HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Καμία έρευνα για πιθανή χειραγώγηση μετοχών


Ο Όμιλος MIG, του οποίου επικεφαλής είναι ο Ανδρέας Βγενόπουλος, στις 12 Ιουλίου του 2007, κατάφερε να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Όμιλος πέρασε στην κατοχή του ένα ευρύ κύκλο επιχειρήσεων, που αφορούσαν από τρόφιμα έως τηλεπικοινωνίες και ιατρικές υπηρεσίες. Η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ελλάδα, όπως αρέσκεται συχνά να λέει ο ιδρυτής της, φάνταζε ως ένας κολοσσός. Ελάχιστα στοιχεία, σήμερα, υποδηλώνουν αυτή την παλιά εικόνα ισχύος. Ο ίδιος ο Ανδρέας Βγενόπουλος απασχολεί περισσότερο την κοινή γνώμη με τις αντιπαραθέσεις του και αντεγκλήσεις του, παρά με τα επιχειρηματικά σχέδια που θα άλλαζαν, όπως υποστήριζε, την Ελλάδα.

Ο τρόπος, με τον οποίο εξασφαλίστηκε αυτή η αύξηση της MIG, είχε απασχολήσει την Επιτροπή η οποία εξέταζε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ο πρόεδρός της, Δημήτρης Τσιρώνης, είχε ζητήσει από τον Άρειο Πάγο να ερευνηθεί αν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG προήλθε σε κάποιο βαθμό από δάνεια που είχε δώσει η τράπεζα Marfin, συμφερόντων Βγενόπουλου, στον Όμιλο συμφερόντων Βγενόπουλου. Και επίσης, αν η μη ανακοίνωση του γεγονότος πως τμήμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αφορά κεφάλαια που έδινε η τράπεζα ίδιων συμφερόντων σε επιχειρηματίες, εξαπατούσε το επενδυτικό κοινό και χειραγωγούσε τη μετοχή.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν βιάζεται ως σήμερα να καταλήξει σε σχετικό συμπέρασμα και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως το έχει ερευνήσει ποτέ επί της ουσίας. Αντιθέτως η Κυπριακή Βουλή, η Κυπριακή Αστυνομία, η Τράπεζα της Ελλάδας και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, με δύο πορίσματά τους, θέτουν σοβαρά θέματα νομιμότητας, για τον τρόπο που δόθηκαν τα μετοχοδάνεια για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG.

Καλυμμένες χρηματοδοτήσεις Marfin;

 Το ΑΚΕΛ, κατέθεσε στην εισαγγελία της Κύπρου αλληλογραφία μεταξύ της Λαϊκής Τράπεζας και της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, από την οποία, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύεται πως με κεφάλαια της Λαϊκής Τράπεζας και με μεσολάβηση της γερμανικής Commerzbank αγοράζονταν μετοχές της ίδιας της Λαϊκής αλλά και εταιριών του Ομίλου MIG, όπως το νοσοκομείο «Υγεία»,  η ΔΕΛΤΑ Singular κλπ.

Το ΑΚΕΛ, κατέθεσε στην εισαγγελία της Κύπρου αλληλογραφία μεταξύ της Λαϊκής Τράπεζας και της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, από την οποία, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύεται πως με κεφάλαια της Λαϊκής Τράπεζας και με μεσολάβηση της γερμανικής Commerzbank αγοράζονταν μετοχές της ίδιας της Λαϊκής αλλά και εταιριών του Ομίλου MIG, όπως το νοσοκομείο «Υγεία», η ΔΕΛΤΑ Singular κλπ.

Στην έρευνα των κυπριακών Αρχών, υπάρχουν στοιχεία, τα οποία θέτουν το ερώτημα αν η Marfin-Λαϊκή, όσο καιρό υπήρξε υπό τη διοίκηση του Βγενόπουλου και των συνεργατών του, χρηματοδότησε κεκαλυμμένα την MIG. Αν δηλαδή χρησιμοποιήθηκαν χρήματα καταθετών και μέσα από διάφορες διαδικασίες κατέληξαν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ή την εικόνα του Ομίλου MIG. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος επιμένει πως η αύξηση κεφαλαίου της MIG, όποτε έγινε, αντιπροσώπευε καθαρές επενδύσεις επιχειρηματιών στον ανερχόμενο όμιλό του.

