Troika Staff Govern Greece by E-Mail

Who governs this land?” This historic quotation is attributed to former prime minister Konstantinos Karamanlis, who is rumored to have uttered this to his close confidant, the director of Greece’s secret service (KYP) Alexandros Natsinas, once he found out about the assassination of the left-wing member of parliament Grigoris Lambrakis in 1963, hinting at the possible existence of a parastate outside of his control.
We spontaneously posed this same question as well, when our magazine received an envelope which contained printouts of dozens of e-mails, which apparently have been exchanged between members of the troika, the Greek state, and the prime minister’s office. In these e-mails, whose authenticity was confirmed by virtue of the very events—and people—which they described, definitively prove, in a political context, what is already considered fact by Greek society: that Greece is governed by diktats issued by the troika, who bypass the democratically-elected government and impose decisions which are not only harmful for Greece, but which eliminate any semblance of Greece’s functional sovereignty. The legitimacy of these e-mails was also silently confirmed by the central figure named in these messages, both as a sender and as a recipient, as he has never responded to inquiries that we have submitted…
Extra Hot άρθρο μόνο για συνδρομητές. Γίνε τώρα Συνδρομητής
Ο τιτΑΝΝΑς Σαμαράς

Τα e-mails, που στάλθηκαν στο Hot Doc, περιέχουν αλληλογραφία μεταξύ παραγόντων της τρόικας και υπουργείων, αλλά και παραγόντων υπουργείων με το πρωθυπουργικό γραφείο. Πέρα από το περιεχόμενο αυτό καθαυτό, που είναι συγκλονιστικό, αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός πως τις περισσότερες φορές αποδέκτες αυτής της αλληλογραφίας είναι υπάλληλοι, δικηγόροι ή σύμβουλοι χωρίς θεσμικό ρόλο, οι οποίοι έχουν αναλάβει αρμοδιότητες στα πλαίσια τεχνοκρατικών συμβουλών. Δηλαδή το πού κινείται η χώρα, πώς κινείται και μέσω ποιων διαδικασιών το αγνοούν έλληνες βουλευτές ή και υπουργοί, αλλά το γνωρίζει και το επεξεργάζεται ένας κύκλος, μια ιδιόμορφη σέχτα, που πολλές φορές γίνεται και υποβολέας του πρωθυπουργού. Αρκετοί από τους συνομιλητές φαίνεται πως εμπλέκονται και οικονομικά με τις αναθέσεις έργου από την τρόικα, πράγμα το οποίο θα ερευνήσουμε άμεσα. Δηλαδή, εμφανίζονται να προτείνουν λύσεις εναρμονισμού με τις επιταγές της τρόικας, από τις οποίες ευνοούνται οι ίδιοι, όπως σε θέματα που αφορούν την Παιδεία.
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Υπάλληλοι της τρόικας κυβερνούν την Ελλάδα με e-mails

«Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;» Η ιστορική αυτή φράση αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος φέρεται να την είπε στον φίλο του και διοικητή της ΚΥΠ Αλέξανδρο Νάτσινα, μόλις του ανακοινώθηκε η δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1963, υπονοώντας πως υπάρχουν κέντρα παραεξουσίας που δεν ελέγχει…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Υποτέλεια στην τρόικα δια αλληλογραφίας

Τα e-mails, που έχει στη διάθεσή του το Hot Doc, αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη της σχέσης υποτέλειας που υπάρχει ανάμεσα στην απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά και τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Παραθέτουμε εδώ μια σειρά από χαρακτηριστικά παραδείγματα…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
«Πάρτι» με τις προμήθειες πανάκριβων υλικών

Προμήθειες πανάκριβων υλικών σε υπερβολικές ποσότητες, παράτυπες διαδικασίες ως προς την προμήθεια, πλαστογραφήσεις υπογραφών γιατρών, καταγγελίες που θάφτηκαν στα συρτάρια. Τα όσα έχουν συμβεί στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης εγείρουν πολλά ερωτηματικά, τόσο για τις ευθύνες γιατρών και υπαλλήλων του νοσοκομείου όσο και για τη στάση παλαιοτέρων διοικήσεων. Εταιρίες φέρονται να προμήθευαν το νοσοκομείο με πανάκριβα υλικά, με την ανοχή αν όχι συνενοχή γιατρών και υπαλλήλων του νοσοκομείου, τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν περιττά. Εδώ και τρία χρόνια, η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη στη Δικαιοσύνη και βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Γεφύρι της Άρτας

Οι χαρακτηρισμοί που κατά καιρούς έχουν ακουστεί για το συγκεκριμένο έργο ποικίλουν. Άλλοι το λένε γεφύρι της Άρτας, άλλοι το χαρακτηρίζουν σκανδαλώδες, άλλοι βαρέλι χωρίς πάτο. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι χαρακτηρισμοί έχουν προκύψει δικαιωματικά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το περίφημο κτηματολόγιο είναι το έργο που έχει σταματήσει να χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς στους διαδρόμους της Κομισιόν ψιθυρίζεται εδώ και χρόνια η σκανδαλώδης διαχείριση των χρημάτων σε συνδυασμό με την πολύ αργή εξέλιξή του, ενώ υπολογίζεται ότι έχει κοστίσει ήδη γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Wikileaks α λα ισπανικά

Λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ πληροφοριοδοτών, μέσων ενημέρωσης και δικαστικού συστήματος. Κατάφεραν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης δεκάδες πολιτικά πρόσωπα, τραπεζίτες και επιχειρηματικούς παράγοντες, για σκάνδαλα διαφθοράς. Και δεν φοβούνται να διαδώσουν τη θέλησή τους για περαιτέρω διερεύνηση κι αποκάλυψη ενός σαθρού συστήματος διαπλοκής, που αγγίζει από άκρη σε άκρη την πολιτική ζωή της Ισπανίας. Είναι το δίκτυο X.net, μια πολυσυλλεκτική ομάδα ακτιβιστών, οι οποίοι καλούν τον κόσμο, και κυρίως τους ανώνυμους πληροφοριοδότες, να μοιραστούν στοιχεία για σκανδαλώδεις ενέργειες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και παραγόντων, που πλούτισαν σε βάρος του Δημοσίου και οδήγησαν στα «βράχια» την ισπανική οικονομία…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Μάκης Παπαδημητρίου
«Χάσαμε την ικανότητα να είμαστε εκπαιδευμένοι κοινωνικά»

Κόντρα στην πληθωρική καλλιτεχνική περσόνα του, ο εκτός σκηνής συνεντευξιαζόμενος ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάκης Παπαδημητρίου γνωρίζει πώς να κλέψει και πάλι την παράσταση. Η ηρεμία στη φωνή και ο μεστός και κατασταλαγμένος –έχει σπουδάσει φυσική άλλωστε– λόγος του αποτελούν εγγύηση για μια συζήτηση ουσίας…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
HotDoculture
Η επιλογή του 15νθήμερου

Η Αθήνα του Χτες, του Σήμερα και του Αύριο…
Τέσσερις διαφορετικές εκθέσεις, που όμως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μιλούν για το ίδιο πράγμα. Η Αθήνα, μέσα από το πρίσμα της φωτογραφικής κάμερας, της αρχιτεκτονικής σκέψης, της υδατογραφίας, των σκηνικών και της διακόσμησης. Αρχικά, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, παρουσιάζεται για λίγες μέρες ακόμη (μέχρι τις 18/1), το νεοκλασικό πρόσωπο της Αθήνας του 19ου αιώνα. Στην έκθεση Ελληνική Αναγέννηση – Η Αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν παρουσιάζεται το πνεύμα του αθηναϊκού κλασικισμού μέσα από τα έργα (180 σχέδια, υδατογραφίες, πίνακες αλλά και έπιπλα, επιχρυσωμένα αντικείμενα κ.ά.) του διάσημου δανού αρχιτέκτονα. Σειρά παίρνει το Μουσείο Ηρακλειδών της Αποστόλου Παύλου, όπου η έκθεση Μεταμορφώσεις των Αθηνών, (μέχρι τις 31-1), αποτελεί ένα πανοραμικό ταξίδι στο χρόνο, μεταφέροντας στον επισκέπτη εντυπωσιακές εικόνες από την Αθήνα και τον Πειραιά των περασμένων αιώνων. Μέσα από σπάνιες φωτογραφίες, που χρονολογούνται από το 1839 μέχρι το 1950, δίνεται η ευκαιρία για μία μοναδική περιήγηση στην ανάπτυξη της ελληνικής πρωτεύουσας (θα δείτε εικόνες από τα πρώτα επιβλητικά κτίρια που χτίστηκαν στις πλατείες Ομονοίας και Συντάγματος), όπου ξεχωρίζει η τοποθέτηση των πρώτων θεμέλιων λίθων για να «χτιστεί» το γεμάτο αντιφάσεις και οξύμωρα ιδιώματα προφίλ της μοντέρνας πρωτεύουσας, που φτιάχτηκε στις επόμενες δεκαετίες. Το σπάνιο αρχειακό υλικό ανήκει στον ιστορικό της φωτογραφίας και συλλέκτη Χάρη Γιακουμή…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ο Αλί στο ΚΙΔΗΣΟ

