Πάτρικ Κόκμπερν
«Το ΙΚ θέλει ευρωπαίους τζιχαντιστές»

«Στην Ευρώπη ο κίνδυνος του Ισλαμικού Κράτους είναι περιορισμένος, γιατί οι τζιχαντιτές ψάχνουν εύκολους τρόπους για να χτυπήσουν. Θα προτιμήσουν να εκτελέσουν μερικούς Αμερικανούς στα εδάφη που ελέγχουν ως αντίποινα των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών. Αλλά δεν θα φτάσουν τόσο εύκολα στην Ευρώπη. Από την άλλη, πιστεύουν πως η Ανδαλουσία τους ανήκει», λέει στο Hot Doc ο πολεμικός ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας Independent στο Ιράκ, Πάτρικ Κόκμπερν. Ο βετεράνος δημοσιογράφος, με καταγωγή από το Μπέλφαστ και με αρκετές «συρράξεις» στο βιογραφικό του, προσγειώθηκε στην Αθήνα για να παρουσιάσει την «Επιστροφή των Τζιχαντιστών – Το Ισλαμικό Κράτος και η νέα εξέγερση των Σουνιτών»…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Χρόνος με μια όμορφη κοπέλα

Οι άνθρωποι έχουν μια περίεργη σχέση με το χρόνο. Τον κυνηγούν, τον μετράνε, τον αποτιμούν και στο τέλος καταλήγουν στην ομηρία του. Γεννιόμαστε χωρίς την αίσθηση του χρόνου, θεωρώντας πως τον έχουμε άπλετο, ή ακόμη χειρότερα, πιστεύοντας πως τον ορίζουμε εμείς και η πεπερασμένη μας φύση. Είμαστε ίχνη μιας αέναης κίνησης, όπου ο χρόνος είναι μια καθοριστική συνιστώσα της, αλλά πιστεύουμε πως είμαστε ένα συμπαντικό κέντρο που καθορίζει ακόμη και το χρόνο. Μέχρι που ανακαλύπτουμε πως το μεγαλύτερο δικαίωμα που μας παρέχει είναι να τον μετράμε. Τίποτα άλλο…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Μάκης Ανδρονόπουλος
«Ανέφικτη μια Ευρώπη κατ’ εικόνα και ομοίωση της Γερμανίας»

Η λατρεία των Γερμανών για τάξη και ομοιομορφία, όπως εκφράστηκε ρατσιστικά με απαράμιλλο περφεξιονισμό και αποτελεσματικότητα κατά τη ναζιστική περίοδο, φαίνεται πως παρέμεινε εν υπνώσει μέσα στο σώμα της γερμανικότητας. Και τώρα, που το γερμανικό imperium είναι επικυρίαρχο στην Ευρώπη, ενεργοποιείται με διάφορες μορφές. Πρόσφατο παράδειγμα, η πρόταση του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, να μιλούν γερμανικά οι μετανάστες όχι μόνο στους δημόσιους χώρους, αλλά και μέσα στο σπίτι τους – αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, μία έκφανση της παθολογικής μανίας των Γερμανών για ομοιομορφία…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η Δύση υπό ενοποίηση

Η ιταλική εταιρία Fiat, που ήλεγχε την αμερικανική Chrysler από το 2009, εξαγόρασε το υπόλοιπο 41,5% των μετοχών της, συγχωνεύτηκε και έγινε η έβδομη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου. Μετακινεί την έδρα της στην Ολλανδία, τα φορολογικά της στη Βρετανία, θα εισαγάγει τις μετοχές της στη Wall Street, ενώ θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Σημειωτέον ότι η Fiat-Chrysler, που έχει επίσης τις μάρκες Jeep, Dodge, Alfa Romeo, Maserati και Ferrari, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,95 δισ. ευρώ για το 2013, από 0,9 δισ. ευρώ το 2012…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 46 (A' Φεβρουάριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η μαφία του καυσόξυλου

Τα ταπεινά καυσόξυλα και γενικότερα οι καύσιμες ύλες, στις οποίες έχει στραφεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας, έχουν περάσει από πολλές περιπέτειες μέχρι να καταλήξουν στο τζάκι και η προέλευσή τους δεν είναι πάντοτε νόμιμη, ούτε και ασφαλής για την υγεία…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ρόλο πλασιέ τηλεμάρκετινγκ

Όταν μια κοινωνία εισέρχεται στην κάθοδο του οικονομικού κύκλου, ή πιο απλά, εισέρχεται σε κρίση, τότε δύο φαινόμενα παρουσιάζουν άνθιση: το πρώτο είναι η άνθιση των ενεχυροδανειστηρίων και το δεύτερο οι κορώνες αποκρατικοποιήσεων από πολιτικούς της εύκολης ρητορείας και της μέγιστης ανικανότητας.
Τα δύο φαινόμενα δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Όπως ο κληρονόμος της όποιας περιουσίας ρευστοποιεί σε γελοίες τιμές τους κόπους και τις στερήσεις των προηγούμενων γενεών για να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα χωρίς να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια, έτσι και οι πολιτικοί ρευστοποιούν τους μόχθους ολόκληρων γενεών για να προσκομίσουν νούμερα σε χαλκευμένους προϋπολογισμούς και να τα μετατρέψουν σε ψήφους από τους βολεμένους, που τους επιλέγουν για να εφαρμόσουν το δόγμα του λιγότερου κράτος.
Η ιστορία των αποκρατικοποιήσεων ξεκίνησε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990, επί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που κατάφερε να κλείσει την κερδοφόρα τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Ηρακλής πουλώντας την στη μαφία.
Διαχρονικά, βέβαια, το μεγαλύτερο παράδειγμα υποβάθμισης και ξεπουλήματος δημόσια περιουσίας αποτελεί η περίπτωση της Ολυμπιακής.
Το σχέδιο ξεκίνησε με το διαμελισμό της εταιρίας, με σκοπό την υποτιθέμενη εξυγίανσή της. Αντί όμως της εξυγίανσης αυτής, οι αποτυχημένες διορισμένες διοικήσεις παιδιών του κομματικού σωλήνα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν μόνο να χρεοκοπήσουν την Ολυμπιακή, φορτώνοντάς της χρέη εκατομμυρίων ευρώ.
Έτσι πέρασαν στο επόμενο στάδιο του σχεδίου τους, που ήταν η ενεργοποίηση των κοινωνικών αντανακλαστικών αυτοματισμού και διχασμού της κοινωνίας, διαλαλώντας μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ την επιβάρυνση των Ελλήνων από τους «κακούς» υπαλλήλους που οι ίδιοι διόρισαν.
Διαλαλούσαν ότι η εταιρία θα αναβαθμιζόταν με την ιδιωτικοποίηση, ότι ο ανταγωνισμός θα ενισχυόταν, οι τιμές θα έπεφταν για τους επιβάτες, οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονταν, οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα αναβαθμίζονταν και ότι «ζεστό» χρήμα θα έρρεε στα δημόσια ταμεία. Για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την επιχειρηματολογία τους, ενέπλεξαν και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πίεζε για το κλείσιμο της Ολυμπιακής με επιχειρήματα τη λήψη κρατικών ενισχύσεων και τη στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Η αλήθεια είναι ότι το τίμημα εξαγοράς από τη Marfin Investment Group του Βγενόπουλου ήταν 177,2 εκατ. ευρώ, όταν ένα Airbus A340 κοστίζει γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.
Ζεστό χρήμα στο ταμείο δεν μπήκε. Οι υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν, οι τιμές εκτινάχθηκαν και το προσωπικό εξαπατήθηκε. Υψηλής εκπαίδευσης τεχνικοί απολύθηκαν μέσω της συγκεκαλυμμένης διαδικασίας απολύσεων, που ο Μητσοτάκης ονόμασε διαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια πτήσεων.
Παρόλο που ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών αναγνώρισε την αναγκαιότητα επαναπρόσληψής τους, κατόπιν κατάθεσης Ερώτησής μου στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και διαβίβασής της στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο κουμπάρος του ιδιοκτήτη της Aegean – Ολυμπιακής, μην αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη διενέργειας ουσιαστικών τεχνικών ελέγχων σε αεροπλάνα εθνικών (SANA) και ξένων (SAFA) εταιριών, αρνείται να συνυπογράψει.
Η ιδιωτικοποιημένη Ολυμπιακή, τελικά, όχι μόνο δεν αποτέλεσε την ηγέτιδα της Νοτιανατολικής Μεσογείου αλλά άρχισε να καταρρέει οικονομικά.
Η μόνη λύση ήταν η συνένωσή της με την Aegean. Το μόνο που έμενε ήταν η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, ενώ στην αρχή έκανε τη δύσκολη, στο τέλος ενέδωσε.
Η έγκριση της συγχώνευσης δημιούργησε ιδιωτικό μονοπώλιο, καταρρίπτοντας το επιχείρημα της Επιτροπής περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού από την κρατική Ολυμπιακή.
Όσον αφορά το δεύτερο επιχείρημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το κλείσιμο της Ολυμπιακής λόγω κρατικών ενισχύσεων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφαση για τις υποθέσεις T-415/05, T-416/05 και T-423/05, το κατέρριψε, αποφαινόμενο ότι: «Ακυρώνει το άρθρο 1, παράγραφος 1, της αποφάσεως C(2005) 2706 τελικό της Επιτροπής, της 14ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με κρατικές ενισχύσεις προς την Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες ΑΕ [C 11/2004 (ex NN 4/2003) – Ολυμπιακή Αεροπορία – Αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση]».
Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν απλές ασύνδετες εικασίες για τη μεθόδευση ξεπουλήματος της Ολυμπιακής στην Aegean από την τρόικα των ελλήνων πολιτικών, επιχειρηματιών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όμως το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, που διέρρευσε στο WikiLeaks και έπεσε στα χέρια μου, ως θεσμικής εκπροσώπου του ελληνικού λαού, αποδεικνύει το μέγεθος της διαπλοκής, συνδέει ρίπτει τη δικαιολογία της εικασίας και του σεναρίου.
Αρχικά δεν μπορούσα να πιστέψω το μέγεθος της διαπλοκής. Μου ήταν αδιανόητο, ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δρούσαν σε βάρος των συμφερόντων του λαού ενός κράτους-μέλους, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως άρμα εξυπηρέτησης συναλλαγών τις Συνθήκες και τις διαδικασίες οι οποίες υποτίθεται ότι υπάρχουν για τη διασφάλιση του συμφέροντος του ευρωπαίου πολίτη.
Για το λόγο αυτό συνεργάστηκα με τον κ. Βαξεβάνη, για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας και τη διεξαγωγή της απαραίτητης δημοσιογραφικής έρευνας.
Καθώς οι κύκλοι ελέγχου ολοκληρώθηκαν, έκπληκτοι, αλλά πεπεισμένοι για το βαθμό αξιοπιστίας των πηγών μας, διαπιστώσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το γραφείο του προέδρου της νοιάζονταν να καταδικαστεί η Ολυμπιακή ώστε να αγοράσει ο κ. Βασιλάκης της Aegean ευρωπαϊκά αεροπλάνα Airbus αντί των ανταγωνιστικών αμερικανικών Boeing. Εάν οι Αμερικάνοι δεν ψεύδονται στο τηλεγράφημα της πρεσβείας τους, τότε ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η Επιτροπή, που κυβερνά την Ευρώπη και συμμετέχει στην τρόικα, δρούσε σαν πλασιέ πωλήσεων.
Οι εταίροι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, που όλα αυτά τα χρόνια επιβάλλουν μέτρα εξαθλίωσης στον ελληνικό λαό, που με λάθος συνταγές οδήγησαν σε ανθρωπιστική κρίση μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύεται ότι μεριμνούν μόνο για τη διασφάλιση κερδών στις βιομηχανίες των χωρών τους.
Το πολιτικό συμπέρασμα που εξάγεται, συμπυκνώνεται στο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν βοηθήσει την οικονομία, μιας και οι ιδιώτες αδιαφορούν για τις προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις και επιθυμούν να λάβουν μόνο τις κερδοφόρες ή να εξαφανίσουν τον ανταγωνισμό. Το επιχείρημα ξεπουλήματος της Ολυμπιακής, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν ως μοντέλο για την αποκρατικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας, καταρρίπτεται παταγωδώς.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι περισσότεροι εξ αυτών που κατείχαν θέση ευθύνης, και ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, έδρασαν σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους, που υποτίθεται ότι ήρθαν ως σωτήρες αλλά δρούσαν ως πλασιέ.
άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc # 66, τον Δεκέμβριο του 2014
Extra Hot άρθρο
Με ευρωπαϊκό δάκτυλο η εξαγορά της Ολυμπιακής από την Aegean

