HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Ποινική δίωξη στον Νίκο Γεωργιάδη για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων


Ο πρώην βουλευτής και σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκος Γεωργιάδης, είναι ένα βήμα πριν το εδώλιο του κατηγορουμένου, για εγκλήματα που σχετίζονται με σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων. Η υπόθεση, την οποία είχε αποκαλύψει τον Ιανουάριο του 2016 το Hot Doc, αποτελεί πλέον μια ποινική υπόθεση, αφού ο αντεισαγγελέας Εφετών, Δημήτρης Πιέρρος, άσκησε δίωξη εναντίον του Γεωργιάδη, κατηγορώντας τον για ασέλγεια σε ανήλικο έναντι αμοιβής, κατά συρροή και εξακολούθηση. Η πορεία όμως προς τη δίωξη, η οποία χρειάστηκε οκτώ μήνες, δεν είναι απαλλαγμένη από περιπέτειες αλλά και ερωτήματα, που συνοδεύουν τη διαδικασία συγκρότησης της ελληνικής δικογραφίας από το Τμήμα Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο διενεργούσε την προανάκριση με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Γκύζη, ο οποίος αρχικώς είχε αρχειοθετήσει την υπόθεση. Από πληροφορίες, φαίνεται πως παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης, που αφορά το πώς ένα πολιτικό πρόσωπο με ρόλο σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Γεωργιάδης, χρησιμοποίησε το ρόλο του για να εκμεταλλευτεί ανήλικα παιδιά, οι ανακριτικές Αρχές στην Ελλάδα δεν ζήτησαν καν δικαστική συνδρομή από τη Μολδαβία για τη δράση του Γεωργιάδη.

Παρότι, με πρωτοβουλία του Hot Doc, έφτασε στην Ελλάδα και κατέθεσε βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, η έρευνα περιστράφηκε στο «νομικό» θέμα, για το αν τα αδικήματα είχαν παραγραφεί. Δηλαδή, Αστυνομία και Εισαγγελία Πρωτοδικών δεν έκαναν τον κόπο να ζητήσουν στα πλαίσια της δικαστικής συνδρομής το σύνολο των στοιχείων και να καταθέσουν μάρτυρες-θύματα προκειμένου να φανούν τα αδικήματα, αλλά μετέτρεψαν ένα σοβαρό θέμα, το οποίο έπρεπε να ερευνήσουν, σε επίμονη γραφειοκρατική αναζήτηση των νομικών συνθηκών για τη μη δίωξη του Γεωργιάδη. Το Τμήμα Ανηλίκων αρνήθηκε κατ’ επανάληψη αυτούς τους οκτώ μήνες να μας απαντήσει για την πορεία της υπόθεσης, η οποία ήταν δημοσίου ενδιαφέροντος, παρότι ήμασταν αυτοί που με δημοσιεύματα αλλά και αναφορά προκαλέσαμε τις έρευνες.

poiniki-diwxi-ston-niko-gewrgiadi-gia-sexoualiki-ekmetallefsi-anilikwn6

Ως κατάληξη αυτής της σιωπής, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Δημήτρης Γκύζης, ο οποίος είχε την ευθύνη της έρευνας, αρχειοθέτησε την υπόθεση, παρότι εντόπισε αδικήματα, με το επιχείρημα ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Όταν όμως η αναφορά αρχειοθέτησης χρεώθηκε στον αντιεισαγγελέα Εφετών, Δημήτρη Πιέρρο, για να την εγκρίνει ή να την απορρίψει, αυτός εντόπισε πως τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί. Έτσι άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Νίκου Γεωργιάδη.

