HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Τα pixels του χρήματος


Ο ηλεκτρονικός κόσμος του χρήματος πρόσφατα υποδέχτηκε τον πιο καθαρό γόνο του, το BitCoin, την πρώτη μορφή καθαρά ηλεκτρονικού κρυπτογραφημένου συναλλάγματος. Πιο απλά, με το BitCoin κάποιος μπορεί να κάνει συναλλαγές παντού, πάντα και με όλους, χωρίς να παρεμβάλλονται τράπεζες ή να υπόκειται σε οικονομικούς περιορισμούς ή δεσμεύσεις της εκάστοτε χώρας. Χρειάστηκαν μόλις τέσσερα χρόνια και αρκετά σκαμπανεβάσματα για να έχουμε μπροστά μας ένα σταθερό, ακριβό και ελπιδοφόρο ηλεκτρονικό συνάλλαγμα.

Η εμφάνιση του Bitcoin έγινε το 2009, από τον Satoshi Nakamoto, του οποίου το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό,καθώς το προαναφερθέν πρόκειται για ψευδώνυμο. Έως το τέλος του 2012 η τιμή του δεν ξεπερνούσε τα λίγα δολάρια. Από τον Ιανουάριο του 2013, όμως, η αξία του εκτινάχτηκε σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζοντας τα 266 δολάρια ανά BTC τον Απρίλιο του 2013, ενώ πριν από περίπου μια εβδομάδα η συζήτηση στη Γερουσία των ΗΠΑ σχετικά με τους κινδύνους που απορρέουν από το καθαρά ηλεκτρονικό χρήμα είδε το φως της δημοσιότητας, εκτοξεύοντας το Bitcoin στα 1.044 δολάρια, κάτι που το καθιστά το ακριβότερο σε κυκλοφορία νόμισμα στην Ιστορία. Η λογική πίσω από αυτή την άνοδο είναι απλή: Όταν κάτι που δεν έχει δημιουργηθεί από κυβερνήσεις και αντιτίθεται σε αυτές αρχίζει και παίρνει διαστάσεις, η είσοδός του σε συζήτηση στη Γερουσία το καθιστά αξιόπιστο και σημαντικό, αποδεικνύει πως πράγματι έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, πως ήρθε για να μείνει.

Κερδοσκοπία

Ta-pixels-tou-xrimatos1Όπως γίνεται φανερό, κάποιος που αγόρασε λ.χ. 20 Bitcoins τον Ιανουάριο του 2012, έδωσε 140 δολάρια. Εάν αυτά τα πουλούσε τον Απρίλιο του 2013, θα είχε κέρδος 5.180 δολάρια, ενώ εάν τα πουλούσε στις 28 Νοεμβρίου, το κέρδος του θα ανερχόταν στα 20.740 δολάρια, πουλώντας τίποτε άλλο παρά pixels.

Τα οικονομικά του σκαμπανεβάσματα απασχόλησαν πολύ το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ. Τον Μάρτιο του 2013 συνέταξαν αναφορά με την οποία οι αμερικανοί προγραμματιστές-δημιουργοί συναλλάγματος (βλ. παρακάτω), οι οποίοι δημιουργούσαν Bitcoins και ύστερα τα πουλούσαν για δολάρια, υπόκεινταν στους κανονισμούς MSB (Money Services Business) και θα έπρεπε να φορολογηθούν ανάλογα.

Αγοραπωλησίες

Το να αγοράσει κανείς Bitcoins είναι απλό. Αρκεί μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα bitcoin.org, όπου ο χρήστης επιλέγει το λειτουργικό του σύστημα και κατεβάζει τον αντίστοιχο client. Δημιουργεί λογαριασμό και είναι πλέον μέρος του δικτύου Bitcoin.

Για να υπάρχει ευελιξία στις συναλλαγές, το BitCoin μπορεί να υποδιαιρεθεί έως και 8 φορές. Πιο απλά, η χαμηλότερη τιμή που μπορεί να αγοράσει κάποιος είναι 0,00000001 Bitcoin. Κάθε τέτοιο κομμάτι του ονομάζεται satoshi (από τον δημιουργό του). Συνολικά 1 Bitcoin αποτελείται από 100 εκατομμύρια satoshis!