Αντίθετα με τις διακηρύξεις των πρωταγωνιστών, είναι κοινή διαπίστωση πως η εξαγορά της Ολυμπιακής από την Aegean δεν έχει λειτουργήσει υπέρ του καταναλωτή. Κι ενώ ουδείς φαίνεται να μπορεί ή να θέλει να δώσει απαντήσεις, ένα τηλεγράφημα του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα το 2005 έρχεται να επιβεβαιώσει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της γερμανικής ηγεμονίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάλυση των Ολυμπιακών Αερογραμμών και τελικά στην απορρόφηση της Olympic Air από την Aegean. Ακολουθώντας την πεπατημένη της μεγάλης της συμμάχου Lufthansa, η εταιρία του κ. βασιλάκη αύξησε τον κύκλο εργασιών της ανεβαίνοντας στο «ευρωπαϊκό τρένο», επωφελούμενη των κινήσεων των ελληνικών κυβερνήσεων που «ασελγούσαν» επί χρόνια πάνω στις Ολυμπιακές Αερογραμμές.
Η κυβέρνηση Καραμανλή πουλά τις ΟΑ στον όμιλο MIG
Από το 2005 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους πως θα επιδιώξει την πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών (ΟΑ), επικαλούμενη την οικονομική ζημιά που η εταιρία προκαλούσε στο ελληνικό Δημόσιο. Διάφορες απόπειρες ιδιωτικοποίησης είχαν ναυαγήσει, με την Aegean να έχει «παίξει» ως πιθανός αγοραστής. Τελικά, το Μάρτιο του 2009, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κι ο Ανδρέας Βγενόπουλος δίνουν τα χέρια για την πώληση της εταιρίας στον όμιλο MIG. Ο υπουργός μάλιστα είχε προετοιμάσει το έδαφος με τη γνωστή του δήλωση που επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία: «Ένα εκατομμύριο ευρώ ημερησίως κοστίζει στους πολίτες η Ολυμπιακή». Στις 11 Μαρτίου 2009, κι ενώ έχει ανακοινωθεί η πώληση, ο κ. Χατζηδάκης πανηγύριζε την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αερομεταφορές στην Ελλάδα: «Σημασία επίσης έχει ότι δημιουργείται ένα νέο πιο υγιές περιβάλλον στις αερομεταφορές στην Ελλάδα. Θα έχουμε δυο καταρχήν μεγαλύτερες εταιρίες, τη νέα Ολυμπιακή και την Aegean, που θα ανταγωνίζονται, αλλά και άλλες μικρότερες εταιρίες με το δικό τους ξεχωριστό ρόλο». Στην τοποθέτησή του στη Βουλή την ημέρα κύρωσης της πώλησης (8/4/2009) ο ίδιος υπουργός είχε παρουσιάσει την πώληση των ΟΑ στον όμιλο MIG ως ισχυρή απάντηση σε κατηγορίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που τον ήθελαν να εξυπηρετεί ως ευρωβουλευτής (1994-2007) τα συμφέροντα της Aegean: «Τα πράγματα όμως, κύριοι συνάδελφοι, γύρισαν με τρόπο περίεργο για εσάς. Καμιά φορά χαμογελάει η τύχη. Καμιά φορά, όποιος έχει δίκιο το βρίσκει, μέσα και από συμπτώσεις. Ήρθαν τα πράγματα έτσι, που έκανε προσφορά η MIG, στη συνέχεια έκανε προσφορά και η Aegean, και ο διαγωνισμός, η διαδικασία, κατέληξε προς την κατεύθυνση της MIG και τότε κατέρρευσαν σα χάρτινος πύργος όλα τα έωλα επιχειρήματα κι όλη η απαράδεκτη και προσβλητική, πολλές φορές επιχειρηματολογία –προσβλητική για εμένα– του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθούσε τόσον καιρό να παρουσιάσει τόσο τον αρμόδιο υπουργό όσο και την κυβέρνηση ολόκληρη ως όργανο των ανταγωνιστών της Ολυμπιακής». Αντιστρέφοντας το επιχείρημά του, δεδομένης της πορείας που τελικά πήραν τα πράγματα, κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να σκεφτούμε πως πουλώντας τις ΟΑ στον Ανδρέα Βγενόπουλο, όντως εξυπηρέτησε την Aegean.
Η Olympic Air «πετάει» και πέντε μήνες μετά εξαγοράζεται
Η νέα εταιρεία ονομάζεται Olympic Air και πραγματοποιεί τις πρώτες της πτήσεις το Σεπτέμβρη του 2009. Στο τέλος του ίδιου έτους κλείνουν οι παλιές Ολυμπιακές Αερογραμμές. Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε κάνει σημαντικά οικονομικά ανοίγματα και παρουσίαζε με κάθε ευκαιρία τα «όνειρα» που είχε για μια μεγάλη και σπουδαία Ολυμπιακή, που «θα μας κάνει όλους περήφανους». Στέλεχος της Olympic Air την εποχή εκείνη είπε στο Hot Doc πως ο κ. Βγενόπουλος επιχειρούσε να «πωρώσει» τους υφισταμένους του εναντίον της «ανταγωνίστριας» Aegean με τρόπο που θυμίζει παράγοντες ποδοσφαίρου: «Θέλω να γαμήσω το Βασιλάκη», έλεγε.
Κι όμως! Αντί για συνουσίες προέκυψαν συγχωνεύσεις. Πέντε μόλις μήνες μετά την πρώτη πτήση της Olympic Air, ο Ανδρέας Βγενόπουλος ανακοινώνει πως έχει ξεκινήσει τις συνομιλίες με τον επικεφαλής της Aegean, Θεόδωρο Βασιλάκη, για τη συγχώνευση των δύο εταιριών. Το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου ο επικεφαλής του ομίλου MIG εμφανίζεται σε εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη στο Alter και τον Νίκο Χατζηνικολάου, όπου αρνείται τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλίου στην ελληνική αγορά των αερομεταφορών: «Τα μονοπώλια και τα καρτέλ», υποστήριξε ο κ. Βγενόπουλος, «δημιουργούνται όταν υπάρχουν δύο ή τρεις ή τέσσερις εταιρίες, που φαινομενικά είναι ανεξάρτητες, και κάνουν μια συμφωνία καρτέλ κάτω από το τραπέζι, ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων τους και κανείς δεν μπορεί να τους πει τίποτε. [..] Αντίθετα, με τη συγχώνευση των δύο και την ουσιαστική απουσία ανταγωνιστή, δημιουργείται η δεσπόζουσα θέση.
Όταν δύο εταιρίες όπως η Aegean και εμείς συγχωνευόμαστε δημιουργούμε την περιβόητη δεσπόζουσα θέση». Πέντε χρόνια μετά, η «δεσπόζουσα θέση» της Aegean έχει μεταφραστεί σε ασφυκτικά γεμάτα αεροπλάνα, αυξημένες τιμές στην πλειονότητα των θέσεων, τους τουριστικούς πράκτορες να καταγγέλλουν την τιμολογιακή πολιτική και σημαντικό μέρος του επιβατηγού κοινού να στρέφεται σε εταιρίες χαμηλού κόστους. Φυσικά καμία αρχή του ελληνικού κράτους δεν κάλεσε τον κ. Βγενόπουλο να εξηγήσει γιατί δεν εξυπηρετήθηκε το δημόσιο συμφέρον. Εκείνος άλλωστε έκανε αυτό που είχε συμβεί με τον ΟΤΕ: αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο και πούλησε σε άλλον ιδιώτη.
Η Κομισιόν σταματά τη συγχώνευση
Κι ενώ οι δυο εταιρίες προετοιμάζουν τη συγχώνευση, στις 26 Ιανουαρίου 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει στοπ, προτάσσοντας τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλίου. Παραθέτουμε τη σχετική ανακοίνωση από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαγορεύσει, στη βάση του ευρωπαϊκού κανονισμού περί συγχωνεύσεων, την προτεινόμενη συγχώνευση της Aegean Airlines και της Olympic Air, καθώς αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σχεδόν μονοπωλίου στην ελληνική αγορά αερομεταφορών. Αυτή (η συγχώνευση) θα οδηγούσε σε υψηλότερες επιβαρύνσεις για τους 4 από τους 6 εκατομμύρια έλληνες και ευρωπαίους καταναλωτές που ταξιδεύουν από και προς την Αθήνα κάθε χρόνο. Αθροιστικά οι δυο εταιρίες ελέγχουν πάνω από το 90% της αγοράς των εγχώριων αερομεταφορών και η σχετική έρευνα της Επιτροπής έδειξε πως δεν υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές για το ενδεχόμενο ένας νέος αερομεταφορέας με επαρκές μέγεθος να εισέλθει στις συγκεκριμένες διαδρομές και να ρίξει τις τιμές της εταιρίας που θα προερχόταν από τη συγχώνευση».
Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια είχε δηλώσει με νόημα πως από την πλευρά του έκανε «ό, τι ήταν δυνατό για να βρούμε μια λύση», όμως τα μέτρα που πρότειναν οι Aegean και Olympic Air «δεν θα προστάτευαν επαρκώς τα συμφέροντα» των επιβατών. Η προφανής ερμηνεία αυτής της δήλωσης είναι πως στην Κομισιόν επιθυμούσαν τη συγχώνευση, αλλά το κανονιστικό πλαίσιο δεν τους επέτρεψε να την αφήσουν να προχωρήσει.
Η εξαγορά «περιέργως» εγκρίνεται
Ο κοινός νους θα περίμενε πως μετά την αρνητική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Olympic Air κι Aegean θα συνέχιζαν να δραστηριοποιούνται ως ανταγωνιστικές. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ το 2011 οι δυο εταιρίες προσέφεραν ανταγωνιστικά δρομολόγια σε 9 διαδρομές, το 2013 τα ανταγωνιστικά δρομολόγια είχαν γίνει 2 ή 3 ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Κατά την ίδια περίοδο, είναι κοινό μυστικό στην αγορά του αεροπορικού εισιτηρίου, πως Olympic Air κι Aegean δραστηριοποιούνται κατόπιν συνεννόησης. Παρόλο που αυτή η «σύγκλιση» κινούσε υποψίες για ύπαρξη καρτέλ, οι Βρυξέλλες δεν επενέβησαν.
Σχεδόν τρία χρόνια μετά την απόρριψη και ενώ οι δυο εταιρίες συμπορεύονταν στην πράξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει πως τελικά αποδέχεται τη συγχώνευση. Το σκεπτικό της απόφασης, που δημοσιοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2013, ήταν πως η Olympic Air θα έβγαινε ούτως ή άλλως από την αγορά και άρα το μονοπώλιο θα ήταν αναπόφευκτο. Παραθέτουμε την εισαγωγή της σχετικής ανακοίνωσης.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει υπέρ της προτεινόμενης εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean Airlines, κι οι δύο ελληνικοί αερομεταφορείς. Η εις βάθος έρευνα της Επιτροπής έχει δείξει πως η Olympic Air θα αναγκαστεί να εξέλθει της αγοράς στο άμεσο μέλλον εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών αν δεν εξαγορασθεί από την Aegean. Εφόσον η Olympic θα ήταν εκτός αγοράς, η Aegean θα γινόταν ο μοναδικός αξιοσημείωτος πάροχος αεροπορικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο και θα έπαιρνε το μερίδιο της αγοράς που τώρα έχει η Olympic. Ως εκ τούτου, με ή χωρίς τη συγχώνευση, η Olympic θα εξαφανιζόταν σύντομα ως ανταγωνιστής της Aegean και άρα η συγχώνευση δεν προκαλεί κάποια ζημιά στον ανταγωνισμό που δεν θα προέκυπτε ούτως ή άλλως». Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, ο Χοακίν Αλμούνια είχε επικαλεστεί τη δραστική μείωση της δραστηριότητας της Olympic Air κατά τη διάρκεια των ετών που είχαν μεσολαβήσει από την πρώτη απόφαση, δηλαδή το αποτέλεσμα των πρακτικών σύγκλισης τις οποίες η Επιτροπή δεν αποφάσισε ποτέ να ελέγξει: «Η σημερινή εικόνα είναι αρκετά διαφορετική από αυτήν που υπήρχε δύο ή τρία χρόνια πριν. Κατά την εποχή του πρώτου αιτήματος, η Olympic ήταν πολύ μεγαλύτερη. […] Σήμερα έχει γίνει ένας πολύ μικρότερος, περιφερειακός μεταφορέας», είχε πει τότε ο Χοακίν Αλμούνια.
Οι σχέσεις της Aegean με την Airbus και τη Lufthansa
Αφού εξηγήσαμε τους ρόλους που έπαιξαν ο όμιλος MIG κι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απορρόφηση της Ολυμπιακής από την Aegean, τρίτος πυλώνας της συλλογιστικής μας είναι οι ισχυροί δεσμοί που αναπτύσσει η εταιρία του κ. Βασιλάκη με την ευρωπαϊκή ελίτ, όπως αυτή εκφράζεται στο χώρο των αερομεταφορών από τον κατασκευαστή της Airbus και τον εθνικό αερομεταφορέα της Γερμανίας, τη Lufthansa.
Ας ξεκινήσουμε με τα αεροσκάφη. Το 2004 στο στόλο της εταιρίας υπήρχαν 13 αμερικάνικα Boeing 737 300/400 και 6 βρετανικά AVRO RJ100. Σταδιακά η Aegean στράφηκε προς την ευρωπαϊκή Airbus, και εν έτει 2014 ο στόλος της αποτελείται αποκλειστικά από αεροσκάφη της (25 AIRBUS A320, 4 AIRBUS A321, 1 AIRBUS A319). Γίνεται λοιπόν σαφές πως η Aegean αποτελεί έναν καλό πελάτη του ευρωπαϊκού κατασκευαστή, ο οποίος έχει κάθε λόγο να θέλει την ανάπτυξή της.
Παράλληλα με το σταδιακό εξοπλισμό του στόλου της με ευρωπαϊκά αεροσκάφη, η Aegean ξεκινά το 2005 την πολυδιάστατη συνεργασία της με το μεγαλύτερο αερομεταφορέα στην Ευρώπη κι εθνικό της Γερμανίας, τη Lufthansa. Με το γερμανικό δημόσιο να είναι ακόμη ο μεγαλύτερος μέτοχος, η Lufthansa διοικείται σύμφωνα με το μοντέλο Μέρκελ – Σόιμπλε για την οικονομία, που στηρίζεται στη σκληρή λιτότητα και την ενθάρρυνση προς ολιγοπωλιακές αγορές.
Δεν μπορεί να είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ανάληψη της εξουσίας στη Γερμανία από το CDU της Άνγκελα Μέρκελ, το Νοέμβριο του 2005, συμπίπτει χρονικά με μια περίοδο ιδιαίτερα επιθετικής τακτικής επέκτασης της Lufthansa, κατά την οποία προχωρά σε εξαγορά μιας σειράς σημαντικών εταιριών όπως η ελβετική Swissair κι η αυστριακή Austrian Airlines. Χωρίς να μπορεί να αποδειχτεί, είναι βάσιμος ο συλλογισμός πως μια κραταιά εταιρία σαν τη Lufthansa θα συνέστηνε στη μικρή της σύμμαχο Aegean την υιοθέτηση μιας παρόμοιας στρατηγικής ανάπτυξης στη δική της κλίμακα, που στην προκειμένη περίπτωση ισοδυναμεί με απορρόφηση της ανταγωνιστικής Ολυμπιακής. Τυχόν επιχείρημα πως μια κρατική εταιρεία σαν τη Lufthansa θα υπερασπιζόταν την «ομόλογό» της στην Ελλάδα, δηλαδή τις ΟΑ, είναι ανίσχυρο, καθώς από το 2005 η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή της να τις ιδιωτικοποιήσει.
Οι δεσμοί της Aegean με τη Lufthansa γίνονται ακόμα στενότεροι όταν, τον Ιούνιο του 2010, κι ενώ είναι γνωστή η πρόθεση των Βγενόπουλου και Βασιλάκη να συγχωνεύσουν τις εταιρίες τους, η Aegean γίνεται μέλος του δικτύου Star Alliance, στο οποίο ηγέτιδα εταιρία είναι ο γερμανικός αερομεταφορέας. Κατά την εορταστική τελετή εισόδου, στις 30 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, ο Γιάαν Άλμπρεχτς, διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής συμμαχίας, είχε επιβεβαιώσει πως ο διευρυμένος φορέας θα γινόταν πλήρες μέλος αν η σχεδιαζόμενη συγχώνευση πετύχει την αποδοχή των ρυθμιστικών αρχών. Η αποστροφή αυτή μαρτυρά το δίχως άλλο πως η Star Alliance όχι μόνο επιθυμούσε την ολοκλήρωση της συγχώνευσης αλλά θεωρούσε πως ήταν αρκετά πιθανό αυτή να επιτευχθεί παρά τα προφανή στοιχεία περί του αντιθέτου. Γιατί άραγε;
Το τηλεγράφημα του αμερικανού πρέσβη
Έχοντας ήδη ως κρατούμενα στη συλλογιστική μας: το ισχυρό ενδεχόμενο οι ΟΑ να πουλήθηκαν στον όμιλο MIG για να εξαγορασθούν τελικά από την Aegean, τη διαφαινόμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βρεθεί φόρμουλα-άλλοθι που θα της επέτρεπε να αποδεχθεί τη συγχώνευση, καθώς και την επιθετική στρατηγική ανάπτυξης που κατά πάσα πιθανότητα υπέδειξε η Lufthansa στην Aegean, προχωρούμε σε ένα ντοκουμέντο που «δένει» όλα τα πάρα πάνω και οδηγεί σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Πρόκειται για το τηλεγράφημα που εστάλη στην Ουάσιγκτον από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 2005, προς ενημέρωση πάνω στη συνάντηση του τότε πρέσβη Τσαρλς Ράις με τους Θεόδωρο και Ευτύχιο Βασιλάκη, σχετικά με αγορά αεροσκαφών της ευρωπαϊκών συμφερόντων Airbus κι όχι της αμερικάνικης Boeing. Ερωτώμενοι σχετικά, οι επικεφαλής της Aegean, αρνήθηκαν πως επιδίωξαν κάποια πολιτική βοήθεια, ώστε να απορροφήσουν τις ΟΑ, αλλά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κάποιοι παράγοντες να κινήθηκαν ερήμην τους και παρασκηνιακά προς αυτή την κατεύθυνση. Μεταφέρουμε το σχετικό απόσπασμα του τηλεγραφήματος: «Πρέσβεις της ΕΕ τον είχαν επισκεφτεί σχετικά με την απόφασή του να αγοράσει αεροσκάφη Airbus, αλλά αρνήθηκε πως ούτε αυτός, ούτε κάποιος άλλος από την Aegean ζήτησαν οποιαδήποτε πολιτική βοήθεια».
Όταν ο πρέσβης έθεσε το ερώτημα αν θα μπορούσε κάποιος από αυτούς τους πρέσβεις, ακόμα και χωρίς επίσημο αίτημα, να πλησιάσει τον τότε επίτροπο Μεταφορών, Ζακ Μπαρό, ζητώντας του να αυξήσει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την μοίρα των Ολυμπιακών Αερογραμμών, πατέρας και γιος εμφανίζονται να μη το αποκλείουν, λέγοντας: «Αυτό μπορεί να έχει συμβεί, αλλά δεν είχε καμία επίδραση στην απόφαση της Aegean» (να αγοράσει Airbus και όχι Boeing).
Σημείο-κλειδί της συζήτησης είναι η βεβαιότητα που εκφράζουν οι επικεφαλής της Aegean, σχετικά με την τύχη των ΟΑ. Εν έτει 2005, και ενώ εταιρία ανήκε ακόμα στο Δημόσιο και εκτελούσε κανονικά όλα της τα δρομολόγια, οι κ.κ. Βασιλάκης και υιός φέρονται να λένε πως εκτιμούσαν ότι «η Ολυμπιακή θα είναι μη λειτουργική μέσα σε 6 μήνες». Ποιος θα μπορούσε να τους έχει εγγυηθεί κάτι τέτοιο το 2005;
Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο αμερικανός πρέσβης ξεκαθαρίζει το τοπίο:
«Παρόλο που κανένας Βασιλάκης (ούτε ο πατέρας ούτε ο γιος) δεν παραδέχθηκε καμία φανερή πολιτική επιρροή στην απόφαση της Aegean, είναι δύσκολο να μην συμπεράνει κανείς πως το ΔΣ δεν ήταν αντίθετο στο να “εξευρωπαϊστεί” περισσότερο αγοράζοντας Airbus, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν τις προοπτικές επέκτασης της εταιρίας.
Είναι παρομοίως δύσκολο να αποφευχθεί το συμπέρασμα ότι, άμεσα ή έμμεσα, οι Βρυξέλλες βρίσκονταν σε πλεονεκτική θέση να βοηθήσουν την Aegean, με τον έλεγχο που είχαν πάνω στην τύχη των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Αν οι Ευρωπαίοι γνώριζαν πως αυτή η συμφωνία (της Aegean με την Airbus) ήταν πιθανόν μεγαλύτερη από μια και μοναδική συμφωνία για έξι αεροσκάφη, τότε η προθυμία τους να χρησιμοποιήσουν αυτή την επιρροή, ακόμα και εμμέσως, εξηγείται εύκολα».
Δεδομένου ότι το τηλεγράφημα είναι υπηρεσιακό έγγραφο του αμερικανικού κράτους, υποθέτουμε πως δεν υπήρχε κανένα κίνητρο του συντάκτη να διαστρεβλώσει τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση και άρα το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο. Άρα, έχουμε και λέμε:
α. Το τηλεγράφημα δείχνει πως, παράλληλα με τη διακηρυγμένη επιδίωξη της κυβέρνησης Καραμανλή να πουλήσει τις ΟΑ, η Aegean αναπτύσσει τη στρατηγική της υπολογίζοντας πως ο δημόσιος αερομεταφορέας θα φύγει από την αγορά. Με άλλα λόγια, ο κ. Βασιλάκης είχε τότε υπόψιν του πως η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των ΟΑ ισοδυναμεί με κλείσιμό τους.
β. Το αμερικανικό κράτος επιβεβαιώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τείνει να ευνοεί την απορρόφηση της Ολυμπιακής από την Aegean ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες ανάπτυξης της τελευταίας και να αγοράζει αεροπλάνα ευρωπαϊκών συμφερόντων. Τα γεγονότα εν έτει 2014 αν μη τί άλλο δεν διαψεύδουν την ούτως ή άλλως έγκυρη εκτίμηση του τότε αμερικανού πρέσβη: Η Κομισιόν δέχθηκε με προσχηματικό τρόπο την εξαγορά κι η Aegean, έχοντας αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, αγοράζει αεροσκάφη αποκλειστικά από την Airbus.
Βάσει ντοκουμέντων και λογικών επιχειρημάτων, φτάνουμε στο συμπέρασμα πως οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2005, η προηγούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2010-2014), ο όμιλος MIG και η Aegean συνεισέφεραν στην εξαφάνιση της δημόσιας Ολυμπιακής από το χάρτη των αερομεταφορών. Δεδομένης της ζημιάς που αυτή η εξέλιξη έχει επιφέρει στους καταναλωτές, μήπως πρέπει κάποιος να δώσει απαντήσεις;
άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc # 66, τον Δεκέμβριο του 2014
Extra Hot άρθρο
Εμπλέκουν τον Αθανασίου οι υποκλοπές για τα στημένα