Η υπόθεση Γεωργιάδη, η οποία συγκλόνισε την κοινή γνώμη, είναι ίσως μια κλασσική περίπτωση που αποδεικνύει πως οι Αρχές έχουν την ευχέρεια να πάνε σε βάθος μια υπόθεση ή να την κλείσουν, ανάλογα με την πρόθεσή τους, ακόμη και αν υπάρχουν στοιχεία. Το τραγικό είναι πως σε αυτή την ελλιπή προανακριτική διαδικασία και την αρχειοθέτηση φαίνεται πως έχει παίξει ρόλο το Τμήμα Ανηλίκων, το οποίο έπρεπε λόγω της αποστολής του να είναι ευαίσθητο σε θέματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, όταν μάλιστα οι θύτες έχουν δημόσιο ρόλο τον οποίο χρησιμοποιούν απέναντι στα θύματά τους.

Το Hot Doc δημοσιοποιεί τα νέα στοιχεία που έχει στην κατοχή του, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι καταγραφές που έχουν γίνει επισήμως από τη Μολδαβική Αστυνομία, στις οποίες φαίνεται και αποδεικνύεται η δράση του Γεωργιάδη. Ο λόγος είναι πως θέλουμε να στοιχειοθετήσουμε, με τον ίδιο τρόπο που θα παραθέταμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ένα οικονομικό έγκλημα, και αυτό το έγκλημα, το οποίο είναι ειδεχθέστερο αφού αφορά ανυπεράσπιστα και ανήλικα θύματα. Αν κάποιοι βλέπουν σε αυτό μια «ροζ» διάσταση, για μας είναι η προσπάθεια να γίνει κατανοητή η διάσταση το θέματος και δύσκολη η συγκάλυψή του. Ό,τι δημοσιεύεται και εντυπώνεται στην κοινή γνώμη, δεν μπορεί να κουκουλωθεί ως μη υπάρχον.

Ένα ανατριχιαστικό ιστορικό

poiniki-diwxi-ston-niko-gewrgiadi-gia-sexoualiki-ekmetallefsi-anilikwn1

Το 2010, η Μολδαβική Αστυνομία, μετά από πίεση οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν ενάντια στο trafficking και την παιδοφιλία, αναγκάστηκε να κάνει εκτεταμένη επιχείρηση για να εξαρθρώσει κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, που δρούσε στη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία. Η Μολδαβία είχε μετατραπεί, σύμφωνα με τις εκθέσεις των οργανώσεων αλλά και της Αμερικανικής Πρεσβείας, σε παράδεισο για τους παιδόφιλους και αναπτυσσόταν ως χώρα παιδικού σεξοτουρισμού. Η Αστυνομία προχώρησε στη φυσική πα- ρακολούθηση προσώπων, σε καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών των μελών του κυκλώματος αλλά και σε παγίδευση σπιτιών και χώρων συνάντησης με κάμερες. Οι πληροφορίες της Αστυνομίας μιλούσαν για κάποιον έλληνα πολίτη με το όνομα «Νικ», ο οποίος εκμεταλλεύεται σεξουαλικά τους ανήλικους, οδηγώντας τους στο διαμέρισμά του, στην οδό Petru Movila 23/9 στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου. Το διαμέρισμα παγιδεύτηκε με κάμερες, όπως και το τηλέφωνο του «Νικ» με αριθμό 060008823.

Από την παρακολούθηση, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες πως ο έλληνας «Νικ» είχε σχέσεις με ανήλικους, τους οποίους δελέαζε με χρήματα και ακριβά δώρα. Στις 30 Νοεμβρίου του 2011, ο «Νικ» συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο του Κισινάου, αλλά επιδεικνύει διπλωματικό διαβατήριο και αφού επικαλείται διπλωματική ασυλία αφήνεται ελεύθερος. Ο «Νικ» είναι ο Νίκος Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ στη Μολδαβία, γι’ αυτό και είχε διπλωματική ασυλία. Τα Μέσα Ενημέρωσης στη Μολδαβία και το Δημοσιογραφικό Ερευνητικό Κέντρο δημοσιοποιούν στοιχεία από τη δράση του Γεωργιάδη. Ένας από τους ανήλικους, ο Μίσα, περιγράφει ιδιαίτερα σκληρή σεξουαλική μεταχείριση από τον Γεωργιάδη και βιασμό.