Πώς κόβονται νέα Βitcoins;

Το Bitcoin αποτελείται από ένα σύστημα, το οποίο παράγει ηλεκτρονικό χρήμα για το δίκτυο των BTC χρηστών. Χρησιμοποιεί τεχνολογία peer-to-peer, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο παρεμβολές από τράπεζες ή οικονομικούς φορείς. Τεχνικά, αποτελείται από λογισμικό ανοιχτού κώδικα και λειτουργεί υπό τους όρους της MIT License (Hot Doc #28). Η μέθοδος κρυπτογράφησης που χρησιμοποιεί το σύστημα του επιτρέπει να εξελίσσεται χωρίς να στηρίζεται στις Οικονομικές Αρχές. Όπως η Federal Reserve των ΗΠΑ τυπώνει λεφτά ανάλογα με την οικονομική πολιτική και τις ανάγκες, έτσι και το σύστημα του BitCoin δημιουργεί συνάλλαγμα, χρησιμοποιώντας όμως έναν κρυπτογραφημένο αλγόριθμο. Οι servers που λύνουν αυτόν τον αλγόριθμο, μεγέθους 64 χαρακτήρων, αυτομάτως παράγουν ένα block, που περιέχει BitCoins. Δικλείδα ασφαλείας, το ότι συνολικά θα δημιουργηθούν 21 εκατομμύρια BitCoins, ούτε ένα παραπάνω.

Ένα block παράγεται κάθε περίπου δέκα λεπτά. Η δυσκολία του αλγόριθμου ορίζεται από το σύστημα και τη δύναμη του δικτύου. Εάν το δίκτυο (δηλαδή οι χρήστες που μπαίνουν και χρησιμοποιούν το σύστημα του BitCoin) αποδυναμωθεί, ο αλγόριθμος θα γίνει πιο εύκολος, ώστε να υπάρξουν περισσότερα BitCoins στην αγορά και να επαναπροσελκύσουν το ενδιαφέρον των αγοραστών. Ο βαθμός δυσκολίας του αλγόριθμου υπολογίζεται κάθε 2.016 blocks και βασίζεται στον χρόνο που απαιτήθηκε για τη δημιουργία τους.

Η διαδικασία παραγωγής ονομάζεται mining (εξόρυξη) και εξηγεί ακριβώς τη λειτουργία του συστήματος. Οι servers που λύνουν τους αλγόριθμους παίρνουν ουσιαστικά κομμάτια από μια υπάρχουσα πηγή, δεν δημιουργούν νέα από το μηδέν. Για να μην υπάρξει έξαρση ζήτησης ή το ανάποδο, οδηγώντας το σύστημα σε αποσταθεροποίηση, κάθε 4 χρόνια ο αριθμός των BitCoins που δημιουργείται μειώνεται στο μισό.

Από το 2009 μέχρι και λίγο καιρό πριν, τα blocks περιείχαν 50 BitCoins και συνολικά παράχθηκαν 210.000 blocks, ή, αλλιώς, 10.500.000 BitCoins. Από σήμερα και μέχρι το 2017 τα blocks θα περιέχουν 25 BitCoins το καθένα, μειώνοντας την παραγωγή στο μισό. Με αυτό το ρυθμό μείωσης, το τελευταίο block που θα περιέχει τα τελευταία από τα 21 εκατομμύρια BitCoins, που είναι και το όριο, θα είναι το υπ’ αριθμόν 6,929,999, γύρω στο έτος 2140! Συνολικά, εάν όλα πάνε καλά, μετά τη δημιουργία και του τελευταίου block ο κόσμος θα έχει στη διάθεσή του 20.999.999,999999999496 BTC.

Νέο χρήμα ή νέα φούσκα;

Ta-pixels-tou-xrimatos2Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν το BitCoin θα καταφέρει να εδραιωθεί ως συνάλλαγμα. Πολλές εταιρίες και καταστήματα, κυρίως σε Αμερική και Ευρώπη, δέχονται BitCoins ως μέσο πληρωμής.

Από την άλλη, η αστάθεια του συστήματος και το ότι αρκετές εταιρίες ηλεκτρονικής διαχείρισης συναλλάγματος απαγορεύουν στους χρήστες τους την αγορά BTC, κάνει τον κόσμο πιο καχύποπτο. Το γεγονός ότι τα λεφτά που ξοδεύει κάποιος για να αγοράσει ουσιαστικά pixels σε περίπτωση κατάρρευσης του συστήματος και του δικτύου χάνονται διά παντός, είναι αναπόφευκτα τροχοπέδη για επενδύσεις ή μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πελάτη και την κοινότητα του BTC.

Η ίδια η κοινότητα είναι καθόλα ειλικρινής. «Το Bitcoin δεν είναι ούτε μια απάτη ούτε ένας σίγουρος τρόπος να βγάλει κάποιος λεφτά ούτε μια σίγουρη μελλοντική επένδυση», γράφει η κεντρική σελίδα. «Το Bitcoin είναι ένα νέο μέσο συναλλάγματος που μπορεί είτε να επιτύχει είτε να αποτύχει. Κανείς από τους προγραμματιστές του δεν περιμένει να γίνει πλούσιος μέσα από αυτό», καταλήγει.

Και πράγματι, αυτό είναι το Bitcoin. Μια πραγματικά πρωτοπόρα και πρωτότυπη ιδέα, η οποία, παρά την έντονη φημολογία γύρω από το όνομά της, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη.

Ta-pixels-tou-xrimatos3

 

άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc# 41, το Δεκέμβρη του 2013

issue_41_cover


Extra Hot άρθρο