HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Κ€Κ
Η φάμπρικα της διαπλοκής και των εκατομμυρίων


Σε μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ έχει μετατραπεί η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων πολιτών στη χώρα μας, μέσω των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), που ελέγχονται από παντοδύναμα κυκλώματα οικονομικών παραγόντων, ακόμη και ιδιοκτητών ΜΜΕ. Τεράστια χρηματικά ποσά δόθηκαν τα τελευταία χρόνια με περίεργες διαδικασίες σε ένα παρασιτικό κύκλωμα, που φημολογείται ότι είχε τα πλοκάμια του στο υπουργείο Εργασίας και γνώριζε έγκαιρα, αν δεν ήλεγχε, το σχεδιασμό των προγραμμάτων για τους ανέργους, με αποκορύφωμα το σκανδαλώδες και πολύκροτο «voucher». Η «φάμπρικα» της διαπλοκής, με κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αποδεικνύεται ότι είχε στηθεί επί ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και βασιζόταν καθαρά στην εκμετάλλευση των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που είχαν ως σκοπό – θεωρητικά– την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Υπέρ πάντων τα κυκλώματα

Τεράστια χρηματικά ποσά από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προορίζονται για την εκπαίδευση και την ανακούφιση άνεργων πολιτών και επαγγελματιών, καταλήγουν με κομπιναδόρικους τρόπους στις τσέπες ιδιοκτητών ΚΕΚ, με την πολιτεία απλά να παρακολουθεί, παρά τις σοβαρές και επώνυμες καταγγελίες.

Εκπαιδευτές «μαϊμού», τάξεις «φαντάσματα» και ανύπαρκτοι καταρτιζόμενοι συνθέτουν το παζλ της πρωτοφανούς απάτης, που, όπως καταγγέλλεται, στήνεται εδώ και χρόνια με την προκλητική ανοχή κυβερνητικών παραγόντων, υπαλλήλων του ΟΑΕΔ και στελεχών των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών διαφόρων υπουργείων, που μόνο έλεγχο δεν κάνουν εκεί που χρειάζεται.

Αρκεί ένας απλός έλεγχος, με τη διασταύρωση στοιχείων των καταρτιζομένων και των διδασκόντων, για να αποδειχθεί σε όλο της το μέγεθος η κομπίνα, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αλλά δεν μιλάνε δημόσια για ευνόητους λόγους.

Ενδεικτικό της δύναμης, που έχει το κύκλωμα των ιδιοκτητών ΚΕΚ πανελλαδικά, είναι η συνεχιζόμενη σιωπή και η απροθυμία να αγγίξουν το θέμα οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας, παρότι αυτό έφτασε πρόσφατα με σχετική ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Νίκο Νικολόπουλο, και παρά τις επίσημες τοποθετήσεις και τα ερωτηματικά, που θέτουν ο συνδικαλιστικός φορέας του ΟΑΕΔ αλλά και σε σχετική έκθεση ο Συνήγορος του Πολίτη!

Πρόσωπα, που γνωρίζουν εκ των έσω τα των ΚΕΚ, καταγγέλλουν επίσης τις πελατειακές σχέσεις του παντοδύναμου κυκλώματος με πολιτικά πρόσωπα, που παίζουν άθλια παιχνίδια στις πλάτες των ανέργων…

Πάνω από 20 εκατ. ευρώ στα ΚΕΚ της Ηλείας

kk-i-famprika-tis-diaplokis-kai-twn-ekatommiriwn1Στην Ηλεία, το ζήτημα της λειτουργίας των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης σε σχέση με το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, που εμφανίζεται στο νομό, παρουσιάζει μια άκρως αντιφατική και «σουρεαλιστική» εικόνα υπέρ των επιχειρηματιών-ιδιοκτητών ΚΕΚ.