Στις 15 Νοεμβρίου του 2013, ο γραμματέας του κόμματος ΑΚΕΛ της Κύπρου, Άνδρος Κυπριανού, και η βουλευτής του κόμματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου, κατέθεσαν στον γενικό εισαγγελέα της Κύπρου ένα φάκελο με στοιχεία, που θεωρούν πως αποδεικνύουν ότι υπήρξε συγκαλυμμένη χρηματοδότηση της MIG με κεφάλαια της Λαϊκής. Δηλαδή, με διάφορους τρόπους, είτε μέσω δανείων από την ίδια την τράπεζα, είτε με άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τα χρήματα κατέληγαν στον Όμιλο Βγενόπουλου.

Στα έγγραφα, που κατατέθηκαν στον γενικό εισαγγελέα της Κύπρου, φαίνεται πως στις 10 Φεβρουαρίου η MIG ανήγγειλε έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών για 402 εκατομμύρια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου, κατάφερε να διαθέσει μόνο 252 εκατομμύρια. Τα 50 εκατομμύρια προήλθαν από τις εταιρίες Capital Energy Investments, συμφερόντων του επιχειρηματία Ρήγα και Hil Hydrocarbons Investments , συμφερόντων του Τοπούζογλου. Η διαδικασία, όπως την περιγράφει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ήταν η εξής:

Η Κυπριακή Βουλή, η Κυπριακή Αστυνομία, η Τράπεζα της Ελλάδας και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, με δύο πορίσματά τους, θέτουν σοβαρά θέματα νομιμότητας, για τον τρόπο που δόθηκαν τα μετοχοδάνεια για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  της MIG.

Η Κυπριακή Βουλή, η Κυπριακή Αστυνομία, η Τράπεζα της Ελλάδας και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, με δύο πορίσματά τους, θέτουν σοβαρά θέματα νομιμότητας, για τον τρόπο που δόθηκαν τα μετοχοδάνεια για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG.

«Η τράπεζα χορήγησε ανεξασφάλιστα παρατραβήγματα 33 εκατομμυρίων σε κάθε μία από τις εταιρίες. Στις 18 Μαρτίου 2010 στάλθηκαν 25 εκατομμύρια από κάθε λογαριασμό εταιρίας στην ελβετική τράπεζα Union Bancaire Privee (UBP). Την επόμενη μέρα, από την ίδια τράπεζα (UBP), στάλθηκε το συνολικό ποσό των 50 εκατομμυρίων, επ’ ονόματι μιας τρίτης εταιρίας, της Sadrugo Holding, πίσω στη Marfin-Λαϊκή, για να επενδυθούν σε ομόλογα της MIG. Η εταιρία αυτή έχει σύνδεση με τους δύο επιχειρηματίες, Ρήγα και Τοπούζογλου. Τα λεφτά των καταθετών, δηλαδή, με εγκρίσεις του κύκλου Βγενόπουλου, πήγαιναν στη MIG με σκοπό τη δημιουργία πλαστών εντυπώσεων».

Το ΑΚΕΛ, κατέθεσε στην εισαγγελία της Κύπρου αλληλογραφία μεταξύ της Λαϊκής Τράπεζας και της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, από την οποία, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύεται πως με κεφάλαια της Λαϊκής Τράπεζας και με μεσολάβηση της γερμανικής Commerzbank αγοράζονταν μετοχές της ίδιας της Λαϊκής αλλά και εταιριών του Ομίλου MIG, όπως το νοσοκομείο «Υγεία», η ΔΕΛΤΑ Singular κλπ. Για να αποφεύγουν τους τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κανονισμούς, όπως υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, και να μην φαίνεται πως αυτό ευνοούσε τον ίδιο τον Βγενόπουλο, έβαζαν μπροστά τη γερμανική τράπεζα, η οποία φαινόταν πως πουλούσε ένα χρηματοοικονομικό προϊόν. Με τον τρόπο αυτό διαχειρίστηκαν δεκάδες εκατομμύρια.

Ο Όμιλος Ζολώτα, μέσα από τις εταιρίες Focus και Stabile, εμφανίζεται ακόμη το 2011 να παίρνει μέρος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ έχει ήδη δανειοδοτηθεί από την Λαϊκή Τράπεζα.