Η αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων συγκλονίζει τη Μολδαβία. Μέλη του κυκλώματος καταδικάζονται σε πολυετή φυλάκιση, αλλά οι διαδικασίες για δίωξη του «Νικ» – Νίκου Γεωργιάδη μετά τη λήξη της ασυλίας του δεν προχωρούν. Το πολιτικό κατεστημένο στη Μολδαβία δεν θέλει να προχωρήσει η έρευνα, που εκθέτει όχι μόνο το ρόλο του Γεωργιάδη αλλά εμπλέκει και διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, και την ΕΕ σε ένα τόσο σοβαρό σκάνδαλο.

Κατηγορητήριο 213 σελίδων

Ϡͅϓ Бυđϓ ԇӠ̈́ ʕщJϓ ̇ԓϔJǓ Ӕ`ÑVʼn`ԏՠʏ̌Tϓ ӔǠӕÃяըEUROKINISSI/ÉّÏӠʏ͔QɍǓ)

Οι αποκαλύψεις του Hot Doc για την υπόθεση Γεωργιάδη και τη συγκάλυψή της, ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2016. Η διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε στο πλευρό του ως σύμβουλο τον Νίκο Γεωργιάδη, προκάλεσε την αντίδραση κάποιων, οι οποίοι γνώριζαν την υπόθεση και θεωρούσαν προκλητική την εύνοια και την ανοχή του Μητσοτάκη προς τον Γεωργιάδη. Οι πληροφορίες, που έφτασαν στο Hot Doc, διασταυρώθηκαν, και σε δύο τεύχη (93 και 94) δημοσιεύσαμε στοιχεία για τη δράση του Γεωργιάδη από τα επίσημα δικόγραφα.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2016, η δικηγόρος Ναταλία Μπαϊράμ, μέλος της οργάνωσης κατά του trafficking «La Strada», η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη του κυκλώματος, έφτασε από τη Μολδαβία στην Ελλάδα με ευθύνη του Hot Doc και κατέθεσε στο Τμήμα Ανηλίκων. Κατά την προανακριτική διαδικασία, οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης, Μαρίνος Γκασιάμης και Άγγελος Προβολισιάνος κατέθεσαν επίσης στοιχεία που προέκυπταν από την έρευνα.

Στις 8 Αυγούστου, ο εισαγγελέας Δ. Γκύζης αρχειοθέτησε την υπόθεση, για να ξανανοίξει τελικώς από τον αντεισαγγελέα Εφετών Δ. Πιέρρο. Στο διάστημα των οκτώ μηνών, που οι έχοντες την ευθύνη της προανάκρισης δεν κατάφεραν να βρουν στοιχεία από τη Μολδαβία για να διώξουν τον Γεωργιάδη, το Hot Doc κατάφερε να εξασφαλίσει το κατηγορητήριο εναντίον του Γεωργιάδη που συνέταξαν οι μολδαβικές Αρχές, που αποτελείται από 213 σελίδες.

Ο φάκελος κατηγορίας έχει αριθμό ποινικής υπόθεσης 2011515083 και έχει ως κατηγορούμενο τον Νικόλαο Γεωργιάδη. Τον συνέταξε το Κέντρο Καταπολέμησης Trafficking του υπουργείου Εσωτερικών της Μολδαβικής Δημοκρατίας. Όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, «το Νοέμβριο του 2010 ο πολίτης της Ελλάδας Νικόλαος Γεωργιάδης, ο οποίος είναι συνδρομητής του αριθμού 060008823, ενήργησε από κοινού με τον Nicolae Canatuie και ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο δεν εντοπίστηκε από τις διωκτικές Αρχές, για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών.

poiniki-diwxi-ston-niko-gewrgiadi-gia-sexoualiki-ekmetallefsi-anilikwn3

Στρατολόγησαν ένα παιδί, που ονομάζεται Λούνγκου Μιχαήλ, και δύο άλλα πρόσωπα, τους Αντότσι Βιτάλι και Πούσκας Νικολάε, και πήγαν στην πολυκατοικία του Νικόλαου Γεωργιάδη, διαμέρισμα 21 επί της οδού 23/9 Petru Movila, στο Κισινάου, όπου παρείχαν σεξουαλικές υπηρεσίες».