Πίσω από τη λειτουργία των οκτώ πιστοποιημένων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, όπως αυτά καταγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) υπάρχουν επιχειρηματίες, τοπικοί οικονομικοί παράγοντες αλλά και ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Στο νομό, βάσει των στατιστικών στοιχείων, υπάρχουν σήμερα πάνω από 14.000 άνεργοι, που προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω οικονομικής κρίσης βιώνοντας δραματικές στιγμές οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους «επώνυμους» ιδιοκτήτες των ΚΕΚ, που φέρονται να έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια εξωφρενικά υπέρογκα χρηματικά ποσά για την εφαρμογή προγραμμάτων σχετιζόμενων με την εκπαίδευση και την ανεργία.

Τα ΚΕΚ

Τα οχτώ πιστοποιημένα από την πολιτεία ΚΕΚ με έδρα την Ηλεία, το CONSUL A.E., το HONESTY Ε.Π.Ε., το ΕΡΕΙΣΜΑ Ο.Ε., το ΣΕΛΕΚΤΙΚΑ, το ΗΛΕΙΑΚΟ ΚΕΚ Ο.Ε., το ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΚ Ε.Π.Ε., το ΚΕΚ ΜΑΝΩΛΑ Α.Ε. και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Ε.Π.Ε., με βάση τα οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Hot Doc, έλαβαν τα τελευταία χρόνια συνολικά 21.528.168 ευρώ.

Διαπλοκή…

Όμως, μέσα από τα επίσημα στοιχεία των ΚΕΚ της Ηλείας, όπως αυτά εμφανίζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ, παρατηρούνται μερικά ενδιαφέροντα πράγματα, που… προβληματίζουν.

Το ΚΕΚ KO NSUL A.E. (έχει λάβει 4.761.389 ευρώ και 52.000 ευρώ) ανήκει και έχει νόμιμο εκπρόσωπο τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνο Λεβέντη. Η κεντρική του δομή είναι στη διεύθυνση Μπελούση 7, στον Πύργο, ενώ έχει παραρτήματα σε Άρτα, Αγρίνιο, Αττική, Σπάρτη, Κυπαρισσία, Καλαμάτα και Πύργο.

Στην ίδια διεύθυνση βρίσκεται και το ΚΕΚ HONESTY Ε.Π.Ε. (έχει λάβει 3.205.889 ευρώ) με νόμιμο εκπρόσωπο τον επιχειρηματία-πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Πύργου και εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Πατρίς», Λεωνίδα Βαρουξή, και διαχειριστή της εταιρίας τον υιό του, Λευτέρη Βαρουξή. Με παραρτήματα στα Καβάσιλα Ηλείας, τη Μεσσηνία, τον Πύργο και την Αττική.

Το ΚΕΚ ΕΡΕΙΣΜΑ Ο.Ε. (έχει λάβει 1.423.829 ευρώ) έχει νόμιμους εκπροσώπους την Σιαστάθη Βενετία και τον έτερο υιό (!) του εκδότη της «Πατρίς», επίσης επιχειρηματία, Λευτέρη Βαρουξή. Ένα πρόσωπο, που, όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc, λαμβάνει τα τελευταία χρόνια μέσω της εταιρίας του «δουλειές» από τους ΟΤΑ κλπ. με απευθείας αναθέσεις! Με παραρτήματα σε Πάτρα, Ιωάννινα και Αμαλιάδα.

Τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνο Λεβέντη, και τον Λευτέρη Βαρουξή, υιό του εκδότη της εφημερίδας «Πατρίς» της Ηλείας, τους συναντάμε παραδόξως να συμμετέχουν και στη σύνθεση της ανώνυμης εταιρίας «Διαβαλκανικό Κέντρο Διά Βίου Μάθηση Α.Ε.», που συμμετέχει σε σχετικά προγράμματα, με παραρτήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. (Έχει λάβει 2.391.545 ευρώ).