Δεκάδες χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, από τις συνακροάσεις για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών, δεν περιέχουν μόνο στοιχεία για το τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και είναι αποδεικτικά στοιχεία της διαπλοκής. Οι συνομιλίες αθλητικών παραγόντων με δικηγόρους, δημοσιογράφους, πολιτικά πρόσωπα, ακόμα και αν δεν στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα σαν αυτά για τα οποία έγιναν οι παρακολουθήσεις, αποδεικνύουν το μέγεθος της διαφθοράς. Ακόμη και το γεγονός πως οι εισαγγελείς, οι οποίοι έκαναν την έρευνα, έφτασαν στο σημείο να απομαγνητοφωνούν οι ίδιοι τις συνομιλίες από το φόβο διαρροών από την Αστυνομία, δείχνει αυτό ακριβώς το μέγεθος της διαφθοράς. Πέρα από τις συνομιλίες, που θα αποτελέσουν αποδεικτικό υλικό στις επερχόμενες δίκες, υπάρχει τεράστιος όγκος συνομιλιών που πρακτικά είναι αδύνατο να αξιοποιηθεί από τους εισαγγελείς, οι οποίοι, στα πλαίσια συγκεκριμένης έρευνας και αναζήτησης πολύ ειδικών αδικημάτων, περιορίστηκαν στο σχηματισμό συγκεκριμένων δικογραφιών. Ακόμα και αν όσα καταγράφονται στις νόμιμες υποκλοπές δεν μπορούν να οδηγήσουν σε δικαστήρια όλους τους πρωταγωνιστές, είναι ικανά για να καταδείξουν αυτό που συμβαίνει. Δεν είναι ποινικό αδίκημα, δημοσιογράφοι να παίρνουν εντολές για το τι θα γράψουν από πρόεδρο ΠΑΕ, αλλά είναι σοβαρό ηθικό θέμα. Πόσο μάλλον όταν η παρέμβαση δεν αφορά το ποδόσφαιρο αλλά την πολιτική και την ανάδειξη κυβερνήσεων, για την οποία ο παράγοντας του ποδοσφαίρου φαίνεται να δίνει εντολές…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ταρίκ Φατίχ
«Πολίτης» στο κουρδικό Ιράκ