Την εποχή εκείνη, οι εισαγγελικές Αρχές της Μολδαβίας δείχνουν διατεθειμένες να εντοπίσουν τον Γεωργιάδη στην Ελλάδα και να παρατείνουν την ποινική δίωξη, η οποία έληγε. Στις 24 Αυγούστου 2011, δίνεται εντολή έναρξης ποινικής δίωξης με βάση την αναφορά του Κέντρου Καταπολέμησης Trafficking, βάσει της οποίας, «το Νοέμβριο του 2010, ο Istratii Gheorghii, ενεργώντας από κοινού με τον Νικόλαο Γεωργιάδη, στρατολόγησε τον ανήλικο Demintev Veaceslav, για αποκλίνουσα σεξουαλική εκμετάλλευση και κανόνισε την παρουσία του στον τόπο κατοικίας του Γεωργιάδη, όπου ο ανήλικος παρείχε σεξουαλικές υπηρεσίες».

Στη δικογραφία υπάρχουν αναφορές των εισαγγελικών λειτουργών και των αστυνομικών, οι οποίοι διαβεβαιώνουν πως από τις παρακολουθήσεις προέκυπτε πως ο Νίκος Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ένα πρόσωπο, που ονομάζεται Νικολάε, με αριθμό τηλεφώνου 069567302, για να εξασφαλίζει σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικους. Στο φάκελο του κατηγορητηρίου υπάρχουν οι εκθέσεις των ψυχολόγων, που εξέτασαν τα θύματα του Γεωργιάδη, αλλά και καταθέσεις των θυμάτων. Υπάρχει επίσης η αναφορά του αστυνομικού Artur Ciobra, ο οποίος αναφέρει πως ο Γεωργιάδης κρατήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2010, αλλά επέδειξε τα έγγραφά του, σύμφωνα με τα οποία απολάμβανε διπλωματικής ασυλίας και έτσι αφέθηκε ελεύθερος. Η Αστυνομία βεβαιώνει πως ο Γεωργιάδης αναγνωρίστηκε ως δράστης από τον ανήλικο Λούνγκου Μιχαήλ.

Πολιτικές παρεμβάσεις απέτρεψαν τελικώς να μεταφερθεί το αίτημα για δίωξη του Γεωργιάδη στην Ελλάδα. Έτσι συνέχισε να έχει πολιτικό ρόλο, δίπλα στον αρχηγό της ΝΔ και βεβαίως να εμφανίζεται ως μοντέρνος πολιτικός, λάτρης της μουσικής και των τεχνών. Ίσως γι’ αυτό, ή μήπως γιατί πίστευε πως απολαμβάνει ασυλίας από κάποιους, λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις του Hot Doc, ο Γεωργιάδης εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής να απολαμβάνει μια μουσική βραδιά και να συνομιλεί με άλλους επισκέπτες του Μεγάρου, που μάλλον δεν ενοχλούνταν από όσα αποκαλύπτονταν για τη δράση του.

Πρόσφατες πληροφορίες θέλουν τον Γεωργιάδη να συνεχίζει να επισκέπτεται το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και να παίρνει μέρος σε συσκέψεις για το μέλλον του Κυριάκου και της χώρας. Διαψεύστηκαν, όμως, σε επικοινωνία που είχαμε με το γραφείο του αρχηγού της ΝΔ.