Έναν εκ των ιδιοκτητών άλλης ημερήσιας εφημερίδας, της «Πρώτης» στην Ηλεία, τον Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, τον συναντάμε ως νόμιμο εκπρόσωπο του ΚΕΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Ε.Π.Ε., που έχει ως έδρα την οδό Ρήγα Φεραίου 113 στον Πύργο Ηλείας και την ίδια διεύθυνση με την τοπική εφημερίδα «Πρώτη». (Έχει λάβει 3.482.630 ευρώ). Με παραρτήματα σε Πύργο, Ζάκυνθο, Πάτρα, Αιγάλεω και Τρίπολη.

Τα υπόλοιπα ΚΕΚ στην Ηλεία έχουν λάβει αναλυτικά: ΣΕΛΕΚΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, με νόμιμο εκπρόσωπο τον Γεώργιο Κοντάρη (1.844.372 ευρώ). Με παραρτήματα σε Αμαλιάδα, Πάτρα, Ανδραβίδα. ΗΛΕΙΑΚΟ ΚΕΚ Ο.Ε., με νόμιμο εκπρόσωπο τον Άγγελο Τσίκα (1.539.280 ευρώ).

Με παράρτημα στον Πύργο. ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΚ Ε.Π.Ε., με νόμιμο εκπρόσωπο την Βασιλική Λαζαρακοπούλου (2.235.077 ευρώ). Με παραρτήματα σε Αμαλιάδα, Κατερίνη, Πύργο, Ιωάννινα. ΚΕΚ ΜΑΝΩΛΑ Α.Ε., με νόμιμο εκπρόσωπο τον Εμμανουήλ Μανωλά (2.983.639 ευρώ). Με παραρτήματα σε Αθήνα, Μόρβη, Αμαλιάδα, Μεγαλόπολη.

Να γίνει αμέσως έρευνα

kk-i-famprika-tis-diaplokis-kai-twn-ekatommiriwn2Ο Νίκος Παπαβασιλείου, πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας και σήμερα στέλεχος του κόμματος, προτίθεται, όπως λέει, να προωθήσει το θέμα των ΚΕΚ της Ηλείας προς έρευνα από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.

«Είναι τα ΚΕΚ χώροι εκπαίδευσης; Χώροι πελατειακών σχέσεων; Χώροι διασπάθισης δημοσίου χρήματος; Χώροι διαπλοκής και διαφθοράς;» αναρωτιέται ο κ. Παπαβασιλείου, μιλώντας στο Hot Doc, και σημειώνει: «Αν δείτε τα οικονομικά μεγέθη των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών σε αυτές τις δραστηριότητες και αν επιπρόσθετα αναζητήσετε το τι άφησαν πίσω τους στις τοπικές κοινωνίες αυτά τα οικονομικά μεγέθη, μπορεί εύκολα κάποιος να απαντήσει και να επιλέξει τις σωστές απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα. Περίμενα, ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια του απελθόντος επταμήνου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τουλάχιστον από τους τρεις τοπικούς βουλευτές να έχουν ενδιαφερθεί προκειμένου να γίνει ο έλεγχος και να αναδειχθεί το συγκεκριμένο θέμα. Το περιμένω και μετά τις εκλογές…»

Καταγγελίες

Πάνω από 21 εκατ. ευρώ έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το Hot Doc, τα οχτώ πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Ηλεία, που ανήκουν σε τοπικούς οικονομικούς παράγοντες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Πόσα άραγε από αυτά τα χρήματα πήγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών και πόσα στην κατάρτιση των άνεργων πολιτών; Οι διαμαρτυρίες από τους κατά καιρούς συμμετέχοντες στα διάφορα προγράμματα είναι πολλές. Οι καταγγελίες, ακόμη περισσότερες. Όλοι τους κάνουν λόγο για ένα δαιδαλώδες και παντοδύναμο οικονομικά κύκλωμα διαπλοκής, που πολύ δύσκολα τα βάζει κάποιος μαζί του, καθώς αυτό καλύπτεται από επίορκους υπαλλήλους των αρμοδίων υπουργείων, υπαλλήλους του ΟΑΕΔ και κατά καιρούς ακόμη και από πολιτικά πρόσωπα…

Από το 2013 και ακόμη να πληρωθεί…

«Το 2013 συμμετείχα σε ένα πρόγραμμα μέσω KEK στην Ηλεία, με τίτλο “Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων”.

