνά δημοσίως. Νιώθετε ότι εκφράζεστε καλύτερα μέσα από την τέχνη σας;
Δεν ισχύει αυτό. Νομίζω τελευταία το ’χω ξεφτιλίσει!
Είχατε δηλώσει σε κάποια συνέντευξή σας πως μια εποχή υποστηρίζατε τον Ολυμπιακό και είχατε ινδάλματα τον Σιδέρη και τον Δεληκάρη. Φαντάζομαι ότι τον Ολυμπιακό δεν τον βλέπατε, παρά ακούγατε τους αγώνες του από το ραδιόφωνο. Άρα ο Σιδέρης και ο Δεληκάρης ήταν για σας μια «ακουστική εικόνα». Πόση δύναμη κρύβει μια «ακουστική εικόνα», τι ενεργοποιεί στην ψυχή του ανθρώπου και πόση φαντασία μας ευνουχίζει η κοινωνία του θεάματος;
Πολύ σωστός! Όντως, ακούγοντας την αναμετάδοση, η φαντασία οργίαζε, κατασκευάζοντας το γήπεδο, τους πρωταγωνιστές, τα σηκωμένα χέρια στο γκολ, τα τσόφλια από τα σπόρια στις κερκίδες, τα σύννεφα στον ουρανό. Όσο πιο πολύ βάζεις τον εαυτό σου σε κάτι, τόσο πιο λυτρωτικό είναι. Και η εικόνα, μέσω της τέχνης, έχει προσφέρει πολλές λυτρωτικές στιγμές, αλλά τις παίρνει πίσω, με τη χρήση της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σαν αγωγός προπαγάνδας, διαστρέβλωσης, παθητικοποίησης και χειρισμού των μαζών.
Τι σας δίνει έμπνευση;
Οτιδήποτε.
Αν μαθαίνατε πως κάποια ημέρα θα τελείωνε ο κόσμος μας, ποιο βιβλίο, ποιον δίσκο και ποια ταινία θα επιλέγατε να σώσετε προκειμένου να τα βρουν οι επόμενες γενιές, οι αποξενωμένες από τα προϊόντα του μαζικού πολιτισμού;
Είναι λίγο αστεία αυτή η ερώτηση, μα θα σου κάνω το χατίρι! Από βιβλίο θα διάλεγα το «Σιντάρτα» του Χέσε, από μουσική, μία όπερα του Φίλιπ Γκλας και από ταινίες, το «Χάος» των αδερφών Ταβιάνι.
Ποιους τρόπους βλέπετε για να ξεπεράσουμε τη σημερινή «μαύρη» κατάσταση, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο;
Δημιουργικότητα, συντροφικότητα, θάρρος, ανοιχτό μυαλό, καθημερινή άσκηση στη θνητότητα.
άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc#61, τον Οκτώβρη του 2014
Extra Hot άρθρο
Ο ευεργέτης της Γαλλίας