Πολλοί ιστορικοί και ακαδημαϊκοί θεωρούν ότι η 5η Νοεμβρίου του 2000 αποτέλεσε το μεγαλύτερο βήμα προς την ανεξάρτητη ενημέρωση στο κουρδικό Ιράκ. Ήταν η ημέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Hawlati. Hawlati στα κουρδικά σημαίνει «Πολίτης», παράγοντας τον οποίο ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της εφημερίδας, Ταρίκ Φατίχ Χασάν, φρόντισε από το ξεκίνημα να βάλει στο επίκεντρο του περιεχομένου της. Όπως λέει ο ίδιος στο Hot Doc, η Hawlati μπορεί να γεννήθηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στην καρδιά μιας περιοχής η οποία δοκιμάζεται ασταμάτητα από συνεχείς διαμάχες και πολέμους, όμως αυτό δεν τον έκανε ούτε στιγμή να διστάσει. Πόσο μάλλον να το μετανιώσει…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Hot Sports
Μπάχαλο στην ΕΠΟ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μετά το πόρισμα του εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα για την εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο. Έπειτα από τις επαφές της UEFA, προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως για το φάκελο των 173 σελίδων και το ανεπίσημο ενδιαφέρον που έχει δείξει για την υπόθεση το τμήμα καταπολέμησης της διαφθοράς της Interpol, ξεκίνησαν οι εσωτερικές κόντρες, αφού κάποιες ενώσεις, που δεν ήταν στο παιχνίδι με τη νυν διοίκηση, βρήκαν την ευκαιρία να αντιδράσουν. Η ΕΠΣ Θεσσαλίας ζήτησε να κηρυχθούν έκπτωτα τα μέλη της ΕΠΟ που κατηγορούνται βάσει του πορίσματος και προανήγγειλε προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες ενώσεις…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Κώδικας Τιμής

Είκοσι Δεκεμβρίου του 1943. Ο Φρανς Στίγκλερ, ένας γερμανός άσος πιλότος, παρασημοφορημένος με το Μεγαλόσταυρο των Ιπποτών, κάπνιζε δίπλα στο σκούρο γκρι μέσερσμίτ του, σε μια μικρή ανάπαυλα της μάχης, όταν ξαφνικά άκουσε τις βαριές μηχανές ενός αμερικανικού βομβαρδιστικού. Σήκωσε το βλέμμα του και είδε ένα Β-17 να πετά τόσο χαμηλά λες και ετοιμαζόταν να προσγειωθεί. Πέταξε το τσιγάρο, μπήκε στο καταδιωκτικό του και όρμησε για να κυνηγήσει τη λεία του…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Έθνος ανάδελφο

Με τους βασιλείς δεν ήταν το ίδιο. Οι βασιλείς μας έρχονταν από την κοιλιά της μάνας τους. Ανάλογα με το θυμικό και τις φιλοδοξίες τους έπρεπε να χειροκροτούμε ή να μουντζώνουμε. Με τους προέδρους δεν είναι το ίδιο. Αυτοί βγαίνουν από την κοιλιά του έθνους. Το χειροκρότημα ή η μούντζα καταλήγουν σε εμάς τους ίδιους…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Οι τελευταίοι βασιλείς

Χλιδή, πλούτη, γυναίκες, αλλά και μεγάλη πολιτική δύναμη, είναι όλα όσα απολαμβάνει ένας βασιλιάς, όχι στην Ευρώπη ή όπου αλλού στον προηγμένο κόσμο, αλλά στην Αφρική, μια ήπειρο που μαστίζεται από τη φτώχεια, τις ασθένειες και εμφύλιους πολέμους. Οι μονάρχες αυτοί καταφέρνουν να επιβιώνουν, απολαμβάνοντας μάλιστα συχνά και μια υψηλή δημοτικότητα, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν θεσμικό ρόλο. Το παράξενο είναι πως ο προκλητικός τρόπος ζωής τους δεν εξαγριώνει τους υπηκόους τους, το αντίθετο μάλιστα, κρέμονται από τα χείλη τους. Ο λόγος απλός: δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και επιλέγουν αυτούς που θεωρούν ότι τους προκαλούν το μικρότερο κακό…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη «Καπιταλισμός, η πηγή του κακού»

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μιλάει στο Hot Doc για τη νέα της ταινία «Electra», για το επάγγελμα του ηθοποιού και το τίμημα του να μένεις πιστός στις αρχές της τέχνης, για την ξενοφοβία και το ρατσισμό που έχουν εισχωρήσει στο πετσί της ελληνικής κοινωνίας, για τον καπιταλισμό ως υπαίτιο της σημερινής κρίσης…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Αλλοιώνοντας την ταυτότητα των συλλόγων

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ελάχιστες παραδόσεις καταφέρνουν να συγκρατήσουν την επέλαση του μάρκετινγκ και των χορηγών. Η Ρεάλ Μαδρίτης έβγαλε το σταυρό από το σήμα που λανσάρει στις μουσουλμανικές χώρες, η Μπαρτσελόνα έχει κανονικά χορηγό στη φανέλα, ομάδες στην Αγγλία αλλάζουν σήματα και γήπεδα παίρνουν το όνομα εταιριών. Η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου έχει και τα θετικά της, σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις συναντά απέναντί της μια παράδοση δεκαετιών και ένα κοινό αποφασισμένο να την διατηρήσει. Τις περισσότερες φόρες, πάντως, οι «θυσίες» στο βωμό του χρήματος δεν μπορούν να αποφευχθούν…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Πόθος και πάθος για μια ουτοπία του Πολιτισμού

Πώς χάθηκε ο πολιτισμός στην χώρα μας μετά την μεταπολίτευση; Βέβαια,στα πρώτα μετά την μεταπολίτευση χρόνια, η παρουσία του είναι ακόμα αισθητή. Πρόκειται, όμως, για ένα άρωμα που έρχεται από παλιά. Η ποιητική γενιά του ’70, ας πούμε, εξακολουθεί μεν να είναι παρούσα ως τις αρχές του ’80, αλλά πρόκειται για ποιητές που γεννήθηκαν στις δεκαετίες του 1940 και του 1950. Όσο κι αν ο Κουν συνεχίζει να δημιουργεί και μετά την
μεταπολίτευση, η καλλιτεχνική του δράση είχε ξεκινήσει μερικές δεκαετίες πριν. Το ίδιο και με τον Θεοδωράκη και τον Χατζηδάκη και τον Ελύτη και τον Αναγνωστάκη, και τόσους άλλους…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Αλί για πρόεδρος

Τη σενάριο μη γίνει πρόεδρος Σταύρο Δήμα, μη γίνει πρόεδρος Φώτη Κουβέλη, αλλά Αλί μπούρμπα είναι πολύ ρεαλιστική. Σταύρο Δήμα δεν μαζέψει 180 βουλευτές πάμε σε εκλογές. Σύριζα δε μαζέψει 150 βουλευτές, πάμε πάλι σε εκλογές. Νέοι εκλογές πάλι δεν μαζέψει 150 βουλευτές χέστηκαν για πρόεδρο κάνουμε πάλι εκλογές…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Στον καιρό του δόγματος Παπακωνσταντίνου

Αρχές του 2010, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είχε όλα τα στοιχεία που καταδείκνυαν την χρεοκοπία του ελληνικού κράτους. με πρωτοστατούντα όμως τον υπουργό επί των Οικονομικών, τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και σύσσωμο το υπουργικό του συμβούλιο έλαβαν την μοιραία απόφαση: Θα προσχωρούσαν στο Δόγμα της Άρνησης ή, καλύτερα, σε αυτό που ονομάζω εδώ και καιρό Δόγμα Παπακωνσταντίνου…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Θα μας πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες, για να μην τα πάρουν οι κομμουνιστές

Θα ανέβουν τα spreads, θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός, θα διαμαρτυρηθούν οι αγορές. Δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνουν όλα αυτά; Ούτε αυτοί που τα λένε τα καταλαβαίνουν. Δημιουργούν ένα κλίμα φόβου, αφού πρώτα όρισαν τα εικονίσματα και τους αγίους που πρέπει να φοβόμαστε. Και αυτοί είναι, ναι, οι αγορές…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Όταν κάποιος αντικρίζει το Χάος…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προβλέποντας χάος, σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς υπέπεσε σε τρία τουλάχιστον θανάσιμα αμαρτήματα. Πρώτον, ανέτρεψε την εικόνα μιας χώρας που δεν κινδυνεύει πλέον ούτε εκτός ευρώ να βρεθεί, ούτε σε χρεοκοπία να καταλήξει. Εικόνα, που ο ίδιος καλλιέργησε για πολύ καιρό, αποδίδοντάς την μάλιστα στην πολιτική του…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Το ολοκαύτωμα των συνταξιούχων

Το απόρρητο e-mail της τρόικας, που δημοσίευσε η Realnews, ζητά μεταξύ άλλων μηδενικά ελλείμματα και στα ταμεία κύριας σύνταξης, πέρα από τα επικουρικά στα οποία θα ισχύσει από 1/1/2015 η σχετική ρήτρα. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί ουσιαστικά με ολοκαύτωμα των συνταξιούχων, οι οποίοι θα χάσουν έως και 40% των συντάξεών τους…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Το «καυτό» email που εξετάζουν οι Αγορές, η Τρόικα και ο… Χατζηπετρής

Στη διεθνή κοινότητα των συνωμοσιολόγων έφτασε από ανώνυμη πηγή ένα «καυτό» email που σκιαγραφεί με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα με αφορμή τη βεβαιότητα ότι η Βουλή δεν θα μπορέσει να εκλέξει πρόεδρο και οι εκλογές είναι αναπόφευκτες…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Οικονομική βαρυχειμωνιά στη Μόσχα

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί σύντροφοι»… Πρόκειται για ίσως οξύμωρη προσφώνηση, ενός απρόσμενου παρισταμένου στο ετήσιο συνέδριο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας: του αντιπροέδρου της ρωσικής Δούμα, Αντρέι Ισάγιεφ. Στο περιθώριο της ίδιας συνόδου, ο ιδρυτής του ΕΜ, Ζαν Μαρί Λεπέν, εξέφραζε το θαυμασμό του για τον ρώσο πρόεδρο, σημειώνοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ψύχραιμος, καλός σε πολλά αθλήματα και… παίζει σκάκι». Σε ερώτηση δε δημοσιογράφου, τι συζήτησε στέλεχος των γάλλων ακροδεξιών με τον ρώσο πρέσβη στο Παρίσι, η Μαρίν Λεπέν απάντησε, «θέματα γεωπολιτικής και οικονομικής στρατηγικής»…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Λιτότητα
Η ιστορία μιας επικίνδυνης ιδέας

