HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

HOTDOC Τεύχος 107

Hot Doc: Game of Tsatani - Η εισαγγελέας που ξενύχτησε για τον Βγενόπουλο
Το Hot Doc αποκαλύπτει το πιο πολυσυζητημένο νομικό κείμενο των τελευταίων δεκαετιών. Τη διάταξη με την οποία η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη αρχειοθέτησε τις έρευνες για τον Ανδρέα Βγενόπουλο και η οποία κρατήθηκε επί μήνες κρυφή παρότι στοιχειοθετεί την «αθωότητα» του επιχειρηματία.

 

Η αποκάλυψη της περιβόητης διάταξης που δεν παραδόθηκε από την εισαγγελέα ούτε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ούτε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αλλά κυρίως ούτε στις κυπριακές Αρχές, φέρνει στο φως τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι να αρχειοθετηθεί.

 

Διαβάστε στο Hot Doc, πώς η Γεωργία Τσατάνη «κακοποίησε» την ερευνητική διαδικασία δημιουργώντας ένα νομικό ανοσιούργημα. Ποια στοιχεία καταδεικνύουν την πρωτοφανή πρόκληση ενάντια στη Δικαιοσύνη και την αλήθεια. Για ποια υπόθεση αποφαίνεται υπέρ του Βγενόπουλου την ώρα που στην Κύπρο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Αποκαλύπτουμε τον ρόλο του παρανόμως διορισθέντα πραγματογνώμονα Κωνσταντίνου Γεωργάρα ο οποίος γνωμάτευσε για την υπόθεση. Ποια η σχέση του με τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Γιώργο Προβόπουλο που κατέθετε υπέρ του Βγενόπουλου για τις δανειοδοτήσεις της Μονής Βατοπεδίου.

Διαβάστε, την κατάθεση ποιου κομβικού μάρτυρα και στενού συνεργάτη του Βγενόπουλου, αντιγράφει και χρησιμοποιεί ως συμπέρασμα στην έρευνά του, ο πραγματογνώμονας και τελικά αποδέχεται η εισαγγελέας Εφετών για να προχωρήσει στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης, ποια στοιχεία και ποιες καταθέσεις συμπεριέλαβε στη διάταξη αρχειοθέτησης η εισαγγελέας Εφετών. Αποκαλύπτουμε ποιους μάρτυρες εξέτασε, αλλά και ποιο κρίσιμο στοιχείο αποδέχθηκε με το επιχείρημα ότι αποτελεί συμπέρασμα της εποπτικής Αρχής της Κύπρου, η οποία όμως ποτέ δεν έχει πραγματοποιήσει έρευνα γι’ αυτό.

Διαβάστε ακόμη, πόσους φακέλους εξειδικευμένων εγγράφων κατάφερε να διαβάσει και να κατανοήσει η Γεωργία Τσατάνη μέσα στους πέντε μήνες που είχε στα χέρια της τη δικογραφία, αλλά και με ποιον τρόπο μπόρεσε να συντάξει διάταξη άνω των 800 σελίδων μέσα σε ένα τριήμερο.

Διαβάστε ακόμη στο Hot Doc
Το «Βατοπέδι» της Δυτικής Αττικής - Πώς μια Μονή έφτασε να διεκδικεί πάνω από 5.000 στρέμματα -ανάμεσα στα οποία πλατείες, στάδια και παιδικές χαρές- σε Δήμους της δυτικής Αττικής. Το Hot Doc παρουσιάζει, την πολυπλόκαμη υπόθεση που αρκετοί έχουν χαρακτηρίσει ως το «Βατοπέδι» της δυτικής Αττικής.

Κάποιος να προστατεύσει τα παιδιά από τους «προστάτες» τους - Παιχνίδι συμφερόντων σε βάρος ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και παιδιών που μεγαλώνουν σε δομές λόγω ακαταλληλότητα των γονιών τους. Το Hot Doc αποκαλύπτει το αλισβερίσι.

Όμηρος του φόβου η Ευρώπη - Η γέννηση του Ισλαμικού Κράτους και η εισβολή του στη Γηραιά Ήπειρο. Οι τρομοκράτες «παγιδεύουν» τη Δύση και ενισχύουν τις ξενόφοβες και ρατσιστικές δυνάμεις που ποτέ δεν πίστεψαν στην ανεκτικότητα και τη συνύπαρξη.

Η μεγάλη «εκκαθάριση» - Η δημοσιογράφος της Τζουμχουριέτ, Μπεριβάν Αϊντίν, μιλάει στο Hot Doc για το πώς έζησε τις στιγμές που ίσως κρίνουν τη σύγχρονη πορεία της Τουρκίας και για το «πογκρ