Ο Ναπολέων κατόρθωσε να εξαγάγει τη Γαλλική Επανάσταση στην Ευρώπη και μερικά από τα θαυμαστά επιτεύγματά της. Στο Αμπουκίρ, στο Άουστερλιτζ, στην Ιένη, στο Μποροντίνο κέρδισε, άλλοτε με συντριπτικά χτυπήματα και άλλοτε με μεγάλες απώλειες, τους ηγεμόνες της παλιάς ευρωπαϊκής τάξης. Κάποιοι από αυτούς άλλαξαν τον τρόπο σκέψης τους, ενσωμάτωσαν αρχές και ιδέες της Γαλλίας και επανέκαμψαν για ένα καίριο χτύπημα στη Λειψία, στις 19 Οκτωβρίου 1813.
Στο συνέδριο της ειρήνης που ακολούθησε οι νικητές δεν επέλεξαν να συντρίψουν τη Γαλλία και έστειλαν τον Βοναπάρτη στην εξορία. Όλα άλλαξαν όμως όταν ο Κορσικανός δραπέτευσε από τη νήσο Έλβα και οδήγησε μια νέα στρατιά απέναντι στους ενωμένους εχθρούς του, στις 18 Ιουνίου 1815. Ήταν οι 100 ημέρες της τελευταίας αναλαμπής του ολετήρα της ηπείρου μας.
Ο στρατάρχης Μπλούχερ και ο Ταλλεϋράνδος
Το καλοκαίρι του 1815 οι Πρώσοι και οι σύμμαχοί τους μπήκαν στο Παρίσι. Ο στρατάρχης Μπλούχερ ναρκοθέτησε τη γέφυρα της Ιένης στον Σηκουάνα, που χτίστηκε για να θυμίζει στον κόσμο την οδυνηρή ήττα των Πρώσων από τους Γάλλους το 1806. Ο επανακάμψας Ταλλεϋράνδος, πρωθυπουργός της Γαλλίας, απείλησε μέσω απεσταλμένου ότι θα σταθεί ο ίδιος στο κέντρο της γέφυρας για να μην την ανατινάξει ο γερμανός στρατηγός.
Ο Μπλούχερ σκέφτηκε λίγο και ζήτησε από τους στρατιώτες του να μην πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά, μέχρι να φτάσει όντως ο Ταλλεϋράνδος στο κέντρο της γέφυρας, για να τον ανατινάξει κι αυτόν. «Μπλούχερ» ονόμαζαν οι Γάλλοι τα άγρια, αιμοβόρα σκυλιά τους για αιώνες μετά. Τον Ταλλεϋράνδο, αντίθετα, τον θεωρούν ευεργέτη της Γαλλίας, καθώς με περίτεχνες διπλωματικές ενέργειες κατάφερε να αποτρέψει τη διάλυσή της. Αυτό τουλάχιστον διδάσκεται στα γαλλικά σχολεία. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι ιστορικοί πιστεύουν σήμερα τη θεωρία του ευεργέτη Ταλλεϋράνδου έχοντας ως πηγή ένα κείμενο της εποχής: Το πόνημα του ίδιου του γάλλου ευγενή για τις ενέργειές του στα συνέδρια της ειρήνης.
Η αλήθεια είναι επίσης ότι, σε αυτή την πιο κρίσιμη φάση για τη Γαλλία, είχε ξεμείνει από ραδιουργίες και παλιομοδίτικη ακόμα και για την εποχή γοητεία. Απείλησε τους συμμάχους ότι θα παραιτηθεί αν η Γαλλία διαμελιζόταν. Οι σύμμαχοι αδιαφόρησαν και ο βουρβόνος βασιλιάς δέχτηκε την παραίτησή του.
Ο πέμπτος δούκας του Ρισελιέ
Ο Armand Emmanuel de Vignerot du Plessis, 5ος δούκας του Ρισελιέ, είχε τόσο μακρά σχέση με τους νόμιμους βασιλιάδες της Γαλλίας όση υποδηλώνει το όνομά του. Έφυγε από τη Γαλλία μετά την επανάσταση και υπηρέτησε τον ρώσο αυτοκράτορα. Αυτός του ανέθεσε μεταξύ άλλων την ίδρυση της πόλης της Οδησσού. Η οργανωτική του ικανότητα ήταν πολύ πάνω του μετρίου. Μια λαμπρή ρωσική πρωτεύουσα θα δέσποζε πια στη Μαύρη Θάλασσα για τους αιώνες που θα έρχονταν. Ο Ρισελιέ γύρισε στη Γαλλία μαζί με τους βουρβόνους και ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά τον Ταλλεϋράνδο. Μετέβη απελπισμένος στα δωμάτια που είχε καταλύσει ο τσάρος στο Παρίσι. Του είχαν μόλις ανακοινώσει τη διάλυση της Γαλλίας, τόσο εδαφική όσο και οικονομική. Τον δέχτηκε ο νέος εξ απορρήτων του Αλέξανδρου Α΄, ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας, με τον οποίο φαίνεται να γνωρίζονταν καλά. Ο Ρισελιέ μίλησε στον Καποδίστρια για τα δεινά που περίμεναν τη Γαλλία. Αυτός τον άκουσε ήρεμος και του είπε:
«Κατέχω έναν αλάνθαστο τρόπο για να σωθεί η χώρα σας σήμερα. Αύριο θα είναι αργά. Θέλετε να τον ακούσετε;»
«Εννοείται», απαντά ο Ρισελιέ. Ο Καποδίστριας πήγε στο διπλανό δωμάτιο και υπαγόρεψε στον γραμματέα του, Αλέξανδρο Στούρτζα, μια ψεύτικη επιστολή από τον Λουδοβίκο ΙΗ΄ προς τον τσάρο. Σε αυτήν έλεγε πώς προτιμούσε να ακουμπήσει την κορώνα κάτω από τον θρόνο για να την πάρουν οι σύμμαχοι, παρά να παραδώσει τη Γαλλία ταπεινωμένη και διαμελισμένη σε αυτούς.
Η επιστολή αντιγράφτηκε πιστά από τον Λουδοβίκο και ιδιοχείρως. Την επομένη ο Στούρτζα την μετέφερε στον ειδοποιημένο τσάρο την ώρα που συνεδρίαζε με τους συμμάχους. «Όπως το περίμενα», αναφώνησε ο τσάρος έκπληκτος. «Είμαστε τώρα πιο ντροπιασμένοι από ποτέ. Ο Λουδοβίκος παραιτείται και καλά κάνει. Η Γαλλία δεν έχει βασιλιά. Βρείτε μου έναν άλλον, αν μπορείτε. Όσον αφορά εμένα, δεν έχω καμία σχέση με αυτό. Ήρθε ο καιρός να πάω σπίτι μου και όλο αυτό να τελειώσει».
Η αποφασιστικότητα του Αλέξανδρου θορύβησε τους πάντες. Η οργή του καταλάγιασε τα πάθη εναντίον της Γαλλίας. Εκείνη την ημέρα, εκείνη τη στιγμή, σώθηκε η Γαλλία από την καταστροφή. Και την έσωσε η διορατικότητα του κερκυραίου κόμη και η υποκριτική τέχνη, αυτού που ο Ναπολέων αποκαλούσε τον μεγαλύτερο ηθοποιό της Ανατολής (με τον οποίο, όπως επίσης έλεγε, αν ήταν γυναίκα, σίγουρα θα είχε συνάψει σχέση).
Οι μαρτυρίες
Η μικρή αυτή ιστορία είναι εξόχως σημαντική για τους Γάλλους. Αν δεν υπήρχε αυτή η παρέμβαση, η χώρα τους σήμερα δεν θα ήταν αυτή που είναι. Αν δεν υπήρχε η πολιτική που ο Καποδίστριας εισηγήθηκε στον τσάρο και οδήγησε τρία χρόνια μετά στην οριστική επανένταξη της Γαλλίας στο κογκλάβιο των μεγάλων δυνάμεων, η Γαλλία θα ήταν σήμερα μια μικρή χώρα, σαν το Βέλγιο, με ένδοξο όμως, επαναστατικό παρελθόν. Και η Ευρώπη θα είχε τσακιστεί από δεκάδες πολέμους πολύ πριν από τους μεγάλους πολέμους που προκάλεσε η Γερμανία τον επόμενο αιώνα.
Ο Ρισελιέ έγραψε στον τσάρο την 1η Οκτωβρίου 1815: «Εξαιτίας της δικής του στιβαρής παρέμβασης λάβαμε τη χαλάρωση των όρων. Γνωρίζω ότι ο κόμης Καποδίστριας ήταν εκτός των οδηγιών του. Τολμώ να παρακαλέσω τη μεγαλειότητά σας να μην τον αποκηρύξετε».Κι ανάμεσα σε άλλους ο κόμης Μολέ έγραφε στα απομνημονεύματά του: «Αν η Γαλλία είναι ακόμα η Γαλλία, το οφείλει σε τρεις άνδρες, των οποίων δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει τα ονόματα. Στον Αλέξανδρο και δυο υπουργούς του. Τον Καποδίστρια και τον Πότσο Ντι Μπόργκο».
Η αμοιβή
Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Καποδίστριας, εκτός από την καθαρά διπλωματική μεγαλοφυή του σύλληψη για τη θέση της Γαλλίας στην ισορροπία των δυνάμεων που θα ειρήνευε την ήπειρο, προσδοκούσε και άλλα κέρδη από τη στάση του προς αυτήν. Πίστευε ότι στον σχεδιαζόμενο από τότε ξεσηκωμό των Ελλήνων η Γαλλία θα στεκόταν αρωγός και αντίβαρο στην αρνητική στάση της Αγγλίας. Η ιστορία τον δικαίωσε στο ακέραιο.
Είναι άγνωστο αν ο Ρισελιέ και ο Λουδοβίκος ήταν γνώστες αυτού του σχεδιασμού. Ίσως γι’ αυτό του πρότειναν πιο χειροπιαστές ανταμοιβές. Ο Λουδοβίκος του πρότεινε χρυσάφι. Ο Καποδίστριας αρνήθηκε. Ζήτησε μόνο τα διπλά αντίτυπα των βιβλίων που υπήρχαν στις βιβλιοθήκες της Γαλλίας με αρχαία ελληνικά κείμενα. Ήθελε να τα στείλει στην Κέρκυρα, στη βιβλιοθήκη που σχεδίαζε να ιδρύσει. Το αίτημα του έγινε μεν δεκτό, όμως δεν υλοποίηθηκε ποτέ, από όσο γνωρίζουμε. Αντ’ αυτού, η επόμενη δυναστεία της Γαλλίας φρόντισε να συνδράμει την Αγγλία και τους έλληνες κοτσαμπάσηδες στο σχέδιο της δολοφονίας του κυβερνήτη της Ελλάδας, 17 χρόνια μετά.
Στην πρεσβεία της Γαλλίας κατέφυγε ο ένας από τους δύο δολοφόνους του, ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, όπως είχε συμφωνηθεί πριν από το φονικό. Σήμερα είναι αναγκαίο να μαθευτεί αυτό το περιστατικό στον γαλλικό λαό. Ίσως γιατί η ιστορία οφείλει να αποκαθιστά την αλήθεια, έστω και 200 χρόνια μετά. Ίσως γιατί οι λαοί της Ευρώπης πρέπει τώρα, περισσότερο από ποτέ, να μάθουν ότι η ύπαρξη του ενός εξυπηρετεί την ύπαρξη και του άλλου, και ότι η ίδια η ήπειρος ποτέ δεν κέρδισε από τη διάλυση ενός από τα παιδιά της. Ίσως απλώς για να γίνει εντέλει αυτή η δωρεά και να ανοίξει στην Κέρκυρα μια νέα βιβλιοθήκη με το όνομα «Ιωάννης Καποδίστριας».
άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc #39, το Νοέμβρη του 2013
Extra Hot άρθρο
Η ναυαγός