Η απάντηση του Γεωργιάδη στο Hot Doc

«Κανένα διάλογο και καμιά εξήγηση δεν έχω να δώσω σε συκοφάντες. Δεν έχω καμία σχέση με αυτή την υπόθεση και θα αποδειχθεί όταν, όπου και όποτε απαιτηθεί. Υπάρχουν στην Ελλάδα δικαστήρια και δικαστές. Η κίτρινη δημοσιογραφία και η κατασκευή σκανδάλων δεν είναι ούτε δίκη ούτε δικαστήριο. Είναι γνωστό ότι το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει και εκπορεύεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας. Αυτά προς το παρόν και τα υπόλοιπα εκεί που πρέπει».


 

Στιγμιότυπα από τα DVD των μολδαβικών Αρχών

poiniki-diwxi-ston-niko-gewrgiadi-gia-sexoualiki-ekmetallefsi-anilikwn5

Το βιντεοσκοπημένο υλικό καταδεικνύει τις σεξουαλικές συνευρέσεις του Νίκου Γεωργιάδη με ανήλικα και νεαρά αγόρια. Η περιγραφή αυτών μεταφέρεται αυτούσια στο κατηγορητήριο που σχηματίστηκε κατά του πρώην συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ακριβής μετάφραση ακολουθεί:

Καταγραφή No 499
Διάρκεια DVD: 55 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα
Παίζοντας τη βιντεοσκοπημένη συνάντηση του πολίτη Νίκου Γεωργιάδη, γεννημένου στις 23/10/1964, του Canatuie Nicolae, γεννημένου το 1991 και του ανήλικου Demintev Veaceslav (Βατισλάβ Ντέμιντσεβ), γεννημένου το 1993, στις 29 Νοεμβρίου 2010, διαπιστώθηκε πως η συνάντηση έγινε βράδυ στο διαμέρισμα 21 στην οδό Πέτρου Μοβίλα 23/9 στο Κινισάου στη Μολδαβία.

«Στην αρχή του βίντεο, απεικονίζεται ο πολίτης Νίκος Γεωργιάδης ξαπλωμένος. Αργότερα, ο ανήλικος Canatuie Nicolae εμφανίζεται να έχει ξαπλώσει δίπλα στον Νίκο Γεωργιάδη. Στη συνέχεια σηκώνεται και γδύνεται. Βγάζει τα εσώρουχά του, ντύνεται και αποχωρεί από το δωμάτιο. Μετά από αυτό, επιστρέφει στο δωμάτιο, ντυμένος, συζητά με τον Νίκο Γεωργιάδη και βγαίνει έξω. Έπειτα και ο Ν. Γεωργιάδης αποχωρεί από το δωμάτιο.

Στο ίδιο DVD υπάρχουν και βραδινές λήψεις, οι οποίες αποτυπώνουν τον Νίκο Γεωργιάδη να βγάζει τα ρούχα του και να ξαπλώνει στο κρεβάτι με τα εσώρουχά του.

Αργότερα, ο ανήλικος Demintev Veaceslav εμφανίζεται στο κρεβάτι, δίπλα στον Νίκο Γεωργιάδη, να συζητά μαζί του ήσυχα. Τότε, ο Γεωργιάδης με το αριστερό του χέρι χαϊδεύει λάγνα το σώμα του ανήλικου αγοριού, το γδύνει και βγάζει και ο ίδιος το εσώρουχό του.

Έπειτα, ο Ν. Γεωργιάδης χαϊδεύει τον ανήλικο λάγνα διεγείροντας το πέος του με το αριστερό του χέρι. Μετά διεγείρει στοματικά το πέος του ανηλίκου. Ενώ συνεχίζει τις πράξεις αυτές, βάζει δάχτυλο στον πρωκτό του ενώ ο Dementev ερεθίζει περισσότερο το πέος του. Μετά, ο Γεωργιάδης ερεθίζει το πέος του ανηλίκου, όπως και ο ανήλικος το πέος του Γεωργιάδη, φιλώντας ο ένας τον άλλον. Συνεχίζουν μέχρι να εκσπερματώσουν. Μετά σκουπίζονται με πετσέτες και ξαπλώνουν γυμνοί στο κρεβάτι, παρακολουθώντας τηλεόραση. Έπειτα την κλείνουν και πέφτουν για ύπνο».