Καταδίκη Marfin για τραπεζική απάτη

Η Marfin, στην οποία αναγνωρίζεται αστική τραπεζική απάτη, είναι αναγκασμένη να καταβάλει 1.300.000 στον πολίτη που της έκανε αγωγή. Η καταδικαστική απόφαση έγινε αμετάκλητη πρόσφατα από τον Άρειο Πάγο. Η υπόθεση βάζει επί τάπητος για έρευνα το θέμα, αν με διάφορους τρόπους η τράπεζα κατάφερε έμμεσα να χρηματοδοτήσει τον όμιλο MIG, χωρίς να φαίνεται πως κεφάλαια, που έφευγαν από τα ταμεία της, κατέληγαν στον όμιλο συμφερόντων Βγενόπουλου.Μία υπόθεση εκδίκασης αγωγής πολίτη κατά της Marfin και των θυγατρικών της, βάζει επί τάπητος για έρευνα το θέμα, αν με διάφορους τρόπους η τράπεζα κατάφερε έμμεσα να χρηματοδοτήσει τον όμιλο MIG, χωρίς να φαίνεται πως κεφάλαια, που έφευγαν από τα ταμεία της, κατέληγαν στον όμιλο συμφερόντων Βγενόπουλου.

Η αγωγή έγινε από τον πολίτη και έγινε αμετάκλητη πρόσφατα από τον Άρειο Πάγο (απόφαση 1501/2014). Η Marfin, στην οποία αναγνωρίζεται αστική τραπεζική απάτη, είναι αναγκασμένη να καταβάλει 1.300.000 στον πολίτη.

Η υπόθεση, όπως περιγράφεται στην αγωγή, η οποία γίνεται δεκτή από το δικαστήριο, έχει ως εξής: Επιχειρηματίας και γείτονας του Βγενόπουλου, του ζήτησε να τον βοηθήσει να πάρει δάνειο από την τράπεζα. Με σύστασή του, πήγε στο τμήμα Privat Banking και ζήτησε το δάνειο. Το τμήμα της τράπεζας, όμως, του συνέστησε μια άλλη διαδικασία. Να πουλήσει τη βίλα του στο τμήμα leasing της τράπεζας και στη συνέχεια να τη μισθώσει. Με τα χρήματα, που θα έπαιρνε από την πώληση, θα αγόραζε μετοχές της MIG στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που γινόταν. Όταν λόγω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου οι μετοχές θα ανέβαιναν, τότε θα τις πουλούσε και θα εξασφάλιζε ποσό για να επαναγοράσει το ακίνητο και να έχει και κέρδος.

Η Marfin, στην οποία αναγνωρίζεται αστική τραπεζική απάτη, είναι αναγκασμένη να καταβάλει 1.300.000 στον πολίτη που της έκανε αγωγή. Η καταδικαστική απόφαση έγινε αμετάκλητη πρόσφατα από τον Άρειο Πάγο. Η υπόθεση βάζει επί τάπητος για έρευνα το θέμα, αν με διάφορους τρόπους η τράπεζα κατάφερε έμμεσα να χρηματοδοτήσει τον όμιλο MIG, χωρίς να φαίνεται πως κεφάλαια, που έφευγαν από τα ταμεία της, κατέληγαν στον όμιλο συμφερόντων Βγενόπουλου.

Η Marfin, στην οποία αναγνωρίζεται αστική τραπεζική απάτη, είναι αναγκασμένη να καταβάλει 1.300.000 στον πολίτη που της έκανε αγωγή. Η καταδικαστική απόφαση έγινε αμετάκλητη πρόσφατα από τον Άρειο Πάγο. Η υπόθεση βάζει επί τάπητος για έρευνα το θέμα, αν με διάφορους τρόπους η τράπεζα κατάφερε έμμεσα να χρηματοδοτήσει τον όμιλο MIG, χωρίς να φαίνεται πως κεφάλαια, που έφευγαν από τα ταμεία της, κατέληγαν στον όμιλο συμφερόντων Βγενόπουλου.

Ο επιχειρηματίας συμφώνησε, αλλά όταν πήγε να υπογράψει τη σύμβαση με την τράπεζα, διαπίστωσε πως οι μετοχές, τις οποίες θα αγόραζε, ήταν τελικώς δεσμευμένες, παρά τις διαβεβαιώσεις των στελεχών της τράπεζας. Αρνήθηκε να υπογράψει και ακολούθησαν διαπραγματεύσεις ωρών. Η τράπεζα τον διαβεβαίωσε πως δεν ίσχυε η δέσμευση και η υπόθεση θα ήταν επικερδής για όλους. Ο επιχειρηματίας τελικώς υπέγραψε. Όταν έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG, ο ίδιος συμμετείχε κατ’ αυτόν τον τρόπο με 2,5 εκατομμύρια. Η μετοχή της MIG ανέβηκε και αποφάσισε να πουλήσει, για να εξασφαλίσει τα κέρδη που του υποσχέθηκε η τράπεζα. Οι μετοχές του, όμως, ήταν δεσμευμένες και δεν μπορούσε να πουλήσει. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν σταδιακά την αξία τους και να χάσει το 1,3 εκατομμύριο, που το δικαστήριο επέβαλε να πληρώσει η Marfin για να τον αποζημιώσει.

