Άρθρα σε αυτό το τεύχος
Με εντολή Μπαρόζο, «Παπαδήμος»

Ο Ζοζέ Μπαρόζο ήταν αυτός που στις Κάννες ανέλαβε τη βρόμικη δουλειά. Ήταν ο άνθρωπος της συνωμοσίας, από την ώρα βέβαια που βρήκε συνωμότες στην ελληνική πλευρά. Και μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο και τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τους Financial Times, o Μπαρόζο από τη σουίτα του στο ξενοδοχείο Μajestic Βarriere κάλεσε τον Σαμαρά για να του πει για μια συγκυβέρνηση. Μόλις έκλεισε το τηλέφωνο, με τους συνεργάτες του ξεκίνησε μια συζήτηση για πιθανά ονόματα πρωθυπουργών για την Ελλάδα, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι τη δεκαετία του ’50. «Το πρόσωπο που είπε ο Μπαρόζο», γράφουν οι FT, «ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος. Σε μια βδομάδα ο Παπαδήμος ανέλαβε καθήκοντα»…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Από τις Κάννες στο κούρεμα, μια προδοσία δρόμος

Αν η εξαγγελία του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο ήταν η αρχή για την καταστροφή που θα ακολουθούσε η χώρα, οι Κάννες ήταν η θριαμβευτική νίκη των δανειστών και των εκβιασμών. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, με εντολή Μπαρόζο, οδηγούσε τα πράγματα από την αβεβαιότητα των εξελίξεων στη σιγουριά που ήθελαν Σαρκοζί και Μέρκελ. Όχι μόνο πήρε εντολές και οδήγησε στην ανατροπή της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά στη συνέχεια εξασφάλισε να εξαρτηθεί πλήρως η χώρα από τους δανειστές. Το πολυδιαφημισμένο κούρεμα (PSI) του ελληνικού χρέους, παρέδωσε το χρέος από το Ελληνικό στο Αγγλοσαξωνικό Δίκαιο. Έτσι εξασφάλισε τους δανειστές που μπορούσαν να υποθηκεύσουν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, από τα αποθέματα χρυσού έως τα έσοδα από τον ορυκτό πλούτο και την ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό. Το ελληνικό χρέος δεν μπορούσε να κουρευτεί και η χώρα έχασε ένα μελλοντικό όπλο για να προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς τους δανειστές αν το έκρινε αναγκαίο. Ένα πλέγμα νόμων της κυβέρνησης Παπαδήμου, περνούσε εξουσίες της ελληνικής κυβέρνησης σε Τράπεζες. Την ίδια ώρα τα ΜΜΕ εξυμνούσαν τη σωτηρία και φυσικά το Βενιζέλο ως σωτήρα…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Μικροομολογιούχοι
Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς

Έχασαν τα πάντα μέσα σε μια στιγμή. Οικονομίες μια ζωής εξανεμίστηκαν και οικογένειες καταστράφηκαν με μια απόφαση της κυβέρνησης. Είναι ίσως η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία της μεταπολίτευσης. Η φωνή τους δεν ακούστηκε ιδιαίτερα από κανένα μέσο ενημέρωσης –ίσως γιατί πλέον στα ΜΜΕ υπάρχει η θεωρία ότι αν προβάλλουν θλιβερές ανθρώπινες ιστορίες θα λαϊκίσουν–, ωστόσο οι ομολογιούχοι δηλώνουν ότι προσπαθούν μέχρι να δικαιωθούν. Άλλωστε ο σημερινός πρωθυπουργός σε μια από τις προεκλογικές του εξαγγελίες στο Ζάππειο είχε αποκαλέσει τους ομολογιούχους του δημοσίου πατριώτες οι οποίοι αδικήθηκαν και πρέπει να δικαιωθούν. Η δικαίωση ωστόσο, σχεδόν τρία χρόνια μετά, ακόμα δεν έχει έρθει, παρόλο που σε έκθεσή του ο ΟΗΕ κάνει λόγο για ληστρική επιδρομή του κράτους απέναντι σε 15.000 οικογένειες…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ιλίου…φαεινότερο: Ο πολιτισμός εργολαβικός και κοστοβόρος