«Μας διέταξαν να ανεβούμε στο κατάστρωμα και στάθηκα στη σειρά, μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες του πληρώματος…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Το ημερολόγιο ενός πραξικοπήματος

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η πολιτική ιστορία της χώρας μας θυμίζει «δημοκρατία της μπανανίας». Διάφορες «γκανγκστερικές» ομάδες ξεπετάγονται από καιρού εις καιρόν, μέσα από αιματηρές κόντρες ή ανίερες συμμαχίες, δυναμώνουν και διεκδικούν μερίδιο στην εξουσία μέσω πολιτικών πάντα πειθήνιων και πάντα αχόρταγων…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ιεροκλής Μιχαηλίδης
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή, αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι»

Μία σύγκρουση, σαν εκρηκτική παρτίδα σκάκι, εξελίσσεται αυτό τον καιρό στο Θέατρο Άνεσις: ανάμεσα στον «υπεράνθρωπο» Ρασκόλνικοφ και τον γειωμένο ανακριτή Πορφύρη Πέτροβιτς. Ο λόγος, για τη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος «Έγκλημα και Τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, που μας έδωσε την αφορμή για να συζητήσουμε με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, ο οποίος ενσαρκώνει τον ανακριτή Πορφύρη, το ηττημένο alter ego του Ρασκόλνικοφ.
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Χρόνης Μίσσιος
«Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;»