Στην υπόθεση αυτή, της αγωγής του επιχειρηματία, αν και είναι σημαντική η αναγνώριση αστικής απάτης από μία τράπεζα, το σημαντικότερο είναι αν η τράπεζα χρησιμοποίησε και σε ποια έκταση αυτό τον τρόπο για να χρηματοδοτήσει την MIG συμφερόντων Βγενόπουλου. Αν, δηλαδή, κεφάλαια της τράπεζας, τα οποία είναι καταγεγραμμένα ως επενδύσεις, leasing ή άλλες τραπεζικές διαδικασίες, χρησιμοποιήθηκαν για να οδηγήσουν συγκαλυμμένα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG.

Παρά τις ως σήμερα δημόσιες καταγγελίες και αναφορές, καμιά εισαγγελική έρευνα δεν έχει γίνει για το αν χειραγωγήθηκαν μετοχές, ή δημιουργήθηκε μια ψευδής εικόνα σφρίγους για τον Όμιλο MIG, που παραπλάνησε το επενδυτικό κοινό. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επίσης, δεν έκανε έρευνα για καμιά από τις περιπτώσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί. Η σχέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου με την υπόθεση δεν αφορά έρευνα. Αφορά την κατάθεση ενός πρώην στελέχους της Κεφαλαιαγοράς, του προέδρου Αναστάσιου Γαβριηλίδη, υπέρ του Βγενόπουλου στην εισαγγελία και την τοποθέτηση ενός άλλου πρώην προέδρου του Χρηματιστηρίου, του Μανώλη Ξανθάκη, στο Δ.Σ. της MIG.

Απάντηση Ανδρέα Βγενόπουλου

Kamia-erefna-gia-pithani-heiragwgisi-metohwn5ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ εκφράζω την ικανοποίησή μου αλλά και δικαίωσή μου διότι, έστω και μετά από 6 μηνύσεις, 2 αγωγές και 2 καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του ιδιοκτήτου του μέσου σας, αποφασίσατε να σεβασθείτε στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και αφ΄ενός μεν να διασταυρώνετε τα στοιχεία της έρευνάς σας, αφ΄ετέρου δε να ζητάτε προς δημοσίευση και τις απόψεις των προσώπων που αφορούν επικείμενα δημοσιεύματά σας.

Επί της ουσίας, μια Εισαγγελία δεν μπορεί να «εμφανίζει» την διάπραξη ποινικών αδικημάτων με κάποιον δημοσιογραφικά αξιοποιήσιμο τρόπο αλλά, εφόσον διαθέτει στοιχεία, να εκδίδει κατηγορητήριο. Δεν έχω καμία πληροφόρηση ότι η Εισαγγελία της Κύπρου εξέδωσε οποιοδήποτε κατηγορητήριο κατ΄εμού για την υπόθεση που αναφέρετε, τα δε γεγονότα που δήθεν η Εισαγγελία «εμφανίζει» είναι όχι μόνον παντελώς ψευδή, αλλά και ανυπό-στατα δια της απλής λογικής. Γνωρίζω μόνον από την κατάθεση του κατηγορουμένου και τελικώς καταδικασθέντος για συκοφαντική δυσφήμιση κ. Κ. Βαξεβάνη, ότι οι ανακριτικές αρχές της Κύπρου, στην μάταιη προσπάθειά τους να ανακαλύψουν κάποιο ποινικό αδίκημα για να ενισχύσουν την υπεράσπιση της χώρας τους στην προσφυγή της MIG εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στην διεθνή διαιτησία, διεξάγουν κάποια σχετική «έρευνα» και ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη μέσω δικαστικής συνδρομής έχει ζητήσει να της προσκομισθεί το σχετικό μαρτυρικό υλικό, εφόσον υπάρχει, ώστε λόγω αρμοδιότητος να επιληφθεί αναλόγως.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρεμφερείς «έρευνες» διεξάγονται στην Κύπρο ήδη επί 3,5 έτη χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα, αφού ουδέν ποινικό αδίκημα έχει διαπραχθεί.

