HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Τα Εμιράτα των γυναικών, της οικολογίας και του αντι – φονταμενταλισμού


Τι χρώμα έχει τελικά το θαύμα του πετρελαίου; Τι φύλο; Και πόση διάρκεια; Ποιοι είναι οι φίλοι του και ποιοι οι εχθροί του; Απόβαση στο Άμπου Ντάμπι. Εκεί που το σύγχρονο μεσανατολικό όνειρο είναι «πράσινο» και γένους θηλυκού, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όχι μόνο συνεχίζουν να «κοιτάζουν ψηλά» μετά την κρίση, αλλά σημειώνουν και μια αξιοσημείωτη στροφή «οικολογική, με άρωμα γυναίκας και εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας». Αυτό είναι και το τρίπτυχο του νεοεμιρατικού οράματος, που μοιάζει να δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από την προσδοκώμενη στο θαύμα του πετρελαίου. Και όπως όλα δείχνουν, σύντομα και αρκετά ανεξάρτητη από τα αποθέματα του μαύρου χρυσού.

Τελικά υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην «Ελβετία της Μέσης Ανατολής», όπως αποκαλούνται εναλλακτικά τα Εμιράτα, κυρίως όσον αφορά στο κράτος πρόνοιας και στη νομιμοφροσύνη λόγω ευημερίας; Σε αυτή μας την ερώτηση, είναι όλοι κατηγορηματικοί: «Καμία πιθανότητα. Εδώ δεν έχουμε κανένα λόγο για τρομοκρατία. Καμία σχέση με τζιχαντιστές. Καμία αιτία για εγκληματικότητα». Τα ίδια λόγια εκφέρονται από τα χείλη του Μοχάμεντ, κατοίκου HAE και υπαλλήλου του κράτους, ο οποίος την ημέρα μας απευθύνεται μέσα από τη «λευκή κελεμπία» και το βράδυ μέσα από δυτική αμφίεση. Με τα ίδια λόγια μας απαντά και η Νούρα, μέσα από τη σκουρόχρωμή της αμπάγια και τις ψηλοτάκουνες επώνυμες γόβες της. Η μαντήλα της καλύπτει τα μαλλιά, αλλά το έντονο μακιγιάζ και τα φανταχτερά κοσμήματα αποπροσανατολίζουν το βλέμμα από το μουσουλμανικό ένδυμα.

Η ανερχόμενη δύναμη της Μέσης Ανατολής θεωρείται, μαζί με το Κουβέιτ, το πιο κατάλληλο έδαφος για να ζει, να εργάζεται, ακόμα και να «πολιτεύεται» μια γυναίκα… Οι γυναίκες δεν έχουν μόνο κατοχυρωμένη συνταγματική ισότητα, αλλά γίνονται αποδέκτες και των ίδιων ευκαιριών με τους άντρες, από το κράτος. Απόδειξη; Το 65% των φοιτητών είναι γυναίκες, ενώ το θηλυκό στοιχείο έχει εισχωρήσει και στα υψηλότερα κλιμάκια του δικαστικού κλάδου, του στρατού, της πολεμικής αεροπορίας, των επιχειρήσεων. Επιπλέον, ήδη τέσσερις γυναίκες συμμετέχουν στο Ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο, επτά είναι βουλευτές και τρεις ηγούνται πρεσβειών.

Τα εμιράτα του αντιεξτρεμισμού

Ta-Emirata-twn-ginaikwn-tis-oikologias-kai-tou-anti-fontamentalismou1Στη διοικητική πρωτεύουσα των Εμιράτων, που περιβάλλεται από αστάθεια, δεδομένης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η ατμόσφαιρα είναι εορταστική λόγω της 43ης επετείου της ίδρυσης της ομοσπονδίας. Τα εμβληματικά κτίρια του Άμπου Ντάμπι, όπως το παλιό παλάτι του σεΐχη, είναι τυλιγμένα με τεράστιες σημαίες των Εμιράτων…Τα γυάλινα κτίρια, που αγγίζουν τον ουρανό, φορούν πολύχρωμα φώτα και το νούμερο «43». Αυτό είναι και το νούμερο που σηματοδοτεί τη μεγάλη στροφή τόσο στην άμυνα, όσο και στη μάχη ενάντια στην ισλαμιστική τρομοκρατία, ενός κράτους που κάποτε είχε περιορισμένη παρουσία στη διεθνή σκηνή.