Λάτρης της ζωής και της ελευθερίας, ο Χρόνης Μίσσιος ήταν από την πάστα ανθρώπων που ποτέ δεν κινήθηκαν από ωφελιμιστικά κίνητρα. Στα βιβλία του μίλησε για τα προσωπικά του βιώματα. Δεν υπήρξε όμως απλώς ο μάρτυρας, που κατέγραψε τη βαναυσότητα μιας σκοτεινής εποχής, αλλά έκανε την ίδια τη ζωή του μια πολιτική πράξη με πολύ βαθύτερη διάσταση. «Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μη με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα της εποχής».
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η ρατσιστική βία θεριεύει στα γήπεδα

Η επίθεση σε μαύρους οπαδούς μπροστά στα μάτια των ανθρώπων της UEFA ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι ακροδεξιοί Ουκρανοί ultras, αφού γαλουχήθηκαν στα πεδία μάχης, ξεπερνούν τα μέχρι πρότινος δικά τους όρια. Και το χειρότερο είναι ότι οι ποδοσφαιρικές αρχές τούς «χαϊδεύουν» τα αυτιά…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Χρίστος Καλουντζόγλου
«Mίλα στα παιδιά με αγάπη, μήπως και…»
Βιβλιοπροτάσεις

«Πιστεύω ότι το παιδικό βιβλίο δεν (θα έπρεπε να) είναι άλλο ένα καταναλωτικό αγαθό, όπως τα γαριδάκια, τα γκατζετάκια και τα λογής-λογής σινιέ αξεσουάρ. Άρα, βρίσκομαι στην απέναντι όχθη μαζί με εκείνους που αναρωτιούνται “πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά… έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα” και το στοίχημα είναι να τους πεις μια διαφορετική κουβέντα, με αγάπη, μήπως και…» λέει στο Hot Doc ο Χρίστος Καλουντζόγλου, δημοσιογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, υπογράφοντας το «Σταχτί Πέπλο», ένα οικολογικό παραμύθι που μιλά σε μικρούς και μεγάλους για το περιβάλλον μέσα από την ιστορία των περιβαλλοντικών προσφύγων…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Τουρκία
Το «come back» του Ερντογάν

Δημοσκοπήσεις ήθελαν προεκλογικά τον Ερντογάν στριμωγμένο, και αναλυτές, επανάληψη του αποτελέσματος των εκλογών του Ιουνίου, στις οποίες η είσοδος του HDP στη Βουλή είχε αφαιρέσει από το κυβερνών ΑΚΡ την πλειοψηφία. Οι εκλογές έγιναν μέσα σε κλίμα φόβου και οργής, μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα και το Σουρούτς και τις νέες συγκρούσεις με μαχητές του ΡΚΚ στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Δημοσκόποι και αναλυτές, έπεσαν έξω. Κι ο φόβος επέστρεψε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την πλειοψηφία στη Βουλή. Κι αν καταγράφηκαν τίτλοι όπως «τραυματισμένος μπάτλερ», άλλοι μιλούσαν για διακυβέρνηση σε στυλ Πούτιν, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο ρόλο του Μεντβέντεφ…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Χωρίς φύλαξη ο αρχαιολογικός χώρος

Πρόκειται για ένα από τα στολίδια της Αθήνας, που όλοι μας θα θέλαμε να περπατάμε τα βράδια. Ποιος δεν θα ήθελε, ειδικά μια βραδιά με αστροφεγγιά, να περπατήσει αμέριμνος στους λόφους της Πνύκας, των Νυμφών και των Μουσών-Φιλοπάππου. Περπατώντας κανείς βρίσκεται μακριά από τους θορύβους της μεγαλούπολης που έχει γίνει η Αθήνα. Αυτή τη θέληση έρχεται λίγο- πολύ να υλοποιήσει η απόφαση του ΣτΕ. Όμως, βετεράνοι αρχαιολόγοι, που γνωρίζουν πολύ καλά τα ζητήματα της περιοχής, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Αλί ο Πόντιος

Τη κο Φίλη, Αλί τη ξέρει πολύ καλά. Πώς αλλιώς ήταν δυνατό δηλαδή, δεδομένης ότι Αλί έχει δουλέψει πολλές χρόνια ως σερβιτόρο, μάγειρα, και ντιλίβερι. Κι όπως φίλοι εσείς καταλαβαίνετε Αλί δεν τη συμπαθεί και πάρα πολύ, γιατί άμα εσύ τύχει και σερβίρεις κο Φίλη, σε φάει τη ποδαρόδρομος, και μπουρμπουάρ πάρεις κανονικές πενταροδεκάρες, όχι από τη άλλες…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
«Ξεμπριζώσαν » το σύστημα εισροών-εκροών
Τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ η χασούρα του κράτους σε ένα χρόνο