Διαβάστε ποιά είναι η αλήθεια για τη λιτότητα και πώς χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και της «ανταγωνιστικότητας» για να αναδιανείμουν τον πλούτο προς όφελός τους.
Η λιτότητα, ως οικονομική πολιτκή στον καιρό της κρίσης, δεν είχε ποτέ και πουθενά πραγματικό στόχο τη χαλιναγώγιση του δημόσιου χρέους. Από τότε που ξέσπασε η κρίση του 2008, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη ολόκληρη, στην Αυστραλία, παντού η λιτότητα αποτελεί το πρόταγμα εκείνων που πασχίζουν να εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση που δημιούργησαν οι κατέχοντες, μεταμφιέζοντας μια ωμή προσπάθεια μεταφοράς εισοδήματος από τους αδύναμους στους κατέχοντες. Μια αναδιανομή η οποία , παράλληλα, αυξάνει (αντί να μειώνει) το συνολικό χρέος. Το βιβλίο του Mark Blyth αναδεικνύει αυτή την κυνική επιχείρηση αναδιανομής του εισοδήματος και, επιπλέον, εισάγει τον αναγνώστη στην προϊστορία και τις φιλοσοφικές καταβολές αυτής της θρασύτατης υπονόμευσης των κοινωνικών οικονομιών.
Στα χέρια σας με ένα τηλεφώνημα στο 210-6217990 ή μέσω e-mail στο koutipandoras@gmail.com και στο hotdocum@gmail.com
Η τιμή του είναι 17,90€ + τα έξοδα αποστολής
Extra Hot άρθρο
Βορά στις ορέξεις της Cosco το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας

Η υπόθεση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) έχει απασχολήσει πολλάκις τον Τύπο, όχι μόνο εξαιτίας της Cosco, αλλά και γιατί όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc με συνεχή ρεπορτάζ, ο Οργανισμός βρίθει σκανδάλων, ελέγχεται από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και φροντίζει να κλείνει συμφωνίες με πρόσχημα το οικονομικό όφελος που μελλοντικά θα αποκομίσει, μέσω φωτογραφικών διαγωνισμών και δώρων σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Η υπόθεση πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην Cosco, αποτελεί μια ακόμη πτυχή της ομιχλώδους ιστορίας του Οργανισμού, που επανειλλημένως έχει καταγγελθεί…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Το χρονικό μιας καταγγελίας για απόπειρα χρηματισμού

Η καταγγελία της βουλευτού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Σταυρούλας Ξουλίδου ότι ένας κύριος ονόματι Γιώργος Σούκουρας της πρότεινε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό με αντάλλαγμα εκείνη να ψηφίσει τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία, επιβάλλει αναμφισβήτητα σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα. Από τις πρώτες κιόλας ώρες αφού το έμαθε, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τον Κώστα Βαξεβάνη και ζήτησε την αρωγή του Hot Doc όσον αφορά στη δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος. Επειδή πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την υπόθεση, επιχειρούμε εδώ μια αναλυτική καταγραφή των γεγονότων και μια ερμηνεία αυτών στο βαθμό που τα διαθέσιμα στοιχεία το επιτρέπουν. Άλλωστε πλέον τον τελικό λόγο έχει η Δικαιοσύνη…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Σταυρούλα Ξουλίδου: «Αυτός είναι ο «άγνωστος» κύριος Σούκουρας»

Φίλος των Γεωργιάδη, Μηταράκη και Ντινόπολου εμφανιζόταν ο Γιώργος Σούκουρας στη βουλευτή των ΑΝΕΛ για να την πείσει να δεχτεί το χρηματισμό εκ μέρους της ΝΔ και ως εκ τούτου να αφήσει το κόμμα της και να ψηφίσει τον προτεινόμενο από τη συμπολίτευση Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ). Έχοντας ξεκινήσει την προσέγγιση πολύ πριν το θέμα της εκλογής ΠτΔ μονοπωλήσει την πολιτική ζωή της χώρας, οι κινήσεις του φαίνεται πως ήταν μελετημένες. Όταν ωστόσο η βουλευτής των ΑΝΕΛ ανέτρεψε το σχεδιασμό του αρνούμενη το χρηματισμό, εκείνος φέρεται να έριξε στο τραπέζι ένα χαρτί που δεν υπολόγιζε αρχικά να παίξει: της είπε πως η γερμανίδα Καγκελάριος έχει εξαγοράσει πρόεδρο ελληνικού κόμματος για να βρεθούν οι 180 και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Νότης ποιότης σε χρηματοδότηση σοκ. Γιατί;

Στις … Νοεμβρίου,ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου κατέθεσε στη Βουλή μια ερώτηση που αφορούσε την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Εύβοια από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Ο βουλευτής ρωτούσε τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη, γιατί η εταιρεία, η οποία φαινόταν να μην έχει το σύνολο των εγκρίσεων για το έργο, προχωρούσε και μάλιστα το Υπουργείο ήταν διατεθειμένο να προχωρήσει και στην εκταμίευση της επιδότησης που ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια. Η ερώτηση αυτή δεν θα ήταν τίποτα άλλο από μια πράξη κοινοβουλευτικού ελέγχου για ένα ακόμη σκάνδαλο, αν ο Υφυπουργός δεν φρόντιζε να εκταμιεύσει το ποσό την ώρα μάλιστα που η Διεύθυνση Δασών μόλις είχε ενημερώσει πως ο φάκελος δεν είναι πλήρης…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Πόθεν Αίσχος, συγκάλυψη και εκβιασμοί

Στην αρχαία Σπάρτη υπήρχε μια ιδιότυπη σχέση με την κλοπή. Επιτρεπόταν κάποιος να κλέβει, αλλά ήταν μεγάλη ντροπή να αποκαλυφθεί να κλέβει. Την ίδια περίπου σχέση με την κλοπή έχει και η ελληνική Βουλή. Όχι, δεν είναι κλέφτες όλοι οι έλληνες βουλευτές. Απλώς όλο το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για να διαφυλάσσει την τιμή του πολιτικού συστήματος, δεν είναι τίποτα άλλο από κάλυψη για κλέφτες. Ακόμη και οι δυό κραυγαλέες υποθέσεις που αφορούν τους αρνητικούς σταρ της Βουλής Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιώργο Καρατζαφέρη, δεν αποκαλύφθηκαν από κάποιον έλεγχο της Βουλής, αλλά από καταγγελίες και εξωγενή στοιχεία. Η ίδια η Βουλή ούτε ήλεγξε, ούτε θέλησε να ελέγξει έστω και έναν από αυτούς για τους οποίους υπάρχουν δημοσιεύματα που αφορούν τα περιουσιακά τους στοιχεία…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
Οι θεσμοί σε λειτουργία τρίκυκλου

Τρείς μήνες πριν την οριακή ημερομηνία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, η χώρα μοιάζει να έχει καβαλήσει το τρίκυκλο του παρακράτους που άφησε πίσω της στην ταραγμένη δεκαετία του ’60. Δυστυχώς στο τιμόνι δεν είναι ο παρακρατικός Σπύρος Γκοτζαμάνης, αλλά άνθρωποι που έπρεπε να είναι οι θεματοφύλακες των θεσμών. Η δημοκρατική διαδικασία της εκλογής Προέδρου, αλλά κυρίως αυτή του υπέρτατου δικαιώματος των εκλογών, έχουν μετατραπεί σε πεδίο εκβιασμών και απειλών. Τραγική ειρωνεία, οι εκλογές, οι οποίες αποτελούν το συστατικό της Δημοκρατίας, παρουσιάζονται ως απειλή και το δικαίωμα της επιλογής ως εκτροπή.Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι απλές εκτιμήσεις, αν δεν υπήρχαν καθημερινά ενδείξεις που πιστοποιούν πως οι δημοκρατικές διαδικασίες ενοχοποιούνται ως εκτροπή και όργανα του κράτους μετατρέπονται σε πιστόλια του πολιτικού συστήματος…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η σφαγή της Ιγουάλα

«Ήταν το κράτος». Αυτό είναι το σύνθημα που κυριαρχεί στις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων, από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, σε ολόκληρο το Μεξικό. «Ήταν το κράτος» (fue el Estado) φωνάζουν, κατηγορώντας την πολιτεία για έναν αιματηρό πόλεμο χιλιάδων θυμάτων και αγνοουμένων που μαστίζει τη χώρα από το 2006 μέχρι σήμερα…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Αδέσποτα…εκατ.ευρώ για «φιλόζωους»