Ως γνωστόν, οι στρατιωτικές δαπάνες των Εμιράτων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, το 2013 τα ΗΑΕ είχαν την 15η υψηλότερη στρατιωτική δαπάνη από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Τα Εμιράτα αποκτούν προηγμένα όπλα, καθιερώνουν την καθολική στρατιωτική θητεία, καθώς και την επέκταση του στόλου τους σε μαχητικά αεροσκάφη και βαρέα οχήματα… για να μπορούν να επιδείξουν τη στρατιωτική τους ισχύ σε μια χαοτική, μετά την Αραβική Άνοιξη, Μέση Ανατολή.

Ta-Emirata-twn-ginaikwn-tis-oikologias-kai-tou-anti-fontamentalismou2Κι ενώ βαδίζουν ολοταχώς προς την κατεύθυνση της κατάκτησης του τίτλου της τρίτης μεγαλύτερης αμυντικής εισαγωγέως στον κόσμο το 2015, συμμετέχουν πλέον ενεργά στο κυνήγι των τζιχαντιστών. Παρόλο που, όπως επιμένουν, δεν αισθάνονται κανένα κίνδυνο και πως εκείνοι «είναι στο απυρόβλητο, γιατί ζουν τη δική τους άνοιξη εδώ και 43 χρόνια»…

Η έντονη παρουσία του Hedayah στον Αραβικό Κόλπο, του πρώτου διεθνούς οργανισμού που δημιουργήθηκε ενάντια σε κάθε μορφή βίαιου εξτρεμισμού, αποδεικνύει πως τα ΗΑΕ θέλουν να είναι έτοιμα για όλα…Ο οργανισμός Hedayah δεν παίρνει τα όπλα. Ή, πιο σωστά, πολεμά με «διάλογο, συνεργασία και έρευνα» την εκδήλωση κάθε εξτρεμιστικού φαινομένου. Βασικός στόχος, η μείωση των εξτρεμιστικών ομάδων στην ευρύτερη περιοχή δίχως να χυθεί αίμα.

Τα πράσινα εμιράτα

Ta-Emirata-twn-ginaikwn-tis-oikologias-kai-tou-anti-fontamentalismou3Αν το αρχιτεκτονικό όραμα των ΗΑΕ κοίταξε ψηλά και το αντίστοιχο καλλιτεχνικό κοίταξε δυτικά, ρίχνοντας γέφυρες μεταξύ της Ευρώπης και του ισλαμικού κόσμου, το «οικολογικό όραμα» των ΗΑΕ αναδύεται από την έρημο και εξαπλώνεται. Επικεντρώνεται στη διοικητική πρωτεύουσα των Εμιράτων, το αλλοτινό ψαροχώρι. Η γη των γαζελών –όπως αποκαλείται εναλλακτικά το Άμπου Ντάμπι– κάνει «πράσινα σχέδια» για το μέλλον, βαδίζοντας πάντα πιστά στα χνάρια του οράματος του βεδουίνου ιδρυτή των ΗΑΕ, σεΐχη Ζάγεντ μπιν Σουλτάν αλ Ναχαγιάν, τη στιγμή που το κοσμοπολίτικο Ντουμπάι διήγαγε και συνεχίζει να διάγει πολυτελή βίο, στο «χρώμα της χλιδής».Ο σεΐχης Ζάγεντ, ο ηγέτης που το 1971 συνένωσε τα επτά Εμιράτα και έθεσε τον πλούτο του πετρελαίου στην υπηρεσία των πολιτών, είχε μεταξύ άλλων και «πράσινο όραμα», καθώς ήταν εκείνος που είχε αποφασίσει τη φύτευση περισσότερων από 5 εκατομμύρια δέντρων και τη δημιουργία δεκάδων πάρκων.

Ta-Emirata-twn-ginaikwn-tis-oikologias-kai-tou-anti-fontamentalismou4Το μεγαλύτερο στοίχημα όμως των ΗΑΕ ήταν και είναι η απολύτως οικοευαίσθητη πόλη Μάσνταρ, όπου σχεδόν όλη η ενέργεια που απαιτείται για τις ανάγκες της θα παράγεται εκεί… Η Masdar City, η οποία φιλοδοξεί να αναδειχθεί ως το παγκόσμιο οικολογικό και ενεργειακό κέντρο σε μια χώρα που θα συνεχίσει να αποτελεί μια όαση σταθερότητας στην εύφλεκτη Μέση Ανατολή. Η Masdar City, «Πόλη Πηγή» στα ελληνικά, αναμένεται να στεγάσει 10.000 ανθρώπους σε ένα οικολογικό, τεχνολογικά προηγμένο περιβάλλον… Για την ακρίβεια, θα διαθέτει ηλιακό σύστημα παραγωγής ενέργειας και φωτοβολταϊκά, τα οποία θα συντελούν στην παραγωγή περίπου του 80% της απαιτούμενης ενέργειας της πόλης.