Όνειρο απατηλό μοιάζει η συλλογή εσόδων από την πάταξη της παράνομης διακίνησης καυσίμων, τη στιγμή που η κυβέρνηση ψάχνει μανιωδώς ισοδύναμα. Το πιο συντηρητικό σενάριο διαφυγόντων εσόδων από τα δημόσια ταμεία υπολογίζεται στα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ μόνο για το 2014, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, λόγω είτε καταδολίευσης είτε δυσλειτουργιών που έχουν προκύψει με τα συστήματα εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Συγκεκριμένα, τα λογισμικά των συστημάτων εισροών-εκροών δύνανται να «πειραχτούν», με αποτέλεσμα τα στοιχεία για την ποσότητα των καυσίμων, που εισήχθησαν ή πωλήθηκαν από τα πρατήρια, να μην είναι αληθή. Εκτός από αυτό, μέσα στο χάος που επικρατεί με το σύστημα εισροών-εκροών, αν κάποιος πρατηριούχος «ξεμπριζώσει» το σύστημα από το ρεύμα, κανένας δεν μπορεί να το αντιληφθεί…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
H ΔΕΠΑΝΟΜ σε ρόλο προστάτη του αναδόχου
Πορίσματα φωτιά για «Αλεξανδρούπολη» και «Σωτηρία»

Ταβάνια που στάζουν, μηχανοστάσια πλημμυρισμένα με νερά, ανύπαρκτος κλιματισμός και εξαερισμός, σκουριασμένοι σωλήνες, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά νεόδμητων κτιρίων δημόσιων νοσοκομείων. Κι αν το θέμα ήταν μόνο οι κακοτεχνίες και οι ελλείψεις, τότε θα μπορούσε να αποδοθεί σε ανθρώπινο λάθος. Δεν ήταν όμως, καθώς τα έργα κόστισαν πολλά εκατομμύρια, δόθηκαν με κλειστούς διαγωνισμούς και τα κέρδη για τους αναδόχους, σε κάποιες περιπτώσεις, διπλασιαστήκαν μετά από παρατάσεις στις συμβάσεις χωρίς να πληρώσουν τις ρήτρες που ανέφεραν αυτές. Το ρόλο του μαέστρου σε όλο αυτό είχαν στελέχη της ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων), τα οποία κάθισαν στο σκαμνί μετά από έρευνες επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που αποκάλυψαν ότι το πάρτι κρατούσε πολλά χρόνια…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η αβάσταχτη ελαφρότητα του… ξύνε

Γιατί χαμογελούσε ο Γιάννης Πανούσης βγαίνοντας από το γραφείο της εισαγγελίας; Γιατί κατέθεσε στη Δικαιοσύνη μαγνητοφωνημένες συνομιλίες στελεχών του ΣΥΡΙ ΖΑ με φυλακισμένους και ύποπτους για τρομοκρατία. Και πού τις βρήκε αυτές τις συνομιλίες, που ήταν προϊόν «κοριών» της ΕΥΠ;
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η πολιτική της επικοινωνίας και η επικοινωνία της πολιτικής

Η επικοινωνία είναι ένας τρόπος να γίνεται εύληπτη η πολιτική, να κατανοείται και να αφομοιώνεται. Με αυτή την έννοια, η επικοινωνία υπηρετεί την πολιτική και την προάγει. Τώρα, που τελειώσαμε με τη ρομαντική θεώρηση, ας πάμε στην ουσία. Το πρόβλημα είναι ότι η επικοινωνία, το μέσο δηλαδή, στις μέρες μας γίνεται σκοπός, δηλαδή εμφανίζεται η ίδια ως πολιτική…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Λαθρεμπόριο χρυσού και εκβιασμοί
Η εμπλοκή Εκκλησίας και ΣΔΟΕ

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2013, τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μια ιστορία που έχει όλα τα συστατικά του καταναλώσιμου ρεπορτάζ: λαθρεμπόριο χρυσού, επίορκα στελέχη του ΣΔΟΕ, μεγαλοδικηγόρους που συνελήφθησαν και μια καλά στημένη επιχείρηση του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας. Η ιστορία, που περιγράφει το αστυνομικό ρεπορτάζ, μοιάζει με καλό αστυνομικό μυθιστόρημα. Μια 36χρονη επιχειρηματίας, η οποία μπήκε στην αγορά χρυσού μετά την κρίση, εκβιάστηκε από στέλεχος του ΣΔΟΕ προκειμένου να της επιστρέψει 16 κιλά κατασχεμένου χρυσού και να της παράσχει μελλοντική ασυλία από ελέγχους…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Γιατί καίγεται η «ηλιακή επανάσταση» στη χώρα του ήλιου

Στις 30 Οκτωβρίου 2015 θα μπορούσε να έχει αρχίσει στην Ελλάδα μια μεγάλη οικονομική, κοινωνική και οικολογική επανάσταση, που θα δημιουργούσε νέες οικονομικές προοπτικές στους πολίτες και θα έδινε αέρα στα πανιά της κυβέρνησης της Αριστεράς…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η εμμονή του Σόιμπλε με το Grexit

Η διεθνής των συνωμοσιολόγων, που συναντήθηκε στα λουσάτα καταγώγιά της το περασμένο σαββατοκύριακο, είχε σαν αποκλειστικό θέμα συζήτησης την εμμονή του Σόιμπλε με το Grexit…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Αναγκαία μια ελληνική μεγάλη πολιτική για το προσφυγικό

