HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Περιζήτητα τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια από ξένες τράπεζες και funds


Συμβαίνει συχνά το τελευταίο διάστημα: Δανειολήπτης μένει εμβρόντητος μια ωραία πρωία όταν ανοίγει την αλληλογραφία του και μαζί με τους υπόλοιπους λογαριασμούς μαθαίνει πως το δάνειό του έχει γίνει απαιτητό εντός τριών ημερών όχι από την τράπεζα που του το έχει χορηγήσει, αλλά από μια ξένη, και μάλιστα χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή του. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά αν δεν καταφέρει να γυρίσει τη γη ανάποδα για να το αποπληρώσει, ο νέος πιστωτής θα μπορεί να κατάσχει ακόμη και την πρώτη κατοικία του, εφόσον, όπως είναι το πιθανότερο σενάριο, αρθεί η αναστολή πλειστηριασμών από το 2014.

Ανθρωποι που γνωρίζουν τα μυστικά της τραπεζικής αγοράς καλύτερα από εκείνα της οικογένειάς τους αποκαλύπτουν στο Hot Doc πως ακόμη κι επτά στα δέκα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες είναι επισφαλή ή στα όρια της επισφάλειας και τρία στα δέκα έχουν ήδη πουληθεί. Ποιος είναι ο βαθύτερος στόχος των αγοραστών κόκκινων δανείων; Τα υποθηκευμένα ακίνητα δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, συνταξιούχων, ανέργων και μικροεμπόρων.

Παραδείγματα εκχωρημένων τιτλοποιημένων δανείων

Οι τιτλοποιήσεις και μεταβιβάσεις δανείων είναι σύνηθες φαινόμενο για τις περισσότερες, αν όχι όλες, ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν καμία άλλη νομική υποχρέωση παρά να ενημερώνουν απλώς τους πελάτες τους για τέτοιου είδους κινήσεις που αφορούν τα δάνειά τους και στις οποίες έχουν ήδη προχωρήσει δίχως την έγκρισή τους. Κι όμως, σε πολλές περιπτώσεις δεν δέονται να πράξουν ούτε αυτό, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάζονται οι δανειολήπτες.

Το Hot Doc έχει στη διάθεσή του συγκεκριμένα παραδείγματα δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί κι έχουν εκχωρηθεί σε ξένες εταιρίες, οι οποίες προχώρησαν σε εκδόσεις διαταγών πληρωμής και κατασχετηρίων εκθέσεων:

1) Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ως ειδικός διάδοχος της Aspis Bank εκχώρησε απαίτηση στην εταιρία ειδικού σκοπού Byzantium Finance PLC που εδρεύει στο Λονδίνο (c/o Management Limited, International Finance Centre), η οποία στη συνέχεια εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 33970/2012 Διαταγή Πληρωμής του Ειρηνοδικείου Αθηνών κατά έλληνα δανειολήπτη.

2) Η Τράπεζα Πειραιώς τιτλοποίησε και έδωσε δάνειο στην εταιρία με την επωνυμία PRAXIS FINANCE PLC που εδρεύει στο Λονδίνο (c/o Wilmington Trust SP Services, EC2M 7JH), η οποία στη συνέχεια εξέδωσε κατά έλληνα δανειολήπτη την υπ’ αριθμόν Διαταγή Πληρωμής 34071/2012 του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

3) Καταγγελία σύμβασης στεγαστικού δανείου ύψους 180.000 ευρώ της εταιρίας με την επωνυμία UNION DE CREDITOS IMMOBILIARIOS SA ESTABLECIMIENTO FINANCIERO DE CREDITO με έδρα στην Ισπανία (C / R e t ama , 3 – a P l t a . E d i f i c i o E j e s u r, Μ α δρ ίτ η 2 8 0 4 5 ) , κ ατ ά έλληνα δανειολήπτη.

4) Εξώδικος επιστολή κατά έλληνα δανειολήπτη της εταιρίας με την επωνυμία FV-1 INC, στην οποία η απαίτηση χορηγήθηκε από τη Citibank.

