HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Tech.doc
BeeRaider: Το νέο πληκτρολόγιο


Έχοντας ως έμπνευσή του τη… μέλισσα και απογοητευμένος από τους περιορισμούς του πληκτρολογίου της παραδοσιακής διάταξης QWERTY, ο Ray McEnaney δημιούργησε, έπειτα από δέκα χρόνια μελετών, το BeeRaider. Ένα νέο πληκτρολόγιο, αποτελεσματικότερο και γρηγορότερο, τουλάχιστον σύμφωνα με τον ίδιο και την ομάδα του. Η βασική διαφορά του σε σύγκριση με το κλασικό πληκτρολόγιο εντοπίζεται στη διάταξη. Όσα πλήκτρα χρησιμοποιούνται πιο πολύ βρίσκονται στο κέντρο ενώ όσα λιγότερο πιο μακριά. Όπως υποστηρίζει ο McEnaney, ο καθένας μπορεί να μάθει να πληκτρολογεί γρήγορα, μέσα σε 20 λεπτά.

Βιονικά μυρμήγκια από 3D εκτυπωτή, οι εργάτες του μέλλοντος

Techdoc-BeeRaider-To-neo-pliktrologio1Μεγάλα όσο το μέγεθος ενός ανθρώπινου χεριού. Μίμοι της συνεργατικής συμπεριφοράς των πραγματικών μυρμηγκιών. Έξυπνα τόσο ώστε να παίρνουν ατομικές αποφάσεις με στόχο την ολοκλήρωση της αποστολής τους. Τα βιονικά μυρμήγκια, που αναπτύχθηκαν και κατασκευαστήκαν από τη γερμανική εταιρία Festo, πρόκειται να αποτελέσουν «ευφυείς πράκτορες» για τα εργοστάσια του μέλλοντος. Θα προσαρμόζονται σε διάφορες απαιτήσεις της παραγωγής και μέσω της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε άγνωστες και αρκετά δύσκολες καταστάσεις. Τα βιονικά ρομποτικά μυρμήγκια διαθέτουν πλαστικό σώμα «τυπωμένο» σε 3D εκτυπωτή, «έξυπνα» ηλεκτρονικά κυκλώματα, κάμερα στο κεφάλι τους ως μάτια και έξι πόδια κατασκευασμένα έτσι ώστε να λυγίζουν γρήγορα και με ακρίβεια, χρησιμοποιώντας ελάχιστη ενέργεια. Τα μυρμήγκια επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ασύρματου δικτύου.

Σούπερμαν στο μέλλον;

Techdoc-BeeRaider-To-neo-pliktrologio2Υπέρυθρη όραση, υπερηχητική ακοή και άλλες δυνάμεις… σούπερ ηρώων, δεν αποκλείουν οι επιστήμονες πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορέσει να διαθέτει πραγματικά ένας άνθρωπος. Ο δρόμος άνοιξε ακόμη περισσότερο έπειτα από την «εμφύτευση» στον εγκέφαλο τυφλών αρουραίων μιας «γεωμαγνητικής πυξίδας». Μέσω της νευροπροσθετικής αυτής συσκευής τα τυφλά τρωκτικά προσανατολίστηκαν στο χώρο σαν να έβλεπαν τα πάντα γύρω τους. Το εν λόγω επίτευγμα αποδεικνύει τις «κρυμμένες» δυνατότητες του εγκεφάλου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αναπληρώνει το κενό μιας χαμένης αίσθησης.

Τηλεσκόπιο στο μάτι

Techdoc-BeeRaider-To-neo-pliktrologio3Με στόχο να βοηθήσουν όσους ανθρώπους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ή ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, επιστήμονες αναπτύσσουν φακούς επαφής οι οποίοι διαθέτουν ενσωματωμένο τηλεσκόπιο.  Όταν το φως εισέρχεται στο μάτι, «αναπηδά» στη σειρά κατόπτρων και φίλτρων, που ενσωματώνονται στο λεπτό τηλεσκόπιο, με αποτέλεσμα την αύξηση της αντιληπτής άποψης ενός αντικειμένου ή ατόμου. Βελτιώνοντας αυτόματα την όραση κατά τρεις περίπου φορές σε όσους τους φορούν, το εν λόγω εγχείρημα φαντάζει πολλά υποσχόμενο.

Το ξέρατε ότι…

♣ Τα χρώματα είναι μια κωδικοποίηση του ανθρώπινου νευρικού συστήματος για να διακρίνει τα μήκη κύματος του φωτός

♣ Το μπλε χρώμα είναι το μήκος κύματος που διαταράσσει περισσότερο τον ύπνο

♣ Ένα δισεκατομμύριο δευτερόλεπτα είναι 31,7 χρόνια

 

άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc #74, τον Απρίλιο του 2015

HD_74_cover_online


Extra Hot άρθρο