Ε! που αλλού πάει αλί. Όλο το μεγάλοι πλακατζήδες τη Ελλάδα στη ΚιΔΗΣο πήγαν, Πακιστανό γιατί μείνει έξω; αλί όχι απλώς ψηφίσει αλλά γίνει και στέλεχος. Τόσο είναι το ενθουσιασμό της. Δεν ξέρει όμως τι την ενθουσιάζει πιο πολύ, ότι Γιώργο είναι πάλι αρχηγό σε κίνημα ή ότι Βαγγέλη την έφαγε κανονικά; Αλί φυσικά ήταν στο πρώτο συγκέντρωση στο Μπενάκη, εκεί που το μεγάλη κίνημα ξεκίνησε και φώναζε μαζί με άλλες φίλες: «σήκω ανδρέα για να δει το παιδί τη αλλαγή»…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Βιβλιοπροτάσεις
Ιάσονας Πιπίνης
«Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής»

Ο ελληνοπερουβιανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, ανιψιός του πρώην προέδρου του Περού, Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, Ιάσονας Πιπίνης, δημιουργός της ιστοσελίδας www.americalatina.gr, υπογράφει «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής», ένα βιβλίο πολιτικής ιστορίας, που πραγματεύεται σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της Λατινικής Αμερικής, αναλύοντας τον ποπουλισμό, «το ξεχωριστό πολιτικό μοντέλο, το οποίο περιέχει και το στοιχείο του εθνικισμού, ή καλύτερα, για να το καταλάβουμε καλύτερα, του πατριωτισμού»…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Κάτι τρέχει με τον Ερντογάν…

Καρατομεί εισαγγελείς που πρωτοστατούν στις έρευνες για διαφθορά, συλλαμβάνει αντιφρονούντες που τον κατακρίνουν, ανοίγει μέτωπα με τη Δύση και τους γείτονές του, ξαναγράφει την ιστορία με πρωταγωνιστές τους Οθωμανούς και ο ίδιος ζει πλέον στη χλιδή, μέσα στο νέο, υπερπολυτελές προεδρικό παλάτι του. Το 2014, μάλιστα, ήταν η χρονιά της ατάκας του Ερντογάν. Αυτά που είπε, επί παντός επιστητού, φανερώνουν έναν άνθρωπο ο οποίος ή δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα ή είναι πολύ σίγουρος για τον εαυτό του και ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Ενας αλαζόνας ηγέτης, που δείχνει παντοδύναμος, προκαλώντας εύλογα το ερώτημα: από που μπορεί να αντλεί αυτή την παντοδυναμία του;
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ένας για 10
Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή

Μεγάλωσαν στην Ξάνθη, αγαπάνε τα Εξάρχεια και αυτή την περίοδο ετοιμάζουν τον καινούργιο τους δίσκο, που θα ηχογραφηθεί ζωντανά στους δρόμους της Αθήνας. Οι αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή ασχολούνται με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία και πειραματίζονται με τις δυνατότητες της φωνής ως εγγενούς μουσικού οργάνου, σε ένα εντυπωσιακά ευρύ ρεπερτόριο. Ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια, gospel, τσιγγάνικα, σέρβικα, βουλγαρικά, αμερικάνικο μπλουζ, τζαζ, αλλά και δικές τους συνθέσεις, υφαίνουν ένα μαγευτικό παζλ, που συνδέει τις μουσικές διαφορετικών λαών και πολιτισμών…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Tech.doc
Θα βρεθεί το γιατρικό του Πάρκισον;

Νέα έρευνα, με στόχο την ανακάλυψη αποτελεσματικής θεραπείας της νόσου Πάρκινσον, ξεκινά η Genentech, εταιρία κατασκευής φαρμάκων, σε συνεργασία με την 23andMe, υπηρεσία ανάλυσης του DNA. Η νόσος, που πήρε το όνομά της από τον άγγλο γιατρό James Parkinson, πλήττει περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους μόνο στις ΗΠΑ. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στη δημιουργία δεδομένων αλληλουχίας του γονιδιώματος για περίπου τρεις χιλιάδες πάσχοντες από Πάρκινσον, με σκοπό τον εντοπισμό νέων θεραπευτικών μεθόδων καταπολέμησης της εκφυλισμένης νευρολογικής κατάστασης…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Τι τους δονεί, εκτός από του Σταύρου Θεοδωράκη τη φωνή;

Ε, δεν είναι και γαλάζιος Βοϊδομάτης το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως μας αποκαλύπτεται στην προεκλογική μάχη. Γιατί πιο πολύ προς το καφέ σκούρο είναι το χρώμα του. Πολλά φερτά υλικά κατεβάζει. Πολλή λάσπη, που Κύριος οίδε πού θα την αποθέσει. Πολλά κουφάρια πολιτικά. Πολύ θολό εν γένει το όλον, και το θολό είναι και ανθυγιεινό και επίφοβο: Τι να κρύβει στο βυθό του; Εκτός φυσικά από τα χέλια – τις πολιτικές φιλοδοξίες του ιδρυτή του…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Το Plan D για το ΣΥΡΙΖΑ

Οι Ευρωπαίοι και οι Δουνουτούδες μπορεί να έχουν καταστρώσει τρία εναλλακτικά σχέδια-σενάρια για τις εξελίξεις μετά την ιστορική εκλογική μάχη της 25ης Ιανουαρίου, αγνοούν όμως το Plan D, που έχει καταστρώσει η διεθνής των συνωμοσιολόγων…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Κόκκινα PIGS και μαύρα κοράκια

«Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη», όπως θα έλεγε και επί των ημερών του ο Κάρολος Μαρξ. Είναι το φάντασμα των κόκκινων PIGS. Οι αλλαγές που συντελούνται σε πολιτικό επίπεδο στον ευρωπαϊκό Νότο, εμφανίζονται ως μία απειλή για την ευρωπαϊκή ιδέα και Ένωση. Είναι αλήθεια αυτό;
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Hot sports
Πόλεμος στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος, έκανε πραγματικότητα τα όσα είχε προαναγγείλει και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις διατάξεις του νόμου 4277/2014, που αποχαρακτηρίζει δασική έκταση προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Είχε προηγηθεί επεισοδιακή παρουσία οπαδών της Ένωσης στο Δ.Σ., καθώς και επίθεση σε έναν από τους 17 πολίτες που είχαν προσφύγει κατά του νέου γηπέδου. Οι «κιτρινόμαυροι» δηλώνουν έτοιμοι να σταματήσουν κάθε επαφή με το δήμο και καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα, ενώ οι οργανωμένοι οπαδοί πήραν ξεκάθαρη θέση και κλιμάκωσαν τις αντιδράσεις τους, με επεισόδια και τραμπουκισμούς. Η περιοχή βρίσκεται σε συναγερμό…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Στόχοι εναντίον Προπαγάνδας

Ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ο αυτοκράτορας των ΗΠΑ

Νόρτον ο Α΄. Λίγοι γνωρίζουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κάποτε αυτοκράτορα και μάλιστα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 150 χρόνια από τότε, αλλά οι κάτοικοι της πόλης ακόμη τον θυμούνται και του έχουν αφιερώσει μια ολόκληρη ημέρα το χρόνο. Στις 14 Φεβρουαρίου, όταν ο υπόλοιπος πλανήτης γιορτάζει τον έρωτα, το Σαν Φρανσίσκο τιμά την «ημέρα του αυτοκράτορα Τζόσουα Νόρτον», πίνοντας και τρώγοντας, ενώ στην πόλη τριγυρνούν με εύθυμη διάθεση δεκάδες σωσίες του…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
To be CHARLIE or not to be

Η Γαλλία φοβάται. Τόσο το κοσμικό κράτος, που δηλώνει πιστό στις «αξίες της δημοκρατίας», όσο και η μουσουλμανική Γαλλία, που φορά μαντήλα, γιορτάζει το ραμαζάνι και προσεύχεται πέντε φορές την ημέρα στον Αλλάχ. Κι ενώ το Ισλάμ στιγματίζεται από την πρωτοφανή πολύνεκρη επίθεση στο εβδομαδιαίο σατιρικό έντυπο Charlie Hebdo και όλα όσα ακολούθησαν, η Ευρώπη τίθεται σε συναγερμό, εξαιτίας του τρόμου μιας νέας επίθεσης των εξτρεμιστών του Ισλάμ. Παράλληλα, τα αντίποινα έχουν ήδη αρχίσει εναντίον των μουσουλμάνων της Γαλλίας, με τη γαλλική ακροδεξιά να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και τον κεντρικό τομέα του Παρισιού να βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
O Φρειδερίκος Νίτσε στην καγκελαρία

«Η αποτυχία των μεταρρυθμίσεων. – Στην Ελλάδα, η αποτυχία πολλών προσπαθειών να δημιουργηθούν, ακόμη και σε αρκετά πρώιμες εποχές, καινούργιες ελληνικές θρησκείες αποτελεί τιμή για την ανώτερη κουλτούρα των Ελλήνων. Είναι προς τιμήν τους το ότι πρέπει να υπήρχαν ήδη από νωρίς στην Ελλάδα πλήθος ατόμων διαφορετικού είδους, που οι διαφορετικές ανάγκες και δυσχέρειές τους δεν μπορούσαν να θεραπευτούν με μια μοναδική συνταγή πίστης και ελπίδας»…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 68 (B' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ένας για δέκα
Σάββας Στρούμπος

H oμάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια θεατρική απόδοση το δυστοπικό-φουτουριστικό μυθιστόρημα του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν «Εμείς» στο Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις, και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος μάς μιλάει για το πολιτικό θέατρο, το σύγχρονο ολοκληρωτισμό και τα αγαπημένα του βιβλία…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 78 (A' Ιούνιος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Κίτρινα πουκάμισα εναντίον κόκκινων
Ή όταν ο ένας καπιταλιστής τρώει τον άλλον

Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και τη δεύτερη φορά ως φάρσα. Η γνωστή πλέον φράση του Καρλ Μαρξ ταιριάζει απόλυτα στην Ταϊλάνδη του σήμερα, που μετά από δυόμισι χρόνια σχετικής πολιτικής ηρεμίας είναι και πάλι καζάνι που βράζει. H πρώτη μου εμπειρία ως αυτόπτης μάρτυρας με την έντονη πολιτική κατάσταση στην Ταϊλάνδη ήταν το 2008, στην πρώτη μεγάλη εξέγερση των λεγόμενων κίτρινων πουκαμίσων, δηλαδή των διαδηλωτών που προέρχονταν από την αστική τάξη και που όραμά τους για τη χώρα ήταν ένα απολυταρχικό καθεστώς, στο οποίο αν γινόταν μάλιστα οι φτωχότερες τάξεις να μην έχουν καν δικαίωμα ψήφου… (ο τίτλος κίτρινα πουκάμισα έμεινε λόγω του ότι ήταν ντυμένοι ομοιόμορφα με κίτρινα ρούχα). οι εξεγερμένοι του 2008 κατάφεραν μετά από εβδομάδες κινητοποιήσεων να ανατρέψουν την τότε κυβέρνηση και να φέρουν στην εξουσία, με το έτσι θέλω, το Δημοκρατικό Κόμμα (ο Θεός να το κάνει δημοκρατικό) με τη βοήθεια του στρατού και των δικαστών…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 43 (A' Ιανουάριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Greg Palast
«Τα αρπακτικά vulture funds και η Ελλάδα»

Στο δυτικό Τύπο, η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί ως «success story». Ως «success», βέβαια, εννοούν ότι αποπληρώνετε τους δανειστές σας και ότι η αγορά ομόλογων έχει αποκατασταθεί εν μέρει. Έτσι, σύμφωνα με το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου, όλα είναι καλά στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι είναι άνεργοι, ότι χάνουν τα σπίτια τους και τις ζωές τους, δεν τους λέει πολλά, γιατί το μόνο που έχει σημασία είναι το χρηματιστήριο και οι δανειστές σας…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Πέραν της ουτοπίας
Μια Ευρώπη που μπορούμε να έχουμε αύριο

Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ένας μεθυσμένος που ψάχνει τα κλειδιά κάτω απ’ το φανοστάτη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζει μια μεγάλη αντίφαση. Ενώ αποτελεί ένα άθροισμα χωρών με πολιτισμό, δημοκρατικές παραδόσεις και θεωρητικές προϋποθέσεις για την ευζωία των πολιτών της, έχει καταλήξει εχθρός του εαυτού της. Όλο και περισσότεροι πολίτες ζουν κοντά στο όριο φτώχειας, με επαγγελματική και συναισθηματική ανασφάλεια, με αβεβαιότητα και χωρίς να μπορούν να ακουμπήσουν έστω μέσω ενός ονείρου το μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιπλέον προβάλλει την αναγκαιότητα της ενότητάς της, ενώ αυτή η ενότητα παράγει μόνο ανισότητες και απώλειες…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Tech.doc
Η Google ξέρει ποιοι πραγματικά είμαστε;

Η πρώτη ενέργεια για να βρει κάποιος απαντήσεις στα ερωτήματά του είναι να απευθυνθεί στη Google. Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης διαθέτει απαντήσεις ακόμη και για τα πιο περίεργα ερωτήματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ιταλός φιλόσοφος Λουτσιάνο Φλορίντι, «κάποιος είπε κάποτε ότι αυτό που ψάχνεις είναι πολύ πιο αποκαλυπτικό για εσένα, από τις πληροφορίες που δίνεις ο ίδιος για τον εαυτό σου». Η Google γνωρίζει τα πάντα ακόμα και για τα πιο ενδόμυχα μυστικά μας, αφού όπως έχει αποδειχτεί με έρευνες, πολλοί άνθρωποι ψάχνουν λύσεις για τα προσωπικά τους προβλήματα μέσω διαδικτύου. Μήπως, λοιπόν, η Google γνωρίζει αυτό που πραγματικά είμαστε και όχι αυτό που λέμε ότι είμαστε;
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Το μάθημα του Γιώργου

Ε, δεν πέρασε πια και τόσος καιρός. Θυμόμαστε πώς πήρε το δαχτυλίδι από τον Σημίτη ο Γιώργος Παπανδρέου, για να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ στα χέρια της δυναστείας των ιδιοκτητών του. Και πώς μετά πήγε σε μια πανηγυρική εκλογή «από τη βάση» και ένα εκατομμύριο πρόθυμοι ηλίθιοι πήγαν να τον ψηφίσουν ως αρχηγό του κόμματος, αυτουργό της νέας Ελλάδας και σωτήρα των μη προνομιούχων. Και πώς, όταν έχασε τις εκλογές από τον Καραμανλή, το όλον ΠΑΣΟΚ τον κράτησε στη θέση του, στέλνοντας τον Βενιζέλο, ο οποίος τόλμησε να τον αμφισβητήσει για βρούβες…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Αλί ο προβοκάτορας

Όνειρα τη Αλί δεν ήταν ποτέ κουβαλάει κοτσομούρες σε φίλοι που πίνουν τσίπουρα στη μαγαζί. Όνειρά της είναι γίνει ένα μέρα μεγάλο ζωγράφο. Επειδή όμως τώρα βαριέται μάθει ζωγραφίζει, αποφάσισε γίνει κάτι άλλο προς τη παρόν. Γίνει πολιτικό…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
ΣΔΙΤ και στην ΕΥΠ!

Μέχρι σήμερα ο αστικός μύθος ήθελε την ΕυΠ ή καλύτερα κάποια στελέχη της να έχουν αυτονομηθεί και να κάνουν εκτός από το καθήκον τους –λέμε τώρα– νταραβέρια και εκτός υπηρεσίας, χρησιμοποιώντας το περίφημο «βαλιτσάκι» όπου όλα τα ακούει και όλα τα «σφάζει»…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ανδρέας Ανδριανόπουλος
«Όχι στον παρεμβατικό αυταρχισμό»

Στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό κυριαρχούν απαξιωτικές για τους δανειστές της χώρας κραυγές και καταγγελίες. Όλες αυτές οι αιτιάσεις δεν απευθύνονται σε σκοτεινούς υπονομευτές της ευημερίας της ελληνικής κοινωνίας. Στρέφονται κατά κυβερνήσεων και θεσμικών φορέων, που τους ζητήθηκε να παρέμβουν ώστε να μην κατρακυλήσει η χώρα στα αδιέξοδα μιας εθνικής πτώχευσης και μιας συνακόλουθης ανθρωπιστικής τραγωδίας. Αναφέρονται σε «δανειστές», που είναι στην πράξη εθνικά κοινοβούλια, που σύρθηκαν στο σχετικό δανεισμό ώστε η Ελλάδα να μην καταρρεύσει. Και που πασχίζουν βέβαια, κάτω από την συνεχή κωλυσιεργία και το σχετικό παραπειστικό κρυφτούλι της ελληνικής πολιτικής τάξης, να διασφαλίσουν όρους μιας πιθανής μελλοντικής αποπληρωμής των ποσών που δανείζουν ή που έχουν ήδη εκταμιεύσει. Οι καταγγελλόμενοι από πολλούς ως «τοκογλύφοι» μας δανείζουν, οι περισσότεροι, με επιτόκια πολύ χαμηλότερα (κοντά στο 1%) από εκείνα με τα οποία εκείνοι δανείζονται για να χρηματοδοτήσουν εμάς. Ποιοι είναι, λοιπόν, ακριβώς οι «τοκογλύφοι»;
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ντόρα Μπακογιάννη
«Ολοκλήρωση ή αποδόμηση»

To ερώτημα που τίθεται αφορά ουσιαστικά στη μάχη μεταξύ ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αποδόμησης…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Βιβλιοπροτάσεις
Ian Douglas Robertson και Κατερίνα Κουρούκλη-Robertson
«Κάθε ζωή μπορεί να τη δεις σαν μυθιστόρημα, αρκεί να τη δεις από απόσταση»

«Το βιβλίο μπορεί να είναι θεραπευτικό ως ένα σημείο αλλά δεν μπορεί να αντικαθιστά την ψυχοθεραπεία. Το βιβλίο προσφέρει γνώση και αυτογνωσία αλλά δεν μπορεί να φέρει την αλλαγή τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς», λένε στο Hot Doc οι συγγραφείς Ian Douglas Robertson και Κατερίνα Κουρούκλη-Robertson, ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη, απαντώντας στη σχετική ερώτηση για τη θεραπευτική δράση της γραφής…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Hot Doculture
Η επιλογή του 15νθημέρου