Τρεις πολιτικές θέσεις, που διατυπώθηκαν τελευταία για το προσφυγικό από ευρωπαίους ηγέτες, καταδεικνύουν τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα, πέρα από την ανθρωπιστική του πλευρά με τα δεκάδες θύματα κάθε μέρα. Η Ευρώπη, όχι αναίτια ίσως, παραμένει φοβική έως αδιάφορη, υποκριτική αλλά και βίαια. Η κατανόηση και η ανθρωπιά, όπου και όπως εκφράζεται ή και εκδηλώνεται, προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο καταστάσεις, η ανάγκη για μια υψηλή ευρωπαϊκή πολιτική είναι αναγκαία, όπως άλλωστε και μια καθαρά ελληνική πολιτική μακράς πνοής…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ένας για 10
Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Ένας αστυνομικός των ΜΑΤ έρχεται αντιμέτωπος στη διαδήλωση με τη μονάκριβη κόρη του. Πώς θα αντιδράσει; Η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου σκηνοθετεί το έργο «ΜπΑΤσος» του Félix Estaire, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον Πολυχώρο Vault, και μας μιλάει για τον κύκλο της βίας, την εξουσία και την ευθύνη που έχουμε απέναντι στις επιλογές μας…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 88 (A' Νοέμβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Το Κουρδικό διαμορφώνει τη Μέση Ανατολή

