HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Στα συρτάρια εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ – ατιμώρητοι οι παραβάτες


Για τη συγκάλυψη δυο πολύ σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς, που είχε αποκαλύψει το περιοδικό Hot Doc και αφορούν στην έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, στις οποίες εμπλέκονται ιδιώτες, υπάλληλοι και επώνυμοι αιρετοί αυτοδιοικητικοί παραγόντες, κατηγορείται ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίων Ιονίων Νήσων. Η καταγγελία κάνει λόγο για εσκεμμένη καθυστέρηση εκ μέρους του στην έκδοση των ειδικών πορισμάτων ελέγχου και για την προκλητική παράβαση των σχετικών δικαστικών εντολών, με σκοπό το «κουκούλωμα» των άνω υποθέσεων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες αλλά τα γεγονότα και επίσημα ο δήμος Πύργου τον διαψεύδουν…

 

Μια τρισέλιδη «αναφορά-καταγγελία», που έφτασε στο περιοδικό Hot Doc με περιπετειώδη τρόπο πριν από μερικές ημέρες, περιγράφει με λεπτομέρειες την προσπάθεια του μέχρι πρότινος προϊσταμένου στο ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ν. Ιονίων Νήσων, Λίβανου Ηλία, να «κουκουλωθούν» – όπως αναφέρεται – δύο πολύ σοβαρές υποθέσεις έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων, που αφορούν την προηγούμενη δημοτική αρχή του δήμου Πύργου Ηλείας.

 

Δήμος Πύργου: Δεν έχουμε πάρει τις εκθέσεις ελέγχου

Sta-sirtaria-ektheseis-eleghou-toi-SDOE-atimwritoi-oi-paravates1

Το περιεχόμενο της καταγγελίας, ως προς την έκβαση των δύο υποθέσεων, επιβεβαιώνει επίσημα η νέα δημοτική Αρχή του Πύργου Ηλείας.

«Μέχρι σήμερα ο δήμος Πύργου και η νέα δημοτική Αρχή έχει λάβει μόνο τα υπηρεσιακά σημειώματα ελέγχου για τις υποθέσεις αυτές και όχι τις εκθέσεις ελέγχου. Μάλιστα αυτή η καθυστέρηση μας έχει προβληματίσει αρκετά», λέει στο Hot Doc o δικηγόρος Χάρης Αντύπας, γενικός γραμματέας του δήμου Πύργου Ηλείας.

Οι δύο υποθέσεις σχετίζονται με τις αποκαλύψεις του περιοδικού Hot Doc κατά το παρελθόν, οι οποίες, αφού προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση των δικαστικών Αρχών, επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια από τους ειδικούς ελέγχους που διενήργησε κλιμάκιο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, κάποιος για άγνωστους λόγους κρατά στην ουσία τις δύο υποθέσεις κλειδωμένες στα συρτάρια του ΣΔΟΕ, μη εκδίδοντας τις σχετικές εκθέσεις ελέγχου σε βάρος των παραβατών, μέσω των οποίων θα έπρεπε να ενημερωθούν και οι δικαστικές Αρχές για το ποινικό σκέλος των δύο υποθέσεων.

 

Το υπηρεσιακό σημείωμα ελέγχου και η έκθεση ελέγχου

Sta-sirtaria-ektheseis-eleghou-toi-SDOE-atimwritoi-oi-paravates2

Βάσει του κανονισμού και της σχετικής νομοθεσίας, όταν καταλογίζονται παραβάσεις από το ΣΔΟΕ εκδίδεται υπηρεσιακό σημείωμα ελέγχου (ΥΣΕ). Μετά από αυτό, και σε χρονικό διάστημα το πολύ τριών μηνών, ακολουθεί η έκθεση ελέγχου προς την αρμόδια ΔΟΥ του ελεγχόμενου, που καταλογίστηκαν οι παραβάσεις, προκειμένου αυτή να βεβαιώσει τις σχετικές παραβάσεις και να κληθεί ο ελεγχόμενος να καταβάλει τα σχετικά πρόστιμα.

Στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με εικονικά τιμολόγια, καταλογίζονται παραβάσεις με την έκδοση του ΥΣΕ από το ΣΔΟΕ:

1)   στον εκδότη των εικονικών τιμολογίων

2)   στον λήπτη των εικονικών τιμολογίων

Στη συνέχεια, συντάσσονται δύο ξεχωριστές εκθέσεις ελέγχου από το ΣΔΟΕ, που καταλόγισε τις παραβάσεις, και στέλνονται αντίστοιχα στις ΔΟΥ. Άλλη έκθεση ελέγχου για τον εκδότη των εικονικών τιμολογίων και άλλη για τον λήπτη αυτών, ενώ ενημερώνεται σχετικά και η Εισαγγελία για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Αν δεν υπάρξει έκθεση ελέγχου, η όλη έρευνα που έχει κάνει το ΣΔΟΕ παραμένει απλά στα συρτάρια της υπηρεσίας και οι παρανομούντες δεν τιμωρούνται.

Κάτι τέτοιο λοιπόν φαίνεται να συμβαίνει και με τις δύο υποθέσεις, που αφορούν το δήμο Πύργου Ηλείας, βάσει της ανώνυμης καταγγελίας που έφτασε με περιπετειώδη τρόπο στο Hot Doc. Καταγγελίας, η οποία επιβεβαιώνεται τόσο από το δήμο του Πύργου Ηλείας όσο και από πηγές του ΣΔΟΕ, που θέλησαν για ευνόητους λόγους να τηρήσουν την ανωνυμία τους.

 

Απευθείας ανάθεση 743.160 ευρώ με εικονικά τιμολόγια

Sta-sirtaria-ektheseis-eleghou-toi-SDOE-atimwritoi-oi-paravates3

Στην πρώτη περίπτωση, ο δήμος Πύργου Ηλείας και συγκεκριμένα η προηγούμενη δημοτική Αρχή κατηγορείται ότι έλαβε το 2009 εικονικά φορολογικά στοιχεία ως προς το πρόσωπο του εκδότη, συνολικής αξίας 743.160,00 €.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει μετά από έρευνα το περιοδικό Hot Doc. Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στα Νο.-193/22.10.2009 και Νο.-194/22.10.2009 τιμολόγια, που εξέδωσε ο υπόδικος για σωρεία κακουργηματικών πράξεων εργολάβος Θεόδωρος Καράμπελας προκειμένου να πληρωθεί για εργασία που έλαβε με απευθείας ανάθεση από το δήμο του Πύργου προκειμένου να μεταφέρει τα απορρίμματα.

Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο, διαπιστώνει ότι τα δύο τιμολόγια ήταν εικονικά ως προς το σύνολό τους, καθώς οι μεταφορές των απορριμμάτων ήσαν εικονικές και ως προς τον όγκο τους και ως προς τους αποδέκτες τους.

 

Έστειλαν το ΥΣΕ… ξέχασαν την έκθεση ελέγχου

Sta-sirtaria-ektheseis-eleghou-toi-SDOE-atimwritoi-oi-paravates4

Το Μάρτη του 2015, το ΣΔΟΕ στέλνει στο δήμο Πύργου το υπηρεσιακό σημείωμα ελέγχου, αλλά στη συνέχεια, για άγνωστους λόγους και κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας και της εισαγγελικής εντολής, δεν συντάσσει όπως οφείλει ούτε αποστέλλει στο δήμο Πύργου και στον εισαγγελέα την έκθεση ελέγχου. Παρότι το σχετικό ΥΣΕ ήταν έτοιμο από το Μάρτη του 2015! Η υπόθεση λοιπόν παραμένει μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα και ουσιαστικά στα συρτάρια της υπηρεσίας.

Κι αυτό, σε αντίθεση με τον εκδότη των εικονικών τιμολογίων εργολάβο Θεόδωρο Καράμπελα, στον οποίον εστάλη άμεσα η σχετική έκθεση ελέγχου.

Κάτι παρόμοιο, όπως περιγράφεται στην «αναφορά-καταγγελία» που εστάλη στο περιοδικό Hot Doc, την οποία επιβεβαιώνουν στελέχη της νέας δημοτικής Αρχής του δήμου Πύργου, συνέβη και με την περιβόητη αγορά του δεματοποιητή απορριμμάτων από εταιρία με έδρα τον Ορχομενό Βοιωτίας.

Στις 16/10/2015, η ειδική γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του υπουργείου Οικονομικών με την αποστολή του 915/2015 υπηρεσιακού σημειώματος ελέγχου στο δήμο Πύργου τον ενημερώνει ότι μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα τιμολόγια αγοράς του δεματοποιητή απορριμμάτων, ο οποίος αγοράστηκε από το δήμο Πύργου το 2009 με κόστος πάνω από 1.000.000 ευρώ, ήταν εικονικά…

Και αυτό το θέμα είχε αναδείξει μετά από έρευνα το περιοδικό Hot Doc.