Καταγραφή No 495
Διάρκεια: 743 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα
Στο ντοκουμέντο που καταγράφεται στις 25 Νοεμβρίου 2010, ο Νίκος Γεωργιάδης βρίσκεται στην οικεία του στο Κισινάου μαζί με τον Dementev Veaceslav, ο οποίος – σύμφωνα με τη δικογραφία – είναι γεννημένος το 1993, δηλαδή τότε είναι 17 ετών.

Σε αυτή τη βραδινή καταγραφή που γίνεται υπό το φως της τηλεόρασης και μόνο, ο πρώην στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται γυμνός στην κρεβατοκάμαρα μαζί με έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος είναι επίσης γυμνός. Από αυτά που ακούγονται – σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία – είχαν διαστροφικό σεξ. Μετά από αυτό, ο Γεωργιάδης κλείνει το τηλέφωνο και πηγαίνει για ύπνο.

Καταγραφή No 506
Διάρκεια: 548 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα
Ανάμεσα στις καταγραφές των μολδαβικών Αρχών, στις 25 – 26 Νοεμβρίου 2010, η κάμερα εντόπισε γυμνό τον Γεωργιάδη μαζί με ένα ακόμα άτομο στο κρεβάτι, δίχως όμως περαιτέρω λεπτομέρειες.

Καταγραφή No 553
Διάρκεια: 65 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα
Σε άλλη βιντεοσκόπηση, που διεξήχθη στις 29 Νοεμβρίου 2010, αρχικά, στο σπίτι του πρώην διπλωμάτη καταγράφονται οι Γεωργιάδης, Canatuie Nicolae (γεννηθείς το 1991) και ο – σύμφωνα με τη δικογραφία – ανήλικος Lungu Mihai, ο οποίος γεννήθηκε το 1993. Οι τρεις τους συζητούσαν κάτι, μετά έβλεπαν τηλεόραση και στη συνέχεια παρακολούθησαν κάτι στο laptop.

Στη συνέχεια, δύο άλλα άτομα εμφανίζονται στην κάμερα, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως οι Rachier Vladimir, γεννηθείς το 1991, και Istrati Gheorghii, γεννηθείς το 1982. Αργότερα, οι Γεωργιάδης και Canatuie εμφανίζονται γυμνοί μέχρι τη μέση και ο ανήλικος Lungu Mihail φορά ένα μπουρνούζι. Σύμφωνα με τη δικογραφία, είδαν τηλεόραση και στη συνέχεια κάτι στο laptop, καταλήγοντας πιθανώς στο κρεβάτι.


H ψυχολογική αξιολόγηση του ανηλίκου

poiniki-diwxi-ston-niko-gewrgiadi-gia-sexoualiki-ekmetallefsi-anilikwn4

Συγκλονιστική είναι η ψυχολογική αξιολόγηση που έγινε στον ανήλικο Μιχαήλ Λούνγκου από την ψυχολόγο του κέντρου προστασίας La Strada για λογαριασμό του Κέντρου Καταπολέμησης Trafficking της Μολδαβίας, στις 29 Νοεμβρίου 2010. Δείχνει πως ο ενήλικος εκμεταλλεύτηκε την οικονομική αδυναμία του ανηλίκου και την ευάλωτη ψυχολογική του κατάσταση. Η κλινική μέθοδος ανάλυσης και προσέγγισης προς το παιδί ήταν η παρατήρηση και ερωτήσεις. Οι παρατηρήσεις που σημειώνει η ψυχολόγος Svetlana Chintea, που υπογράφει, είναι οι εξής:

«Ο ανήλικος ζήτησε να γίνει η συνέντευξη χωρίς την παρουσία των γονιών του καθώς ντρεπόταν να πει την ιστορία του μπροστά σε συγγενείς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ανήλικος ήταν πολύ μαζεμένος, δείχνοντας άγχος, δυσπιστία, ντροπή, αίσθημα ενοχής, αυτοσυγκράτηση. Αισθανόταν ταπεινωμένος, αδιάφορος για τον εαυτό του και οτιδήποτε γύρω του.