5 ) Αναγκαστική κατάσχεση ακίνητης περιουσίας κατά έλληνα δανειολήπτη για ποσό δανείου 357.651 ευρώ με την υπ’ αριθμό Διαταγή Πληρωμής 1564/19/1/2010 της εταιρίας AXIA FINANCE PLC, με αριθμό μητρώου 6705391, που εδρεύει στο Λονδίνο (c/o Wilmington Trust, SP Services Ltd), το οποίο εκχωρήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στην παραπάνω εταιρία.

6) Εξώδικος επιστολή κατά έλληνα δανειολήπτη από την εταιρία EOS SECURITISATION GMBH, νομικό πρόσωπο που εδρεύει στο Αμβούργο (Steindamm 71,20099). Η μεταβίβαση από την Εμπορική Τράπεζα έχει καταχωρηθεί στο Ενεχυροφυλάκειο Αθηνών με αριθμό 93/15.5.2009.

Τα «distress funds»

perizitita1

Στη ναυτική ορολογία, τα πλοία που κινδυνεύουν άμεσα να βυθιστούν βρίσκονται σε κατάσταση «distress». Δεν είναι τυχαίο, επομένως, που αυτόν τον όρο έχει δανειστεί και η οικονομική επιστήμη προκειμένου να χαρακτηρίσει τα funds που ειδικεύονται στις επενδύσεις σε δάνεια των οποίων η πλήρης αποπληρωμή θεωρείται από δύσκολη έως σχεδόν απίθανη. Έχοντας τις έδρες τους κατά βάση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη (κυρίως σε Γερμανία, Βρετανία, αλλά και Λουξεμβούργο), δραστηριοποιούνται σε όλο τον πλανήτη, ειδικά σε χώρες που διέρχονται βαθιά οικονομική ύφεση, όπως η Ελλάδα. Σε αυτές αποκτούν κοψοχρονιά περιουσιακά στοιχεία απελπισμένων πολιτών, μέσω της αγοράς των δανείων τους σε ποσοστό από 5% έως 25%, στην καλύτερη περίπτωση, του αρχικού κεφαλαίου, ανάλογα αν υπάρχει κι εμπράγματη εξασφάλιση ακινήτων. Αυτά τα funds χρησιμοποιούν μεθόδους πίεσης προς τους οφειλέτες μπροστά στις οποίες τα τηλεφωνήματα εισπρακτικών εταιριών μοιάζουν με βόλτα στο πάρκο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τράπεζες μεταβιβάζουν τα ληξιπρόθεσμα δάνειά τους σε όποιον καταθέσει τη μεγαλύτερη προσφορά, μέσω δηλαδή ενός ιδιότυπου πλειστηριασμού. Αρχικά ο πλειοδότης προσπαθεί να ανακτήσει την επένδυσή του και στη συνέχεια να βγάλει κάποιο κέρδος από αυτήν.

«Τα διεθνή κοράκια δεν πρόκειται να έρθουν, απλούστατα γιατί βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Η παρούσα μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις δρα- στηριότητες εταιριών του είδους αυτού στην Ελλάδα, με σκοπό να απελευθερωθεί πλήρως η επιχειρηματική δράση και λειτουργία τους στη χώρα μας. Ένας βασικός λόγος για τον οποίο στα επόμενα χρόνια θα γίνουν μαζικές πωλήσεις δανείων σε τέτοιου είδους ξένες εταιρίες είναι ότι η τρόικα θέλει να πετύχει τη λεγόμενη απομόχλευση στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τη λήξη ισχύος του νόμου που ισχύει μέχρι 31/12/2013 κι απαγορεύει τους πλειστηριασμούς για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ, θα ακολουθήσει ένα μπαράζ χιλιάδων πλειστηριασμών και κατασχέσεων στην ακίνητη περιουσία των ελλήνων δανειοληπτών», προειδοποιεί σε συνομιλία του με το Hot Doc ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών-Καταναλωτών Ελλάδος, Ευάγγελος Κρητικός.