Ήταν να πάρω περίπου 4.500 ευρώ, τα οποία μετά το πέρας του προγράμματος έγιναν παραδόξως 3.000 ευρώ. Όμως σήμερα έχουμε 2015 και δεν έχω πάρει ακόμη απολύτως τίποτα. Όταν ζήτησα τα χρήματά μου, με ενέπλεξαν σε μια απίστευτη γραφειοκρατία ενώ μου έστειλαν τιμολόγια που είχε εκδώσει άλλο ΚΕΚ της Ηλείας από εκείνο στο οποίο συμμετείχα», λέει στο Hot Doc η 29χρονη σήμερα Δ.Φ., που εργάζεται σε ιδιωτική επιχείρηση.

Το εξώδικο-φωτιά

Μια άκρως αποκαλυπτική εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων εκ των ΚΕΚ της Ηλείας και τη συμπεριφορά των ιδιοκτητών και των στελεχών τους απέναντι σε εκείνους που συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα, δίνουν πέντε καταρτιζόμενοι, που αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε ένδικα μέσα προκειμένου να διαφυλάξουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Τους ζητούσαν πίσω τα χρήματα

Στο εξώδικο-φωτιά, που έστειλαν στις 20/2/2014 κατά του CONSUL KEK A.E. (ανήκει στον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνο Λεβέντη) και της εταιρίας «Κάπα Λάμδα Ο.Ε. – Κωνσταντίνος Λεβέντης – Λεωνίδας Βαρουξής» (σ.σ. ο Λ.Βαρουξής είναι ο εκδότης της εφημερίδας «Πατρίς» της Ηλείας), περιγράφουν με ξεχωριστές λεπτομέρειες τον τρόπο λειτουργίας του ανωτέρω ΚΕΚ κάνοντας λόγο ευθέως για απάτη σε βάρος τους καθώς –όπως λένε εγγράφως– ούτε μαθήματα γίνονταν σε αυτό ούτε πιστοποιημένοι εκπαιδευτές υπήρχαν, ενώ στο τέλος προσπάθησαν να τους αποσπάσουν και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, που δικαιούνταν, προφασιζόμενοι έξοδα του σεμιναρίου, που δήθεν είχε αναλάβει η κοινή εταιρία «Κάπα Λάμδα Ο.Ε.», που είχαν ο ιδιοκτήτης του ΚΕΚ με τον εκδότη της «Πατρίς».

Ανύπαρκτοι εκπαιδευτές… μαϊμού τα μαθήματα

Όπως καταγγέλλεται στο εξώδικο, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Hot Doc, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ, του ΕΙΕΑΔ, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΕΣΠΑ, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Διαθρωτικής προσαρμογής εργαζομένων μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 άτομα εντός της οικονομικής κρίσης», το οποίο εντάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας «Ενίσχυση της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων». Στα πλαίσια της εφαρμογής του ανωτέρω σχεδίου, δημιουργήθηκε πρόγραμμα διαρκείας 250 ωρών (150 ώρες θεωρίας και 100 ώρες πρακτικής άσκησης) με αντικείμενο «Νέες τάσεις της μόδας και τεχνικές στην κομμωτική».

Όπως αποκαλύπτουν στο εξώδικο οι πέντε κομμωτές: «…οι εκπαιδευτές μας, όχι μόνο δεν ήταν άτομα ειδικά εκπαιδευμένα για το πρόγραμμα στο οποίο ενταχθήκαμε, αλλά τίποτα από τα ανωτέρω δεν μας έμαθαν. Όσο για το μάθημα, που υποτίθεται ότι έπρεπε να παρακολουθήσουμε για να μάθουμε τα ανωτέρω, δεν τίθεται ούτε λόγος. Όλα αυτά που έπρεπε να μάθουμε έμειναν μόνο στα χαρτιά…»

Τους εξαπάτησαν

Οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι από το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν, δικαιούνταν να λάβουν συνολικά το ποσό των 3.520 ευρώ, αλλά ξαφνικά το ΚΕΚ άρχισε να τους ζητά τα χρήματα που πήραν, πίσω, ως έξοδα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Μάλιστα –όπως λένε– τους εξαπάτησαν, καθώς κατά τη διάρκεια των εγγραφών τούς ζήτησαν τις σφραγίδες των επιχειρήσεών τους.