Από το 2011 έως και σήμερα ο δήμος Ιλίου, μέσω του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Αθλητισμού, φαίνεται να έχει διοργανώσει περισσότερες από 100 πολιτιστικές εκδηλώσεις, κάθε είδους, για να ευχαριστήσει, να επιμορφώσει και φυσικά να διασκεδάσει τους 85 χιλιάδες κατοίκους του. Έτσι θα ξεκινούσαμε βέβαια το ρεπορτάζ μας αν αναφερόμασταν σε έναν δήμο που βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Γιατί στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής, όπου τα πράγματα στα πολιτιστικά δρώμενα δεν είναι και τόσο απλά ή καλύτερα τόσο αθώα όσο δείχνουν…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Κλινικές και χειρουργεία σε…πολυκατοικίες

Την ώρα που η δημόσια υγεία έχει τοποθετηθεί στη λαιμητόμο, με τα σκάνδαλα στον τομέα των προμηθειών των νοσοκομείων να αποτελούν την αφορμή ώστε να υποστελεχωθούν τα νοσοκομεία από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, το υπουργείο Υγείας κλείνει το μάτι σε ιδιωτικά συμφέροντα και συγκεκριμένα στις Οφθαλμολογικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΟΜΗΝ)…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ένα σύντομο χρονικό του φιλελληνισμού

Κάθε πόλεμος, όσο αρχαίος ή νεότερος κι αν είναι, χωρίζεται σε δύο επιχειρησιακά μέρη: Το καθαρά στρατιωτικό και το ψυχολογικό. Στην περίπτωση της ελληνικής ανεξαρτησίας, μάλιστα, έχουμε τον θρίαμβο του δεύτερου, του ψυχολογικού πολέμου, απέναντι στο στρατιωτικό σκέλος…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Χρυσωρυχεία γερμανικών συμφερόντων στις χωματερές

Άλλοι δεν τα θέλουν στην αυλή τους και άλλοι παλεύουν για να τα αποκτήσουν. Στην αρχαία Αθήνα είχε κατασκευαστεί η πρώτη χωματερή. Από τότε μέχρι σήμερα η διαχείριση των σκουπιδιών έχει αποτελέσει το μήλο της έριδας για μαφιόζους, για εργολάβους και τα τελευταία χρόνια και για τους τροϊκανούς, με γνώμονα μόνο το κέρδος, ενώ η προστασία του περιβάλλοντος περνάει στα ψιλά γράμματα. Η Ελλάδα είναι η χώρα που η διαχείριση των σκουπιδιών προκάλεσε από τη μια πλευρά τοπικές εξεγέρσεις που κατέληξαν σε οδομαχίες, ενώ από την άλλη δημιούργησε ρινγκ, με τους μεγαλοεργολάβους να παλεύουν σώμα σώμα για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Η ιστορία με τη διαχείριση των σκουπιδιών στη χώρα μας σκόπιμα παραμένει στάσιμη εδώ και πολλά χρόνια ώστε ο κόμπος να φτάσει στο χτένι και η λύση των τεράστιων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων να αποτελεί μονόδρομο. Η διαχείριση των σκουπιδιών μπορεί να είναι χρυσός, αλλά παράλληλα έχει πολύ άσχημη οσμή…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Μήπως να αλλάξουμε διαπραγματευτές;

Όσα δραματικά συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας δεν είναι παρά ακραίο αποτέλεσμα μια πολιτικής που έχει επιβληθεί ως μονόδρομος σε όλη την Ευρώπη. Η Μέρκελ και ο Ολάντ, ο Μπαρόζο και ο Γιούνκερ, όλη η συντεχνία των πρωθυπουργών και των κομισάριων, διαπνέονται από τις ίδιες αντιλήψεις για την οικονομία, την κοινωνία, την εθνική κυριαρχία…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς

Τo βράδυ της Κυριακής, 18 Μαΐου, την ώρα που οι τηλεοπτικοί σταθμοί ανακοινώνουν τα αποτελέσματα των exit polls για τον πρώτο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών, νικητής στο κρίσιμο τέταρτο από 19:00 έως 19:15 είναι το Star με ποσοστό 18, 8 % στα λεγόμενα δυναμικά κοινά. Μόνο που το Star δεν μεταδίδει αποτελέσματα, αλλά την ελληνική ταινία «ο άνθρωπος της καρπαζιάς» με τον Κώστα Βουτσά. Δηλαδή ένας στους 5 πολίτες που παρακολουθούν τηλεόραση, δεν ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει με τις εκλογές. Η αυθόρμητη απάντηση στο «γιατί», είναι πως ο κόσμος ενδεχομένως έχει βαρεθεί την κενή πολιτικολογία και το παιχνίδι που διεξάγεται στα πλαίσια ενός πολιτικού συστήματος που δεν τυγχάνει καμίας εκτίμησης. Να διευκρινίσω πως η Δημοκρατία δεν έχει ως προαπαιτούμενο το προσωπικό γούστο. Καλή ή κακή, ενεργή ή με στοιχεία απάθειας, ορίζεται από τον καθένα και δυστυχώς και από αυτούς που απέχουν. Στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα, όσοι απέχουν, περιέργως είναι και οι πιο απαιτητικοί από τη Δημοκρατία που παραβλέπουν. Οι φράσεις «δεν έχει νόημα αφού τίποτα δεν γίνεται», «όλοι έχουν πιάσει τους καναπέδες και κάθονται», «γιατί ο κόσμος δεν κάνει ένα ντου να τους τελειώσει» σπάνια εκστομίζονται από αυτούς που συμμετέχουν σε κοινωνικές διαδικασίες με τις οποίες τεστάρουν ή ενισχύουν τη Δημοκρατία…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Με τις Κάννες στον κρόταφο

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011, στο Palais des Festivals et des Congrès των Καννών, στο κτίριο όπου φιλοξενείται το γνωστό φεστιβάλ κινηματογράφου, εξελίσσεται ένα από τα πιο τρομακτικά σενάρια πολιτικού θρίλερ. Μέρκελ και Σαρκοζί σέρνουν τον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ως τις Κάννες, στο περιθώριο της σύσκεψης των G20, για να απολογηθεί για την πολιτική του απόφαση να πάει σε δημοψήφισμα που θα αφορούσε την άποψη των ελλήνων πολιτών για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο δύο. Όσα αποκάλυψαν πρόσφατα οι Financial Times και ο δημοσιογράφος Πήτερ Σπήγκελ και όσα κατά καιρούς έχουν διαρρεύσει για το βράδυ εκείνο δεν ξεπερνούν βέβαια όσα φαντάζεται κάποιος Έλληνας που έχει υποστεί τη δράση του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, αλλά παραμένουν κυνικά και σοκαριστικά. Ο έλληνας πρωθυπουργός οδηγήθηκε στις Κάννες σαν έπαρχος αποικίας, απειλήθηκε να ξυλοκοπηθεί από τον Σαρκοζί, που τον αποκάλεσε «γαμημένο ψυχάκια», και στη συνέχεια έπεσε με μια συνωμοσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος πήρε εντολή από τον Μπαρόζο «να σκοτώσει το δημοψήφισμα» και να οδηγήσει σε εξελίξεις ανατροπής της κυβέρνησής του…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ένας για 10
Μιχάλης Χόιπελ

