HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Κρέμασαν την αλήθεια


Οι υποκλοπές του 2004-2005 δεν είναι μια δικαστική υπόθεση, όπως θέλουν να δείχνουν κάποιοι. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο κατασκοπείας με θύμα τη χώρα, τον πρωθυπουργό της και τον πυρήνα της εξουσίας. Ο Κώστας Καραμανλής, οι υπουργοί του, οι άνθρωποι που κινούσαν τα νήματα στην Ελλάδα, είχαν πιαστεί στον ιστό μιας σύγχρονης τεχνολογικής αράχνης. Αμέσως μετά την εθνική ευωχία των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού καταναλώσαμε ό,τι προϊόν ασφάλειας πρότειναν οι σύμμαχοί μας και οι εταιρίες τους, αποδείχθηκε πως είμαστε ανήμποροι και καθόλου ασφαλείς.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ένα χρόνο μετά, τυχαία και αφού ένας άνθρωπος, στέλεχος της Vodafone, ο Κώστας Τσαλικίδης, βρέθηκε κρεμασμένος. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, μέσω της οποίας γίνονταν οι παρακολουθήσεις, κράτησε για μέρες κρυφή την υπόθεση ύστερα από τον εντοπισμό των παρακολουθήσεων.

Το χειρότερο είναι πως διέγραψε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών, και στη συνέχεια ενημέρωσε τον πρωθυπουργό. Όχι όμως την αρμόδια σύμφωνα με τον νόμο Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Ένα χρόνο μετά, τρεις υπουργοί (Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης, Παπαληγούρας) σε μια συνέντευξη Τύπου, που έμοιαζε περισσότερο ερασιτεχνική παρουσίαση νέων ηλεκτρονικών γκάτζετς παρά δημοσιοποίηση ενός μεγάλου σκανδάλου ασφάλειας, ανακοίνωσαν πως η χώρα ήταν υπό παρακολούθηση.

Έχουν περάσει περίπου επτά χρόνια από τότε. Έλαβε χώρα μια έρευνα της ΕΥΠ για το θέμα, η οποία κατέληξε σε ένα προκλητικό και συγκαλυπτικό πόρισμα με στοιχεία παραπλάνησης. Στη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας και μετέπειτα επικεφαλής της ΕΥΠ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στη διάρκεια ενός χρόνου πήρε μόλις 13 καταθέσεις.

Μόνο όταν την υπόθεση ανέλαβε, το 2010, ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Δασούλας, κατάφερε μέσα από μια μικρή λεπτομέρεια σε ένα τιμολόγιο αγοράς των επίμαχων συσκευών να καταλήξει στους δράστες.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ηγεσία της χώρας είχε όλα τα στοιχεία για το τι πραγματικά συνέβη. Οι ΗΠΑ διενήργησαν εναντίον της χώρας επιχείρηση κατασκοπίας. Χρησιμοποίησαν τη συνεργασία των Ολυμπιακών Αγώνων για να χτυπήσουν τη χώρα. Οι ίδιοι που μας έβαζαν να αγοράζουμε συστήματα για την ασφάλειά μας.

Τα ευρήματα που υπάρχουν από την έρευνα της Δικαιοσύνης είναι συντριπτικά. Οι άνθρωποι που αγόρασαν τα τηλέφωνα-σκιές, μέσω των οποίων γίνονταν οι καταγραφές των επικοινωνιών του πρωθυπουργού και των ελλήνων αξιωματούχων, δούλευαν για την αμερικανική πρεσβεία.

Οι υποκλοπείς επικοινωνούσαν μεταξύ τους, δείχνοντας άθελά τους την ταυτότητά τους. Ένα λάθος του πράκτορα ελληνικής καταγωγής που δούλευε για τους Αμερικανούς εξέθεσε όλο το σύστημα.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και μια γιάφκα στο Ψυχικό, νοικιασμένη και αυτή στην αμερικανική πρεσβεία από το 1996. Πρόκειται προφανώς για ένα από τα κτίρια κάλυψης και μυστικών επιχειρήσεων. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να κατονομάσουν τον δράστη-σύμμαχο. Ούτε καν να αφήσουν να διαρρεύσουν τα στοιχεία, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, για να τα εκμεταλλευτούν διπλωματικά.

Σωπαίνουν με τον ίδιο τρόπο που σωπαίνουν για τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη. Ένας νέος άνθρωπος, καθοριστικός κρίκος στην υπόθεση των υποκλοπών, ερωτευμένος, με σχέδια για το μέλλον, σύμφωνα με τις Αρχές αυτοκτόνησε.

Την αυτοκτονία δεν αρνείται μόνο η οικογένειά του, αλλά και η απλή λογική. Δεν αυτοκτονεί κάποιος που λίγες ώρες πριν αγοράζει γλυκά από τον φούρνο του γείτονα, μιλάει με τη σύντροφό του για το πού θα πάνε το σαββατοκύριακο και ζητάει από τη μητέρα του να τον ξυπνήσει το πρωί. Ο Τσαλικίδης βρέθηκε κρεμασμένος στο χολ του σπιτιού του. Δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να ακουμπήσει τους τοίχους δίπλα στους οποίους υποτίθεται πως κρεμόταν πριν ξεψυχήσει.

Πράγμα πρωτοφανές για κάθε αυτόχειρα. Ο Τσαλικίδης αυτοκτόνησε χωρίς σπασμούς και έκφραση αγωνίας στο πρόσωπό του. Οι φωτογραφίες που επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε ως ντοκουμέντο δείχνουν ένα γαλήνιο πρόσωπο, που δεν ταιριάζει σε έναν απαγχονισμένο που πεθαίνει με την αγωνία του βρόγχου.

Ο Τσαλικίδης μάλλον δεν αυτοκτόνησε. Αυτοκτόνησε όμως η χώρα. Η αξιοπρέπεια, η ασφάλεια και βέβαια η αλήθεια. Κρεμάστηκε από την υποκρισία εκείνων που την κυβερνούν.

 

άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc #12, τον Οκτώβρη του 2012

hot12_Cover_Right


Extra Hot άρθρο