HOTDOC - Η δημοσιογραφία όπως πρέπει να είναι..

HOTDOC Τεύχος 77

Στο HOT DOC που κυκλοφορεί: Όλη η αλήθεια για την Αμφίπολη

Αφού το οικονομικό success story είχε αποτύχει, ο Αντώνης Σαμαράς βρήκε στην ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης την επιτυχία που έψαχνε. Το τεύχος 77 του HOT DOC έρχεται με μια συγκροτημένη ανάλυση των γεγονότων και των όσων έχουν έρθει στο φως αυτούς τους εννέα μήνες, που οδηγεί στο εξής θλιβερό συμπέρασμα: Στοχεύοντας στις εντυπώσεις, ο Αντώνης Σαμαράς σε συνεργασία με την Κατερίνα Περιστέρη όχι μόνο σκηνοθέτησαν έναν εθνικό μύθο για να κρύψουν την αποτυχία της τότε κυβέρνησης σε όλους τους τομείς αλλά κατέστρεψαν την προοπτική να μάθουμε σπουδαία μυστικά που το μνημείο έκρυβε.

Διαρροές επί διαρροών για την ταυτότητα του νεκρού, τη χρονολογία κατασκευής του τάφου και μια σειρά άλλα θέματα γύρω από το σημαντικό μνημείο της Ακρόπολης, έδωσαν υλικό στα κανάλια για να «παίζουν» θετικά την κυβέρνηση την ώρα που αυτή παρέπαιε. Για να γράψουν οι κάμερες τα βίντεο που ήθελαν, εφαρμόστηκαν στο μνημείο αντιεπιστημονικές μέθοδοι με αποτέλεσμα στο τέλος της ανασκαφής να επικρατεί η σιωπή αντί των επιστημονικών ανακοινώσεων. Η πολιτική σκοπιμότητα κέρδισε τον πολιτισμό.

Διαβάστε ακόμα στο HOT DOC

Το μεταμοντέρνο πραξικόπημα των Κεντρικών Τραπεζιτών που ξετυλίγεται στα χρόνια της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κρίσης. Διαβάστε πώς golden boys, γραφειοκράτες και κεντρικοί τραπεζίτες ελέγχουν το χρήμα κι έτσι ασκούν παραθεσμική εξουσία, παραγκωνίζοντας τις εκλεγμένες κυβερνήσεις, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους λαούς και τη Δημοκρατία. Οι διαδρομές των Γιάννη Στουρνάρα, Μάριο Ντράγκι και Μάριο Μόντι είναι χαρακτηριστικές της τρομακτικής μετατόπισης ισχύος που συντελείται στις πλάτες μας.

Αγώνας δρόμου για την προστασία των δασών. Στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις σε ένα ανοργάνωτο και χωρίς πόρους πεδίο: την προστασία των εθνικών δρυμών και των περιοχών του δικτύου Natura 2000. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης εξηγεί στο HOT DOC πως «δεν είναι δυνατόν να είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη η οποία για την προστασία του τεράστιου φυσικού της πλούτου δε δαπανά ούτε ένα ευρώ».

Διαβάστε ακόμα την ανάλυση του HOT DOC για το τί συμβαίνει τώρα στα Σκόπια. Αντίπαλοι και φίλοι του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι διασταυρώνουν καθημερινά τα ξίφη τους στους δρόμους με φόντο τα γεωπολιτικά παιχνίδια στα Βαλκάνια και τις επιδιώξεις των όμορων κρατών που καθιστούν την περιοχή βραδυφλεγή βόμβα.

Η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων για τις Υποδομές (AIIB) με την υπογραφή του Πεκίνου, μπορεί να είναι η απάντηση στο δολάριο; Μια νέα συμμαχία χωρών γύρω από την Κίνα και στο πλευρό των BRICS, αλλάζει το πεδίο στην παγκόσμια οικονομία.

Στο ειδικό αθλητικό θέμα του HOT DOC, διαβάστε για την Κόα Μπόσκο, την ομάδα που αποτελείται εξ ολοκλήρου από μετανάστες και κερδίζει τη συμπάθεια των φιλάθλων στην Ιταλία κι ανεβαίνει κατηγορία. Οι ιστορίες των ποδοσφαιριστών είναι χαρακτηριστικές της προσπάθειας που κάνουν χιλιάδες αθλητές ανά τον κόσμο να παίζουν μπάλα παρά τα τεράστια προβλήματα.

Συνέντευξη Τονίνο Καροτόνε: «Σήμερα γνωρίζουμε ποιός είναι ο εχθρός του λαού» λέει στο HOT DOC ο δημοφιλής Βάσκος καλλιτεχνης. Ο «μάγος του μεσογειακού πανκ» μιλά για τη μουσική αλλά και την κρίση στην Ελλάδα και την Ισπανία.Τιμή: 2,00 €

Loading Updating cart...

Άρθρα σε αυτό το τεύχος

Αμφίπολη
Παίζοντας τον Ιντιάνα Τζόουνς απέναντι στην αλήθεια


Αποτελούμε τμήμα της ιστορίας, αλλά δείχνουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους μύθους, που την περιβάλουν. Αυτό το αξίωμα, που συνοδεύει την ανθρώπινη συμπεριφορά, μπορεί εν μέρει να εξηγήσει τη φρενίτιδα, που κατέλαβε την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2014, για τη μεγάλη ανακάλυψη της Αμφίπολης. ή προσδοκία να βρεθούν στο λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, από τα κόκαλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως κάποια λέπια της αδελφής του, της Γοργόνας, κατάφερε να δημιουργήσει έναν εθνικό μύθο, την περίοδο που η Ελλάδα ζούσε μια εθνική καταστροφή και φυσικά μια παρατεταμένη προ – εκλογική περίοδο. ο ι μπουλντόζες αντικατέστησαν το μυστρί του αρχαιολόγου, ο τηλεοπτικός χρόνος εκπαραθύρωσε τον ιστορικό από τα τηλεπαράθυρα, οι ειδικοί παντός τύπου ξέθαψαν θεωρίες και έθαψαν την αλήθεια. Δεν ήταν το μένος και η αδηφαγία κάποιων μέσων ενημέρωσης, που πουλούσαν «θεωρίες Αμφίπολης» και ταφολαγνεία. Ήταν κάτι παραπάνω. Προπαγάνδα και συνειδητές πολιτικές επιλογές, που πάτησαν σε φιλοδοξίες επιστημόνων με αντιεπιστημονική συμπεριφορά, προκειμένου να αποκτήσουν όλοι αυτό που από κοινού ήθελαν: ένα καλό παραμύθι για να ξεχάσουμε μια σκληρή ιστορία. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, άντεξε στο
χρόνο, όχι όμως και στην ανοησία.


HOTDOC HOTDOC Τεύχος 77 Άρθρο από το περιοδικό HOTDOC Τεύχος 77 (B' Μάιος 2015)

για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.

© 2021 HOTDOC. All rights reserved.
HotDoc