Μέχρι πριν από κάποιους μήνες θεωρείτο ένας από τους μάγους της διπλωματίας. Ο λόγος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έφτασε κάποια στιγμή να βάλει στο ίδιο τραπέζι Σύρους και Ισραηλινούς να διαπραγματευτούν. Οι πρόσφατες ταραχές στην Τουρκία με αφορμή το πάρκο Γκεζί δεν ήταν μόνο μια αντίδραση των τούρκων πολιτών στην ισλαμική ατζέντα Ερντογάν, αλλά και τα απόνερα μιας παρεμβατικής πολιτικής στη Συρία που κατέστρεψε ό,τι χτίστηκε τα προηγούμενα χρόνια και μετέτρεψε σε ρυθμιστή των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή το κουρδικό ζήτημα. Με μια προσεκτική ματιά θα καταλάβει κανείς ότι ποτέ άλλοτε το κουρδικό δεν ήταν τόσο ψηλά στη διεθνή ατζέντα και ποτέ μέχρι τώρα οι Κούρδοι δεν βρέθηκαν σε τόσο ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Συνοπτικά, η κατάσταση στην περιοχή καθορίζεται από δύο σημαντικές εξελίξεις. Πρώτον, την επικράτηση –όπως δείχνουν τα πράγματα– του PYD (που είναι το συριακό παρακλάδι του PKK) στη βόρεια Συρία και τη δημιουργία αυτόνομης περιοχής στα πρότυπα του ιρακινού Κουρδιστάν. Δεύτερον, το ειρηνευτικό σχέδιο αποχώρησης του PKK από την Τουρκία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.
Η Άγκυρα έχει μεν τον πρώτο λόγο στο κουρδικό, αλλά η εξέλιξή του περνά από το Ερμπίλ και τον πρόεδρο της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί. Έχοντας διαρρήξει τις σχέσεις του με την κυβέρνηση της Βαγδάτης, ο Ερντογάν βρήκε στους Κούρδους του Ιράκ –ποιος θα το πίστευε– τον καλύτερο σύμμαχο στην περιοχή, όχι μόνο επειδή ως πολιτική οντότητα η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση μπορεί να επηρεάσει το κουρδικό, αλλά και για οικονομικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με το εμπόριο και φυσικά την ενέργεια.
Το ιρακινό Κουρδιστάν είναι το μέσο που θα απελευθερώσει την Τουρκία από τη ρωσική εξάρτηση για πετρέλαιο, και ο Ερντογάν προχωρά σε αυτή την κατεύθυνση ακάθεκτος, παρά τις αντιρρήσεις των Αμερικανών. (Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη δημιουργία αγωγού που θα φέρνει πετρέλαιο από το ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία.)
Η Τουρκία είναι για το Ερμπίλ ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος. Το μεταξύ τους εμπόριο αγγίζει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο (είναι το 70% των τουρκικών εξαγωγών στο Ιράκ), αλλά όπως είπαμε το πετρέλαιο είναι εκεί που στοχεύει ο Ερντογάν, αλλά και ο Μπαρζανί. Ο Ερντογάν γιατί θα απεξαρτηθεί από τους Ρώσους και από το Ιράν, και ο Μπαρζανί γιατί θα παρακάμψει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση της Βαγδάτης (από την οποία σήμερα εισπράττει μόνο το 17% των εσόδων από το πετρέλαιο), η οποία ωρύεται και αντιδρά στο σχέδιο του αγωγού. Σημειωτέον, ο αγωγός θα είναι έτοιμος σε μερικούς μήνες και η δυναμικότητά του θα είναι 300.000 βαρέλια ημερησίως.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί στρατηγική νίκη του Ερμπίλ έναντι της Βαγδάτης,διαρρηγνύει εντελώς τις σχέσεις Άγκυρας-Βαγδάτης, αφήνοντας περισσότερο χώρο στην ιρανική επιρροή στο Ιράκ, προς απογοήτευση των Αμερικανών. Στο κέντρο αυτής της γεωπολιτικής σκακιέρας βρίσκονται οι Κούρδοι, κρατώντας το μυστικό της παρτίδας. Για να προχωρήσουν οι φιλοδοξίες του Ερντογάν, θα πρέπει να λυθεί το κουρδικό και να υπάρξει τάξη και ασφάλεια στην περιοχή. Με λίγα λόγια, οι δύο εμπλεκόμενοι να κάνουν υποχωρήσεις στις κουρδικές απαιτήσεις. Ο Μπαρζανί έχει μπροστά του τον δύσκολο στόχο να ενσωματώσει τα στοιχεία αυτά του PKK που θα αποχωρήσουν από την Τουρκία. Σύντομα ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με μια ισχυρή αντιπολίτευση. Από την άλλη, το θετικό γι’ αυτόν είναι ότι, πρώτον, κρατά ανοιχτές τις πόρτες της Τουρκίας για συνέχιση της στρατηγικής συνεργασίας και, δεύτερον, γίνεται ο κύριος εκφραστής του κουρδικού ζητήματος, αποκτώντας τη δύναμη να διαπραγματεύεται για ένα ευρύτερο Κουρδιστάν.
Δυσκολότερα είναι τα πράγματα για το Ιράν. Η Τεχεράνη βλέπει να χάνει έναν ακόμη καλό πελάτη για το πετρέλαιό της, όπως την Τουρκία, αλλά πολύ φοβάται ότι σύντομα θα έχει πολιτικό πρόβλημα με τους Κούρδους. Η κυβέρνηση του Ιράν έχει καταλήξει εδώ και χρόνια σε συμφωνία με το ιρανικό PKK και η έλευση Κούρδων από την Τουρκία εκφράζονται φόβοι ότι θα δημιουργήσει κλίμα αλυτρωτισμού και θα διαταράξει το ειρηνικό κλίμα στο βόρειο κομμάτι της χώρας.
Τελευταίος σταθμός του κουρδικού ζητήματος, η Βόρεια Συρία. Πριν από δύο χρόνια οι Κούρδοι της περιοχής ούτε μπορούσαν να φανταστούν ότι σήμερα θα έχουν αυτονομία. Το συριακό παρακλάδι του PKK διατηρεί μια μετριοπαθή στάση, τηρώντας όσο το δυνατόν τις εντολές του Αμντουλάχ Οτζαλάν να μην πολεμά την κυβέρνηση Άσαντ, ενώ παράλληλα αποτρέπει τους αντάρτες να δρουν στα εδάφη του.
«Οι Κούρδοι θέλουν να πάρουν θέση για την επόμενη μέρα στη Συρία. Η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα με αυτό», υπογραμμίζει στο Hot Doc o καθηγητής του πανεπιστημίου Yildirim Beyazit και πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών Επιστημών της Άγκυρας, Γιαζίν Ακτάι. «Το πρόβλημα για την Τουρκία είναι ο οπορτουνισμός και ο αλυτρωτισμός, και αυτό που φοβάται η Άγκυρα είναι η δημιουργία ενός de facto ανεξάρτητου κράτους στα βόρεια τη Συρίας. Η αυτονομία των Κούρδων της βόρειας Συρίας στο πλαίσιο ενός ομόσπονδου κράτους δεν θεωρώ ότι είναι πρόβλημα», καταλήγει ο κ. Ακτάι.
Η Τουρκία θα ήθελε στην παρούσα φάση να θέσει το PYD υπό τη σκέπη του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου του Ιράκ. Γι’ αυτό και έχει ανάγκη τον Μπαρζανί. Ένα ιδανικό σενάριο θα ήταν ένα ομόσπονδο συριακό κράτος με αυτόνομο τον συριακό βορρά, αλλά το PYD ευθυγραμμισμένο στην πολιτική Μπαρζανί, δηλαδή της ήπιας διπλωματίας και της καλής γειτονίας με την Άγκυρα.
Εν κατακλείδι, είναι πολύ νωρίς να πει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τη Συρία, και ο Ερντογάν δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα πρέπει να βάλει το συριακό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις του με το PKK. Το σίγουρο είναι ότι, μετά και τις εξελίξεις στη Συρία, οι Κούρδοι ως οντότητα, παρότι πολυκερματισμένοι, είναι πλέον ο νέος ισχυρός παίχτης στη Μέση Ανατολή και ο όποιος σχεδιασμός θα πρέπει να τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη.
άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc#36, τον Σεπτέμβρη του 2013
Extra Hot άρθρο
ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ
«Φοβούνται τα τραγούδια μας, μη τους τσακίσουν»

Στα ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ δεν υπάρχουν νοήματα που πρέπει να ανακαλύψεις πίσω από τις γραμμές. Οι λέξεις είναι απλές, στέκονται εκεί μπροστά και βροντοφωνάζουν την αλήθεια τους. Έχοντας βαθιά συναίσθηση της ευθύνης του ποιητή απέναντι στην εποχή του, μιλά για την ελευθερία, για τους αγώνες του ανθρώπου, για την ομορφιά. Θα καταφέρει να κάνει την τουρκική ποίηση να ακουστεί σε όλο τον κόσμο και θα προσθέσει το όνομά του στην μακροσκελή αλυσίδα των ποιητών της Ανατολής, που πλήρωσαν τη ρωμαλέα φωνή τους με φυλακίσεις, εξορίες ή θάνατο…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 87 (B' Οκτώβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ένας άδικος θάνατος…