Η επιλογή του 15νθημέρου
TIGER LILLIES, RIME OF THE ANCIENT MARINER
Μια μακάβρια κρουαζιέρα στην άκρη του κόσμου –και του…τρόμου– με ακυβέρνητο πλοίο και πλήρωμα νεκροζώντανους, που αφηγούνται την ιστορία ενός καταραμένου ναυτικού που επέστρεψε από την κόλαση για να βρει τη λύτρωση. Ήταν το 1989, στο Λονδίνο, όταν 3 μουσικοί με αδυναμία στο cabaret,το punk και τη μπαρόκ αισθητική, συστήνονταν στο κοινό. Οι Tiger Lillies, όπως ήταν το όνομά τους, απέκτησαν με τον καιρό τη φήμη των εκκεντρικών καλλιτεχνών που ειδικεύονται στην κατασκευή μουσικών παραστάσεων με ακαταμάχητη ατμόσφαιρα. Η επιστροφή τους στον ίδιο χώρο, το Badminton, όπου γνώρισαν μεγάλο σουξέ πριν από 6 χρόνια με το ανεπανάληπτο «Freakshow», σηματοδοτεί άλλη μια εμβληματική εμφάνισή τους…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Richard D. Wolff
«Καταπολεμώντας τη λιτότητα»

Η πολιτική λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, Βόρειας Αμερικής, και στην Ιαπωνία είναι αποτέλεσμα των μεγάλων στο καπιταλιστικό σύστημα που ξεκίνησαν την δεκαετία του 1970. Στη Δύση, οι δομές παραγωγής και διανομής του καπιταλισμού είχαν αναπτυχθεί, από το 1770 μέχρι την δεκαετία του 1970, κατά κύριο λόγο σε συγκεκριμένες εκβιομηχανισμένες περιοχές. Παράλληλα, οι επαρχιακές και αγροτικές περιοχές έγιναν η «ενδοχώρα» του καπιταλισμού, προσφέροντας στις βιομηχανικές περιοχές τρόφιμα, πρώτες ύλες, εργατικό δυναμικό, και αγορές για τα προϊόντα που παρήγαγε. Όταν πια η παραγωγή της ενδοχώρας δεν επαρκούσε, το καθεστώς της αποικιοκρατίας μετέτρεψε τον υπόλοιπο κόσμο σε δική του «ενδοχώρα.» Καθ’ οδόν, η εργατική τάξη στις καπιταλιστικές χώρες συσπειρώθηκε και κέρδισε καλύτερους μισθούς, μετά από σκληρό αγώνα. Αντιθέτως, τα εισοδήματα των εργαζόμενων στις αποικίες μειώθηκαν…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Hot Sports
«Grexit» στο ποδόσφαιρο

Το μέλλον για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη δεν προμηνύεται ευοίωνο. Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του Europa League, τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, στην οποία συνεχίζει ο Ολυμπιακός μετά την τρίτη θέση στον όμιλό του στο Champions League. Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν τουλάχιστον μια νίκη και μια ισοπαλία προκειμένου να φτάσει η Ελλάδα στη 12η θέση της κατάταξης στην UEFA. Από την επόμενη σεζόν ωστόσο τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα και στο άμεσο μέλλον είναι πιθανόν να χαθεί η απευθείας θέση στους ομίλους του Champions League, αλλά και η δεύτερη συμμετοχή ομάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ελβετία, Τουρκία και Τσεχία απειλούν άμεσα. Η κρίση είναι εμφανής και στο ποδόσφαιρο…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η διπλή ζωή της Τζούνα Ράι

Η φιγούρα της Τζούνα Ράι έγινε σύμβολο του αγώνα των μαοϊστών ανταρτών στο Νεπάλ, στην εκπνοή του εμφυλίου πολέμου, το 2006…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ένας για 10
Σύλλας Τζουμέρκας

Η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα « Έκρηξη» μπορεί να σου αρέσει ή όχι, αλλά, είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη, το σίγουρο είναι ότι θα σου δώσει ερεθίσματα για συζητήσεις. Κι αυτό, γιατί η « Έκρηξη» πατά γερά στο έδαφος της σύγχρονης πραγματικότητας…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Πάτρικ Κόκμπερν
«Το ΙΚ θέλει ευρωπαίους τζιχαντιστές»

«Στην Ευρώπη ο κίνδυνος του Ισλαμικού Κράτους είναι περιορισμένος, γιατί οι τζιχαντιτές ψάχνουν εύκολους τρόπους για να χτυπήσουν. Θα προτιμήσουν να εκτελέσουν μερικούς Αμερικανούς στα εδάφη που ελέγχουν ως αντίποινα των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών. Αλλά δεν θα φτάσουν τόσο εύκολα στην Ευρώπη. Από την άλλη, πιστεύουν πως η Ανδαλουσία τους ανήκει», λέει στο Hot Doc ο πολεμικός ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας Independent στο Ιράκ, Πάτρικ Κόκμπερν. Ο βετεράνος δημοσιογράφος, με καταγωγή από το Μπέλφαστ και με αρκετές «συρράξεις» στο βιογραφικό του, προσγειώθηκε στην Αθήνα για να παρουσιάσει την «Επιστροφή των Τζιχαντιστών – Το Ισλαμικό Κράτος και η νέα εξέγερση των Σουνιτών»…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Χρόνος με μια όμορφη κοπέλα

Οι άνθρωποι έχουν μια περίεργη σχέση με το χρόνο. Τον κυνηγούν, τον μετράνε, τον αποτιμούν και στο τέλος καταλήγουν στην ομηρία του. Γεννιόμαστε χωρίς την αίσθηση του χρόνου, θεωρώντας πως τον έχουμε άπλετο, ή ακόμη χειρότερα, πιστεύοντας πως τον ορίζουμε εμείς και η πεπερασμένη μας φύση. Είμαστε ίχνη μιας αέναης κίνησης, όπου ο χρόνος είναι μια καθοριστική συνιστώσα της, αλλά πιστεύουμε πως είμαστε ένα συμπαντικό κέντρο που καθορίζει ακόμη και το χρόνο. Μέχρι που ανακαλύπτουμε πως το μεγαλύτερο δικαίωμα που μας παρέχει είναι να τον μετράμε. Τίποτα άλλο…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Μάκης Ανδρονόπουλος
«Ανέφικτη μια Ευρώπη κατ’ εικόνα και ομοίωση της Γερμανίας»

Η λατρεία των Γερμανών για τάξη και ομοιομορφία, όπως εκφράστηκε ρατσιστικά με απαράμιλλο περφεξιονισμό και αποτελεσματικότητα κατά τη ναζιστική περίοδο, φαίνεται πως παρέμεινε εν υπνώσει μέσα στο σώμα της γερμανικότητας. Και τώρα, που το γερμανικό imperium είναι επικυρίαρχο στην Ευρώπη, ενεργοποιείται με διάφορες μορφές. Πρόσφατο παράδειγμα, η πρόταση του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, να μιλούν γερμανικά οι μετανάστες όχι μόνο στους δημόσιους χώρους, αλλά και μέσα στο σπίτι τους – αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, μία έκφανση της παθολογικής μανίας των Γερμανών για ομοιομορφία…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 67 (A' Ιανουάριος 2015)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η Δύση υπό ενοποίηση

Η ιταλική εταιρία Fiat, που ήλεγχε την αμερικανική Chrysler από το 2009, εξαγόρασε το υπόλοιπο 41,5% των μετοχών της, συγχωνεύτηκε και έγινε η έβδομη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου. Μετακινεί την έδρα της στην Ολλανδία, τα φορολογικά της στη Βρετανία, θα εισαγάγει τις μετοχές της στη Wall Street, ενώ θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Σημειωτέον ότι η Fiat-Chrysler, που έχει επίσης τις μάρκες Jeep, Dodge, Alfa Romeo, Maserati και Ferrari, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,95 δισ. ευρώ για το 2013, από 0,9 δισ. ευρώ το 2012…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 46 (A' Φεβρουάριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η μαφία του καυσόξυλου

Τα ταπεινά καυσόξυλα και γενικότερα οι καύσιμες ύλες, στις οποίες έχει στραφεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας, έχουν περάσει από πολλές περιπέτειες μέχρι να καταλήξουν στο τζάκι και η προέλευσή τους δεν είναι πάντοτε νόμιμη, ούτε και ασφαλής για την υγεία…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ρόλο πλασιέ τηλεμάρκετινγκ