«Εμείς σας εμπιστευτήκαμε… δεν είχαμε λόγο να υποψιαστούμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Έτσι, οι σφραγίδες και οι υπογραφές μας μπήκαν σε πολλά έγγραφα… Δυστυχώς εσείς εκμεταλλευτήκατε την εμπιστοσύνη που σας δείξαμε και φερόμαστε να έχουμε υπογράψει δύο συμφωνητικά συνεργασίας, σύμφωνα με τα οποία σας οφείλουμε συνολικά 3.150 ευρώ. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ θέλετε να σας δώσουμε όλα τα λεφτά που πήραμε καίτοι έχετε λάβει τα χρήματά σας από το ΕΣΠΑ και τα χρήματα που λάβαμε εμείς τα πήραμε ως ενίσχυση των επιχειρήσεών μας και ως τονωτική ένεση αυτών προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν και να μη κλείσουν…» αναφέρουν οι πέντε καταρτιζόμενοι και καταγγέλλουν ευθέως ότι «στην κυριολεξία οι υπογραφές μας στα εν λόγω έγγραφα υφαρπάχθηκαν χωρίς να γνωρίζουμε τι εμπεριείχαν τα έγγραφα αυτά, αφού ήταν δήθεν για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα». Οι πέντε καταρτιζόμενοι στο KEK CONSUL A.E. καταλήγουν στο εξώδικό τους, θέτοντας μια σειρά από καυτά ερωτήματα:

«Γνωρίζουν άραγε αυτοί, που εγκρίνουν τα προγράμματα και εντάσσουν σε αυτά συγκεκριμένα άτομα, ότι εσείς μας ζητάτε να επιστρέψουμε τα χρήματα που λάβαμε; Γνωρίζουν ότι εσείς δεν παραδίδετε μαθήματα, για οποία σας πληρώνουν και για τα οποία επιδοτείστε; Γνωρίζουν ότι δεν έχετε εκπαιδευμένους καθηγητές πλην ενός; Γιατί, ενώ τα χρήματα μπήκαν στους λογαριασμούς μας και κόψαμε νόμιμα παραστατικά και τα δηλώσαμε, μας τα ζητάτε τώρα πίσω;

Γιατί μας ζητάτε να τα επιστρέψουμε σε λογαριασμούς που δεν είναι δικοί σας, χωρίς να μας δίνει κανείς μια απόδειξη για το πού πάνε αυτά τα χρήματα και υπέρ ποιου;»

ΟΑΕΔ για ΚΕΚ

Τις αθέμιτες πρακτικές των ΚΕΚ πανελλαδικά κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της στις 23 Ιουνίου 2014 και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «κυνήγι ανέργων» και εμπόριο ελπίδας, το οποίο εξελίσσεται με την «εγκατάσταση» των ΚΕΚ έξω από τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ και την αγωνιώδη προσπάθειά τους να προσεγγίσουν ανέργους με κάθε τρόπο, για τη δική τους επιχείρηση.