Η φωτιά ξέσπασε ξαφνικά, ξημερώματα της 10ης Μαρτίου 1948. Ξεκίνησε από την κουζίνα και μέσα σε λίγα λεπτά άρχισε να καταστρέφει το κυρίως κτίριο. Όσοι θυμούνται εκείνη τη νύχτα, την περιγράφουν ως εφιαλτική. Το προσωπικό του νοσοκομείου στο Άσβιλ, στη Νότια Καρολίνα, μαζί με τους πυροσβέστες, προσπαθούσαν να το εκκενώσουν παίρνοντας σηκωτούς τους ασθενείς από τα κρεβάτια τους, με τους περισσότερους απ’ αυτούς να είναι τρόφιμοι της ψυχιατρικής κλινικής και ανήμποροι να αντιδράσουν. Κραυγές τρόμου και απόγνωσης ακούγονταν όλη τη νύχτα, όσο η φωτιά αργούσε να τεθεί υπό έλεγχο. Μέσα στον πανικό, εννέα ασθενείς δεν τα κατάφεραν…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 87 (B' Οκτώβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Πνεύμα και Ηθική

Η χούντα δεν ήρθε μόνο διά της στρατιωτικής επιβολής, αλλά και διά των ιδεών της. Γι’ αυτό άλλωστε κατάφερε να κυβερνήσει σχεδόν αδιατάρακτα 7 ολόκληρα χρόνια. Οι συνταγματάρχες υποσχέθηκαν μια Ελλάδα Ελλήνων και Χριστιανών. Μια Ελλάδα που θα ανήκει στους Έλληνες, όπως το έθεσαν κατοπινοί κυρίαρχοι του πάντα νικηφόρου εθνολαϊκιστικού πολιτικού σχεδιασμού…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 87 (B' Οκτώβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Οι Ισραηλινοί που νίκησαν το ρατσισμό

Την ώρα που η διεθνής κατακραυγή για την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Ισραήλ και τη στάση της χώρας κατά της Παλαιστίνης (και) στο ποδόσφαιρο αυξάνεται, ένα σημαντικό κομμάτι οπαδών της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, αηδιασμένο από το ρατσιστικό μίσος στις κερκίδες της ιστορικής ομάδας τους, δημιούργησε μια νέα, αυτοοργανωμένη ομάδα, αποφασισμένη να γίνει παράδειγμα αντιρατσισμού…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 87 (B' Οκτώβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ο τρόμος των γαλάζιων ουρανών

Πώς είναι δυνατόν ένα παιδί στην ηλικία των 13 ετών να δηλώνει μπροστά στην αμερικανική πολιτική ελίτ της Ουάσιγκτον ότι τρέμει στη θέα ενός καθαρού ηλιόλουστου ουρανού, κι αντ’ αυτού ότι αισθάνεται ασφαλής μόνον όταν πυκνή συννεφιά γεμίζει τον ορίζοντα; «Δεν αγαπώ πια τους καθαρούς ουρανούς. Στην πραγματικότητα, προτιμώ τα γκρίζα σύννεφα. Τα drones δεν πετούν όταν ο ουρανός είναι γκρίζος», είπε τον Οκτώβριο του 2013 ο πακιστανός Ζουμπάιρ ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 87 (B' Οκτώβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ησυχία! Oι ηγέτες συσκέπτονται

Εν 21ω αιώνα, πανάκριβα πολεμικά αεροσκάφη επιφέρουν πλήγματα θαυμαστής ακριβείας, περισσότερο στη Συρία, αλλά και σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Υεμένη… Ταυτοχρόνως, ο αιώνας μεταμφιέζεται σε μεσαίωνα φρικαλεοτήτων, με χαλιφάτα, αποκεφαλισμούς «απίστων» από τους τζιχαντιστές. Αλλά, κυρίως, όταν αντί για αποτελεσματικές αερομεταφορές προσφύγων εμπόλεμων περιοχών, γινόμαστε μάρτυρες μια επαίσχυντης περιφοράς, παγίδευσης, ουσιαστικά αργού βασανισμού γυναικόπαιδων και ευάλωτων ανθρώπων, στο πουθενά…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 87 (B' Οκτώβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Το πόρισμα για το δυστύχημα στο Αλμπαθέτε
Μοιράζει τις ευθύνες σε εταιρία και πιλότους

Στις 26 Ιανουαρίου του 2015, η Πολεμική Αεροπορία και η Ελλάδα θρήνησαν δύο πιλότους, που έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροπλάνο, το οποίο χειρίζονταν, έπεσε πάνω σε άλλα ΝΑΤΟικά, στην ισπανική αεροπορική βάση του Αλμπαθέτε. Το ελληνικό αεροπλάνο συμμετείχε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα-άσκηση του ΝΑΤΟ στην ιβηρική χώρα…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 87 (B' Οκτώβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Χρυσή μπίζνα με προϊόντα τα παιδιά

«Η μητέρα μοιάζει με πηγή σε βουνό, που ποτίζει το δέντρο στις ρίζες του βουνού. Εκείνη, όμως, που μεγαλώνει το παιδί μιας άλλης μητέρας μοιάζει με το νερό που γίνεται σύννεφο και διασχίζει μια μεγάλη απόσταση για να ποτίσει ένα μοναχικό δέντρο στην έρημο». Ταλμούδ (στο Watkins & Fisher, 2007)…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 87 (B' Οκτώβριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.