HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Όταν ο γραμματέας της ΝΔ συμμετείχε σε ΜΚΟ με σπόνσορα το κράτος


Μεταξύ των πολλών γνωστών προσώπων που κατά καιρούς συμμετείχαν ή ίδρυσαν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, υπό το ένδυμα των οποίων απορρόφησαν μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις, είναι και άνθρωποι της πολιτικής ζωής του τόπου. Ένας από αυτούς είναι ο σημερινός γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, το όνομα του οποίου ενεπλάκη πριν από περίπου μια δεκαετία στην υπόθεση της ΟΝΝΕΔ ΑΕ και ορισμένων άλλων ΜΚΟ, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στη Θεσσαλονίκη και λάμβαναν κρατικές επιχορηγήσεις. Ο κ. Παπαμιμίκος παραμένει μέχρι σήμερα περήφανος γι’ αυτή του την απασχόληση, αφού στην προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι «έχει ενεργοποιηθεί στο χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».

Το 2005, όταν η εφημερίδα Έθνος αποκάλυψε την ύπαρξη της ΜΚΟ ΟΝΝΕΔ Αστική Εταιρία, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ήταν ακόμη μέλος της Οργάνωσης Νέων της ΝΔ και δραστηριοποιούταν στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδαζε. Στις 20 Οκτωβρίου 2004, λίγους μήνες πριν από τα πρώτα δημοσιεύματα και μόλις έξι μήνες μετά τη νίκη του Κώστα Καραμανλή στις εθνικές εκλογές, μια ομάδα μελών της ΟΝΝΕΔ από τη Θεσσαλονίκη αποφάσισε την ίδρυση μιας αστικής εταιρίας, με αντικείμενο εργασιών, βάσει του καταστατικού της, τη «διάδοση πολιτικών ιδεών και θέσεων πολιτικού κόμματος». Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε στο Πρωτοδικείο ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης αστικής εταιρίας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία ONNEΔ Θεσσαλονίκης ΑΕ. Ιδρυτικό μέλος αυτής της νέας οργάνωσης ήταν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και ορισμένα άλλα ηγετικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ, όπως η Χρυσούλα Λαμπριανίδου, ο Πέτρος Εγγλέζος και ο Ευτύχης Πεζίκογλου.

Η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης ΑΕ και οι γαλάζιες ΜΚΟ

Από τον πρώτο καιρό της λειτουργίας της, η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης ΑΕ διεκδίκησε εργασίες και κονδύλια από τον δήμο και τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, καθώς επσης και από κεντρικούς φορείς, όπως οι Γενικές Γραμματείες Νέας Γενιάς και Αθλητισμού. Ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της, στις 16 Σεπτεμβρίου 2005, αντιλαμβανόμενοι προφανώς ότι το όνομα της ΜΚΟ παραπέμπει στην επίσημη νεολαίας της ΝΔ, οι εταίροι προχώρησαν στην αλλαγή επωνυμίας και στη μερική τροποποίηση του καταστατικού. Έτσι, η ΟΝΝΕΔ ΑΕ μετονομάστηκε σε Νεανική Παρέμβαση, ενώ από το σχήμα αποχώρησε ο Aνδρέας Παπαμιμίκος, τη θέση του οποίου ανέλαβε ο Νίκος Aντωνάκης, επίσης μέλος της οργάνωσης.
H Νεανική Παρέμβαση αιτήθηκε εκ νέου επιχορηγήσεων, ενώ παράλληλα κίνησε διαδικασίες χρηματοδότησης και άλλων αστικών εταιριών, στις οποίες επίσης εμφανίζονται να συμμετέχουν στελέχη της ONNEΔ. Αυτές, όπως είχε αποκαλύψει το Έθνος, ήταν η Εταιρία Bαλκανικής Δράσης για τη Διεθνή Aνάπτυξη (Balkan AID), μεταξύ των μελών της οποίας ήταν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, η Πρωτοβουλία για τη Νεανική Δράση, μέλη της οποίας ήταν οι ΟΝΝΕΔίτες Πέτρος Εγγλέζος και Θανάσης Μιχαλιέρης, και η ΜΚΟ Δίκτυο Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γαλάζια δώρα σε γαλάζιες ΜΚΟ

