HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

Το χρυσό καρτέλ της «κατάρτισης» με τα voucher της «αρπαχτής»!


Μια απίστευτη «φάμπρικα» αποδεικνύεται ότι είχε στηθεί, επί ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, με την εκμετάλλευση των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που είχαν ως σκοπό –θεωρητικά– την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Σπαταλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία κυρίως ωφελήθηκε ένα παρασιτικό κύκλωμα, που φημολογείται για χρόνια ότι είχε τα πλοκάμια του στο υπουργείο Εργασίας και γνώριζε έγκαιρα, αν δεν ήλεγχε, το σχεδιασμό όλων αυτών των προγραμμάτων – με αποκορύφωμα το σκανδαλώδες και πολύκροτο «voucher».

Χιλιάδες νέοι έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης, αλλά, κυρίως, έπαιξαν άθελά τους το ρόλο του κομπάρσου σε ένα πρόγραμμα, που είχε ως στόχο να κατευθύνει εκατομμύρια ευρώ σε συγκεκριμένα ΚΕΚ και κύκλους συμφερόντων και όχι στο ίδιο το ανθρώπινο υποκείμενο. Η οργάνωσή τους και ο τρόπος που έδρασαν τα 2,5 τελευταία χρόνια, φανερώνουν ξεκάθαρα ότι υπήρξε ένα «καρτέλ», τόσο αδηφάγο, που επιμένει, ακόμη και μετά τα όσα έχουν συμβεί στη χώρα, να απαιτεί τη συνέχιση του «πάρτι»!

Η σύνδεση του κυκλώματος και η κεντρική καθοδήγηση ήταν γνωστή στους ανθρώπους του χώρου, αλλά αποδείχτηκε περίτρανα όταν προκηρύχθηκε το πρώτο πρόγραμμα «Voucher- Επιταγή κατάρτισης». Πολύ πριν πληροφορηθεί οποιοσδήποτε ότι πρόκειται να προκηρυχθεί ένα τόσο στρεβλό και ανόητο πρόγραμμα, «στα μέτρα» των χρυσοφόρων ΚΕΚ, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες το γνώριζαν έγκαιρα: Υποδομές, δομές και οργάνωση ήταν ήδη προετοιμασμένα από ένα κύκλωμα, για το οποίο, όσοι γνωρίζουν, αναφέρουν ότι έχει τις βάσεις σε επαρχιακή πόλη και από εκεί, με ένα δίκτυο συνεταίρων, συνεργατών και θυγατρικών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και  επαρχιακές πόλεις, λυμαίνεται τους πόρους της κατάρτισης.

Έφταναν στους δικαιούχους, πριν το μάθουν οι ίδιοι

to-xriso-kartel-tis-katartisis-me-ta-voucher-tis-arpahtis1Η «εσωτερική πληροφόρηση» μαρτυρείται από το βαθμό ετοιμότητας αλλά και την πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα των ανέργων, που θεωρητικά μόνο ο ΟΑΕΔ κατέχει, έγινε δε εξόφθαλμη, όταν τα περιβόητα ΚΕΚ, με το γνωστό πιεστικό τους τρόπο –που θυμίζει τηλεπωλήσεις και εισπρακτικές εταιρίες– έφταναν στους ανέργους, που εκπλήρωναν τους όρους του voucher, πριν αυτό προκηρυχθεί!

Με έντονη πίεση, εξασφάλιζαν την υπογραφή τους σε υπεύθυνες δηλώσεις, ότι όταν προκηρυχθεί το πρόγραμμα θα καταρτιστούν στους συγκεκριμένους «εργολάβους», και υπόσχονταν ότι οι ίδιοι θα εξασφάλιζαν την επιτυχή έκβαση της αίτησής τους. Έτσι, στη συνέχεια, όταν το πρόγραμμα προκηρύχτηκε, είχαν ήδη έτοιμο το «πελατολόγιο», αλλά ταυτόχρονα, συνέχιζαν με περίεργες μεθόδους να εξαπατούν τους ανέργους, κάνοντας οι ίδιοι της αιτήσεις τους, προκειμένου να υφαρπάξουν και να κρατούν τον μοναδικό αριθμό (ΚΑΥΑΣ) που τους έδινε το πληροφοριακό σύστημα.