Όταν μια κοινωνία εισέρχεται στην κάθοδο του οικονομικού κύκλου, ή πιο απλά, εισέρχεται σε κρίση, τότε δύο φαινόμενα παρουσιάζουν άνθιση: το πρώτο είναι η άνθιση των ενεχυροδανειστηρίων και το δεύτερο οι κορώνες αποκρατικοποιήσεων από πολιτικούς της εύκολης ρητορείας και της μέγιστης ανικανότητας.
Τα δύο φαινόμενα δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Όπως ο κληρονόμος της όποιας περιουσίας ρευστοποιεί σε γελοίες τιμές τους κόπους και τις στερήσεις των προηγούμενων γενεών για να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα χωρίς να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια, έτσι και οι πολιτικοί ρευστοποιούν τους μόχθους ολόκληρων γενεών για να προσκομίσουν νούμερα σε χαλκευμένους προϋπολογισμούς και να τα μετατρέψουν σε ψήφους από τους βολεμένους, που τους επιλέγουν για να εφαρμόσουν το δόγμα του λιγότερου κράτος.
Η ιστορία των αποκρατικοποιήσεων ξεκίνησε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990, επί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που κατάφερε να κλείσει την κερδοφόρα τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Ηρακλής πουλώντας την στη μαφία.
Διαχρονικά, βέβαια, το μεγαλύτερο παράδειγμα υποβάθμισης και ξεπουλήματος δημόσια περιουσίας αποτελεί η περίπτωση της Ολυμπιακής.
Το σχέδιο ξεκίνησε με το διαμελισμό της εταιρίας, με σκοπό την υποτιθέμενη εξυγίανσή της. Αντί όμως της εξυγίανσης αυτής, οι αποτυχημένες διορισμένες διοικήσεις παιδιών του κομματικού σωλήνα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν μόνο να χρεοκοπήσουν την Ολυμπιακή, φορτώνοντάς της χρέη εκατομμυρίων ευρώ.
Έτσι πέρασαν στο επόμενο στάδιο του σχεδίου τους, που ήταν η ενεργοποίηση των κοινωνικών αντανακλαστικών αυτοματισμού και διχασμού της κοινωνίας, διαλαλώντας μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ την επιβάρυνση των Ελλήνων από τους «κακούς» υπαλλήλους που οι ίδιοι διόρισαν.
Διαλαλούσαν ότι η εταιρία θα αναβαθμιζόταν με την ιδιωτικοποίηση, ότι ο ανταγωνισμός θα ενισχυόταν, οι τιμές θα έπεφταν για τους επιβάτες, οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονταν, οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα αναβαθμίζονταν και ότι «ζεστό» χρήμα θα έρρεε στα δημόσια ταμεία. Για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την επιχειρηματολογία τους, ενέπλεξαν και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πίεζε για το κλείσιμο της Ολυμπιακής με επιχειρήματα τη λήψη κρατικών ενισχύσεων και τη στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Η αλήθεια είναι ότι το τίμημα εξαγοράς από τη Marfin Investment Group του Βγενόπουλου ήταν 177,2 εκατ. ευρώ, όταν ένα Airbus A340 κοστίζει γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.
Ζεστό χρήμα στο ταμείο δεν μπήκε. Οι υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν, οι τιμές εκτινάχθηκαν και το προσωπικό εξαπατήθηκε. Υψηλής εκπαίδευσης τεχνικοί απολύθηκαν μέσω της συγκεκαλυμμένης διαδικασίας απολύσεων, που ο Μητσοτάκης ονόμασε διαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια πτήσεων.
Παρόλο που ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών αναγνώρισε την αναγκαιότητα επαναπρόσληψής τους, κατόπιν κατάθεσης Ερώτησής μου στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και διαβίβασής της στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο κουμπάρος του ιδιοκτήτη της Aegean – Ολυμπιακής, μην αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη διενέργειας ουσιαστικών τεχνικών ελέγχων σε αεροπλάνα εθνικών (SANA) και ξένων (SAFA) εταιριών, αρνείται να συνυπογράψει.
Η ιδιωτικοποιημένη Ολυμπιακή, τελικά, όχι μόνο δεν αποτέλεσε την ηγέτιδα της Νοτιανατολικής Μεσογείου αλλά άρχισε να καταρρέει οικονομικά.
Η μόνη λύση ήταν η συνένωσή της με την Aegean. Το μόνο που έμενε ήταν η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, ενώ στην αρχή έκανε τη δύσκολη, στο τέλος ενέδωσε.
Η έγκριση της συγχώνευσης δημιούργησε ιδιωτικό μονοπώλιο, καταρρίπτοντας το επιχείρημα της Επιτροπής περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού από την κρατική Ολυμπιακή.
Όσον αφορά το δεύτερο επιχείρημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το κλείσιμο της Ολυμπιακής λόγω κρατικών ενισχύσεων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφαση για τις υποθέσεις T-415/05, T-416/05 και T-423/05, το κατέρριψε, αποφαινόμενο ότι: «Ακυρώνει το άρθρο 1, παράγραφος 1, της αποφάσεως C(2005) 2706 τελικό της Επιτροπής, της 14ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με κρατικές ενισχύσεις προς την Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες ΑΕ [C 11/2004 (ex NN 4/2003) – Ολυμπιακή Αεροπορία – Αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση]».
Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν απλές ασύνδετες εικασίες για τη μεθόδευση ξεπουλήματος της Ολυμπιακής στην Aegean από την τρόικα των ελλήνων πολιτικών, επιχειρηματιών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όμως το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, που διέρρευσε στο WikiLeaks και έπεσε στα χέρια μου, ως θεσμικής εκπροσώπου του ελληνικού λαού, αποδεικνύει το μέγεθος της διαπλοκής, συνδέει ρίπτει τη δικαιολογία της εικασίας και του σεναρίου.
Αρχικά δεν μπορούσα να πιστέψω το μέγεθος της διαπλοκής. Μου ήταν αδιανόητο, ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δρούσαν σε βάρος των συμφερόντων του λαού ενός κράτους-μέλους, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως άρμα εξυπηρέτησης συναλλαγών τις Συνθήκες και τις διαδικασίες οι οποίες υποτίθεται ότι υπάρχουν για τη διασφάλιση του συμφέροντος του ευρωπαίου πολίτη.
Για το λόγο αυτό συνεργάστηκα με τον κ. Βαξεβάνη, για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας και τη διεξαγωγή της απαραίτητης δημοσιογραφικής έρευνας.
Καθώς οι κύκλοι ελέγχου ολοκληρώθηκαν, έκπληκτοι, αλλά πεπεισμένοι για το βαθμό αξιοπιστίας των πηγών μας, διαπιστώσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το γραφείο του προέδρου της νοιάζονταν να καταδικαστεί η Ολυμπιακή ώστε να αγοράσει ο κ. Βασιλάκης της Aegean ευρωπαϊκά αεροπλάνα Airbus αντί των ανταγωνιστικών αμερικανικών Boeing. Εάν οι Αμερικάνοι δεν ψεύδονται στο τηλεγράφημα της πρεσβείας τους, τότε ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η Επιτροπή, που κυβερνά την Ευρώπη και συμμετέχει στην τρόικα, δρούσε σαν πλασιέ πωλήσεων.
Οι εταίροι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, που όλα αυτά τα χρόνια επιβάλλουν μέτρα εξαθλίωσης στον ελληνικό λαό, που με λάθος συνταγές οδήγησαν σε ανθρωπιστική κρίση μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύεται ότι μεριμνούν μόνο για τη διασφάλιση κερδών στις βιομηχανίες των χωρών τους.
Το πολιτικό συμπέρασμα που εξάγεται, συμπυκνώνεται στο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν βοηθήσει την οικονομία, μιας και οι ιδιώτες αδιαφορούν για τις προβληματικές κρατικές επιχειρήσεις και επιθυμούν να λάβουν μόνο τις κερδοφόρες ή να εξαφανίσουν τον ανταγωνισμό. Το επιχείρημα ξεπουλήματος της Ολυμπιακής, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν ως μοντέλο για την αποκρατικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας, καταρρίπτεται παταγωδώς.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι περισσότεροι εξ αυτών που κατείχαν θέση ευθύνης, και ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, έδρασαν σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους, που υποτίθεται ότι ήρθαν ως σωτήρες αλλά δρούσαν ως πλασιέ.
άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc # 66, τον Δεκέμβριο του 2014
Extra Hot άρθρο
Με ευρωπαϊκό δάκτυλο η εξαγορά της Ολυμπιακής από την Aegean

