HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Ο ιός Γιούνκερ


Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν είναι η διεθνής κοινότητα των συνωμοσιολόγων, αφού ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλά καλά δεν πρόλαβε να καθίσει στην καρέκλα και άρχισε τις μπίζνες και μάλιστα τις χοντρές…

Ο νέος ευρωπαίος Χαλίφης, αφού ανακάτεψε τα χαρτοφυλάκια, αποδυναμώνοντας εκείνα που μπορεί χαλάσουν τη «σούπα» στον ίδιο και στους φίλους του, συγχωνεύοντας το Περιβάλλον με τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Ενέργεια με την Κλιματική Αλλαγή, μπήκε σε πιο βαθιά μονοπάτια, μεταφέροντας αρμοδιότητες από το ένα χαρτοφυλάκιο στο άλλο.

Όπως έλεγε η crème de la crème των συνωμοσιολόγων, η κίνηση ματ του Γιούνκερ, κίνηση που αντιστοιχεί σε δεκάδες δισεκατομμύρια μπικικίνια, είναι η μεταφορά της αρμοδιότητας για τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές από τον Επίτροπο Υγείας, στον Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και τη Βιομηχανία!
Η κίνηση αυτή του Γιούνκερ δεν πέρασε απαρατήρητη από 36 ευρωπαϊκές οργανώσεις και φορείς που με επιστολή τους εξέφρασαν την έκπληξη και την ανησυχία τους για αυτή την απόφαση επισημαίνοντας προς τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι: «Η βασική κινητήρια δύναμη των πολιτικών της ΕΕ σχετικά με τα φαρμακευτικά προϊόντα και τις τεχνολογίες της Υγείας θα πρέπει να είναι η προώθηση και η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών. Ο Επίτροπος για τη Βιομηχανία και την Εσωτερική Αγορά, όμως, έχει εντολή να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και την ευρωπαϊκή οικονομία. Η διάκριση αυτή είναι σημαντική ιδιαίτερα σε ευαίσθητα θέματα όπως η ενημέρωση των ασθενών και η τιμολόγηση των φαρμάκων, όπου οι ανάγκες των ασθενών μπορεί να είναι σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της βιομηχανίας. Η μετατόπιση που προτείνετε στέλνει το λάθος μήνυμα στους ευρωπαίους πολίτες και τους ασθενείς -δηλαδή ότι τα οικονομικά συμφέροντα είναι πάνω από την υγεία τους».

Ζαν Κλοντ…Ταμιφλού

Το θέμα της μεταφοράς της κρίσιμης για τη δημόσια υγεία αρμοδιότητας έχει βαθύ παρασκήνιο και πιέσεις επί πιέσεων τα τελευταία πέντε χρόνια από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που είδαν το 2009 την επιρροή τους να μετριάζεται μετά την αποκάλυψη του μέγα σκανδάλου με τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1 και το Ταμιφλού.
Μέχρι και το 2009 η αρμοδιότητα για τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές ήταν στον Επίτροπο Βιομηχανίας και μεταφέρθηκαν στον Επίτροπο Υγείας όταν έγινε η μεγάλη παγκόσμια μπάζα με το Ταμιφλού, που θα έσωζε την ανθρωπότητα από την πανδημία της νέας γρίπης. Όπως αποκαλύφθηκε κατόπιν εορτής και αφού τα κράτη είχαν ξεπαραδιαστεί γεμίζοντας τις αποθήκες τους με φάρμακα και εμβόλια, οι φόβοι για πανδημία ήταν στημένοι για να ξεπουλήσουν οι πολυεθνικές του φαρμάκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Έκθεσή της η Επιτροπή Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που ερεύνησε το σκάνδαλο, αποκάλυψε ότι ο χειρισμός της πανδημίας της νέας γρίπης Η1Ν1 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις εθνικές κυβερνήσεις, οδήγησε σε «σπατάλη μεγάλων ποσών δημόσιου χρήματος και αδικαιολόγητο πανικό». Ο συντάκτης της έκθεσης Πολ Φλιν επεσήμανε, μάλιστα, ότι «επρόκειτο για μία πανδημία που δεν υπήρξε ποτέ», περιγράφοντας το πρόγραμμα εμβολιασμού ως «ψευδοφάρμακο μεγάλης κλίμακας». Η Επιτροπή στην έκθεσή της είχε εντοπίσει σοβαρά προβλήματα διαφάνειας κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, που οδηγούσαν σε έντονη ανησυχία για το ρόλο των φαρμακευτικών εταιριών στη λήψη των αποφάσεων.
Πέντε χρόνια μετά οι πιέσεις των πολυεθνικών του φαρμάκου απέδωσαν, τα λόμπι θριάμβευσαν και η αρμοδιότητα επέστρεψε στον Επίτροπο Βιομηχανίας, επιβραβεύοντας εκείνους που θεωρούν ότι τα φάρμακα είναι ένας τομέας που πρέπει να συνδέεται με το κέρδος και το παρασκήνιο και όχι με την ελεύθερη πρόσβαση, την ασφάλεια και τη διαφάνεια.

 

το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Hot Doc #60, τον Σεπτέμβριο του 2014

HotDoc_60_cover 1


Extra Hot άρθρο