Όπως ενημερώνει, εξάλλου, το περιοδικό η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ, η καταναλωτική οργάνωση έχει λάβει καταγγελίες από χιλιάδες δανειολήπτες ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) έχει τιτλοποιήσει τα δάνειά τους χωρίς ποτέ να τους ρωτήσει.

Επιπλέον, υπάρχουν ελληνικές τράπεζες οι οποίες, προκειμένου να συναινέσουν σε διακανονισμούς με δανειολήπτες τους, ζητούν από αυτούς να τους προσημειώσουν οποιοδήποτε ακίνητο έχουν στην ιδιοκτησία τους. Απώτερος σκοπός τους είναι να πουλήσουν, στο άμεσο μέλλον, σε υψηλότερες τιμές αυτά τα επισφαλή δάνεια σε ξένους αγοραστές.

Τι θέλει η Μέρκελ

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάθε λόγο να θέλουν να ξεφορτωθούν τα κόκκινα στεγαστικά κι επιχειρηματικά δάνεια που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους, ακόμη και πουλώντας τα στο 10% με 15% της αρχικής τους αξίας. Κι αυτό γιατί, πέρα από όλα τα άλλα, οφείλουν να καταθέσουν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, το επιχειρησιακό τους σχέδιο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να επιτύχουν την ανακεφαλαιοποίησή τους. Την ίδια ώρα, οι ξένες τράπεζες αδυνατούν ή διστάζουν να αγοράσουν κόκκινα δάνεια, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο στα distress funds να κάνουν το παιχνίδι τους. Σε αυτό το πλαίσιο, έγκυροι αναλυτές βλέπουν την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να συναινεί σε μια σημαντική ελάφρυνση των ελλήνων δανειοληπτών μόνο στην περίπτωση που γερμανικές τράπεζες και γερμανικά funds αποκτήσουν τη μερίδα του λέοντος από τα επισφαλή δάνεια της ελληνικής αγοράς. Θα αγοράσουν φτηνά και στην περίπτωση που δεν είναι δυνατό να αποπληρωθούν, όπως είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο, θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις ακινήτων.

«Σπεύστε στις τράπεζες»

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης παρατηρεί πως ο αριθμός των δανειοληπτών που προσφεύγουν σε αυτήν για ένταξη στον ν. 3869/2010, πιο γνωστό ως νόμο Κατσέλη, έχει τριπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι. «Ο δανειολήπτης οφείλει εγκαίρως είτε να προσπαθήσει να ενταχθεί στη νομοθετική ρύθμιση για όλο το δανειακό του βάρος είτε να σπεύσει στην τράπεζα και να το ρυθμίσει πριν αυτό πουληθεί.

Φτάσαμε στο σημείο να διαχειριστούμε δανειολήπτη με χρέος 1.000.000 ευρώ, ο οποίος δεν είχε στην κυριότητά του κανένα περιουσιακό στοιχείο και ήταν, επίσης, άνεργος», πληροφορεί το Hot Doc η Ιωάννα Μελάκη, πρόεδρος της Ένωσης, προτείνοντας κούρεμα σε όλα τα δάνεια το λιγότερο στο 50% και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στους άνεργους και στους ανάπηρους χωρίς περιουσιακά στοιχεία, να φτάνει ακόμα και στο 100%.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται, σε συνομιλία του με το Hot Doc, και ο οικονομολόγος-τραπεζικός σύμβουλος Γιώργος Ιωσηφίδης, ο οποίος θεωρεί μονόδρομο τη ρύθμιση των δανείων.

«Δεν έχει νόημα να μεταφέρεις κόκκινα δάνεια στα βιβλία και στους ισολογισμούς σου όταν δεν υπάρχει περίπτωση να εισπράξεις ούτε ένα μέρος από αυτά.

Έχουν μειωθεί τα εισοδήματα και τα διαθέσιμα τραπεζικά υπόλοιπα, ενώ έχουν αυξηθεί οι φόροι. Γι’ αυτό και οι τράπεζες οφείλουν να πάρουν κάποιες γενναίες αποφάσεις, πληρώνοντας και τις δικές τους επιλογές».

 

 

άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc #28, το Μάιο του 2013

cover 28

 


Extra Hot άρθρο