HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Λίγο πριν το τέλος συνεχίζουν να βυθίζουν το γηροκομείο


Βαρέλι δίχως πάτο μοιάζει η σκανδαλώδης υπόθεση του Γηροκομείου Αθηνών. Παρά τις δεκάδες αποκαλύψεις του Hot Doc και του koutipandoras.gr που, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες εργαζομένων του Γηροκομείου, πυροδότησαν την εν εξελίξει έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αλλά και το αίτημα προσωρινής διοίκησης από τον εποπτεύοντα δήμο Αθηναίων, οι ιθύνοντες της Ελεήμονος Εταιρίας Αθηνών δεν δείχνουν να πτοούνται. Συνεχίζουν αδιάκοπα τις αβελτηρίες και την κακοδιαχείριση στα οικονομικά του ιδρύματος, σε βάρος πάντα των τροφίμων γερόντων που από μέρα σε μέρα μπορεί να βρεθούν στον δρόμο και περισσότερων από 100 εργαζομένων που έχουν ξεχάσει το χρώμα του χρήματος εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Στις 25 Ιανουαρίου 2010 ο πρόεδρος του ιδρύματος, αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας, ενώ είχε δεσμευτεί ενώπιον του ΔΣ για διαγωνισμό αναφορικά με έργα επισκευής της στέγης, την αντικατάσταση των κουφωμάτων και την τοποθέτηση επένδυσης στο κτίριο «Σαμούρκειον», ανακοίνωσε ότι το έργο έχει αναλάβει με απευθείας ανάθεση η offshore εταιρία Pertinax Limited Constructions. Το μεγαλεπίβολο έργο, που κόστισε σχεδόν μισό εκατ. ευρώ και του οποίου η σύμβαση έληξε τον Μάιο του 2010, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων ουδέποτε ολοκληρώθηκε.
Παρ’ όλα αυτά το Γηροκομείο εκταμίευε ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρήματα προς την κυπριακή εταιρία. Έτσι, σε φορολογικό έλεγχο που διενήργησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκήματος το καλοκαίρι του 2013 διαπιστώθηκε ότι το Γηροκομείο εκταμίευσε 30.357 και 91.071 ευρώ προς την offshore εταιρία, χωρίς όμως να κόψει ή λάβει τα αντίστοιχα παραστατικά εντός του ίδιου έτους χρήσης ως όφειλε. Το γεγονός ότι μοναδικός ωφελημένος από την εν λόγω πρακτική δεν θα ήταν το Γηροκομείο, αλλά μόνο η Pertinax, σε περίπτωση που ήθελε να αποκρύψει έσοδα για το εν λόγω οικονομικό έτος, δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το λάθος αυτό, το οποίο μετά και τον καταλογισμό του ΣΔΟΕ, όπως αποκαλύπτει το Hot Doc, θα επιβαρύνει την ετοιμόρροπη Ελεήμονα Εταιρία με 121.428 ευρώ.

Μέχρι και λαθρεμπόριο καυσίμων

Τα πρόστιμα από το ΣΔΟΕ για τη μη έκδοση και λήψη παραστατικών αναφορικά με το έργο της μυστηριώδους offshore Pertinax. Η καταλογιστική πράξη του τελωνείου για λαθρεμπόριο καυσίμων στο Γηροκομείο Αθηνών.

Τα πρόστιμα από το ΣΔΟΕ για τη μη έκδοση και λήψη παραστατικών αναφορικά με το έργο της μυστηριώδους offshore Pertinax. Η καταλογιστική πράξη του τελωνείου για λαθρεμπόριο καυσίμων στο Γηροκομείο Αθηνών.

Οι παρατυπίες ωστόσο του προέδρου του Γηροκομείου δεν σταματούν στις επίμαχες φορολογικές παραβάσεις, ούτε στα πρόστιμα μισού εκατομμυρίου για πλαστά τιμολόγια που είχε αποκαλύψει το koutpandoras.gr. Σύμφωνα με την καταλογιστική πράξη 864/2012/27-12- 2013 του Δ’ Τελωνείου Επίβλεψης που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Hot Doc, οι ενέργειες και οι πρακτικές που έχει ακολουθήσει το Γηροκομείο Αθηνών αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που προμηθευόταν αποτελούν «τελωνειακή παράβαση του άρθρου 119Α παρ. 2, 142 παρ. 2 σε συνδυασμό με το αριθ. 155 παρ. 1 και 2 του Ν. 2960/01 περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα». Για αυτό τον λόγο και του επιβλήθηκε, ως υπαίτιο για την τέλεση της παράβασης, «πολλαπλό τέλος ίσο με το τριπλάσιο των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που ανέρχεται στο ποσό των 14.657,67».
Το Γηροκομείο δικαιούται να κάνει προσφυγή κατά της απόφασης, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν όντως προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση.

Εξοστρακισμός όσων κατήγγειλαν παρανομίες

Τα κακώς κείμενα του Γηροκομείου είναι λίγο πολύ γνωστά στους κύκλους του ιδρύματος. Σε αυτούς, όπως άλλωστε γίνεται και σε αντίστοιχες περιπτώσεις, υπάρχουν αρκετοί φίλα προσκείμενοι στη διοίκηση, προφανώς για ιδιοτελείς σκοπούς. Το Hot Doc είχε αποκαλύψει σε προηγούμενο τεύχος πως σε όλες τις νευραλγικές θέσεις του Γηροκομείου είχαν τοποθετηθεί άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Προκόπιου Μπούμπα.
Ωστόσο, ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται σαν τσιφλίκι της το ίδρυμα η διοίκηση –που βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου, καθώς στις 6/2/2014 δικάζεται το αίτημα αλλαγής της με προσωρινή διοίκηση–, είναι ότι όποιος τόλμησε να αποκαλύψει πτυχές του σκανδάλου κακοδιαχείρισης εκδιώχθηκε από το Γηροκομείο. Σε αυτούς συγκαταλέγονται εργαζόμενοι που απομακρύνθηκαν ζητώντας τα δεδουλευμένα τους, αλλά και μέλος της διοίκησης το οποίο από την ημέρα που ανέλαβε ως σύμβουλος- ταμίας επιχείρησε αφενός να ρυθμίσει τις υπέρογκες οφειλές του γηροκομείου και αφετέρου να φέρει στο φως της δημοσιότητας δεκάδες υποθέσεις κακοδιαχείρισης από την πλευρά της διοίκησης Μπούμπα. Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών, η ίδια να πέσει θύμα ξυλοδαρμού μέσα στο Γηροκομείο και στη συνέχεια να εκδιωχθεί. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Hot Doc, η ελεγχόμενη από τη Δικαιοσύνη διοίκηση του Γηροκομείου συνεχίζει το θεάρεστο έργο της, μεθοδεύοντας το ξεπούλημα κάποιων από τα εκατοντάδες ακίνητα που έχει από τα κληροδοτήματα, ενώ δεν διαθέτει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Τέλος, είναι απορίας άξια η στάση που έχει τηρήσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών για τον πρόεδρο της Ελεήμονος Εταιρίας, καθώς με δηλώσεις της στο παρελθόν έχει κρατήσει σαφείς αποστάσεις ασφαλείας από τα πεπραγμένα της διοίκησης Μπούμπα, αλλά εν μέσω της θύελλας αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει τηρεί σιγή ιχθύος.

άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc#45, τον Ιανουάριο του 2014

HotDoc_45-cover


Extra Hot άρθρο