HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

HOTDOC Τεύχος 72

Στο Hot Doc που κυκλογορεί:

Εισαγγελείς “δείχνουν” τους 4 για τα εξοπλιστικά

Τη δικογραφία για τα εξοπλιστικά που διαβιβάστηκε πριν ένα περίπου μήνα στη Βουλή φέρνει στο φως το τεύχος 72 του HOT DOC. Όλοι οι υπουργοί Άμυνας της τελευταίας δεκαπενταετίας ελέγχονται για μια σειρά υποθέσεων στο υπουργείο Άμυνας. Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Ευάγγελος Μεϊμαράκης κι Ευάγγελος Βενιζέλος ελέγχονται για το αν υπηρέτησαν ως υπουργοί Άμυνας το δημόσιο συμφέρον ή το ιδιωτικό. Κι αν οι πιθανές ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί, η Βουλή μπορεί να ξετυλίξει το κουβάρι μέσα από την πορεία του χρήματος.

Διαβάστε λοιπόν πώς το Νοέμβριο του 2009 ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τότε υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε να καταβάλει ποσό κοντά στα 10 εκ. για έργα σε γερμανικά υποβρύχια τα οποία η Ελλάδα δεν είχε παραλάβει αν κι είχε πληρώσει τα προβλεπόμενα.

Διαβάστε επίσης πώς λίγους μήνες πριν, τον Ιούνιο του 2009, ο προκάτοχος του Βενιζέλου στο Πεντάγωνο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατέβαλε αδικαιολόγητα σύμφωνα με το στρατιωτικό εισαγγελέα 104 εκατ. ευρώ για υποβρύχιο που δεν είχε παραδοθεί στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Έξι χρόνια νωρίτερα, επί κυβερνησης Σημίτη, στην πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου. Μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη ζημίωσαν το δημόσιο περί τα 42 εκατ. ευρώ χρηματοδοτώντας την αγορά 24 ελικοπτέρων ΝΗ-90 μέσω swap.  Ο Παπαντωνίου ελέγχεται ακόμα για τις αγορές 12 ελικοπτέρων Απάτσι καθώς και για την απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Raytheon αεροσκαφών F-16.

Από τη δικογραφία δεν μπορούσε να λείπει ο Άκης Τσοχατζόπουλος όπου εντοπίζεται να δίνει με απευθείας ανάθεση την κατασκευή πέντε πυραυλακάτων το 2000, με τη μία να μην έχει παραδοθεί ακόμα, αν και το έργο είχε χαρακτηρισθεί κατεπείγουσας ανάγκης. Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε δύο hovercraft που έχουν υποπέσει σε ακινησία ενώ το ελληνικό Δημόσιο έχει πληρώσει 77 εκατ. δολάρια.

Συνέντευξη: Πάνος Καμμένος

"Τουλάχιστον 14 ακόμα υποθέσεις εξοπλιστικών στο "μικροσκόπιο"". Ο νυν υπουργός Άμυνας αποκαλύπτει την εμπλοκή δικαστικού στην υπόθεση των υποβρυχίων και μιλά για επιπλέον 14 υποθέσεις που αφορούν στα εξοπλιστικά και τίθενται υπό εξέταση.Τιμή: 2,00 €

Loading Updating cart...

Άρθρα σε αυτό το τεύχος

Οι εισαγγελείς «δείχνουν» τους 4 για τα εξοπλιστικά


Το σύνολο σχεδόν των υπουργών Άμυνας, από τον Άκη Τσοχατζόπουλο και μετά, πρέπει να ελεγχθούν για τη σχέση με εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία ούτε αναγκαία ήταν ούτε επείγοντα και σίγουρα ούτε και φτηνά. Το συμπέρασμα δεν είναι είναι μια δημοσιογραφική αξιολόγηση, ούτε καν η υποψία που αναπαράγεται επί δεκαετίες στην κοινωνία, αλλά συμπέρασμα δικογραφίας, η οποία έφτασε στη Βουλή. Όσο ανατριχιαστικό είναι το γεγονός πως οι έλληνες υπουργοί Άμυνας πολύ πιθανόν να μην υπηρετούσαν και τόσο την άμυνα και το δημόσιο συμφέρον, αλλά το ιδιωτικό, άλλο τόσο ανατριχιαστικό είναι πως κανένας από αυτούς δεν θα τιμωρηθεί. Με βάση το νόμο Βενιζέλου περί ευθύνης υπουργών, τέσσερις υπουργοί Άμυνας, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Βενιζέλος, ούτε θα εξεταστούν και ούτε θα δικαστούν για όσα περιγράφει η δικογραφία, αφού τα πιθανά αδικήματα έχουν παραγραφεί. Δεν έχει παραγραφεί ωστόσο το χρήμα, το οποίο μπορεί να αναζητήσει η Βουλή. Άλλωστε η καταδίκη του Τσοχατζόπουλου δεν προέκυψε από τα αδικήματα που είχε διαπράξει ως υπουργός, αφού είχαν παραγραφεί, αλλά από τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος. Η Βουλή μπορεί να διατάξει έλεγχο για τα εξοπλιστικά, με παράλληλη έρευνα για το πώς κινήθηκε το χρήμα. Και βέβαια, οι πρώην υπουργοί Άμυνας Τσοχατζόπουλος, Βενιζέλος, Μεϊμαράκης και Παπαντωνίου οφείλουν να απαντήσουν για όσα τους καταλογίζει η εισαγγελική έρευνα…


HOTDOC HOTDOC Τεύχος 72 Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 72 (A' Μάρτιος 2015)

για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.

© 2021 HOTDOC. All rights reserved.
HotDoc