Όταν κάποιοι «διαβασμένοι» διαμαρτύρονταν και απαιτούσαν το μοναδικό αριθμό τους, ώστε να επιλέξουν το ΚΕΚ όπου θα εξαργυρώσουν την «επιταγή», ο τόνος τους άλλαζε και γινόταν απειλητικός.

Ήταν μια πρακτική «μαφίας», η οποία καταγγέλθηκε αρκετές φορές: Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της κατήγγελλε τις πρακτικές μερίδας παρόχων κατάρτισης, τη χειραγώγηση και την ομηρία των καταρτιζόμενων και την εξαπάτηση των ανέργων, αλλά ουδέποτε δόθηκαν απαντήσεις ούτε για τον τρόπο που λειτούργησαν συγκεκριμένα ΚΕΚ ούτε για τον τρόπο με τον οποίο απέκτησαν πρόσβαση σε στοιχεία που κατέχει μόνο ο ΟΑΕΔ, ο ρόλος του οποίου παραμένει σκοτεινός αφού ουδέποτε έδωσε μιαν απάντηση.

Σε επαρχιακή πόλη, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ απηύθυνε ευθέως επιστολή στον προϊστάμενο του τοπικού παραρτήματος, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση των ΚΕΚ, αλλά δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση.

«Κυνηγοί» voucher «ψάρευαν» ανέργους

to-xriso-kartel-tis-katartisis-me-ta-voucher-tis-arpahtis2Μάλιστα, έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, εκτυλίσσονταν σκηνές απείρου κάλλους, με «κυνηγούς» voucher, που «ψάρευαν» ανυποψίαστους ανέργους –ιδιαίτερα από ευπαθείς ομάδες– προκειμένου να υφαρπάξουν τις δικές τους επιταγές κατάρτισης, ενώ αυτοκίνητα αναλάμβαναν να τους μεταφέρουν αμέσως στην έδρα των ΚΕΚ ώστε να υποβληθεί η αίτηση. Αυτό κατήγγειλαν άλλωστε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους είχαν ζητήσει να σταματήσει η παρωδία με τα προγράμματα τύπου voucher.

Όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, στα ταμεία που εξυπηρετούν τους ανέργους για το επίδομα ανεργίας, στην Εθνική Τράπεζα, οι αντιπρόσωποι του κυκλώματος επίσης «ψάρευαν» τους ανέργους για να υποβάλλουν αιτήσεις. Ήταν ένα ελεεινό παζάρι εκμετάλλευσης, που ντρόπιασε όσους συμμετείχαν…

Στα επόμενα voucher που προκηρύχθηκαν, είχε χαθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αλλά οι αθέμιτες πρακτικές συνεχίστηκαν. Δώρα και κληρώσεις για λάπτοπ και τάμπλετ, καθώς και άλλες παροχές, χρησιμοποιήθηκαν για να προσελκύσουν τους ανέργους! Παράλληλα, παρότι το πρόγραμμα είχε ελάχιστη απασχολησιμότητα και πρακτικά είχε αποτύχει, με ποσοστά του 5%, οι προκηρύξεις συνεχίστηκαν, ενώ μεταξύ των «εργολάβων» και των επιχειρήσεων, που απορροφούσαν εργαζόμενους, υπήρξαν κατηγορίες για αδιαφανείς συναλλαγές.

Με όλο αυτό το καθεστώς, τα ΚΕΚ του κυκλώματος έφτασαν να απορροφούν πάνω από το 90% των καταρτιζόμενων, στις περιοχές που δραστηριοποιήθηκαν! Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ΚΕΚ, με αρνητική βαθμολογία στο ΕΚΕΠΙΣ (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης για την επαγγελματική κατάρτιση), το οποίο υλοποίησε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, ενώ κάποια ΚΕΚ αρνήθηκαν να μπουν στη διαδικασία με αυτούς τους όρους.

Τα ποσά που απορροφήθηκαν, ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη είναι αμύθητα. Γι’ αυτό κι όσοι πήραν μέρος στο «παιχνίδι» έγιναν αδίστακτοι…

Οι εργαζόμενοι, μόνιμα θύματα, περίμεναν αρκετά μέχρι να τους καταβληθούν τα χρήματα, κατηγορούσαν τα ΚΕΚ ότι καθυστερούν υπερβολικά τις πληρωμές, επενδύοντας τα χρήματά τους σε άλλες δραστηριότητες, ενώ αμέτρητες είναι και οι αγωγές, που έχουν κατατεθεί, για χρήματα που δεν δόθηκαν ποτέ και για πλαστογραφίες, για απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ίσως γι’ αυτό οι «κεκατζήδες» και επιμένουν λυσσαλέα να συνεχιστεί το «πάρτι» της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Είναι προφανές ότι το παιχνίδι στήθηκε για αυτούς!