Είναι πάγια η θέση μου όμως ότι η διερεύνηση οποιασδήποτε κατηγορίας είναι καλοδεχούμενη, διότι μόνον με πορίσματα ή/και αποφάσεις της Δικαιοσύνης αντιμετωπίζονται οι περιστασιακές ή/και οι εξ επαγγέλματος συκοφαντίες που ενίοτε συνοδεύουν δημόσια πρόσωπα, στα πλαίσια αυτά δε γνωρίζετε ότι η ίδια η MIG έχει ζητήσει την διερεύνηση όλων των από καιρού εις καιρόν εμφανιζόμενων στην Κύπρο κατηγοριών από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Βέβαια, όπως επίσης καλώς γνωρίζετε, υπάρχουν συκοφάντες που ακόμη και τα πορίσματα και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αμφισβητούν, αλλά αυτοί πλέον κατατάσσονται στην κατηγορία των «γραφικών».

Κατόπιν των ανωτέρω σας καλώ αν δεν είσθε βέβαιοι ότι εξεδόθη σχετικό κατηγορητήριο να μην προχωρήσετε σε διάπραξη ενός ακόμη ποινικού αδικήματος παραθέτοντας εκ προθέσεως και εν γνώσει σας ψευδή συκοφαντικά στοιχεία, διότι τα τερτίπια του τύπου «εμφανίζει», «φέρεται», «ερευνά» δεν θα σας γλυτώσουν από μια ακόμη καταδίκη, αφού τα κίνητρα σας για την οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία εναντίον μου είναι πλέον γνωστά.

Υ.Σ. Ως προς τα δάνεια του Ομίλου Ζολώτα τα οποία, ως αναφέρετε, εδόθηκαν από την Τράπεζα εις την οποίαν υπηρέτησα μέχρι το Νοέμβριο του 2011 ως μη εκτελεστικός Πρόεδρος, δεν γνωρίζω ούτε το ακριβές ποσόν ούτε την κατάσταση μερικής ή ολικής τους αποπληρωμής. Γνωρίζω όμως ότι σύμφωνα με την οργάνωση και τις διαδικασίες χορηγήσεων της Τράπεζας, καθώς και τις πιστοποιήσεις των εσωτερικών, αλλά και δύο εξωτερικών ελεγκτών, όλα τα χορηγηθέντα δάνεια ήταν επαρκώς εξασφαλισμένα κατά την χορήγησή τους και ουδέποτε διαπιστώθηκαν ενέργειες δόλου ή κακής πίστης από οποιοδήποτε στέλεχος της Τράπεζας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

Η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη

Ζητήσαμε από τον κύριο Βγενόπουλο να απαντήσει για την ουσία όσων προκύπτουν από την έρευνα. Προφανώς ο κύριος Βγενόπουλος θεωρεί περιττή τη δημοσιογραφική λειτουργία, γιατί επιμένει να την αντικαθιστά με την ποινική. Ο δημόσιος έλεγχος που ασκείται από τους δημοσιογράφους είναι μάλλον για τον κύριο Βγενόπουλο κολάσιμος και μη αναγκαίος.

Ίσως γι’ αυτό επιμένει σε μηνύσεις και όχι σε απαντήσεις. Στην ίδια την απάντησή του μάλιστα προαναγγέλει νέα μήνυση, γιατί έχουμε το θράσος να ασκούμε δημοσιογραφία. Υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη σαν τον κύριο Βγενόπουλο, που αντιμετώπιζαν τη δημοσιογραφία όπως αυτός. Με την ίδια αλαζονεία, τον ίδιο σαρκασμό και την ίδια μανία. Αν αγνοεί ποια είναι η κατάληξή τους, ίσως του το θυμίσει η ζωή και η θέση του σύντομα. Παραθέτουμε την απάντησημη απάντηση. Ο κύριος Βγενόπουλος έχει περάσει από το δόγμα «εγώ είμαι ο πετυχημένος επιχειρηματίας που κατάφερα τα πάντα» στο δόγμα «εγώ δεν ξέρω τίποτα, δεν είδα τίποτα, απλώς προέδρευα». Τα συμπεράσματα δικά σας.

το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Hot Doc #75 τον Απρίλιο του 2015

HD_75_cover

 


Extra Hot άρθρο