 

Έστειλαν το ΥΣΕ… ξέχασαν ξανά την έκθεση ελέγχου!

Sta-sirtaria-ektheseis-eleghou-toi-SDOE-atimwritoi-oi-paravates5

Το υπηρεσιακό σημείωμα ελέγχου του ΣΔΟΕ αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Λάβατε στη χρήση 2009 τρία εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 946 χιλ. ευρώ, και συγκεκριμένα, ένα τιμολόγιο για την αγορά δεματοποιητή, αξίας 840 χιλ. ευρώ, ένα τιμολόγιο για την αγορά ειδικού βραχιονοφόρου αξίας 90 χιλ. ευρώ και ακόμα ένα τιμολόγιο για την αγορά ενός υδροστατικού φορτωτή αξίας 16 χιλ. ευρώ».

Το δεματοποιητή φέρεται να είχε αγοράσει ο δήμος Πύργου Ηλείας το Δεκέμβρη του 2009 από την εταιρία RAM EUROPE με έδρα τον Ορχομενό Βοιωτίας.

 

Με οξύ!

Sta-sirtaria-ektheseis-eleghou-toi-SDOE-atimwritoi-oi-paravates6

Η υπόθεση έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο σειριακός αριθμός του πολύπλοκου μηχανήματος διαπιστώθηκε ότι είχε αλλοιωθεί με οξύ ή με τη χρήση οξυγόνου.

Παρά τις επίμονες εκκλήσεις του κλιμακίου του ΣΔΟΕ, που ερευνούσε την υπόθεση, για την κατάθεση των πρωτότυπων τιμολογίων αγοράς του μηχανήματος από το δήμο Πύργου και την εταιρία, αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Η ανακάλυψη ενός περίεργου δελτίου αποστολής, που αφορούσε τη μεταφορά του δεματοποιητή από τη Βοιωτία στην Ηλεία, στο οποίο περιγράφεται η μεταφορά μηχανήματος κατά πολύ μικρότερου βάρους από αυτό που ζυγίζει συνολικά ο δεματοποιητής, βάζει σε υποψίες τους άνδρες του ΣΔΟΕ.

Λίγο αργότερα αποκαλύπτεται ότι ο δεματοποιητής απορριμμάτων, που φέρεται να πωλήθηκε στο δήμο του Πύργου από την RAM EUROPE το Δεκέμβρη του 2009 ως μηχάνημα που εισήχθη από τη Σουηδία, περιέργως δεν αναγράφεται στο μητρώο ευρωπαϊκών εισαγωγών όπου καταχωρούνται όλα τα εισαχθέντα μηχανήματα.

Όπως καταγγέλλεται, το υπηρεσιακό σημείωμα ελέγχου για το δεματοποιητή απορριμμάτων του Πύργου συντάχθηκε ένα χρόνο μετά το τέλος του ελέγχου στην εταιρία RAM Europe.

 

Άφαντη η έκθεση ελέγχου

 

Όμως, και σε αυτή την περίπτωση, μέχρι σήμερα δεν έχουν σταλεί οι εκθέσεις ελέγχου. Ούτε στον εκδότη των εικονικών τιμολογίων, που είναι η άνωθι εταιρία, αλλά ούτε και στον λήπτη, που είναι η προηγούμενη δημοτική Αρχή του δήμου Πύργου Ηλείας, με συνέπεια να μην έχει ενημερωθεί επίσημα κατ’ επέκταση ούτε η δικαστική Αρχή.

 

Είχε συναντήσεις με τον πρώην δήμαρχο του Πύργου

 

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, ο πρώην διευθυντής του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ν. Ιονίων Νήσων, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε στις 31/12/2015, με καταγωγή από χωριό της Ηλείας, κατά τη διάρκεια της έρευνας που έκανε η υπηρεσία του στις υποθέσεις, είχε περίεργες σχέσεις με τον πρώην δήμαρχο του Πύργου, που εμπλέκεται σε αυτές. Ο τελευταίος, όπως καταγγέλλεται, τον επισκεπτόταν πολύ συχνά στο γραφείο του κατά τη διάρκεια των ερευνών.