Αντίθετα με τις διακηρύξεις των πρωταγωνιστών, είναι κοινή διαπίστωση πως η εξαγορά της Ολυμπιακής από την Aegean δεν έχει λειτουργήσει υπέρ του καταναλωτή. Κι ενώ ουδείς φαίνεται να μπορεί ή να θέλει να δώσει απαντήσεις, ένα τηλεγράφημα του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα το 2005 έρχεται να επιβεβαιώσει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της γερμανικής ηγεμονίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάλυση των Ολυμπιακών Αερογραμμών και τελικά στην απορρόφηση της Olympic Air από την Aegean. Ακολουθώντας την πεπατημένη της μεγάλης της συμμάχου Lufthansa, η εταιρία του κ. βασιλάκη αύξησε τον κύκλο εργασιών της ανεβαίνοντας στο «ευρωπαϊκό τρένο», επωφελούμενη των κινήσεων των ελληνικών κυβερνήσεων που «ασελγούσαν» επί χρόνια πάνω στις Ολυμπιακές Αερογραμμές.
Η κυβέρνηση Καραμανλή πουλά τις ΟΑ στον όμιλο MIG
Από το 2005 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους πως θα επιδιώξει την πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών (ΟΑ), επικαλούμενη την οικονομική ζημιά που η εταιρία προκαλούσε στο ελληνικό Δημόσιο. Διάφορες απόπειρες ιδιωτικοποίησης είχαν ναυαγήσει, με την Aegean να έχει «παίξει» ως πιθανός αγοραστής. Τελικά, το Μάρτιο του 2009, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κι ο Ανδρέας Βγενόπουλος δίνουν τα χέρια για την πώληση της εταιρίας στον όμιλο MIG. Ο υπουργός μάλιστα είχε προετοιμάσει το έδαφος με τη γνωστή του δήλωση που επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία: «Ένα εκατομμύριο ευρώ ημερησίως κοστίζει στους πολίτες η Ολυμπιακή». Στις 11 Μαρτίου 2009, κι ενώ έχει ανακοινωθεί η πώληση, ο κ. Χατζηδάκης πανηγύριζε την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αερομεταφορές στην Ελλάδα: «Σημασία επίσης έχει ότι δημιουργείται ένα νέο πιο υγιές περιβάλλον στις αερομεταφορές στην Ελλάδα. Θα έχουμε δυο καταρχήν μεγαλύτερες εταιρίες, τη νέα Ολυμπιακή και την Aegean, που θα ανταγωνίζονται, αλλά και άλλες μικρότερες εταιρίες με το δικό τους ξεχωριστό ρόλο». Στην τοποθέτησή του στη Βουλή την ημέρα κύρωσης της πώλησης (8/4/2009) ο ίδιος υπουργός είχε παρουσιάσει την πώληση των ΟΑ στον όμιλο MIG ως ισχυρή απάντηση σε κατηγορίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που τον ήθελαν να εξυπηρετεί ως ευρωβουλευτής (1994-2007) τα συμφέροντα της Aegean: «Τα πράγματα όμως, κύριοι συνάδελφοι, γύρισαν με τρόπο περίεργο για εσάς. Καμιά φορά χαμογελάει η τύχη. Καμιά φορά, όποιος έχει δίκιο το βρίσκει, μέσα και από συμπτώσεις. Ήρθαν τα πράγματα έτσι, που έκανε προσφορά η MIG, στη συνέχεια έκανε προσφορά και η Aegean, και ο διαγωνισμός, η διαδικασία, κατέληξε προς την κατεύθυνση της MIG και τότε κατέρρευσαν σα χάρτινος πύργος όλα τα έωλα επιχειρήματα κι όλη η απαράδεκτη και προσβλητική, πολλές φορές επιχειρηματολογία –προσβλητική για εμένα– του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθούσε τόσον καιρό να παρουσιάσει τόσο τον αρμόδιο υπουργό όσο και την κυβέρνηση ολόκληρη ως όργανο των ανταγωνιστών της Ολυμπιακής». Αντιστρέφοντας το επιχείρημά του, δεδομένης της πορείας που τελικά πήραν τα πράγματα, κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να σκεφτούμε πως πουλώντας τις ΟΑ στον Ανδρέα Βγενόπουλο, όντως εξυπηρέτησε την Aegean.
Η Olympic Air «πετάει» και πέντε μήνες μετά εξαγοράζεται
Η νέα εταιρεία ονομάζεται Olympic Air και πραγματοποιεί τις πρώτες της πτήσεις το Σεπτέμβρη του 2009. Στο τέλος του ίδιου έτους κλείνουν οι παλιές Ολυμπιακές Αερογραμμές. Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε κάνει σημαντικά οικονομικά ανοίγματα και παρουσίαζε με κάθε ευκαιρία τα «όνειρα» που είχε για μια μεγάλη και σπουδαία Ολυμπιακή, που «θα μας κάνει όλους περήφανους». Στέλεχος της Olympic Air την εποχή εκείνη είπε στο Hot Doc πως ο κ. Βγενόπουλος επιχειρούσε να «πωρώσει» τους υφισταμένους του εναντίον της «ανταγωνίστριας» Aegean με τρόπο που θυμίζει παράγοντες ποδοσφαίρου: «Θέλω να γαμήσω το Βασιλάκη», έλεγε.
Κι όμως! Αντί για συνουσίες προέκυψαν συγχωνεύσεις. Πέντε μόλις μήνες μετά την πρώτη πτήση της Olympic Air, ο Ανδρέας Βγενόπουλος ανακοινώνει πως έχει ξεκινήσει τις συνομιλίες με τον επικεφαλής της Aegean, Θεόδωρο Βασιλάκη, για τη συγχώνευση των δύο εταιριών. Το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου ο επικεφαλής του ομίλου MIG εμφανίζεται σε εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη στο Alter και τον Νίκο Χατζηνικολάου, όπου αρνείται τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλίου στην ελληνική αγορά των αερομεταφορών: «Τα μονοπώλια και τα καρτέλ», υποστήριξε ο κ. Βγενόπουλος, «δημιουργούνται όταν υπάρχουν δύο ή τρεις ή τέσσερις εταιρίες, που φαινομενικά είναι ανεξάρτητες, και κάνουν μια συμφωνία καρτέλ κάτω από το τραπέζι, ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων τους και κανείς δεν μπορεί να τους πει τίποτε. [..] Αντίθετα, με τη συγχώνευση των δύο και την ουσιαστική απουσία ανταγωνιστή, δημιουργείται η δεσπόζουσα θέση.
Όταν δύο εταιρίες όπως η Aegean και εμείς συγχωνευόμαστε δημιουργούμε την περιβόητη δεσπόζουσα θέση». Πέντε χρόνια μετά, η «δεσπόζουσα θέση» της Aegean έχει μεταφραστεί σε ασφυκτικά γεμάτα αεροπλάνα, αυξημένες τιμές στην πλειονότητα των θέσεων, τους τουριστικούς πράκτορες να καταγγέλλουν την τιμολογιακή πολιτική και σημαντικό μέρος του επιβατηγού κοινού να στρέφεται σε εταιρίες χαμηλού κόστους. Φυσικά καμία αρχή του ελληνικού κράτους δεν κάλεσε τον κ. Βγενόπουλο να εξηγήσει γιατί δεν εξυπηρετήθηκε το δημόσιο συμφέρον. Εκείνος άλλωστε έκανε αυτό που είχε συμβεί με τον ΟΤΕ: αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο και πούλησε σε άλλον ιδιώτη.
Η Κομισιόν σταματά τη συγχώνευση
Κι ενώ οι δυο εταιρίες προετοιμάζουν τη συγχώνευση, στις 26 Ιανουαρίου 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει στοπ, προτάσσοντας τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλίου. Παραθέτουμε τη σχετική ανακοίνωση από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαγορεύσει, στη βάση του ευρωπαϊκού κανονισμού περί συγχωνεύσεων, την προτεινόμενη συγχώνευση της Aegean Airlines και της Olympic Air, καθώς αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σχεδόν μονοπωλίου στην ελληνική αγορά αερομεταφορών. Αυτή (η συγχώνευση) θα οδηγούσε σε υψηλότερες επιβαρύνσεις για τους 4 από τους 6 εκατομμύρια έλληνες και ευρωπαίους καταναλωτές που ταξιδεύουν από και προς την Αθήνα κάθε χρόνο. Αθροιστικά οι δυο εταιρίες ελέγχουν πάνω από το 90% της αγοράς των εγχώριων αερομεταφορών και η σχετική έρευνα της Επιτροπής έδειξε πως δεν υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές για το ενδεχόμενο ένας νέος αερομεταφορέας με επαρκές μέγεθος να εισέλθει στις συγκεκριμένες διαδρομές και να ρίξει τις τιμές της εταιρίας που θα προερχόταν από τη συγχώνευση».
Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια είχε δηλώσει με νόημα πως από την πλευρά του έκανε «ό, τι ήταν δυνατό για να βρούμε μια λύση», όμως τα μέτρα που πρότειναν οι Aegean και Olympic Air «δεν θα προστάτευαν επαρκώς τα συμφέροντα» των επιβατών. Η προφανής ερμηνεία αυτής της δήλωσης είναι πως στην Κομισιόν επιθυμούσαν τη συγχώνευση, αλλά το κανονιστικό πλαίσιο δεν τους επέτρεψε να την αφήσουν να προχωρήσει.
Η εξαγορά «περιέργως» εγκρίνεται
Ο κοινός νους θα περίμενε πως μετά την αρνητική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Olympic Air κι Aegean θα συνέχιζαν να δραστηριοποιούνται ως ανταγωνιστικές. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ το 2011 οι δυο εταιρίες προσέφεραν ανταγωνιστικά δρομολόγια σε 9 διαδρομές, το 2013 τα ανταγωνιστικά δρομολόγια είχαν γίνει 2 ή 3 ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Κατά την ίδια περίοδο, είναι κοινό μυστικό στην αγορά του αεροπορικού εισιτηρίου, πως Olympic Air κι Aegean δραστηριοποιούνται κατόπιν συνεννόησης. Παρόλο που αυτή η «σύγκλιση» κινούσε υποψίες για ύπαρξη καρτέλ, οι Βρυξέλλες δεν επενέβησαν.
Σχεδόν τρία χρόνια μετά την απόρριψη και ενώ οι δυο εταιρίες συμπορεύονταν στην πράξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει πως τελικά αποδέχεται τη συγχώνευση. Το σκεπτικό της απόφασης, που δημοσιοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2013, ήταν πως η Olympic Air θα έβγαινε ούτως ή άλλως από την αγορά και άρα το μονοπώλιο θα ήταν αναπόφευκτο. Παραθέτουμε την εισαγωγή της σχετικής ανακοίνωσης.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει υπέρ της προτεινόμενης εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean Airlines, κι οι δύο ελληνικοί αερομεταφορείς. Η εις βάθος έρευνα της Επιτροπής έχει δείξει πως η Olympic Air θα αναγκαστεί να εξέλθει της αγοράς στο άμεσο μέλλον εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών αν δεν εξαγορασθεί από την Aegean. Εφόσον η Olympic θα ήταν εκτός αγοράς, η Aegean θα γινόταν ο μοναδικός αξιοσημείωτος πάροχος αεροπορικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο και θα έπαιρνε το μερίδιο της αγοράς που τώρα έχει η Olympic. Ως εκ τούτου, με ή χωρίς τη συγχώνευση, η Olympic θα εξαφανιζόταν σύντομα ως ανταγωνιστής της Aegean και άρα η συγχώνευση δεν προκαλεί κάποια ζημιά στον ανταγωνισμό που δεν θα προέκυπτε ούτως ή άλλως». Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, ο Χοακίν Αλμούνια είχε επικαλεστεί τη δραστική μείωση της δραστηριότητας της Olympic Air κατά τη διάρκεια των ετών που είχαν μεσολαβήσει από την πρώτη απόφαση, δηλαδή το αποτέλεσμα των πρακτικών σύγκλισης τις οποίες η Επιτροπή δεν αποφάσισε ποτέ να ελέγξει: «Η σημερινή εικόνα είναι αρκετά διαφορετική από αυτήν που υπήρχε δύο ή τρία χρόνια πριν. Κατά την εποχή του πρώτου αιτήματος, η Olympic ήταν πολύ μεγαλύτερη. […] Σήμερα έχει γίνει ένας πολύ μικρότερος, περιφερειακός μεταφορέας», είχε πει τότε ο Χοακίν Αλμούνια.
Οι σχέσεις της Aegean με την Airbus και τη Lufthansa
Αφού εξηγήσαμε τους ρόλους που έπαιξαν ο όμιλος MIG κι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απορρόφηση της Ολυμπιακής από την Aegean, τρίτος πυλώνας της συλλογιστικής μας είναι οι ισχυροί δεσμοί που αναπτύσσει η εταιρία του κ. Βασιλάκη με την ευρωπαϊκή ελίτ, όπως αυτή εκφράζεται στο χώρο των αερομεταφορών από τον κατασκευαστή της Airbus και τον εθνικό αερομεταφορέα της Γερμανίας, τη Lufthansa.
Ας ξεκινήσουμε με τα αεροσκάφη. Το 2004 στο στόλο της εταιρίας υπήρχαν 13 αμερικάνικα Boeing 737 300/400 και 6 βρετανικά AVRO RJ100. Σταδιακά η Aegean στράφηκε προς την ευρωπαϊκή Airbus, και εν έτει 2014 ο στόλος της αποτελείται αποκλειστικά από αεροσκάφη της (25 AIRBUS A320, 4 AIRBUS A321, 1 AIRBUS A319). Γίνεται λοιπόν σαφές πως η Aegean αποτελεί έναν καλό πελάτη του ευρωπαϊκού κατασκευαστή, ο οποίος έχει κάθε λόγο να θέλει την ανάπτυξή της.
Παράλληλα με το σταδιακό εξοπλισμό του στόλου της με ευρωπαϊκά αεροσκάφη, η Aegean ξεκινά το 2005 την πολυδιάστατη συνεργασία της με το μεγαλύτερο αερομεταφορέα στην Ευρώπη κι εθνικό της Γερμανίας, τη Lufthansa. Με το γερμανικό δημόσιο να είναι ακόμη ο μεγαλύτερος μέτοχος, η Lufthansa διοικείται σύμφωνα με το μοντέλο Μέρκελ – Σόιμπλε για την οικονομία, που στηρίζεται στη σκληρή λιτότητα και την ενθάρρυνση προς ολιγοπωλιακές αγορές.
Δεν μπορεί να είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ανάληψη της εξουσίας στη Γερμανία από το CDU της Άνγκελα Μέρκελ, το Νοέμβριο του 2005, συμπίπτει χρονικά με μια περίοδο ιδιαίτερα επιθετικής τακτικής επέκτασης της Lufthansa, κατά την οποία προχωρά σε εξαγορά μιας σειράς σημαντικών εταιριών όπως η ελβετική Swissair κι η αυστριακή Austrian Airlines. Χωρίς να μπορεί να αποδειχτεί, είναι βάσιμος ο συλλογισμός πως μια κραταιά εταιρία σαν τη Lufthansa θα συνέστηνε στη μικρή της σύμμαχο Aegean την υιοθέτηση μιας παρόμοιας στρατηγικής ανάπτυξης στη δική της κλίμακα, που στην προκειμένη περίπτωση ισοδυναμεί με απορρόφηση της ανταγωνιστικής Ολυμπιακής. Τυχόν επιχείρημα πως μια κρατική εταιρεία σαν τη Lufthansa θα υπερασπιζόταν την «ομόλογό» της στην Ελλάδα, δηλαδή τις ΟΑ, είναι ανίσχυρο, καθώς από το 2005 η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή της να τις ιδιωτικοποιήσει.
Οι δεσμοί της Aegean με τη Lufthansa γίνονται ακόμα στενότεροι όταν, τον Ιούνιο του 2010, κι ενώ είναι γνωστή η πρόθεση των Βγενόπουλου και Βασιλάκη να συγχωνεύσουν τις εταιρίες τους, η Aegean γίνεται μέλος του δικτύου Star Alliance, στο οποίο ηγέτιδα εταιρία είναι ο γερμανικός αερομεταφορέας. Κατά την εορταστική τελετή εισόδου, στις 30 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, ο Γιάαν Άλμπρεχτς, διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής συμμαχίας, είχε επιβεβαιώσει πως ο διευρυμένος φορέας θα γινόταν πλήρες μέλος αν η σχεδιαζόμενη συγχώνευση πετύχει την αποδοχή των ρυθμιστικών αρχών. Η αποστροφή αυτή μαρτυρά το δίχως άλλο πως η Star Alliance όχι μόνο επιθυμούσε την ολοκλήρωση της συγχώνευσης αλλά θεωρούσε πως ήταν αρκετά πιθανό αυτή να επιτευχθεί παρά τα προφανή στοιχεία περί του αντιθέτου. Γιατί άραγε;
Το τηλεγράφημα του αμερικανού πρέσβη
Έχοντας ήδη ως κρατούμενα στη συλλογιστική μας: το ισχυρό ενδεχόμενο οι ΟΑ να πουλήθηκαν στον όμιλο MIG για να εξαγορασθούν τελικά από την Aegean, τη διαφαινόμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βρεθεί φόρμουλα-άλλοθι που θα της επέτρεπε να αποδεχθεί τη συγχώνευση, καθώς και την επιθετική στρατηγική ανάπτυξης που κατά πάσα πιθανότητα υπέδειξε η Lufthansa στην Aegean, προχωρούμε σε ένα ντοκουμέντο που «δένει» όλα τα πάρα πάνω και οδηγεί σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Πρόκειται για το τηλεγράφημα που εστάλη στην Ουάσιγκτον από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 2005, προς ενημέρωση πάνω στη συνάντηση του τότε πρέσβη Τσαρλς Ράις με τους Θεόδωρο και Ευτύχιο Βασιλάκη, σχετικά με αγορά αεροσκαφών της ευρωπαϊκών συμφερόντων Airbus κι όχι της αμερικάνικης Boeing. Ερωτώμενοι σχετικά, οι επικεφαλής της Aegean, αρνήθηκαν πως επιδίωξαν κάποια πολιτική βοήθεια, ώστε να απορροφήσουν τις ΟΑ, αλλά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο κάποιοι παράγοντες να κινήθηκαν ερήμην τους και παρασκηνιακά προς αυτή την κατεύθυνση. Μεταφέρουμε το σχετικό απόσπασμα του τηλεγραφήματος: «Πρέσβεις της ΕΕ τον είχαν επισκεφτεί σχετικά με την απόφασή του να αγοράσει αεροσκάφη Airbus, αλλά αρνήθηκε πως ούτε αυτός, ούτε κάποιος άλλος από την Aegean ζήτησαν οποιαδήποτε πολιτική βοήθεια».
Όταν ο πρέσβης έθεσε το ερώτημα αν θα μπορούσε κάποιος από αυτούς τους πρέσβεις, ακόμα και χωρίς επίσημο αίτημα, να πλησιάσει τον τότε επίτροπο Μεταφορών, Ζακ Μπαρό, ζητώντας του να αυξήσει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την μοίρα των Ολυμπιακών Αερογραμμών, πατέρας και γιος εμφανίζονται να μη το αποκλείουν, λέγοντας: «Αυτό μπορεί να έχει συμβεί, αλλά δεν είχε καμία επίδραση στην απόφαση της Aegean» (να αγοράσει Airbus και όχι Boeing).
Σημείο-κλειδί της συζήτησης είναι η βεβαιότητα που εκφράζουν οι επικεφαλής της Aegean, σχετικά με την τύχη των ΟΑ. Εν έτει 2005, και ενώ εταιρία ανήκε ακόμα στο Δημόσιο και εκτελούσε κανονικά όλα της τα δρομολόγια, οι κ.κ. Βασιλάκης και υιός φέρονται να λένε πως εκτιμούσαν ότι «η Ολυμπιακή θα είναι μη λειτουργική μέσα σε 6 μήνες». Ποιος θα μπορούσε να τους έχει εγγυηθεί κάτι τέτοιο το 2005;
Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο αμερικανός πρέσβης ξεκαθαρίζει το τοπίο:
«Παρόλο που κανένας Βασιλάκης (ούτε ο πατέρας ούτε ο γιος) δεν παραδέχθηκε καμία φανερή πολιτική επιρροή στην απόφαση της Aegean, είναι δύσκολο να μην συμπεράνει κανείς πως το ΔΣ δεν ήταν αντίθετο στο να “εξευρωπαϊστεί” περισσότερο αγοράζοντας Airbus, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν τις προοπτικές επέκτασης της εταιρίας.
Είναι παρομοίως δύσκολο να αποφευχθεί το συμπέρασμα ότι, άμεσα ή έμμεσα, οι Βρυξέλλες βρίσκονταν σε πλεονεκτική θέση να βοηθήσουν την Aegean, με τον έλεγχο που είχαν πάνω στην τύχη των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Αν οι Ευρωπαίοι γνώριζαν πως αυτή η συμφωνία (της Aegean με την Airbus) ήταν πιθανόν μεγαλύτερη από μια και μοναδική συμφωνία για έξι αεροσκάφη, τότε η προθυμία τους να χρησιμοποιήσουν αυτή την επιρροή, ακόμα και εμμέσως, εξηγείται εύκολα».
Δεδομένου ότι το τηλεγράφημα είναι υπηρεσιακό έγγραφο του αμερικανικού κράτους, υποθέτουμε πως δεν υπήρχε κανένα κίνητρο του συντάκτη να διαστρεβλώσει τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση και άρα το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο. Άρα, έχουμε και λέμε:
α. Το τηλεγράφημα δείχνει πως, παράλληλα με τη διακηρυγμένη επιδίωξη της κυβέρνησης Καραμανλή να πουλήσει τις ΟΑ, η Aegean αναπτύσσει τη στρατηγική της υπολογίζοντας πως ο δημόσιος αερομεταφορέας θα φύγει από την αγορά. Με άλλα λόγια, ο κ. Βασιλάκης είχε τότε υπόψιν του πως η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των ΟΑ ισοδυναμεί με κλείσιμό τους.
β. Το αμερικανικό κράτος επιβεβαιώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τείνει να ευνοεί την απορρόφηση της Ολυμπιακής από την Aegean ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες ανάπτυξης της τελευταίας και να αγοράζει αεροπλάνα ευρωπαϊκών συμφερόντων. Τα γεγονότα εν έτει 2014 αν μη τί άλλο δεν διαψεύδουν την ούτως ή άλλως έγκυρη εκτίμηση του τότε αμερικανού πρέσβη: Η Κομισιόν δέχθηκε με προσχηματικό τρόπο την εξαγορά κι η Aegean, έχοντας αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, αγοράζει αεροσκάφη αποκλειστικά από την Airbus.
Βάσει ντοκουμέντων και λογικών επιχειρημάτων, φτάνουμε στο συμπέρασμα πως οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2005, η προηγούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2010-2014), ο όμιλος MIG και η Aegean συνεισέφεραν στην εξαφάνιση της δημόσιας Ολυμπιακής από το χάρτη των αερομεταφορών. Δεδομένης της ζημιάς που αυτή η εξέλιξη έχει επιφέρει στους καταναλωτές, μήπως πρέπει κάποιος να δώσει απαντήσεις;
άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Hot Doc # 66, τον Δεκέμβριο του 2014
Extra Hot άρθρο
Εμπλέκουν τον Αθανασίου οι υποκλοπές για τα στημένα

