HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Στην «πυραμίδα» των Lux Leaks


Ένα φιλέτο στο κέντρο της Αθήνας και η πώλησή του σε επιχειρηματικό κολοσσό ήταν ο λόγος που όλες οι πόρτες, από του πρωθυπουργού έως και του δημάρχου Αθηναίων, άνοιξαν διάπλατα και έγινε ό,τι είναι δυνατόν ώστε ο νέος ιδιοκτήτης να μείνει ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες τους. Την ίδια ώρα, τόσο η απόφαση του ΣτΕ όσο και οι κάτοικοι της περιοχής βάζουν εμπόδια και ζητούν να σταματήσει η επένδυση. Μέχρι εδώ, η πάρα πάνω περιγραφή θυμίζει όλες τις ιστορίες ξένων ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, οι οποίες στο πέρασμά τους και με τις ευλογίες της κυβέρνησης και όλων των αρμόδιων φορέων ισοπέδωσαν τη νομοθεσία του κράτους και ό,τι άλλο βρήκαν μπροστά τους, με σκοπό το κέρδος. Άλλωστε αυτός είναι και ο μοναδικός στόχος κάθε επενδυτή – απ’ όπου και αν προέρχεται… Αυτό που κάνει τη διαφορά στη συγκεκριμένη ιστορία είναι ότι η μητρική εταιρεία του επενδυτή, που θέλει να φτιάξει Mall σε μια περιοχή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τυχαίνει να έχει έδρα το Λουξεμβούργο, με ό,τι αυτό σημαίνει μετά τις πρόσφατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις.

Ήταν το 2008 όταν η εταιρεία Αrtume S.A. μπήκε επίσημα στη ζωή μας, και πιο συγκεκριμένα, στη ζωή των κατοίκων της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος. Η εταιρεία είχε αγοράσει το πρώην εργοστάσιο του Μουζάκη με σκοπό την κατασκευή ενός πολυχώρου εμπορίου αναψυχής και ψυχαγωγίας. Έδωσε μάλιστα 37 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Η επένδυση θα ονομαζόταν λόγω της περιοχής Academy Garden, συνολικής επιφάνειας 55.000 τ.μ. Όλα αυτά είχαν προβληθεί από την πλευρά της πολιτείας ως μια μεγάλη ευκαιρία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συνεχίζουν να προβάλλονται με τον ίδιο τρόπο παρ’ όλο που τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Τα εμπόδια που βρήκε μπροστά της η εταιρεία ήταν πολλά, κυρίως από την πλευρά της νομοθεσίας του κράτους, διότι μεταξύ άλλων το νέο Mall θα κατασκευαζόταν σε μία περιοχή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς απέχει μόλις 1,4 χλμ. από το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ωστόσο, όπως όλα έδειξαν, αν υπάρχει καλή διάθεση όλα γίνονται. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς έβαλαν την υπογραφή τους, λέγοντας παράλληλα ένα ηχηρό «ναι» ώστε το Μall να γίνει, παρακάμπτοντας ακόμα και απόφαση του ΣτΕ η οποία σταματούσε την έκδοση οποιασδήποτε οικοδομικής άδειας για το οικόπεδο Μουζάκη.
Τι ήταν όμως αυτό που έκανε υπουργούς, περιφερειάρχες, δημάρχους, πέρα από τη «δίψα» τους για ανάπτυξη να παρακάμπτουν αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου; Η εταιρεία Artume S.A. δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Μπορεί σε παλαιότερη έρευνα του Hot Doc να είχε αποκαλυφθεί ότι έχει μόνο ένα γραφείο στην Αθήνα για να δηλώνει την ύπαρξή της, ωστόσο πρόκειται για μία θυγατρική της Black Rock. Αυτός είναι κι ο λόγος που όλες οι πόρτες άνοιξαν διάπλατα με σκοπό να «αγκαλιάσουν» την επένδυση του κολοσσού, ο οποίος, να υπενθυμίσουμε, βλέποντας ότι το έργο καθυστερεί γιατί δεν το επιτρέπουν νόμοι και κανόνες της χώρας, έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας του να βοηθήσει. Και τότε όλα, ως διά μαγείας, λύθηκαν.

Ο Πλάτωνας, το Λουξεμβούργο και οι φοροελαφρύνσεις

Stin-piramida-twn-Lux-Leaks1

Η εταιρεία Macquaire Global Property Advisors (MGPA) ήταν η μητρική εταιρεία της Artume, με μια από τις ενδιάμεσες εταιρείες την Artemis Hermes, οι οποίες, όλες αυτές, εξαγοράστηκαν από τον όμιλο Blackrock. Ωστόσο, πριν ακόμα από την αγοραπωλησία, η συμφωνία για τη φορολογική ελάφρυνση του πολύπλοκου εταιρικού σχήματος είχε λάβει την έγκριση των αρχών του Λουξεμβούργου. Ήταν δηλαδή και αυτή μία από αυτές τις μεγάλες εταιρείες που βρίσκονται στο φορολογικό παράδεισο και χρησιμοποιώντας λογιστικά τρικ αποφεύγουν να πληρώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.
Στις φορολογικές συμφωνίες της μητρικής εταιρείας με το Λουξεμβούργο περιλαμβάνονταν εσωτερικός δανεισμός προς τις θυγατρικές της -ένα είδος χορηγήσεων- όπου, αντί να πληρώνουν οι θυγατρικές τόκους στη μητρική εταιρεία για το δάνειο, η μητρική αποκτά ποσοστό επί των κερδών των θυγατρικών. Τα συγκεκριμένα δάνεια ονομάζονταν «χορηγήσεις με συμμετοχή στο κέρδος». Στη φορολογική συμφωνία εμφανιζόταν ότι το ποσοστό της συμμετοχής στα κέρδη της εταιρείας που λαμβάνει το δάνειο κυμαίνεται από 80% έως 100%. Τα κέρδη λοιπόν των εταιρειών που δανείζονταν χρήματα θα επέστρεφαν στο μεγαλύτερο ποσοστό ως τόκοι των δανείων που είχαν λάβει και έτσι δεν θα φορολογούνταν.
Μία ανάλογη περίπτωση είναι και η ελληνική επένδυση. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Artemis Hermes είχε χορηγήσει έως το τέλος του 2008 στην ελληνική θυγατρική της εταιρεία Artume δάνειο ύψους σχεδόν 50 εκατ. ευρώ. Το δάνειο, όπως αναφερόταν στις οικονομικές καταστάσεις της λουξεμβουργιανής εταιρείας, θα έπρεπε να αποπληρωθεί έως τα τέλη του 2016. Με αυτό τον τρόπο τα κέρδη της ελληνικής εταιρείας επιστρέφονται ως τόκοι του δανείου με αποτέλεσμα να μην φορολογούνται στη χώρα μας.
Με άλλα λόγια, όλες οι αρμόδιες αρχές του ελληνικού κράτους έδωσαν το πράσινο φως, κλείνοντας παράλληλα το μάτι σε μία «πυραμίδα» εταιρειών οι οποίες δεν πρόκειται ούτε τη φορολογία που τους αναλογεί να πληρώσουν.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Hot Doc # 64, τον Νοέμβρη του 2014


Extra Hot άρθρο