Η ολοκλήρωσή της έχει μετατεθεί για το 2020-2025 και το κόστος κατασκευής της ανέρχεται στα 20 δισ. δολάρια. Στόχος είναι η συντήρηση της πρότυπης πόλης μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η μετακίνηση δίχως καύσιμα, αφού οχήματα και μέσα μεταφοράς θα είναι αυτοοδηγούμενα και δεν θα χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή βενζίνη, και κατοικίες με πράσινες οροφές και κάθετους κήπους…Στην πρότυπη αυτή πόλη εδρεύει και το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας MASDAR, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της κρατικής εταιρίας MASDAR και συνεργάζεται με το Αμερικανικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης – ΜΙΤ. Εξαιτίας του εξαιρετικά υψηλού ερευνητικού επιπέδου και των σπουδαίων υποδομών, προσελκύει ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο. Όπως και αρκετά από τα περίβλεπτα πλέον πανεπιστήμια των ΗΑΕ…

«Αραβικός κομμουνισμός», ισότητα και αλληλεγγύη… με γυναικεία υπογραφή

Ta-Emirata-twn-ginaikwn-tis-oikologias-kai-tou-anti-fontamentalismou5Τα Εμιράτα δεν χρησιμοποιούν τα πετροδόλαρα μόνο για ιδία κατανάλωση, αλλά μοιράζονται το «αραβικό θαύμα» απλόχερα με όσους έχουν ανάγκη. Πάντα με όχημα το μαύρο χρυσό και τη συνδρομή της δυτικής τεχνογνωσίας. Δίχως «θρησκευτικές διακρίσεις». Οι ΜΚΟ των Εμιράτων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη Γάζα, στο πλευρό των Παλαιστινίων, ενώ ενίσχυσαν με διάφορα προγράμματα από τους πλημμυροπαθείς στη Σερβία και την Κροατία μέχρι τους πρόσφυγες από τη Συρία, που βρίσκονται σε στρατόπεδα στην Ιορδανία και το Ιράκ. «Φυσικά στηρίζουν ενεργά την παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση του Έμπολα», όπως μας ενημερώνει η σεΐχα Αλ Λούμπνα μπιντ Κάλιντ Κασίμι, υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας, υπεύθυνη για την Αναπτυξιακή Βοήθεια, με τίτλους σπουδών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Συναντήσαμε τη σεΐχα Λούμπνα, η οποία προηγουμένως έχει διατελέσει και υπουργός Οικονομικού Σχεδιασμού, στο πλαίσιο των εργασιών του National Media Council, με αφορμή τον εορτασμό των 43 ετών της εθελούσιας ένωσης των Εμιράτων, για να μας μιλήσει τόσο για το ρόλο των γυναικών όσο για την ανάγκη των ΗΑΕ να «αποδώσουν ένα μέρος από τον πλούτο τους σε εκείνους που έχουν ανάγκη, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό».

Εκεί ήταν και η δρ. Αμάλ αλ Κουμπάισι, η πρώτη γυναίκα βουλευτής που εξελέγη στο Ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο του Άμπου Ντάμπι το 2006 και νυν αντιπρόεδρος του νομοθετικού σώματος. Όπως και η Μάιθα αλ Σάμσι, υπουργός για Θέματα Ισότητας και διδάκτωρ κοινωνιολογίας. Όλες υπερθεμάτισαν πάνω στην «αλλαγή θέσης και πλεύσης» των γυναικών στα ΗΑΕ. Και το αποδεικνύουν μέσα από τη δική τους παρουσία σε θέσεις- κλειδιά. Το αποδεικνύουν τα προνόμια του κοινωνικού κράτους των ΗΑΕ, που απευθύνονται τόσο σε γυναίκες όσο και άντρες. Το αποδεικνύουν τα κοριτσίστικα γέλια, που «σκεπάζουν» τις αγορίστικες φωνές μέσα στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων της αλλοτινής γης των γαζελών, των ψαράδων και των βεδουίνων.

 

άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc #73, το Μάρτιο του 2015

HD_73_cover_online


Extra Hot άρθρο