Δεκάδες χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, από τις συνακροάσεις για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών, δεν περιέχουν μόνο στοιχεία για το τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και είναι αποδεικτικά στοιχεία της διαπλοκής. Οι συνομιλίες αθλητικών παραγόντων με δικηγόρους, δημοσιογράφους, πολιτικά πρόσωπα, ακόμα και αν δεν στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα σαν αυτά για τα οποία έγιναν οι παρακολουθήσεις, αποδεικνύουν το μέγεθος της διαφθοράς. Ακόμη και το γεγονός πως οι εισαγγελείς, οι οποίοι έκαναν την έρευνα, έφτασαν στο σημείο να απομαγνητοφωνούν οι ίδιοι τις συνομιλίες από το φόβο διαρροών από την Αστυνομία, δείχνει αυτό ακριβώς το μέγεθος της διαφθοράς. Πέρα από τις συνομιλίες, που θα αποτελέσουν αποδεικτικό υλικό στις επερχόμενες δίκες, υπάρχει τεράστιος όγκος συνομιλιών που πρακτικά είναι αδύνατο να αξιοποιηθεί από τους εισαγγελείς, οι οποίοι, στα πλαίσια συγκεκριμένης έρευνας και αναζήτησης πολύ ειδικών αδικημάτων, περιορίστηκαν στο σχηματισμό συγκεκριμένων δικογραφιών. Ακόμα και αν όσα καταγράφονται στις νόμιμες υποκλοπές δεν μπορούν να οδηγήσουν σε δικαστήρια όλους τους πρωταγωνιστές, είναι ικανά για να καταδείξουν αυτό που συμβαίνει. Δεν είναι ποινικό αδίκημα, δημοσιογράφοι να παίρνουν εντολές για το τι θα γράψουν από πρόεδρο ΠΑΕ, αλλά είναι σοβαρό ηθικό θέμα. Πόσο μάλλον όταν η παρέμβαση δεν αφορά το ποδόσφαιρο αλλά την πολιτική και την ανάδειξη κυβερνήσεων, για την οποία ο παράγοντας του ποδοσφαίρου φαίνεται να δίνει εντολές…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ταρίκ Φατίχ
«Πολίτης» στο κουρδικό Ιράκ