Τα περιστατικά με κακοποιήσεις ζώων στην Ελλάδα πυκνώνουν επικίνδυνα. Καθημερινά δημοσιεύονται μακάβριες εικόνες με τους «άθλους» κάποιων «δίποδων ζώων» με αρρωστημένα μυαλά. Η κοινή γνώμη καταδικάζει, αλλά οι ελληνικές αρχές φαίνεται ότι βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο ώστε να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν όλους εκείνους που επιδεικνύουν τον ανδρισμό τους δημοσιεύοντας ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα κατορθώματα τους… Από την άλλη πλευρά, εκατοντάδες αδέσποτα σε όλες τις μεγαλουπόλεις, πολλές φορές και πανάκριβες ράτσες, που αφέθηκαν στην τύχη τους από «εποχιακούς» ζωόφιλους, μένουν νηστικά και άρρωστα, αφημένα στη μοίρα τους. Η Ελλάδα είναι η αντιφατική χώρα που από τη μια πλευρά αντικρίζεις ακόμα σκυλιά δεμένα μέσα σε βαρέλια κάτω από τον ήλιο και από την άλλη ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων χωρίς ουσία. Μήπως τελικά μία συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος θα μείωνε τα έσοδα κάποιων, που εδώ και μια δεκαετία επωφελούνται από την υπάρχουσα κατάσταση;
Δεκάδες καταγγελίες προς φιλοζωικούς συλλόγους, προς τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ανώνυμες και επώνυμες, μιλούν για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος αλλά και για κακομεταχείριση των ζώων που ζουν σε διαδημοτικούς και ιδιωτικούς ξενώνες. Την ίδια στιγμή, ένα ολοκαίνουργιο πλήρως εξοπλισμένο δημοτικό κτηνιατρείο του δήμου Αθηναίων δεν άνοιξε τις πύλες του ποτέ, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Hot Doc, θίγονται τα συμφέροντα των ιδιωτών κτηνιάτρων. Εν τω μεταξύ, φιλόζωοι, οι οποίοι εθελοντικά προσπαθούν ώστε να έχουν μια καλύτερη τύχη τα αδέσποτα, χαρακτηρίζουν τα χρηματικά ποσά που ξοδεύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό υπέρογκα, τα οποία αν πήγαιναν στον προορισμό τους η Αθήνα θα αποτελούσε τον παράδεισο των αδέσποτων ζώων.
H Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, αναφέρει στο Hot Doc: «Εάν φιλοζωική οργάνωση αναλάβει να στήσει πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων εξαρχής και το πρόγραμμα αυτό λειτουργήσει κάτω από τον έλεγχό της, θα διαπιστώσετε από τα αποτελέσματα ότι τα μέχρι τώρα προγράμματα του δήμου, ήταν και υπερκοστολογημένα και αναποτελεσματικά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα του δήμου είναι στημένο για όφελος όσων συμμετέχουν σε αυτό, εις βάρος των αδέσποτων ζώων και της κοινωνίας που πληρώνει το οικονομικό και το συναισθηματικό κόστος της διαφθοράς του Δημοσίου». Και εξηγεί: «Ένα πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων νοείται ως κομμάτι μιας συνολικής στρατηγικής για τα ζώα συντροφιάς, η οποία περιλαμβάνει μία δέσμη μέτρων που απευθύνεται στη ρίζα του προβλήματος, την “ανεύθυνη ιδιοκτησία” κατοικιδίων (παρορμητική αγορά, ανεξέλεγκτο ζευγάρωμα, εγκατάλειψη) και τον ακόλουθο υπερπληθυσμό των ζώων».
Η ιστορία με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων ξεκινάει το 2003, ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν η Αθήνα κινδύνευε να ρεζιλευτεί σε όλη την υφήλιο με τα εκατοντάδες αδέσποτα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Έτσι, με νόμο του 2003, η τότε κυβέρνηση ενέκρινε την εκταμίευση 12 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων. Συγκεκριμένα, το ΦΕΚ ανέφερε: «Οικονομική ενίσχυση για την ίδρυση ή τον εκσυγχρονισμό καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του προγράμματος περισυλλογής, σήμανσης, καταγραφής, στείρωσης, εμβολιασμού, αποθεραπείας, υιοθεσίας ή επανένταξης των αδέσποτων σκύλων. Για την εφαρμογή των προαναφερομένων δραστηριοτήτων, εγκρίνεται διάθεση πιστώσεων ύψους δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ (12.000.000€) από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας Κ.Α. 2111 Φ.29/110».Τα χρήματα εκταμιεύτηκαν, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί, ούτε καν ένας επίσημος κρατικός απολογισμός –τον οποίο παρεμπιπτόντως αναζητούμε εδώ και ένα μήνα–, ότι το πρόβλημα λύθηκε και ότι η εικόνα της Αθήνας συνολικά άλλαξε. Αντιθέτως, η Αθήνα 2004 μάζεψε όλα τα αδέσποτα για την περίοδο των Αγώνων και αμέσως μετά έγιναν όλα όπως πριν. Την ίδια ώρα, η 3ετούς διάρκειας υλοποίηση του προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ως αποτέλεσμα να στηθεί ένα μεγάλο πάρτι στους δήμους και κυρίως στο δήμο Αθηναίων, με υπερτιμολογήσεις στις στειρώσεις αλλά και στη φιλοξενία των ζώων. Με αυτό τον τρόπο, κτηνίατροι, επιχειρηματίες με ιδιωτικούς ξενώνες αλλά και εταιρείες που συγκεντρώνουν τα αδέσποτα, τρώνε με χρυσά κουτάλια. Ευθύνες δεν καταλογίστηκαν ποτέ, ειδικά σε δημοτικούς υπάλληλους οι οποίοι έπαιζαν το ρόλο του ενδιάμεσου μεταξύ δήμου και εταιρειών.
Ο «φιλόζωος» δήμος Αθηναίων
Στους διαδρόμους του δημαρχείου της Αθήνας όλοι ψιθύριζαν ότι τα αδέσποτα κοστίζουν πολλά, χωρίς λόγο, κι ότι το «παιχνίδι» είναι για λίγους. Ωστόσο οι ψίθυροι δεν έγιναν ποτέ έλεγχος επί τις ουσίας. Ακόμα κι όταν μετά από καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποιήθηκε έλεγχος και εν συνέχεια συντάχθηκε έκθεση ελέγχου δεν άνοιξε «ρουθούνι». Αντιθέτως, ελάχιστοι γνώριζαν από τους φορείς, ακόμα και από αντιδημάρχους, την ύπαρξη της συγκεκριμένης έκθεσης, η οποία σημειωτέον αποκάλυπτε ένα μεγάλος μέρος του παζλ «της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος» αλλά όχι ολόκληρο. Το πόρισμα ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2011 και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από το 2003 ως το 2010 ξοδεύτηκαν 4,5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα της περισυλλογής αδέσποτων, την παροχή κτηνιατρικών πράξεων και την προσωρινή φύλαξη και νοσηλεία αδέσποτων ζώων. Και στους τρεις τομείς οι ανάδοχοι ήταν οι ίδιοι ιδιώτες. Το δυσάρεστο είναι ότι, εκτός του ότι οι ανάδοχοι ήταν οι ίδιοι, κανείς από την πλευρά του δήμου δεν έκανε την παραμικρή κίνηση ώστε να τους ελέγξει κατά τη διάρκεια της σύμβασής τους.
Σε πολλά σημεία της έκθεσης οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι δεν έγιναν απροειδοποίητες επισκέψεις στο καταφύγιο φιλοξενίας των ζώων από την πλευρά του δήμου, γεγονός που σημαίνει ότι είχε την ελευθερία ο επιχειρηματίας να διαχειρίζεται τα ζώα όπως θέλει και παράλληλα να παίρνει υπέρογκες αμοιβές για τις αμφισβητούμενες υπηρεσίες που παρείχε. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η έκθεση, στο συγκεκριμένο καταφύγιο δεν προχώρησαν ποτέ σε ευθανασία ανήμπορων ζώων, όπως προβλέπει ο νόμος, καθώς η επιστημονική επιτροπή του δήμου δεν συνεδρίασε ποτέ από το 2003, οπότε άφηναν τα ζώα να ταλαιπωρούνται προκειμένου να μην μειωθεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων αδέσποτων και έτσι μειωθούν και τα έσοδα του ιδιοκτήτη του καταφύγιου. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο καταφύγιο εισέπραξε, σύμφωνα με την έκθεση των επιθεωρητών, περίπου 2,5 εκατ. ευρώ από το δήμο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει στο Hot Doc η κ. Ελένη Πορτάλιου, πρώην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πόλη, η οποία ασχολείται πολύ στενά τα τελευταία χρόνια με το θέμα των αδέσποτων, «μόνο το 2009, για 100 θέσεις αδέσποτων ζώων το καταφύγιο πήρε από το δήμο 1.340.000 ευρώ». Και προσθέτει ότι «σύμφωνα με το σχέδιο της πολεοδομίας, το καταφύγιο δεν διέθετε 100 θέσεις». Να σημειωθεί ότι παλαιότερα, σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, είχαν γίνει επώνυμες καταγγελίες για θανάτους ζώων στο καταφύγιο αλλά και εγκλεισμούς χωρίς καμία αιτία. Άλλωστε, σε επιτόπου απροειδοποίητο έλεγχο που είχε κάνει η ίδια στο παρελθόν, είχε διαπιστώσει ότι το καταφύγιο δεν πληροί πολύ βασικούς όρους για τη σωστή διαβίωση των ζώων, όπως για παράδειγμα τον προαυλισμό τους, το καθαρό νερό και την προστασία τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Με λίγα λόγια, τα ζώα ήταν εγκλωβισμένα, σε κλουβιά, παρόλο που η νομοθεσία επιβάλλει ακριβώς το αντίθετο, ειδικά όταν αυτά είναι υγιή.
Ο δήμος Αθηναίων θα μπορούσε μόνο από τη φιλοξενία των αδέσποτων να έχει γλιτώσει εκατομμύρια ευρώ, καθώς είχε τη δυνατότητα με το νόμο του 2003 και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Γεωργίας να δημιουργήσει το δικό του δημοτικό κυνοκομείο. Δεν το έκανε ποτέ και επέλεξε, όπως αναφέρουν και οι επιθεωρητές, τη διεξαγωγή τακτικού μειοδοτικού διαγωνισμού με ιδιωτική εταιρεία.
Υπερκοστολογημένη είναι και η υπηρεσία περισυλλογής των ζώων από τους δρόμους της Αθήνας, την ίδια ώρα που, όπως αναφέρει η έκθεση, τα συνεργεία περισυλλογής προέρχονταν από τη Διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου, που είχαν μια πολύ σύντομη εκπαίδευση – κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία, η οποία αναφέρει ρητά ότι το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση για να μαζέψει τα αδέσποτα από το δρόμο .
Η κ. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αστικής Πανίδας
Η έκθεση έλεγχου είναι σαφής. Ο δήμος έπρεπε να απασχολεί 5 κτηνιάτρους και απασχολεί μόνο μία, η οποία είναι προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αστικής Πανίδας. Η συγκεκριμένη, πέρα από το ότι καλείται να ελέγχει όλα τα στάδια του προγράμματος, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, είναι και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης που θέτει τους όρους για τους διαγωνισμούς ώστε να λειτουργήσει το πρόγραμμα! Το παράδοξο είναι ότι στη συγκεκριμένη κτηνίατρο εγκρίθηκε το 2004 από το δήμο Αθηναίων η εκτός υπηρεσίας εργασία με αμοιβή, και η κτηνίατρος, βάσει της εν λόγω έγκρισης, λειτουργεί στην Αθήνα από το έτος 2005 μέχρι και την ημέρα που εκδόθηκε η έκθεση ελέγχου ιδιωτικό ιατρείο μικρών ζώων – παρότι, όπως αναφέρουν οι επιθεωρητές, μετά την ψήφιση του Ν.3584/2007 η άδεια άσκησης έργου ή εργασίας σε υπάλληλο χορηγείται για συγκεκριμένο έργο ή εργασία. Να σημειωθεί το ακόμα πιο παράδοξο, ότι το συγκεκριμένο κτηνιατρείο είναι καταχωρημένο στο Σύνδεσμο Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής, που είναι ο ανάδοχος ως προς την παροχή κτηνιατρικών πράξεων στο αδέσποτα του δήμου της Αθήνας από το 2003-2010 και ο οποίος έχει εισπράξει για τις υπηρεσίες του 960.360 ευρώ.
Το Δημοτικό Κτηνιατρείο και το Διαδημοτικό Κυνοκομείο
Παρόλο που οι επιθεωρητές στις προτάσεις τους λένε ξεκάθαρα ότι ο δήμος πρέπει να εξετάσει την προοπτική να αποκτήσει το δικό του κυνοκομείο, κάτι άλλωστε που αντιλαμβάνεται και ο κοινός νους, δεν έχει γίνει καμιά κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, πριν χρόνια, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε εξοπλιστεί ένα δημοτικό ιατρείο στη περιοχή του Βοτανικού. Το ιατρείο δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι θίχτηκαν τα συμφέροντα των ιδιωτών κτηνιάτρων. Από την άλλη πλευρά, δημοσιογραφικές πηγές στο δήμο αναφέρουν ανεπίσημα ότι είχαν αντιδράσει οι κάτοικοι της περιοχής. Το γεγονός είναι ότι το ιατρείο δεν λειτούργησε ποτέ. Από τότε και μέχρι σήμερα αγνοείται τι έχει γίνει ο εξοπλισμός του, καθώς οι μαρτυρίες μιλούν για ένα κτηνιατρείο υπερσύγχρονο.
Το ερώτημα έχει τεθεί στη Διεύθυνση Πανίδας του δήμου όπως και αρκετά άλλα τα οποία έχουν προκύψει από την έρευνα του Hot Doc, ωστόσο δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.
Εν τω μεταξύ, όταν πλέον η βρύση με τα κονδύλια είχε αρχίσει να στάζει, ο δήμος ξεκίνησε να σκέφτεται να μεταφέρει τα αδέσποτα στο διαδημοτικό καταφύγιο που λειτουργεί από το 2003 στο Σχιστό, το ΔΙΚΕΠΑΖ. Πρόκειται για ένα καταφύγιο το οποίο στο παρελθόν είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις ομοσπονδιών και συλλόγων για την προστασία των αδέσποτων ζώων. Συγκεκριμένα, σε καταγγελία-φωτιά που είχαν καταθέσει στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η Πανελλήνια Περιβαλλοντική και Φιλοζωική Ομοσπονδία και η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού ανέφεραν ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ πρέπει άμεσα να ελεγχθεί.
Οι ομοσπονδίες, οι οποίες στην πολυσέλιδη καταγγελία τους αναφέρονταν και στον τρόπο λειτουργίας του καταφυγίου αλλά και στην αλαζονεία του επικεφαλής του και κυρίως στις άθλιες συνθήκες όπου ζουν τα φυλακισμένα ζώα, προσπάθησαν να κινητοποιήσουν τις αρχές ώστε η διοίκηση να συμμορφωθεί. Η καταγγελία αναφερόταν σε έλλειψη χωρητικότητας για τα ζώα, τα οποία δεν προαυλίζονται, σε ανεξήγητες ευθανασίες (το καταφύγιο διαθέτει και αποτεφρωτήρα), ενώ παράλληλα αναφερόταν και σε έναν έλεγχο που προσπάθησε να κάνει επιτελείο του Υπουργείου Γεωργίας αλλά εκδιώχθηκε από τους υπευθύνους του ΔΙΚΕΠΑΖ.
Το εν λόγω καταφύγιο διαθέτει, σύμφωνα με τις ομοσπονδίες, 50 θέσεις συνολικά. Συνεργάζεται με 18 δήμους, και μόνο τα αδέσποτα σκυλιά του δήμου της Αθήνας είναι 40, οπότε είναι απορίας άξιο πώς θα χωρέσουν τόσα ζώα μαζί. Ο δήμος επιμένει να μεταφέρει τα αδέσποτα στο ΔΙΚΕΠΑΖ, την ώρα που σύμφωνα με τις ομοσπονδίες εκεί φιλοξενούνται αδέσποτα άλλων 18 δήμων, δεν υπάρχει χώρος και τα σκυλιά στοιβάζονται σε κοινά κλουβιά. Από την πλευρά του, ο δήμος απαντά ότι αναμένεται το ΔΙΚΕΠΑΖ να μπορέσει να χρησιμοποιήσει στο άμεσο μέλλον όμορο οικόπεδο της Περιφέρειας ώστε να αποκτήσει το χώρο που του χρειάζεται.
Ό,τι και να γίνει στο τέλος, το συμπέρασμα είναι ότι έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια από το δήμο Αθηναίων – χρήματα που θα μπορούσαν να τα έχουν αξιοποιήσει και να είχαν δημιουργήσει όχι ένα αλλά 5 κυνοκομεία του δήμου, τα οποία να είναι ανοιχτά ώστε όλοι οι δημότες να μπορούν να ελέγχουν αλλά και να υιοθετούν ένα σκύλο. Άλλωστε, αξία δεν έχει να μαζεύεις τα αδέσποτα, αξία έχει να μπορείς να τους προσφέρεις καλύτερες συνθήκες ζωής από αυτές του δρόμου κι όχι να τα κλειδώνεις σε ένα κλουβί.
Μπορεί οι φωνές των φιλόζωων ώρες-ώρες να ακούγονται γραφικές και υπερβολικές ενδεχομένως, ωστόσο προσπαθούν να εκπροσωπήσουν επάξια τα άφωνα και ανυπεράσπιστα αδέσποτα. Η μόνη αλήθεια είναι ότι πίσω από τις πλάτες κάποιων μετρημένων στα δάκτυλα ευαίσθητων και ρομαντικών ανθρώπων, εδώ και χρόνια παίζονται παιχνίδια εκατομμυρίων, ενώ τίποτα δεν έχει αλλάξει για τα αδέσποτα του δήμου Αθηναίων.
Η υπερκοστολόγηση σε νούμερα
Μετά από μια έρευνα αγοράς που έκανε το Hot Doc διαπιστώνει ότι οι τιμές που κοστολογούσαν τις υπηρεσίες τους οι «μόνιμοι» ανάδοχοι του δήμου Αθηναίων ήταν υπερ-πολλαπλάσιες σε σχέση με αυτό που επικρατεί στην αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μικροτσίπ που τοποθετείται κάτω από το δέρμα του σκύλου κοστίζει 2,5 ευρώ, ενώ στο δήμο χρεώνεται 60 ευρώ. Επίσης, την ώρα που οι ομοσπονδίες στειρώνουν τα σκυλιά με 80 ευρώ, στο δήμο η στείρωση τιμάται 140 ευρώ. Συνολικά η έρευνα αποκαλύπτει ότι για την εισαγωγή 500 ζώων σε καταφύγια, σε χρονική περίοδο 3 ετών, τα οποία στειρώθηκαν και θεραπεύτηκαν από ασθένειες, ξοδεύτηκαν από ομοσπονδίες και καταφύγια γύρω στις 70.000 ευρώ, όταν στο δήμο της Αθήνας το ποσό αυτό δεν καλύπτει ούτε τις υπηρεσίες 6 μηνών για 100 αδέσποτα.
Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθηναίων
«Η Ανοιχτή Πόλη, θέτει εδώ και χρόνια σε κριτική τα πρόγραμματα του Δήμου Αθηναίων σχετικά με τα αδέσποτα της πόλης. Με λίγα λόγια έχουμε έναν συνδυασμό κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης των χρημάτων των δημοτών με την ταυτόχρονη ελλιπή φροντίδα των ζώων. Όσο ο Δήμος δεν διαθέτει το δικό του Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων και αντίστοιχη Κλινική η λύση του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων στο Σχιστό θα μπορούσε κάτω από συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις να είναι ικανοποιητική.
Το ζήτημα όμως είναι να εξασφαλιστούν αυτές οι προϋποθέσεις. Για αυτό ζητάμε να γίνει πιο ξεκάθαρο το πλαίσιο λειτουργίας του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και οι δεσμεύσεις του προς το Δήμο Αθηναίων.
Όσο δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, όσο δεν υπάρχει εκπροσώπηση του Δήμου Αθηναίων στο διοικητικό συμβούλιο αλλά και ελεγκτικός μηχανισμός που να περιλαμβάνει και Επιτροπή από φιλοζωικές οργανώσεις, ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των αδέσποτων διατηρούμε επιφυλάξεις για το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. Η ουσιαστική επίλυση του προβλήματος απαιτεί ταυτόχρονα να μπει ένα τέλος στην κατασπατάληση πόρων αλλά να διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα των αδέσποτων ζώων.»
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Hot Doc #65, τον Δεκέμβρη του 2014
Extra Hot άρθρο
Χαμένοι βασιλιάδες, νέοι ήρωες