«Υπενθυμίζουμε ότι η εργασία αποτελεί δικαίωμα και πως ο μοναδικός δημόσιος φορέας απασχόλησης στην Ελλάδα είναι ο ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι άνεργοι δεν είναι πελάτες αλλά πολίτες με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Καλούμε το υπουργείο Εργασίας να επανεξετάσει τη στάση του απέναντι στα ΚΕΚ και να σταματήσει να εκδίδει προγράμματα τύπου voucher, που απλώς στέλνουν πελάτες στα ΚΕΚ, χωρίς όφελος για τους ανέργους και με τεράστια ποσά να πηγαίνουν στους “ΚΕΚάρχες” αντί στους ανέργους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «πολιτική στην απασχόληση δεν μπορεί να υπάρξει με μεσάζοντες. Ας μας πουν πόσα χρήματα καρπώνονται αυτοί οι ιδιωτικοί φορείς για τον κάθε άνεργο ξεχωριστά, που εντάσσουν στα προγράμματά τους, για να τους πούμε πόσες ουσιαστικές ενεργητικές πολιτικές (με ΑΜΕΣΟ αποτέλεσμα για τον άνεργο και την κοινωνία) θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε».

Συνήγορος για ΚΕΚ

Το ζήτημα της λειτουργίας των ΚΕΚ πανελλαδικά και της συμπεριφοράς των ιδιοκτητών τους απέναντι στους καταρτιζόμενους σε ό,τι αφορά την πληρωμή τους, απασχόλησε και το Συνήγορο του Πολίτη. Στις 7 Ιανουαρίου 2014, έστειλε το με αριθμ. πρωτ.175972/498/2014 έγγραφο προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, επισημαίνοντας την καθυστέρηση αποπληρωμής των εκπαιδευομένων στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, «πολλά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ως δικαιούχοι για την υλοποίηση πράξεων, ενώ έχουν λάβει την β’ δόση χρηματοδότησης, δεν αποπληρώνουν τους καταρτιζόμενους σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό συμφωνητικό συνεργασίας (δηλαδή το αργότερο σε τριάντα ημερολογιακές ημέρες από την εκταμίευση της δεύτερης δόσης)».

Καθυστερήσεις στις πληρωμές

kk-i-famprika-tis-diaplokis-kai-twn-ekatommiriwn3«Οι ωφελούμενοι /δικαιούχοι αυτών των προγραμμάτων εντάσσονται σε αυτά συνήθως μετά από μακρόχρονη περίοδο ανεργίας, η οποία αγγίζει τα δύο και τρία έτη πριν την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Πολλοί από τους καταρτιζόμενους είναι γονείς ανήλικων παιδιών και στην οικογένειά τους δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος. Οποιαδήποτε κατά συνέπεια καθυστέρηση πληρωμής του επιδόματος κατάρτισης στον δικαιούχο από τον ανάδοχο, εξωθεί όλους όσους προσδοκούσαν σε μία πρόσκαιρη ελάφρυνση των οικονομικών βαρών σε ουσιαστική οικονομική εξάντληση. Όπως εξάλλου γνωρίζετε, οι περισσότεροι από τους καταρτιζόμενους σε προγράμματα παραμένουν άνεργοι και εγγράφονται εκ νέου στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει επανειλημμένα το Συνήγορο του Πολίτη τα τελευταία έτη, στη δε Ετήσια Έκθεση του 2011 έγινε ειδική αναφορά για τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία δεν ήταν σε θέση να καταβάλουν επιδόματα καταρτιζομένων αλλά και αμοιβές εκπαιδευτών. Για το θέμα αυτό η υπηρεσία μας είχε απαντήσει ότι “δεδομένης της διαδικασίας στη σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ της υπηρεσίας και του εκάστοτε φορέα, προβλέπεται η καταβολή των επιδομάτων κατάρτισης από τον ανάδοχο στους καταρτιζόμενους και μόνον. Στην υπηρεσία δεν παρέχεται η δυνατότητα παρέμβασης, ώστε να καταβληθεί στους καταρτιζόμενους το εκπαιδευτικό επίδομα” (βλ. Ετήσια Έκθεση “Συνήγορος του Πολίτη”, σελ.66-67, επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη με αριθμ. πρωτ.8479/2009, 20824/2009/8-4-2010)».

Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει μεταξύ άλλων επίσης ότι, «πολλά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, που είχαν εμφανίσει διαχειριστικά προβλήματα και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις συμβατικές υποχρεώσεις τους, όχι μόνο έχουν επανέλθει σε ενεργό δράση με υλοποίηση νέων προγραμμάτων, αλλά δεν μπορούν και πάλι να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις τους απέναντι στους καταρτιζόμενους. Η μόνη λοιπόν επιλογή των καταρτισθέντων για να διεκδικήσουν το επίδομά τους είναι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Η δυνατότητα αυτή όμως δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί από πολλούς, καθώς συνεπάγεται μεγάλη και δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση και είναι και εξαιρετικά χρονοβόρα».

Μαϊμού βεβαιώσεις κατάρτισης

«Περαιτέρω, υπάρχουν ΚΕΚ τα οποία (παρότι διαχειρίζονται με εξαιρετική τεχνογνωσία ζητήματα διαχειριστικής επάρκειας) χορηγούν “Βεβαιώσεις επιτυχούς κατάρτισης” σε άτομα τα οποία δεν παρακολούθησαν τα προγράμματα κατάρτισης.

Υπάρχουν καταγγελίες για ΚΕΚ τα οποία δεν τήρησαν τις προδιαγραφές ασφάλειας κατά την υλοποίηση πρακτικής άσκησης και δεν αποζημίωσαν για τα έξοδα μετακίνησης στο χώρο της κατάρτισης τους καταρτιζόμενους».

Τα κεκ της κομπίνας στη Βουλή

kk-i-famprika-tis-diaplokis-kai-twn-ekatommiriwn4Το θέμα του κυκλώματος των «αμαρτωλών» ΚΕΚ απασχόλησε και τη Βουλή, μετά από ερώτηση που κατέθεσε στις 4/5/2015 ο βουλευτής Αχαΐας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών στο φύλλο της 24/2/2015.

Ο κ. Νικολόπουλος, στην ερώτησή του προς το υπουργείο Παιδείας, κάνει λόγο για αδιαφάνεια και έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου στα προγράμματα κατάρτισης ανέργων, και μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Συλλογικότητες ανέργων αλλά και το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΕΔ έχουν καταγγείλει, επανειλημμένα, ότι τα προγράμματα voucher ανακυκλώνουν την ανεργία και συντηρούν ένα καθεστώς διαπλοκής, μέσα από το οποίο κυκλώματα επιτηδείων κερδοσκοπούν εις βάρος των ανέργων, αναφέρει το άρθρο.

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ ζητούν να φύγουν από τη μέση τα ΚΕΚ, ως μεσάζοντες, ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν στους άμεσα δικαιούχους, δηλαδή τους ανέργους. Ωστόσο, ούτε το ίδιο το Δημόσιο είναι άμεμπτο, καθώς έχουν έρθει στο φως και υποθέσεις υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, που κατηύθυναν τους ανέργους σε ΚΕΚ δικών τους συμφερόντων.

Εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβίασης του νόμου, ούτως ή άλλως, τα ΚΕΚ εισπράττουν νόμιμα και με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαντικό μέρος των κονδυλίων από τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας: συγκεκριμένα, για τα vouchers 18-24 ετών και 24-29 ετών οι πάροχοι κατάρτισης εισπράττουν πάνω από το 1/3 των κονδυλίων, ενώ εκεί που αναμένεται πράγματι να γίνει πάρτι, κατά το ως άνω άρθρο, είναι στα προγράμματα που ξεκινούν για ανέργους 29-64 ετών, όπου τα ΚΕΚ προβλέπεται να εισπράξουν έως και το 70% των κονδυλίων, ανάλογα με την περίπτωση».

Στις 22/5/2015 το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε τον κ. Νικολόπουλο ότι το θέμα με τις κομπίνες των ΚΕΚ δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, και γι’ αυτό έστειλε την ερώτησή του εκεί.

άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc#86, τον Οκτώβρη του 2015

HD-86_cover


Extra Hot άρθρο