«Ο διευθυντής με επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις στους ελεγκτές πότε μεμονωμένα και πότε ομαδικά στο γραφείο του, προσπαθούσε να εισαγάγει νέα στοιχεία – οδηγίες, ενώ η υπόθεση είχε τελειώσει ελεγκτικά και είχαν καταλογιστεί οι παραβάσεις με το γνωστό υπηρεσιακό σημείωμα ελέγχου. Από εκεί και πέρα, ο κάθε ελεγχόμενος, αν θέλει να εισαγάγει στην υπόθεση κάτι καινούργιο, του δίνεται η γνωστή από τον νόμο κλήση προς ακρόαση, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί μέσα σε δέκα ημέρες από την επίδοσή της να καταθέσει εγγράφως ή προφορικά τις αντιρρήσεις του ή να εισαγάγει νέα στοιχεία. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει μετά από ένα χρόνο», αναφέρει η καταγγελία που εστάλη στο Hot Doc.

 


 

Λίβανος Ηλίας: «Όλα είναι ψεύδη. Κάποιοι στο ΣΔΟΕ δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους…»

Sta-sirtaria-ektheseis-eleghou-toi-SDOE-atimwritoi-oi-paravates7

Με αφορμή τις καταγγελίες, το Hot Doc απευθύνθηκε επίσημα στον μέχρι πρότινος προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ν. Ιονίων Νήσων, Λίβανο Ηλία, ζητώντας την άποψή του. Ο κ. Λίβανος, με τα λεγόμενά του, μάλλον έκανε την σχετική υπόθεση περισσότερο ομιχλώδη…

«Η καταγγελία δεν ευσταθεί. Όλα αυτά που μου λέτε, τα λέει κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας; Όλα όσα αναφέρει η καταγγελία είναι ψέματα. Δεν ισχύει τίποτα. Εγώ σαν προϊστάμενος ό,τι μου έφερναν το έστελνα. Ό,τι δεν μου έχουν φέρει δεν το έχω στείλει. Τι να κάνω; Οι εκθέσεις ελέγχου, απ’ ό,τι θυμάμαι, που αφορούν το δήμο Πύργου εκεί με κάποιο εικονικό τιμολόγιο, έχουν πάει κανονικά και έχει κλείσει η υπόθεση.

Για το δεματοποιητή απορριμμάτων, που μου λέτε, κάποιοι έκαναν υπέρβαση εξουσίας και μετά εμφανίστηκαν και ως καταγγελλόμενοι. Τώρα κατάλαβα… Όλα έχουν γίνει κανονικά και έχουν σταλεί. Αν έχουν γίνει κάποια πράγματα, τα οποία δεν τα έχω πάρει είδηση εγώ, πίσω από την πλάτη μου, θα επανέλθουμε.

Για την υπόθεση του δεματοποιητή, που μου λέτε, κάτι εστάλη χωρίς να πάρει είδηση η υπηρεσία. Κάποιοι υπάλληλοι κάτι έστειλαν, χωρίς να λάβει γνώση η υπηρεσία. Δηλαδή, το υπηρεσιακό σημείωμα εστάλη χωρίς να το γνωρίζω εγώ! Αυτοί λοιπόν, που το έστειλαν, θέλησαν προφανώς να κάνουν και καταγγελία. Οπότε, από Δευτέρα θα κάνω εκείνα που πρέπει να κάνω. Να τους το πείτε αυτό.

Δεν έχω καμιά φιλική σχέση με τον πρώην δήμαρχο του Πύργου. Στο γραφείο μου ερχόταν σαν απλός φορολογούμενος πολίτης. Δεν τον ήξερα. Τον γνώρισα όταν ήρθε και με βρήκε δύο φορές.

Είναι προφανές ότι κάποιοι την ανεπάρκειά τους πάνε να την μεταβιβάσουν στην υπηρεσία. Η έκθεση ελέγχου, που δείχνει τον δήμο Πύργου να παίρνει από τον εργολάβο εικονικά τιμολόγια, έχει φύγει από μένα. Δεν θυμάμαι πόσα χρήματα ήταν. Θα δούμε όμως τι συμβαίνει και πώς. Έχει στείλει η ανακρίτρια του Πύργου έγγραφο με νέα κατάθεση του εργολάβου αλλά δεν την λαμβάνουν υπόψη. Να δούμε γιατί γίνεται αυτό. Να μην δημοσιεύσετε λάθος πράγματα. Όπου δεν υπάρχουν εκθέσεις ελέγχου, δεν έχουν λάβει κάποια πράγματα υπόψη τους από τον εισαγγελέα. Όλα όμως είναι στην εντέλεια φτιαγμένα».

 

 

άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc #95, το Φεβρουάριο ου 2016

HD-95_cover


Extra Hot άρθρο