Η Balkan AID, μεταξύ των δώδεκα ιδρυτικών μελών της οποίας ήταν οι γαλάζιοι Ανδρέας Παπαμιμίκος και η τότε γ.γ. Νέας Γενιάς και σημερινή γ.γ. Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια, υφίσταται μέχρι σήμερα. Η εν λόγω ΜΚΟ εμφάνιζε ως αντικείμενο εργασιών «εξωτερικές υποθέσεις», το καλοκαίρι του 2005 όμως, έπειτα από δικό της αίτημα, έλαβε επιχορήγηση 10 χιλ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, παρότι από το καταστατικό της δεν προέκυπτε οποιαδήποτε σχέση με τον αθλητισμό. Μιλώντας στο Hot Doc, ο κ. Παπαμιμίκος διέψευσε ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ έλαβε οποιοδήποτε κονδύλι από τον ΟΠΑΠ.
Ποσό αντίστοιχο με εκείνο της «Balkan AID» έλαβε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον ΟΠΑΠ και η οργάνωση Πρωτοβουλία για τη Νεανική Δράση, με το σκεπτικό ότι «δραστηριοποιείται με συνέπεια και υπευθυνότητα στην ευρύτερη περιοχή της Kεντρικής Mακεδονίας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη». Στο αίτημα χρηματοδότησής της προς τον ΟΠΑΠ η οργάνωση ανάφερε ως λόγο τη διοργάνωση «σειράς εκδηλώσεων που θα επικεντρώνονται σε θέματα νεολαίας και πολιτισμού», στην πραγματικότητα όμως επρόκειτο για τη διοργάνωση του διήμερου φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ Blue Town Festival, στην κεντρική εκδήλωση του οποίου εμφανίστηκε ο τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης, όπως φαίνεται, με χορηγό το ελληνικό δημόσιο. Αρχικοί εταίροι αυτής της οργάνωσης ήταν, μεταξύ άλλων, ο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 πρόεδρος της ΝΟΔΕ του Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Μητράκας και ο Nίκος Λιακόπουλος, σημαντικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, ιδίως το διάστημα ’94-’95, την περίοδο της προεδρίας του Ευριπίδη Στυλιανίδη, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και υποψήφιος για την προεδρία της οργάνωσης το 2004, όταν ηττήθηκε από τον Γιώργο Παπανικολάου.
Παρεμφερής ήταν και η δραστηριότητα της ΜΚΟ Δίκτυο Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Eυρώπη, μια οργάνωση με στόχο, όπως προέκυπτε από το καταστατικό της, την «ενίσχυση και υλοποίηση προγραμμάτων στους καίριους τομείς της προστασίας και ανάπτυξης των δημοκρατικών θεσμών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ενημέρωσης, εκπαίδευσης, κατάρτισης στα παραπάνω θέματα, όπως και στις εκλογικές διαδικασίες και την εξοικείωση πολιτικών φορέων και οργανώσεων στις νέες τεχνολογίες». Το περιβόητο δίκτυο χρηματοδοτήθηκε επίσης από τον ΟΠΑΠ, με ποσό 10 χιλ. ευρώ. Εκείνο το οποίο προκαλεί εντύπωση, όμως, είναι το γεγονός ότι το σχετικό αίτημα επιχορήγησης, το οποίο υπογράφεται από τη Χρυσούλα Λαμπριανίδου, τότε μέλους του συντονιστικού της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και εταίρου σε άλλες γαλάζιες μη κερδοσκοπικές εταιρίες, είναι πανομοιότυπο με το παραπάνω αίτημα της Πρωτοβουλίας για τη Νεανική Δράση.

Ζήτησε εξηγήσεις η ίδια η ΟΝΝΕΔ

Για τα παραπάνω, η ίδια η ΟΝΝΕΔ, αλλά και ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είχαν ζητήσει εξηγήσεις από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη. Το Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ, μάλιστα, απαιτούσε μέσω ανακοίνωσής του να υποβληθούν οι απαντήσεις αναφορικά με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής, το οποίο αποκάλυπτε τα παραπάνω, γραπτώς και εντός 24 ωρών. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, απαντώντας στα όσα του καταλογίζονταν, εξηγούσε, μεταξύ άλλων, ότι όλα έγιναν με νόμιμο τρόπο, ενώ οι αστικές, μη κερδοσκοπικές εταιρίες είχαν δημιουργηθεί προκειμένου να έχουν ΑΦΜ και να μπορούν να διοργανώνουν εκδηλώσεις. Σε επικοινωνία του Hot Doc μαζί του, ο γραμματέας της ΝΔ μας παρέπεμψε στις παλαιότερες απαντήσεις του για το θέμα.

άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc #47, το Φεβρουάριο του 2014

 


Extra Hot άρθρο