Το κύκλωμα των ΚΕΚ, οι «πλάτες», το σκάνδαλο και η αλλαγή πλεύσης της νέας κυβέρνησης

Όσοι γνωρίζουν το κύκλωμα των ΚΕΚ, έχουν εμπεδώσει όλα αυτά τα χρόνια ότι η «κατάρτιση» ήταν η εύκολη λύση των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ώστε να απορροφούν με ευκολία ευρωπαϊκούς πόρους και να ενισχύουν «εκλεκτούς» επιχειρηματίες και συγκεκριμένο κύκλωμα, χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό στην κοινωνία, τους ανέργους, την απασχόληση. Το κύκλωμα δρούσε για χρόνια, αλλά την εποχή Σαμαρά ξέφυγε από κάθε όριο, έγινε υπερβολικά άπληστο και, τελικά, αποκαλύφθηκε.

Πώς οργανώθηκε η «βιομηχανία»

to-xriso-kartel-tis-katartisis-me-ta-voucher-tis-arpahtis3Μια «βιομηχανία», στην οποία ήταν προφανής η εσωτερική πληροφόρηση αλλά και η μαφιόζικη οργάνωση. Το δίκτυο των συνδεδεμένων ΚΕΚ είναι απλώς η προμετωπίδα, που αναλαμβάνει να απορροφά τεράστια ποσά σε «φουσκωμένους» κωδικούς χρηματοδότησης για επιμόρφωση. Κατηγορίες για «κομπίνες» αρκετών εκατομμυρίων ευρώ καθώς και για διασύνδεση με τοπικά ΜΜΕ υπήρξαν πολλές και διερευνώνται.

Η ίδια η κατάρτιση, άχρηστη εξ ορισμού και εξ αποτελέσματος, είναι γνωστό ότι παρέχεται με όρους «παρωδίας», καφέ, τσιγάρου, κοινωνικού σχολίου και ελάχιστων πραγματικών ωρών –στις περισσότερες περιπτώσεις– ενώ οι έλεγχοι ήταν σποραδικοί έως ανύπαρκτοι όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν ένα κύκλωμα, που επιχειρούσε να ελέγχει –και σε μεγάλο βαθμό το πετύχαινε– όλα τα στάδια και τις διαδικασίες, από τις αξιολογήσεις μέχρι τους πιστοποιημένους εκπαιδευτές, οι οποίοι για πολλά χρόνια ήταν ένα «κλειστό» μητρώο που τροφοδοτούσε τα ΚΕΚ!

to-xriso-kartel-tis-katartisis-me-ta-voucher-tis-arpahtis4Όμως, πίσω από την ψευδεπίγραφη κατάρτιση, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο με άλλες εταιρίες, κυρίως συμβούλων επιχειρήσεων, ΜΚΟ κλπ., οι οποίες αναλαμβάνουν να «στήσουν» διάφορα προγράμματα –συνήθως του υπουργείου Εργασίας– προκειμένου να απορροφούν κάθε ευρώ του πακτωλού των χρημάτων που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Πέρα λοιπόν από τα voucher, πλήθος προγραμμάτων κατάρτισης, για επιχειρήσεις, εργαζόμενους κλπ. έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με όρους αντίστοιχα αδιαφανείς, που όμως δεν προκάλεσαν αντίστοιχο θόρυβο με τα voucher γιατί δεν υπήρχε ο τεράστιος όγκος των ανέργων που αντιλήφθηκαν την εκμετάλλευση τα τελευταία δύο χρόνια και αντέδρασαν. Το κύκλωμα αυτό έβρισκε την απαραίτητη σύνδεση με επιχειρήσεις αλλά και φορείς δημοσίου συμφέροντος και, πολύ συχνά, υπόσχονταν «άμεση έγκριση» των αρμόδιων υπουργείων. Ένα κύκλωμα αντίστοιχο, και συχνά συνδεδεμένο, με αυτό των πολυδιαφημισμένων «Συμβούλων Επιχειρήσεων», που μονοπωλούν τις μελέτες όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορες περιοχές και για τις οποίες έχουν υπάρξει αμέτρητες καταγγελίες για φωτογραφικούς όρους σε διάφορες προκηρύξεις και διαγωνισμούς.