Αυτός ο τόπος κρύβει το μεγαλείο του κάτω από το χώμα. Σε στρώματα αναλύεται όλη η παράξενη ιστορία του. Βασιλιάδες, ποιητές και σοφοί, ληστές, τυμβωρύχοι και πόρνες, αποτελούν το υπέδαφος της καθημερινότητάς μας. Εκεί που πατάμε σήμερα. Ασφυκτιούν κάτω από το μπετό που στολίζει τη σημερινή μας ασημαντότητα…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Θάνατος στο Μισισιπί

Το ατμόπλοιο «Σουλτάνα» έπλεε στα ήσυχα νερά του Μισισιπί αγκομαχώντας, με τις μηχανές του στο φουλ και με ένα τεράστιο πρόβλημα στους καυστήρες που δεν μπορούσαν να τραβήξουν όσο νερό χρειαζόταν το πλοίο…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Νέα κόμματα, παλιά κόλπα

Ένα νέο ακόμα κόμμα κάνει την εμφάνισή του. Είναι το κόμμα έμπνευσης Τάκη Μπαλτάκου και θα ονομάζεται «Ρίζες». Είναι άγνωστο αν θα αποτελεί την «σοβαρή Χρυσή Αυγή» την οποία τόσο επιθυμούσε ο πρώην Γραμματέας της κυβέρνησης, πάντως θα κινηθεί απ’ ό,τι έχει διαρρεύσει μεταξύ εθνικιστικής δεξιάς και στρατολάγνας τιμιότητας…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ακτινογραφία του Δημόσιου Χρέους

Μια ματιά στην αριθμητική του χρέους εξηγεί γιατί η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση νευρικού κλονισμού. Το συνολικό ποσό που χρωστά το ελληνικό Δημόσιο σήμερα είναι 321,7 δισ. ευρώ…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Διαπλοκή VS Μεταρρυθμίσεις και η ριζοσπαστική αριστερά

Οι ελληνικές εξαγωγές έκαναν νέα βουτιά 8,7% το Σεπτέμβριο, την ώρα που οι εισαγωγές εκτινάσσονταν κατά 7,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να αυξηθεί κατά 34,2%, στα 2,06 δισ. ευρώ. Η συνολική αξία των εξαγωγών στο 9μηνο του 2014 έπεσε στα 20.011,8 εκατ. ευρώ, έναντι 20.938,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2013, παρουσιάζοντας μείωση 4,4%. Με αυτά τα δεδομένα, για να επιτευχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης 2,9% το 2015 που θέλει ο προϋπολογισμός, πρέπει οι εξαγωγές να αυξηθούν κατά 5,2%…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Οι περιπέτειες του ΣΥΡΙΖΑ: Από τον Βουδούρη στη Τζάκρη

Από τον Οδυσσέα Βουδούρη στη Θεοδώρα Τζάκρη, με αρκετούς ενδιάμεσους επώνυμους σταθμούς, το τρένο των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ αγκομαχάει. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως φαίνεται τουλάχιστον, ο μηχανοδηγός κάνει ό,τι μπορεί για να επιταχύνει την κίνησή του και να καταφέρει να ανεβάσει σ’ αυτό όσο γίνεται περισσότερους επιβάτες. Γιατί υπάρχουν κι εκείνοι, καθόλου λίγοι, οι οποίοι πιστεύουν –και το λένε φωναχτά– ότι μια τέτοια πορεία οδηγεί σε κατήφορο, κρύβει κινδύνους εκτροχιασμού, και άρα χρειάζονται τα φρένα για να ανακοπεί…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Βιβλιοπροτάσεις
Πέλλα Καλογγιανάκη – Κώστας Καρράς «Όταν τα γκράφιτι λένε πολλά με τη σιωπή τους»

«Τα γκράφιτι υπάρχουν και εκφράζουν –με έναν ιδιαίτερο τρόπο– ιδέες, ιδεολογίες, σκέψεις, συναισθήματα, εναντιώσεις, συχνά με διάθεση απορριπτική, ανατρεπτική, φορτισμένη, επιθετική, άλλοτε με διάθεση καλλιτεχνική, άλλοτε με τρόπο δυσνόητο και για πολλούς ανούσιο», δηλώνουν στο Hot Doc οι πανεπιστημιακοί Πέλλα Καλογιαννάκη και Κώστας Καρράς, στο πλαίσιο μιας κοινής τους συνέντευξης για το βιβλίο τους «Η Γλώσσα των Τοίχων»… μυώντας μας στον κόσμο των γκράφιτι…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Hot Doculture
Η επιλογή του 15νθήμερου

Σβετλάνα Ζαχάροβα – Χριστουγεννιάτικο Γκαλά
Η Σβετλάνα Ζαχάροβα γεννήθηκε στην Ουκρανία στις 10 Ιουνίου 1979 και άρχισε τις σπουδές της από την ηλικία των 10 ετών στη Σχολή Χορού του Κιέβου, ενώ στα 17 της βρέθηκε στα Μπαλέτα Μαριίνσκι, όπου πρωτοεμφανίστηκε στο «Σιντριβάνι του Μπαχτσισαράι», σε μουσική του Μπορίς Ασάφιεφ και χορογραφία του Ροστισλάβ Ζαχάροβ. Ο Βλαντίμιρ Βασίλιεφ την προσκάλεσε να χορέψει στα Μπολσόι της Μόσχας το 2003. Στις εθνικές εκλογές της Ρωσίας το 2008 εξελέγη μέλος του Κοινοβουλίου. Αυτό είναι σε συντομία το βιογραφικό της μπαλαρίνας για την οποία οι Financial Times έγραψαν: «Αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με χαμόγελο ενώ διαθέτει… πόδια και πειθαρχημένο σώμα με υπέροχες γραμμές. Είναι ένα θαύμα!» Αυτό το θαύμα, λοιπόν, θα έχει για άλλη μία φορά τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το αθηναϊκό κοινό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου. Ένα εκπληκτικό γκαλά χορού, που συνδυάζει κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, απ’ όπου δεν λείπουν κομμάτια από σημαντικά έργα του κλασικού μπαλέτου που σφράγισε με την ερμηνεία της η Ζαχάροβα, εκτοξεύοντας τη φήμη της σε όλο τον κόσμο. Μαζί της, οκτώ ακόμη σούπερ σταρ, όπως οι πρώτοι χορευτές των Μπολσόι Μιχαήλ Λομπούχιν, Αντρέι Μερκούριεφ και Αναστασία Στασκέβιτς, ο πρώτος χορευτής και χορογράφος της Nafas Dance Company Πάτρικ ντε Μπάνα και οι μεγάλοι σολίστ του Στανισλάφσκι Άννα Ολ, Σεμιόν Βέλιτσκο, Τατιάνα Μπολότοβα και Ντμίτρι Ζαγκρέμπιν.
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ο Αλί υποψήφιος βουλευτής

Γιατί όχι δηλαδή; Καλύτερο είναι Τζέρι Γιακουμάτο, Γιώργο Πάντζα; Αλί πρέπει μπει στη βουλή για να σώσει χώρα.
Γι’ αυτό πήγε και γράφτηκε σε μία κόμμα. Τη μόνη που ταίριαζε στο ιδεολογία του ήταν Χρυσή Αυγή αλλά από το ανάποδη…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Τoo big to fail εργολαβικές κουτοπονηριές

Κάποιοι εργολάβοι ζήλεψαν τη δόξα των τραπεζών και επιχειρούν να εμφανιστούν και εκείνοι ως «πολύ μεγάλοι για να αφεθούν να καταρρεύσουν»!
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 65 (A' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Το ελληνικό κράτος συστηματικός πελάτης του «μαέστρου» της φοροαποφυγής

Κατά τη διάρκεια των ετών που η PriceWaterhouseCoopers (PwC) έβρισκε παραθυράκια ώστε πάνω από 340 πολυεθνικές να φορολογούν τα κέρδη τους στο Λουξεμβούργο ζημιώνοντας τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε., οι ελληνικές κυβερνήσεις της ανέθεταν μια σειρά από μικρά και μεγάλα έργα έναντι αδρών αμοιβών. Το ελληνικό κράτος, κατόπιν έμμεσης υπόδειξης της τρόικας, πληρώνει τον οργανισμό που λειτουργούσε εις βάρος του αλλά και τοποθετεί πρώην στέλεχος του στη νευραλγική θέση του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 64 (B' Νοέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Προκαλεί το Lipitor διαβήτη τύπου 2;