Επέλεξε το Αμβούργο ως ορμητήριό του, καθώς, όπως λέει, στην Ελλάδα οι επιλογές και οι δυνατότητες της κλασικής μουσικής και όσων την ασπάζονται είναι περιορισμένες. Παρ’ όλα αυτά, μέσα σε λίγα χρόνια ο Μιχάλης Χόιπελ κατάφερε αυτό που λίγοι μπορούν και ακόμα λιγότεροι καταφέρνουν: Να ακολουθήσει το όνειρό του πάση θυσία. Το αποδεικνύουν το μάστερ στο βιολοντσέλο, μια υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά και μια συναυλία στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής….
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
2015 Ο επόμενος εκβιασμός (μέσω των τραπεζών) σχεδιάζεται

Το 2013 δώσαμε (ως πολίτες) 41 δισ. ευρώ στις τράπεζες, τα οποία δανειστήκαμε από την Ευρώπη με τους γνωστούς επαχθείς όρους, για να ορθοποδήσουν, υποτίθεται. Κυβέρνηση, τραπεζίτες, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο σήμερα θριαμβολογούν ότι οι τράπεζες πράγματι ορθοπόδησαν και αρχίζουν να πορεύονται μόνες τους, χωρίς τα κρατικά δεκανίκια, έτοιμες να δανείσουν ξανά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δυστυχώς, αυτός ο ισχυρισμός απέχει τόσο από την αλήθεια, που ο χαρακτηρισμός «ψέμα» είναι επιεικέστατος…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Το πείραμα της Αργεντινής

Από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα και την είσοδό μας στην εποχή των μνημονίων, το περίφημο παράδειγμα της Αργεντινής αποτέλεσε μια από τις αγαπημένες παραπομπές της εγχώριας πολιτικής ρητορικής. Χρησιμοποιήθηκε είτε ως υπόδειγμα καταστροφής, είτε ως επιτυχημένο αποτέλεσμα της λαϊκής οργής. Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοοικονομικές ζυμώσεις τής άλλοτε πανίσχυρης χώρας της Λατινικής Αμερικής παίζουν έναν άτυπο εκπαιδευτικό ρόλο…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Σχέδιο «Ζ»: Τι δεν έγραψαν οι Financial Times

Τις πληροφορίες που παρουσιάζουμε κατ΄αποκλειστικότητα δεν τόλμησαν να δημοσιεύσουν οι Financial Times για να μην εκθέσουν ανεπανόρθωτα, λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές, τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, Σαμαρά και Βενιζέλο. Γιατί η αλήθεια είναι ότι πριν ξεκινήσει, τον Ιανουάριο του 2012, κάτω από άκρα μυστικότητα, η επεξεργασία του σχεδίου «Ζ», αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ είχαν κάνει ένα τεστ στον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα τους κάνουν κοινωνούς του σχεδίου…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Όταν έκλαψε η Μέρκελ, έκλαψε από τη χαρά της

Την ώρα που η Άγκελα Μέρκελ έκλαψε, τον Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες, αρνούμενη δήθεν στον Ομπάμα και τον Σαρκοζί να προδώσει τον κεντρικό της τραπεζίτη Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος –για πρακτικούς και μόνο λόγους– δεν ήθελε να γίνει η διάσωση του ευρώ με τα SDRs (special drawing rights), τα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα, τρία πράγματα συνέβησαν…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.
Ο Αλί στις Κάννες

Ήταν μία πρωί, μπορεί να ήταν όμως και μία μεσημέρι ή μπορεί και μία απόγευμα. Αλί δε θυμάται τώρα, αλλά θυμάται πολύ καλά ήρθε Γιώργο στη μαγαζί και είπε: «Αλί μήπως θέλεις να έρθεις μαζί μου στις Κάννες;» «Κύριο πρωθυπουργό», είπε Αλί, «τιμή μου πάμε μαζί στις πουτάνες». Τελικά πρόεδρο εννοούσε όχι πουτάνες, αλλά κα Μέρκελ, κο Σαρκοζί, κο Μπαρόζο και κο Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Σιγά το διαφορά δηλαδή…
Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 53 (B' Μάιος 2014)
για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.