Πολλοί ιστορικοί και ακαδημαϊκοί θεωρούν ότι η 5η Νοεμβρίου του 2000 αποτέλεσε το μεγαλύτερο βήμα προς την ανεξάρτητη ενημέρωση στο κουρδικό Ιράκ. Ήταν η ημέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Hawlati. Hawlati στα κουρδικά σημαίνει «Πολίτης», παράγοντας τον οποίο ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της εφημερίδας, Ταρίκ Φατίχ Χασάν, φρόντισε από το ξεκίνημα να βάλει στο επίκεντρο του περιεχομένου της. Όπως λέει ο ίδιος στο Hot Doc, η Hawlati μπορεί να γεννήθηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στην καρδιά μιας περιοχής η οποία δοκιμάζεται ασταμάτητα από συνεχείς διαμάχες και πολέμους, όμως αυτό δεν τον έκανε ούτε στιγμή να διστάσει. Πόσο μάλλον να το μετανιώσει…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Hot Sports
Μπάχαλο στην ΕΠΟ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μετά το πόρισμα του εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα για την εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο. Έπειτα από τις επαφές της UEFA, προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως για το φάκελο των 173 σελίδων και το ανεπίσημο ενδιαφέρον που έχει δείξει για την υπόθεση το τμήμα καταπολέμησης της διαφθοράς της Interpol, ξεκίνησαν οι εσωτερικές κόντρες, αφού κάποιες ενώσεις, που δεν ήταν στο παιχνίδι με τη νυν διοίκηση, βρήκαν την ευκαιρία να αντιδράσουν. Η ΕΠΣ Θεσσαλίας ζήτησε να κηρυχθούν έκπτωτα τα μέλη της ΕΠΟ που κατηγορούνται βάσει του πορίσματος και προανήγγειλε προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια. Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες ενώσεις…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Κώδικας Τιμής

Είκοσι Δεκεμβρίου του 1943. Ο Φρανς Στίγκλερ, ένας γερμανός άσος πιλότος, παρασημοφορημένος με το Μεγαλόσταυρο των Ιπποτών, κάπνιζε δίπλα στο σκούρο γκρι μέσερσμίτ του, σε μια μικρή ανάπαυλα της μάχης, όταν ξαφνικά άκουσε τις βαριές μηχανές ενός αμερικανικού βομβαρδιστικού. Σήκωσε το βλέμμα του και είδε ένα Β-17 να πετά τόσο χαμηλά λες και ετοιμαζόταν να προσγειωθεί. Πέταξε το τσιγάρο, μπήκε στο καταδιωκτικό του και όρμησε για να κυνηγήσει τη λεία του…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Έθνος ανάδελφο

Με τους βασιλείς δεν ήταν το ίδιο. Οι βασιλείς μας έρχονταν από την κοιλιά της μάνας τους. Ανάλογα με το θυμικό και τις φιλοδοξίες τους έπρεπε να χειροκροτούμε ή να μουντζώνουμε. Με τους προέδρους δεν είναι το ίδιο. Αυτοί βγαίνουν από την κοιλιά του έθνους. Το χειροκρότημα ή η μούντζα καταλήγουν σε εμάς τους ίδιους…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 66 (B' Δεκέμβριος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.