«Κόπηκε ο βήχας» μετά την αλλαγή της κυβέρνησης

to-xriso-kartel-tis-katartisis-me-ta-voucher-tis-arpahtis5Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μπορεί να άλλαξε πρόσφατα, αλλά το κύκλωμα δεν είναι άγνωστο σε κανέναν, όπως φαίνεται. Άλλωστε, η αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου, που ανέλαβε το Γενάρη με αυτό ακριβώς το αντικείμενο, προχώρησε άμεσα στην ακύρωση των προγραμμάτων, που είχαν προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν διαπίστωσε, σύμφωνα με δηλώσεις της, διάφορα περίεργα και ακατανόητα, όπως ότι η αμοιβή των παρόχων κατάρτισης οριζόταν στο ποσό των 5.400 ευρώ για κάθε άνεργο, όταν σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα με κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εγγυημένη απασχόληση, ο μέσος όρος της αμοιβής του παρόχου δεν υπερέβαινε τις 2.000 ευρώ (σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη από την αμοιβή του ίδιου του ανέργου)!

Σε άρθρο της, στην Καθημερινή, η αναπληρώτρια υπουργός έγραψε πριν λίγους μήνες: «Τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα από όσο νόμιζα, διότι μόνο όταν ανέλαβα τη καθημερινή διαχείριση του συγκεκριμένου τομέα συνειδητοποίησα ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολυπλόκαμο, παρασιτικό δίκτυο». Επίσης, η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός μίλησε για αφόρητες πιέσεις από παράγοντες προς το υπουργείο, προκειμένου να εγκριθούν δράσεις, που είχαν αποκλειστεί από τη νέα ηγεσία για προφανείς λόγους. Γι’ αυτό και χαρακτήρισε το κύκλωμα αυτό «καρτέλ της κατάρτισης – απασχόλησης».

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου

to-xriso-kartel-tis-katartisis-me-ta-voucher-tis-arpahtis6Όλο αυτό το «πάρτι» είναι προφανές ότι φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. Μάλιστα, οι διοικούντες τους κρίσιμους αυτούς τομείς, τα τελευταία χρόνια, φρόντισαν να «κάψουν τα σπαρτά» από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου πριν φύγουν. Δέσμευσαν κοινοτικούς πόρους 773 εκατομμυρίων ευρώ για τα χρόνια της διακυβέρνησής τους , δηλαδή την περίοδο 2014-2015, και άφησαν μόνο 527 εκατομμύρια για την περίοδο 2016-2020…

Πού τελικά κατέληξαν αυτοί οι πόροι, ποιες τσέπες ωφελήθηκαν από το «καρτέλ» της κατάρτισης και ποια η ωφέλεια για την κοινωνία, τα χρόνια του success story, μαρτυρείται από το γεγονός ότι την ώρα που ξοδεύτηκαν αυτοί οι απίστευτοι πόροι, δήθεν για την επιμόρφωση και την απασχόληση, η ανεργία εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη.

Οι πολιτικές, που σχεδιάστηκαν για το συγκεκριμένο κύκλωμα, κατάφεραν τελικά να ασυλοποιήσουν τους νέους και να καταστρέψουν την ίδια την αγορά εργασίας, με την εκμετάλλευση της ανεργίας τους και της αγωνίας των οικογενειών τους . Με την πρωτοφανή πρόβλεψη ότι όταν κάποιος επιδοτείται, για να επιμορφωθεί και να απασχοληθεί σε τέτοια προγράμματα, δεν χάνει την κάρτα ανεργίας του, ανακυκλώθηκε η ανεργία και δημιουργήθηκε μια νέα γενιά «καταρτισάκηδων». Οι νέοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να απορροφηθούν σε μια μόνιμη θέση εργασίας και ενδιαφέρονται μόνο να διατηρούν σε ισχύ την κάρτα ανεργίας ώστε να συμμετέχουν σε διαδοχικά προγράμματα voucher…

 

 

άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc#86, τον Οκτώβρη του 2015

HD-86_cover


Extra Hot άρθρο