Η πρακτική της Pfizer να ωθεί γιατρούς στην υπερσυνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων δεν είναι καινούρια υπόθεση. Το 2009 ο φαρμακευτικός κολοσσός συμφώνησε να πληρώσει 2,3 δισ. δολάρια για να ξεπεράσει τις κατηγορίες που αφορούσαν σε παράνομες μεθόδους προώθησης μιας σειράς σκευασμάτων με αιχμή το αντιφλεγμονώδες Bextra. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει επιβληθεί σε φαρμακευτική εταιρεία για υπόθεση Αστικού Δικαίου στην ιστορία της αμερικανικής Δικαιοσύνης και μαρτυρά εμφατικά πως η Pfizer παίρνει ρίσκα για να αυξήσει τα κέρδη της…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 64 (B' Νοέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Μίζες σε 3.000 γιατρούς για να συνταγογραφούν φάρμακα για τη χοληστερίνη

Πάνω από 3.000 έλληνες γιατροί, εισέπρατταν μεγάλα ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, για να συνταγογραφούν ένα από τα πιο εμπορικά φάρμακα για τη χοληστερίνη, το Lipitor. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, κάτω από την κάλυψη «στατιστικών μελετών», χρημάτιζε τους γιατρούς οι οποίοι με τη σειρά τους εμφάνιζαν το φάρμακο ως αναγκαίο για την ασφάλεια του ασθενή. Αυτά καταγγέλει με έκθεση και ντοκουμέντα που έχει διαβιβάσει στις αμερικανικές Αρχές, στέλεχος της επιχείρησης στην Ελλάδα. Στη διάθεση του Hot Doc είναι κατάλογοι με τραπεζικούς λογαριασμούς γιατρών, που αποδεικνύουν πως πράγματι έλαβαν ποσά από την εταιρεία. Πέρα όμως από αυτά καθαυτά τα στοιχεία, το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες του κόσμου στην κατανάλωση του προωθημένου φαρμάκου Lipitor, αποδεικνύει ή πως οι Έλληνες είναι καρδιοπαθείς σε μεγάλο βαθμό, ή πως ο εισαγγελέας και στην Ελλάδα πρέπει να εξετάσει ένα από τα πιο βρώμικα σκάνδαλα σε βάρος της υγείας των ασθενών…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 64 (B' Νοέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Στην «πυραμίδα» των Lux Leaks

Ένα φιλέτο στο κέντρο της Αθήνας και η πώλησή του σε επιχειρηματικό κολοσσό ήταν ο λόγος που όλες οι πόρτες, από του πρωθυπουργού έως και του δημάρχου Αθηναίων, άνοιξαν διάπλατα και έγινε ό,τι είναι δυνατόν ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να μείνει ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες τους. Την ίδια ώρα, τόσο η απόφαση του ΣτΕ όσο και οι κάτοικοι της περιοχής βάζουν εμπόδια και ζητούν να σταματήσει η επένδυση. Μέχρι εδώ, η πάρα πάνω περιγραφή θυμίζει όλες τις ιστορίες ξένων ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, οι οποίες στο πέρασμά τους και με τις ευλογίες της κυβέρνησης και όλων των αρμόδιων φορέων ισοπέδωσαν τη νομοθεσία του κράτους και ό,τι άλλο βρήκαν μπροστά τους, με σκοπό το κέρδος. Άλλωστε αυτός είναι και ο μοναδικός στόχος κάθε επενδυτή – απ’ όπου και αν προέρχεται… Αυτό που κάνει τη διαφορά στη συγκεκριμένη ιστορία είναι ότι η μητρική εταιρεία του επενδυτή, που θέλει να φτιάξει Mall σε μια περιοχή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τυχαίνει να έχει έδρα το Λουξεμβούργο, με ό,τι αυτό σημαίνει μετά τις πρόσφατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις.
Ήταν το 2008 όταν η εταιρεία Αrtume S.A. μπήκε επίσημα στη ζωή μας, και πιο συγκεκριμένα, στη ζωή των κατοίκων της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος. Η εταιρεία είχε αγοράσει το πρώην εργοστάσιο του Μουζάκη με σκοπό την κατασκευή ενός πολυχώρου εμπορίου αναψυχής και ψυχαγωγίας. Έδωσε μάλιστα 37 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Η επένδυση θα ονομαζόταν λόγω της περιοχής Academy Garden, συνολικής επιφάνειας 55.000 τ.μ. Όλα αυτά είχαν προβληθεί από την πλευρά της πολιτείας ως μια μεγάλη ευκαιρία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συνεχίζουν να προβάλλονται με τον ίδιο τρόπο παρ’ όλο που τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Τα εμπόδια που βρήκε μπροστά της η εταιρεία ήταν πολλά, κυρίως από την πλευρά της νομοθεσίας του κράτους, διότι μεταξύ άλλων το νέο Mall θα κατασκευαζόταν σε μία περιοχή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς απέχει μόλις 1,4 χλμ. από το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ωστόσο, όπως όλα έδειξαν, αν υπάρχει καλή διάθεση όλα γίνονται. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς έβαλαν την υπογραφή τους, λέγοντας παράλληλα ένα ηχηρό «ναι» ώστε το Μall να γίνει, παρακάμπτοντας ακόμα και απόφαση του ΣτΕ η οποία σταματούσε την έκδοση οποιασδήποτε οικοδομικής άδειας για το οικόπεδο Μουζάκη.
Τι ήταν όμως αυτό που έκανε υπουργούς, περιφερειάρχες, δημάρχους, πέρα από τη «δίψα» τους για ανάπτυξη να παρακάμπτουν αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου; Η εταιρεία Artume S.A. δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Μπορεί σε παλαιότερη έρευνα του Hot Doc να είχε αποκαλυφθεί ότι έχει μόνο ένα γραφείο στην Αθήνα για να δηλώνει την ύπαρξή της, ωστόσο πρόκειται για μία θυγατρική της Black Rock. Αυτός είναι κι ο λόγος που όλες οι πόρτες άνοιξαν διάπλατα με σκοπό να «αγκαλιάσουν» την επένδυση του κολοσσού, ο οποίος, να υπενθυμίσουμε, βλέποντας ότι το έργο καθυστερεί γιατί δεν το επιτρέπουν νόμοι και κανόνες της χώρας, έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας του να βοηθήσει. Και τότε όλα, ως διά μαγείας, λύθηκαν.
Ο Πλάτωνας, το Λουξεμβούργο και οι φοροελαφρύνσεις
Η εταιρεία Macquaire Global Property Advisors (MGPA) ήταν η μητρική εταιρεία της Artume, με μια από τις ενδιάμεσες εταιρείες την Artemis Hermes, οι οποίες, όλες αυτές, εξαγοράστηκαν από τον όμιλο Blackrock. Ωστόσο, πριν ακόμα από την αγοραπωλησία, η συμφωνία για τη φορολογική ελάφρυνση του πολύπλοκου εταιρικού σχήματος είχε λάβει την έγκριση των αρχών του Λουξεμβούργου. Ήταν δηλαδή και αυτή μία από αυτές τις μεγάλες εταιρείες που βρίσκονται στο φορολογικό παράδεισο και χρησιμοποιώντας λογιστικά τρικ αποφεύγουν να πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.
Στις φορολογικές συμφωνίες της μητρικής εταιρείας με το Λουξεμβούργο περιλαμβάνονταν εσωτερικός δανεισμός προς τις θυγατρικές της -ένα είδος χορηγήσεων- όπου, αντί να πληρώνουν οι θυγατρικές τόκους στη μητρική εταιρεία για το δάνειο, η μητρική αποκτά ποσοστό επί των κερδών των θυγατρικών. Τα συγκεκριμένα δάνεια ονομάζονταν «χορηγήσεις με συμμετοχή στο κέρδος». Στη φορολογική συμφωνία εμφανιζόταν ότι το ποσοστό της συμμετοχής στα κέρδη της εταιρείας που λαμβάνει το δάνειο κυμαίνεται από 80% έως 100%. Τα κέρδη λοιπόν των εταιρειών που δανείζονταν χρήματα θα επέστρεφαν στο μεγαλύτερο ποσοστό ως τόκοι των δανείων που είχαν λάβει και έτσι δεν θα φορολογούνταν.
Μία ανάλογη περίπτωση είναι και η ελληνική επένδυση. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Artemis Hermes είχε χορηγήσει έως το τέλος του 2008 στην ελληνική θυγατρική της εταιρεία Artume δάνειο ύψους σχεδόν 50 εκατ. ευρώ. Το δάνειο, όπως αναφερόταν στις οικονομικές καταστάσεις της λουξεμβουργιανής εταιρείας, θα έπρεπε να αποπληρωθεί έως τα τέλη του 2016. Με αυτό τον τρόπο τα κέρδη της ελληνικής εταιρείας επιστρέφονται ως τόκοι του δανείου με αποτέλεσμα να μην φορολογούνται στη χώρα μας.
Με άλλα λόγια, όλες οι αρμόδιες αρχές του ελληνικού κράτους έδωσαν το πράσινο φως, κλείνοντας παράλληλα το μάτι σε μία «πυραμίδα» εταιρειών οι οποίες δεν πρόκειται ούτε τη φορολογία που τους αναλογεί να πληρώσουν.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Hot Doc # 64, τον Νοέμβρη του 2014
Extra Hot άρθρο
Hot Doculture
Η επιλογή του 15νθήμερου

Ελ Γκρέκο x4 στην Αθήνα
Τετρακόσια χρόνια μετά το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου οι φιλότεχνοι έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτίριο, όπου φιλοξενείται η έκθεση «Ο Φιλικός Κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο». Επίσης, στο Κτίριο της Οδού Πειραιώς φιλοξενείται η έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος Μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», που είναι επικεντρωμένη σε δύο έργα της ιταλικής περιόδου του κρητικού ζωγράφου που φυλάσσονται στην πόλη του Ηρακλείου. Πρόκειται για τη «Βάπτιση του Χριστού», που ανήκει στο δήμο Ηρακλείου, και την «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά», που αγοράστηκε από τα Ιδρύματα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού το 1991…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 64 (B' Νοέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η νύφη από την Κορέα

Μια συννεφιασμένη ημέρα του Νοεμβρίου του 1951, το αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό πλοίο «Στρατηγός Μ.Μ. Πάτρικ» έμπαινε στο λιμάνι του Σιάτλ. Η μπάντα δεν παιάνιζε για την επιστροφή των στρατιωτών από τον πόλεμο της Κορέας, αλλά έπαιζε την χαρμόσυνη μουσική από το γαμήλιο εμβατήριο «Να, έρχεται η νύφη»…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 64 (B' Νοέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Σάτιρα από την εποχή του Τρικούπη

Δεκαετία του 1880. Τρικούπης και Δηλιγιάννης, ή Δηλιγιάννης και Τρικούπης. Μια μάχη που καθόρισε τις βουλευτικές αναμετρήσεις και αποτέλεσε πρότυπο για την έξαψη των πολιτικών ηθών εντός της βουλής.Εκεί, στις μνημειώδεις κόντρες και τις τραγικές επιλογές τους, μπορεί κανείς να βρει τις ρίζες της σύγχρονης Ελλάδας: κομματοκρατία, φαυλότητα, εναλλαγή στην εξουσία, αντισφαίριση ευθυνών…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 64 (B' Νοέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Χένρι Ζιρού
«Χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από την πολιτική των πανό και των συνθημάτων»

Ο Χένρι Ζιρού είναι ένα από τα πιο καταξιωμένα πρόσωπα της παγκόσμιας πνευματικής κοινότητας. Είναι ο πρόεδρος του Κέντρου Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον στο πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά, ενώ έχει συγγράψει δεκάδες βιβλία. Μιλά στο Hot Doc για την αυξανόμενη και επικίνδυνη επιρροή του νεοφιλελευθερισμού παγκοσμίως, στην πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία, και την παιδεία…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 64 (B' Νοέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Σύνορα η Ευρώπη δεν γνωρίζει…από το Κόσσοβο στην Κριμαία

Η αρχή της μη παραβίασης των συνόρων αρχικά ήταν συμπληρωματική στον κανόνα της εδαφικής ακεραιότητας. Αυτό αναφερόταν στη διακήρυξη του OHΕ του 1970 για τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών. Σύμφωνα με αυτό το κείμενο, κάθε κράτος θα πρέπει να αποφεύγει την απειλή βίας ή τη χρήση βίας με σκοπό την παραβίαση των συνόρων άλλου κράτους. Επίσης, η αλλαγή των συνόρων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο για την επίλυση των διεθνών διαφορών…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 64 (B' Νοέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.