Ανασφάλεια και αβεβαιότητα, ντροπαλότητα και σημάδια συναισθηματικών εναλλαγών, ως αποτέλεσμα της δυσκολίας να αντεπεξέλθει στην στρεσογόνα κατάσταση.

Κλειστή στάση, εκφράζοντας ότι έχει κατακλυστεί (σ.σ. από τις εξελίξεις).

Η επικοινωνία έδειξε καθαρά ότι ο ανήλικος είχε μειωμένη ικανότητα να αντεπεξέλθει στις δικές του ή άλλων προσώπων ενέργειες. Μειωμένη ικανότητα να καταλάβει τις επιδράσεις και τις επιπτώσεις δικών του ή άλλων προσώπων δράσεις, εκλαμβάνοντας το ενδιαφέρον τους και τις σκέψεις τους ως ειλικρινείς.

Όντας ανίκανος να αντισταθεί σε ορισμένες υποσχέσεις και αποζημιώσεις που προσέφεραν ενήλικες, ο ανήλικος εύκολα έγινε θύμα αυτών που των κακοποίησαν (abused) σεξουαλικά.

Οι αναφορές του ανηλίκου, μας κάνουν να καταλήξουμε στο ότι επιδόθηκε σε σεξουαλικές πράξεις που του επιβλήθηκαν (imposed) από ενήλικο, που συνίσταντο σε χειραγώγηση των γεννητικών οργάνων μέσω στοματικής εισδοχής και διέγερσης.

Tο προφίλ του ανηλίκου

Ο ανήλικος είναι το μικρότερο παιδί μονογονεϊκής οικογένειας. Σπουδάζει σε σχολείο στην πόλη Λεόβα. Οι σχέσεις με την οικογένεια είναι φυσιολογικές αλλά η κοινωνική και οικονομική του κατάσταση είναι αυτή της φτώχιας. Ο ανήλικος δήλωσε πως η μητέρα τους είναι η μόνη που φέρνει χρήματα στην οικογένεια και για αυτό εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία ώστε να αποφεύγει να της ζητά χρήματα.

Ο ανήλικος μας είπε πώς και κάτω από ποιες συνθήκες συναντήθηκε με τον ενήλικο. Παρείχε λεπτομέρειες του διαμερίσματος, των σεξουαλικών σχέσεων και τον τρόπο πληρωμής. Ανέφερε επίσης και άλλον ενήλικο, που χειριζόταν αυτού του είδους τη δραστηριότητα πολλών ανηλίκων που εμπλέκονταν στην παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών σε αλλοδαπούς πολίτες.

Η ψυχολόγος προτείνει να μην θέσουν το θύμα πρόσωπο με πρόσωπο με τον θύτη, καθώς μπορεί να ξανανιώσει θύμα και να επιλέξει να αλλάξει την προηγούμενη κατάθεση ή ακόμα και να αρνηθεί να συνεργαστεί με τις Αρχές φοβούμενος τον θύτη με αποτέλεσμα την επιδείνωση της συναισθηματικής κατάστασης του.

Προτείνει δε μακροχρόνια ψυχολογική υποστήριξη, αποφυγή αντιπαράθεσης με τον θύτη ώστε να αποφευχθεί επανάληψη του τραύματος, αποφυγή επανειλημμένων ανακρίσεων προς αποφυγής τραύματος και η ανάκριση να γίνει με απουσία των γονιών και αντί αυτών να υπάρχει εκπρόσωπος της Διεύθυνσης για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών».

 

 

 

άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc #108, τον Σεπτέμβρη του 2016

HD-108_cover


Extra Hot άρθρο